Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-08-31 13:37

Nedläggningen av Cementa i Slite ledde till vattenbrist - 300 000 m3 dricksvatten kommer saknas

Sveriges Radio P4 Gotland rapporterar att i och med avslaget för fortsatt kalkbrytning för Cementa i Slite så saknas nu 300 000 m3 vatten årligen som Cementa skulle renat och skickat in till Gotlands dricksvattennät. Istället måste man hitta vattnet någon annanstans och gotlänningarna får finansiera det själva.
Cementas fabrik i Slite
Cementa hade tänkt att finansiera ett reningsverk som skulle rena 300 000 m3 vatten om året ifrån företagets dammar, och skicka in detta i Gotlands VA-nät. När man nu fick avslag på fortsatt stenbrytning så blir det inte heller något reningsverk när verksamheten ska läggas ner.

Trehundratusen kubikmeter motsvarar cirka 5 000 liter vatten per bofast gotlänning och år och skulle stått för runt 10% av öns dricksvattenförsörjning. Sedan tillkommer förstås den stora sommarbefolkningen av stockholmare, men de kanske kan ta med sig vatten hemifrån?

Nu får gotlänningarna istället lösa detta på egen hand när Cementa lägger ner.

Ironiskt nog leder alltså nedläggningen av Cementa till brist på dricksvatten på ön.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

27 kommentarer:

 1. Svar
  1. Ålandsbåtarna kan gå via Gotland på hemvägen till Fjollträsk - alkoholförsäljningen till gotlänningar kommer att finansiera de extra milen!

   Radera
  2. Går inga fartyg mellan Umeå och Åland.

   https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/rLWJaR/i-umea-ar-det-bra-att-vara-homo

   Radera
 2. Hahaha, ursäkta men man kan inte ens dikta upp satir av den här kvalitén!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ägnar man sig åt populism istället för analys och eftertanke så blir det så här. Det ser bra ut på S lista inför nästa val med vad man åstadkommit -katastrofal energipolitik, katastrofal bostadspolitik, katastrofal industripolitik, katastrofala pisaresultat. Det enda S har lyckats med är att få upp kriminalitet till rekordnivåer vilket ca 25 % väljarna vill. Det är dags att fokusera på S frånvaro av ledarskap och inte på lilla MPs tokigheter.

   Radera
  2. Ja, alltså någon måste snart börja fokusera på något åtminstone i regering och riksdag för just nu upplever jag att man är inte bara tvåa på bollen utan trea och kanske till och med fyra. För sjutton det är nästan så dom sitter i biljettluckan eller korvkiosken till och med.

   Radera
 3. Nettouttaget vatten ur den undre grundvattennivån är alltså 0 då det är samma lager man tar dricksvatten från.

  Det handlar med andra ord om +-0.7m lokalt pga tröghet i en grundvattenreserv där de naturliga variationerna är ca 20m ett medelår.

  SvaraRadera
 4. Japp det går att ta med sig vatten till Gotland, jag har sett det själv både på konsum och ICA. Tom stilla vatten går att köpa i behändiga 6packs 1,5 petflaskor förpackningar. Ser ut att gå att bära hyfsat bra, och bra för miljön också eftersom det inte verkar komma från Sverige.

  SvaraRadera
 5. Jag kan väl knappast tillstå mig vara imponerad av en argumentation som närmast explicit utgår från att färskvattenförsörjningen för en hel landsända skall vara villkorad av ett privat aktiebolag, dessutom utlandsägt, som utan närmare angivande av skäl precis när som helst och hur som helst kan besluta packa ihop och dra ... Jag vill minnas att någon kommentar i tidigare tråd i ämnet betecknade det hela som Utanfördörrengaranti av Benkes ... Böjd att instämma i det argumentet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast om anläggningen är byggd , driftad och klar är den inte beroende av övrig verksamhet. Hålet som det tränger in grundvatten i som pumpas upp och renas lär inte fylla igen sig självt. Det fortsätter tills man har en fin sjö där. Till slut upphör ju vattenläckaget och då återställer sig de hydrologiska balanserna, grundvattennivån på Gotland pendlar ju väldigt mycket beroende på säsong.

   Sedan är frågan vad kostnaden per kubikmeter vatten blir, men det finns såklart alternativa lösningar såsom man gjort på södra delen av ön.

   Att större vattenförbrukare av privat natur kommer ta en del av sina avloppströmmar och rena upp och skicka tillbaka in i vattennäten kommer vara en del av vår lösning för att hantera vattenbrist i framtiden.

   Det finns både ekonomiska och ekologiska skäl för detta.

   Radera
  2. Tröttsamt argument som är så vanligt från vänsterblivna individer: när som helst och av vilken anledning som helst så kan vad som helst privatägt väljas att bara lägga ner och försvinna hux flux. Vad varken du eller andra till vänster verkar förstå är att det finns en självbevarelsedrift i organisationer och företag som syftar till att ens verksamhet ska fortsätta och generera jobb och inkomster med mera, det finns faktiskt ansvarstänkande även i företag även om du inte verkar tror det ibland. Med det sagt, om inte verksamheten är lönsam så kan den på sikt säljas eller läggas ner beroende på verksamhetens art, marknad med mera. Det ligger i privatägandets natur, privata ägare kan ej gå med förlust hur länge som helst som en stat kan. Och just denna anläggning samt bransch har ju beskrivits väl i SvD, från mindre lokala till en stor nationellt förlagd monopolist nästintill med alla dess nackdelar, som vi bland annat upplever nu tyvärr.

