Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-08-23 14:57

MÖP-måndag: Ryssland lastar trupp och utrustning på civila fartyg utanför S:t Petersburg

Det ryska försvarsministeriet offentliggjorde igår att man kommer genomföra en påstådd övning, där man lastar trupp, pansarfordon och utrustning på civila fartyg från hamnarna i Viborg och Ust-Luga. De militära förbanden kommer alltså få förstärkt överskeppningskapacitet i Östersjön via både lastfartyg och civila färjor. Samtidigt rapporterar SVT Nyheter om en kraftig explosion i Visby.
Den ryska fregatten RFS Amiral Makarov
Nej, det är inget skämt. 

Ingen person ska ha skadats i explosionen i Visby, som skedde utanför ringmuren, nära polisstationen (en byggnad som också används av Försvarsmakten) och polisen ska ha inlett en brottsutredning om allmänfarlig ödeläggelse.

Ryssland förstärker sin kapacitet att överföra trupp i Östersjön genom en nu offentliggjord övning där man från hamnen i ockuperade finska Viborg och från hamnen Ust-Luga lastar trupp, pansarfordon och materiel dels med kran till civila lastfartyg och dels kör ombord fordon på civila färjor. Vart de militära förbanden ska transporteras framgår inte av övningsbeskrivningen.

Även om första vågen av ett anfall över Östersjön sannolikt kommer utgöras av militära amfibiefartyg, så väntas en andra våg ske med det civila tonnage som den ryska krigsmakten har kontrakt med, vilket ger en enorm kapacitet. Dock förutsätter det civila tonnaget att man via tidigare landstigningar och luftlandsättningar har tagit kontrollen över lämpliga hamnar, t ex RoRo-hamnarna i Slite och Kappelshamn, eller för den delen Fårösund eller rent av självaste Visby.

Den ryska övningen bör nog ses i sammanhanget med den ryska storövningen Zapad 21 (Väst 21) som går av stapeln snart. Just nu genomförs omfattande logistikövningar inför storövningen fram till den 27:e.

Återstår nu att se om Sverige kommer genomföra förstärkt övningsverksamhet på exempelvis Gotland och till sjöss, kanske rent av en sk beredskapsövning eller beredskapskontroll där vi skickar trupp från fastlandet till Gotland. Eller kanske det nya begreppet beredskapsinsats som Försvarsmakten införde och genomförde skarpt förra året så här års på grund av rysk ökad aktivitet.

Konstigare saker har hänt, se till exempel min nya roman Drönarhjärta (betallänk till Bokus), om än fiktion.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

23 kommentarer:

 1. När du var i östafrika, var du i Etiopien då? Ur möp-synvinkel så verkar det ju pågå ett manöverkrig med försöktill omfattningar och avskurna förtrupper.

  SvaraRadera
 2. Det är ju till 99% en övning men de vill ju såklart visa upp att de har KAPACITETEN att göra såhär för att liksom säga att "Vi kan om vi vill!", så att de där dekadenta stropparna på andra sidan skall hålla sig i skinnet.

  PS 1.Själv undrar jag om det blir skarpt, kommer våra ubåtar sänka dem redan i hamnen för att klogga igen eller låter vi dem komma ut en bit först??
  "Allt som flyter är måltavlor....." :)DS.
  PS 2. Måste våra ubätskaptener fylla i en miljöskaderapport innan de sänker något rys...eh, fientligt skrot så att man har koll på vart ev skräp ligger nånstans? DS.2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handlar ju också om att etablera en normalbild. Lasta på civilt tonnage och likt förra året skicka ut landstigningsfartyg nära Gotland. Så vi till slut tröttnar och inte rycker ut den gången det blir skarpt.

   Radera
  2. Ubåtarna måste ansöka till miljööverdomstolen innan de får avfyra en torped. Förväntad handläggningstid ca 3 år.

   Radera
  3. Man kan ju också lätt tänka sig hur en ev. sänkning av ett passagerarfartyg (förvisso rekvirerad av militären) skulle användas i propagandasyften.
   I deras narrativ skulle det nog inte ha funnits så mycket som en grönmålad skruv på den båten när den ev. gick till botten.

   Radera
 3. Har vi tur kommer de röda för att försvara oss mot de gröna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Lite väl stereotyp infiltratör-kommentar? Yttre fienden skyddar oss mot inre?

   Radera
 4. Hur skall de gå med cementen nu då :-)

  SvaraRadera
 5. Ryssarna kan rita fartyg, snygga linjer på fregatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hört talas om potemkinkullis? :)

   Radera
  2. Eller kunde iaf, den bygger väl på gammal sovjetdesign?

   Radera
 6. Förhoppningsvis är det bara en förberedelse för storövningen Zapad-21, men detta i ett läge när USA kan befaras vara handlingsförlamat ger ju litet otrivsamma tankar.

  SvaraRadera
 7. Bloggarn har väl läst Garbo? Där var det minsann civila RoRo fartyg i första vågen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och inte en rad eller mening om luftvärn vare sig i Garbo eller Midvintermörker, Men det har vi väl i verkligheten inom en snar framtid, patriot har ju börjat levereras, så allt blir inte sämre.

   Radera
  2. Har väl alltid varit svaga på luftvärn, annat än med kort räckvidd? Robot 70, och kanonluftvärn har väl skött det bra på korta avstånd tidigare?

   Garbo är ju skriven 88, och utspelar sig ju fiktivt 92, och då var väl rb 67 eller vad HAWK roboten kallades då, det närmaste vi kom Patriot. Och den hade mycket kortare räckvidd, och sämre prestanda. Och fanns i ett alldeles för litet antal.

   Radera
 8. Precis som jag tolkade frånvaron av luftvärn i böckerna. Eftersom vi inte hade något så fanns det inget att skriva om. Men jäklar vad bra dessa böcker är!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst alla tre Garboböckerna 2 gånger. Men sista gången var säkert 20 år sedan. Men jag instämmer, dom var riktigt bra.

   Har en viss backlogg med böcker. Så har inte hunnit läsa bloggarens ännu, men det kommer!

   Radera
 9. Nej. Det finns inga som helst miljöregler att beakta för krigsmakten om riket är i krig eller omedelbar krigsfara..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du inte att The Engineer var lite ironisk?

   Radera
  2. Det finns också arbetstid och dygnsvila, dessutom måste det hämtas på dagis så kan vi ta kriget mellan 13-14?

   Radera
  3. Glöm inte VAB nu när snoriga barn inte längre får vara på förskola. Och vem ska passa barnen om det blir krig på höstlovet när skolan är stängd?

   Radera
 10. Det är minsann posering av RF. De där färjorna fullastade med trupp och utrustning blir sarkofager om inte RF har 100% luft och sjö-herravälde även under ytan.

  Inte att förglömma att de sjunker precis lika fint överallt. Att RF i praktiken skulle köra detta är vid någon slags total överraskning (vilket bara kan ske i skydd av någon övning, som ändå bevakas rätt väl) eller om försvarare är helt nedkämpad avseende relevanta motmedel och inget kan tillföras.

  SvaraRadera