Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-08-09 12:58

MÖP-måndag: Åtta år och fortfarande inget stöd för svenskarnas tolkar i Afghanistan

"Vi har ett moraliskt ansvar att se till att [de svenska tolkarna i Afghanistan] kommer väl ut ur detta" - Stefan Löfven, 2013

Åtta år har nu gått sedan Stefan Löfven (S) sade att de svenska förbandens tolkar i Afghanistan måste få möjlighet att söka asyl i Sverige. Och inget har hänt. Eller snarare så gick Löfven från att vara i opposition 2013 till statsminister 2014, och har sedan dess skitit i frågan.

Sommaren 2013 skrev jag detta i min roman Stjärnklart, som publicerades 2014. Dessvärre har verkligheten nu kommit ikapp fiktionen - inte kring hemliga evakueringar, utan om att läget nu blivit akut för tolkarna i takt med att talibanerna snabbt erövrar Afghanistan.

De engelskspråkiga afghaner som tolkat åt svenska militära förband i Afghanistan mördas nu av talibanerna, efter att väst övergivit landet. I över åtta år har frågan om att ge dessa asyl som tack för trogen tjänst där de riskerat livet för svenska militärer legat på bordet, men inget har hänt.

2013 pratade minsann Stefan Löven (S) om ett "moraliskt ansvar" och att "tolkarnas situation måste lösas". Han krävde rent av i en DN intervju att tolkarna skulle få söka asyl i Sverige.

Sedan blev han statsminister och har sedan dess skitit i tolkarna. Å andra sidan skriker nu bland annat Moderaterna i opposition över detta i högan sky, trots att de inte vill ge dem asyl när de själva hade statsministerposten 2013.

Kort sagt kan man avfärda alla politiska utspel om asyl för afghantolkarna som populism från oppositionen - när man väl sitter vid makten skiter man i tolkarna, som bara är ett verktyg för att få kritisera sittande regering.

Så, statsminister Stefan Löfven, vad hände med din moral? Står du för ett Sverige som överger de som riskerat livet för svenska soldater?

I övrigt är det väl övertydligt vad för nytta den svenska och amerikanska närvaron i Afghanistan gjorde. Ett andrum av relativ frihet och relativ trygghet, men det tilläts bara vara några år. Hoppas de som krävt att västs militär skulle dras ur landet är nöjda nu.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

19 kommentarer:

 1. Första meningen har blivit lite fel. Står tretton år borde vara 8 år. Vilket är alldeles för lång tid. Du hinner bli mördad många gånger på 8 år..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Löfven uttalade ju 2013 att vi hade ett moraliskt ansvar för dem...så det borde väl inte vara ett problem?

   Radera
 2. Ja det var många som krävde att väst-soldaterna skulle ut ur Affe, och tyckte det var kolonial fascism och oljekrig mm. Var är de nu?

  SvaraRadera
 3. Moralen är ett bra verktyg att använda mot andra!
  Inte lika kul när det används mot en själv!

  SvaraRadera
 4. Är det någon som förstår varför man inte löst detta? Är det ren brist på kompetens/prioritering, eller finns det något parti som är emot asyl för tolkarna?

  Visst finns det de politiker som är emot Afghanistaninsatsen, men dessa tenderar att förespråka en mer omfattade migrationspolitik åtminstone.

  Möjligen svärjisarna som är anti allt, men de räcker inte till att blockera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. T.o.m. svärjisarna är för afgantolkarna.

   Radera
  2. De kommer förmodligen mördas när Talibanerna tar makten så det finns väl alla förutsättningar för att söka asyl.
   "Vid prövning av skyddsskäl ska det beaktas om personen tillhör en särskilt utsatt grupp eller har en särskild riskprofil. "
   Enligt migrationsverket hemsida så är många av de afghaner som söker asyl uppväxta i Iran och har aldrig satt sin fot i Afghanistan så varför dessa särbehandlas jämte tolkarna kan nog bara S svara på.

   https://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Pressrum/Vanliga-fragor-fran-journalister/Fragor-och-svar-om-Afghanistan.html

   Radera
  3. Det är ingen som särbehandlas. Om dom tar sig till Sverige och söker asyl så är chansen god att dom får tillfälligt uppehållstillstånd.

   Radera
  4. Låter rimligt att de bör få asyl pga skyddskäl, utan att "särbehandla" någon genom lagtext. Då handlar det alltså om att göra en insats för att få tolkar med familj till Sverige. För mig som inte kan offentlig förvaltning så låter det som något man från regerings håll kan ge en myndighet uppgift och finansiering att lösa.

   Radera
 5. Så tolkarna jobbade ideellt, och hade kontrakt med garanterat uppehållstillstånd i?

  SvaraRadera
 6. Kan det vara så att man inte vill att det tolkarna fått reda på kommer fram?

  SvaraRadera
 7. Det är skamligt att regeringen inte agerar i frågan. Det rör sig om 20-talet tolkar plus familjer (källa: SvD). Skaka fram ett flygplan, flyg hit dem, och låt dem söka asyl. Det är det enda rimliga för dessa människor som riskerat sina liv för att möjliggöra en bättre framtid för Afghanistan.

  SvaraRadera
 8. Sånt här ger ju onekligen en dålig smak i munnen, oaktat partifärg (här verkar ju alla vara lika eländiga) så ogillar jag skarpt när man säger en sak och sedan i maktposition gör man tvärtom. Dessa personer borde inte ens behöva söka asyl, dom borde likställas med rekryterade källor och helt enkelt föras till Sverige. Ingen kan vara så naiv att man inte förstår vad som händer med dessa nu!

  Dessutom helt krasst, lycka till med att rekrytera resurser i framtiden!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går väl att bjuda hit dom på en "fest" eller en fjällresa, om de sedan hoppar av och söker asyl, de må vara hänt.

   Radera
 9. Det jävligaste är att massmedia, som ofta har snyftreportage om enskilda som skall utvisad denna gången inte verkar ställa Lövfen mot väggen.
  Istället accepterar man att Hultqvist får uttala sig.

  SvaraRadera
 10. Skamligt. Moderaterna borde väl kunna få med kd o sd på det efter nästa val (om de nu får majoriteten)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge överlever inte tolkarna.

   Radera
 11. Finns det anledning att misstänka att de här tolkarna inte alltid är supertrevliga laglydiga individer drivna av demokratiska ideal och idéer om allas lika värde?

  SvaraRadera