   Men nu är det dessutom ett "utlandsägt" företag. Anar jag en slags företagsrasism här mot utländska företag? Är du socialdemokratisk nationalist eller nationell socialist?

   Vad har du själv för konkret lösningsförslag på aktuell situation? Och inte någon som basunerats ut av aktuell regering.


   Radera
  3. Richard Ohlin: Jag har inga invändningar mot din tekniska beskrivning utan snarare att jag till fullo instämmer. Jag ser dock svagheter i ditt inledande argument i och med att jag ser det inte som självklart att ett företag som lägger ned sin verksamhet rakt upp och ned överlämnar en fungerande anläggning utan snarare att man monterar ned och förflyttar vad som i vart sammanhang kan ses lämpligt.
   Angående vad kostnaden kan tänkas bli så tror jag vi i alla fall kan vara överens att ingenting är gratis.
   Samt slutligen är jag väl av samma åsikt som den du skisserar vad gäller framtida färskvattenhantering.

   Radera
  4. Kapten Crunch: Jag håller mig för god för att argumentera mot repliker som inleder med att beteckna dem av annan mening på sätt som du härovan gör.

   Radera
  5. Cementa finansierar reningsverket, de driftar eller äger det inte. Det är alltså en ren överföring av pengar från Cementa till GVAB.

   Cementa kan packa upp och dra hur mycket de vill. GVAB står ändå med ett fullt funktionellt reningsverk.

   Radera
  6. Tim: Det framgår ingenstans i bloggtexten att så är fallet.

   Radera
  7. Jag anser att den socialdemokratiska minister som 1973 mer än andra lagt grunden till dagens situation kring bolaget Cementa och svensk cementförsörjning, bör anses som delansvarig. Det var således ingen girig kapitalist som drev på, utan en socialdemokratisk minister. Så det finns således ett socialdemokratiskt arv i frågan. Detta är ingen politisk åsikt, utan ett faktum.

   Radera
  8. Observer: Ser gärna att du utvecklar resonemanget mer detaljerat.
   1973 befann jag mig långt ifrån Sverige men jag minns att vi förtidsröstade ombord i Grängesbergsrederiets M/S Raunala någonstans i Sydatlanten och att rösterna gick iland med konsulatspost i Cape Town.

   Radera
 6. Lösningen på Gotlands "vattenbrist" är ganska så enkel. Höj priset per liter till 3:-. Börja med alla fastigheter som används till att husera turister och säsongsboende. Räcker vattnet fortfarande inte så kan alla permanentboende som förbrukar mer än en viss mängd få betala 3:- per liter som överstiger en fast stipulerad volym per dygn.
  Pengarna kan sedan användas till investeringar i VA-infrastruktur, vattenåtervinning och vattenbesparande åtgärder.
  Infrastrukturen för mätnings finns redan på plats och sedan är det upp till hotell/stugbyar/uthyrare etc att avgöra om de vill mäta varje gäst eller bara ta betalt för en schablonanvändning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som du är inne på är vattenbrist ett resultat av kommunens misslyckade långsiktiga planering speciellt när turism är Gotlands viktigaste näring. Men många kommuner ligger efter med investeringar och underhåll av VA-nät.

   Radera
  2. @ Tobias: Du måste vara rolig att åka trång buss med - duschar du själv bara en gång i veckan?

   Radera
  3. Det finns hudläkare som hävdar att det är ohälsosamt att duscha mer än en gång per vecka, i vart fall högst var 3:e eller 4:e dag.

   Huruvida dom viktar in eventuell odör i detta vet jag ej eller om dom gör en version av Obamas "we have no american boots on the ground in Syria" (ni som vet ni vet) och istället badar.

   Radera
  4. Det gjorde alla människor när jag växte upp. Inte duschade, men badade badkar, på lördag eftermiddag efter arbetet/skolan var slut.

   Radera
  5. Det går att tvätta sig med tvättlappar på de ställen som orsakar den värsta odören. Det har dugit för många generationer så varför skulle inte det duga idag?

   Radera
  6. Och så hade man bidé bredvid toaletten förr. Det är ju helt borta nu.

   Radera
 7. "Tänkte inte på det" definierar mer och mer Löfvens regim...

  SvaraRadera
 8. Inte rykande färskt. Men amerikanska analysbolaget Palantir hedgar numer sin kassa med guldtackor. Detta för ev. "svarta svan-händelser".

  Jag kan tänka mig att de har svårt att få "skiten" att gå ihop även där, när sk. experter föredrar radikalpolitiska felslut framför en inte så komplicerad verklighet.
  Det är inte bara i Sverige politiker verkar bedriva kontraproduktiv eller direkt korrupt beslutsverksamhet.

  Vem vet vad en svart svan har att erbjuda eller vad som bjuder in den.
  Cementbrist, energibrist eller övrig brist kan nog få fantastiska konsekvenser, kaskadeffekter mm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl inte konstigt med tanke på att Peter Thiel är grundare. Mannen är väldigt framträdande libertarian och anhängare till guldmyntfot.

   Radera