Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-08-13 13:37

Modellportföljen i juli - konsten att göra börsen ännu tråkigare

Som en liten anekdot hur SPP-modellportföljen 50% aktier, 15% penningmarknad, 10% obligationer och 15% alternativa investeringar kan fungera bifogas nedan en portföljrapport för en av mina sådana här portföljer under juli månad. Den visar på konsten att göra börsen ännu tråkigare.
Modellportföljen vs DJ World Index
Innehaven var Didner & Gerge Small & Microcap 19%, som är en europeisk småbolagsfond, Avanza Global 14% och Avanza Emerging Markets 17%. För penningmarknad används Evli Short Corporate Bond 12% samt Simplicity Likviditet 12% och för obligationsmarkanden DNB High Yield retail 12%. Som alternativ investering hittas slutligen Avanzas pappersguld AVA Guld 1 på 14%. Idag har dessa omfördelats något. 

Utfallet i juli blev alltså +0.48% för modellportföljen, vilket kan jämföras med +0.51% för DJ World Index.

Fast som man ser är volatiliteten avsevärt lägre. Vid små börsrörelser nedåt samvarierade portföljen med världsindex, men vid den lite mer omfattande nedgången i mitten av juli gjorde den inte det - de övriga tillgångarna steg då i värde, gissningsvis (utan att kolla upp) att räntorna backade pga högre efterfrågan på obligationer vilket alltså innebär stigande obligationsfonder, och att guldet steg i pris. Valutaeffekter kan också spelat in, t ex stärks ofta dollarn när det börjar fläkta vilket för oss svenskar alltså delvis kompenserar börsnedgångar.

I slutändan var resultatet nästan det samma, med maximerad tråkighet och god nattsömn.

Ovanstående kan ses som cherrypicking förstås, men är ett exempel på hur en sk permanent portfölj kan ge samma resultat till lägre risk. Att modellportföljen kommer backa mindre än börsindex vid börsras ter sig tämligen självklart. Sedan kan man diskutera valet av fonder. Vad jag vet är att val av enskilda aktier inte är värt timpenningen, utan då är det bättre att jag bloggar eller skriver bok på de timmarna.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

2 kommentarer:

  1. Skönt att jag inte här några likvida medel att hålla på med börsen, ett bekymmerr mindre.

    SvaraRadera
  2. Köp inte fonderna via Avanza bara. Eller Nordnet, SEB, Swedbank eller liknande aktör. 😉

    SvaraRadera