Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2021-08-26 10:56

Miljöpartiet och regeringen backar - ger klartecken för mellanlagret av kärnbränsle - flyttar bollen till Oskarshamns kommun

TT uppger nu att miljöminister Per Bolund sagt att regeringen beslutat att tillåta en utökning av kärnbränslemellanlagret Clab i Oskarshamn. Därmed ska en nedstängning av kärnkraften till 2024 undvikas, men det framgår inte om det tagits några beslut om sltuförvaret och hur detta går ihop med Oskarshamns kommuns välvilja. Kommunen kan motsätta sig en utökning om det inte också blir besked att bränslet inte ska ligga för evigt i elberoende vattenbassänger i kommunen.
Hård mot de hårda
Det är alltså inte så enkelt som att bara ge tillstånd till utökning av mellanlagret. Bygglov etc ligger i Oskarshamns kommuns händer, och kommunen vill inte att svenskt kärnbränsle för evigt ska lagras i vattenbassänger som är beroende av ständigt fungerande elförsörjning. 

Därför var det önskvärt med ett besked om att det även blir ett slutförvar av bränslet, vilket gör att saken ännu inte är avgjord. Däremot har regeringen nu flyttat ansvaret för frågan om mellanlagret från sitt bord till Oskarshamns kommun som därmed kan sägas sitta på avstängningsknappen för svensk elförsörjning söder om Dalälven. Även remissinstanserna anser att det är fel att bryta ut mellanlagret till ett separat beslut.

Någon information om beslutet finns ännu inte på regeringens hemsida.

Varför nu regeringen ska ge tillåtelse till sådant här. När det gäller Cementa så är det många som understryker att det är miljödomstolarna som ska bestämma och att regeringen inte får lägga sig i. Fast tydligen kan regeringen lägga sig i. Om de vill.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

24 kommentarer:

 1. Jag tolkar dagens uttalande som ett nej till slutförvaret, och ett snabbspår för kärnkraftsavveckling, men nu kan de skylla ifrån sig när Oskarshamns kommun i praktiken blir den som sätter stopp för utökad drift av mellanlagret.

  Inombords drömmer jag förstås helt orealistiskt om att det är ett machiavelliskt drag från S, där de kommer att pressa Oskarhamn till att acceptera ett mellanlager utan slutdatum. Då slipper man gräva ner avfallet, utan har det lättillgängligt när det behövs som bränsle i den moderna kärnkraft som man bygger ut under senare årtionden under 2100-talet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar nog 2000-talet. Men är det så illa? Det kommer skapas en massa arbetstillfällen för en sådan kärnanläggning i Oskarshamns kommun, som redan har en massa kunniga personal som vet hur man arbetar i aktiv zon.

   Radera
  2. Att öka kapaciteten i Clab räcker inte, utan även det kommer att bli fullt. Det är därför Clab ska kombineras med den nya inkapslingsfabriken, vilka tillsammans kallas Clink. Därmed så kan man också kapsla in det bränsle som har stått i Clab och skicka det till slutförvaring så att Clab åter igen inte ska slå i kapacitetstaket.

   Radera
  3. Fusion säger några privata företag att de klarar i skala före 2030. Betydligt fler företag med ekonomiska resurser har siktet på några år efter 2030. Framstegen senaste åren har varit stora. Det stora projektet ITER ska kopplas in 2040 på nätet men startas redan 2025. Över 200 tokamak reaktorer är föregångare men ITER är många gånger större. Med tanke på de privata framsteg som gjorts med de mindre tokamak och andra reaktorer gissar jag att vi har reaktorer som producerar långt innan ITER.

   Med fusion verkar el kunna bli billigt och mycket lite radioaktivt avfall. Efter haveriet i Forsmark är just nu vind 50% mer betydande än reaktorerna i drift. Utbyggnad sker kraftigt de närmaste åren, främst i norra Sverige. Svenska kraftnät hade ansökningar om 80 GW havsbaserad vind före semestern men har nu 120 MW.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Fram till 0700 idag var vind även större än vatten.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. @Nanotec och hur relaterar det till dagens beslut?
   Fusion är ju också kärnkraft. Det är renare men det är inte utan radioaktivt avfall.
   Mer vind i tex norr kräver fortfarande reglerkraft i tex söder för överföring och synk. Inget som görs på en dag heller.

   Radera
  6. Alltså det enda rimliga är att satsa på SMR reaktorer.
   Fördelen är att i enegisynpunkt är den extremt decentraliserad och skalbar.
   Då löser vi även frågan med kapacitetsbristen.

   Personligen betalar jag hellre 20 öre mer för elen om nätavgiften samtidigt sänks med 50 öre.

   Radera
  7. Teheimar visst ger fusion också radioaktivitet, men oerhört mycket mindre. Jag anser också att det avfall vi har i Oskarshamn ska begravas i Forsmark när det svalnat och att komprimering kan göras i Oskarshamn.
   Klart vi behöver mer reglerkraft när vinden byggs ut. Än räcker vattenkraften. Ser det enorma behovet av vätgas som en lämplig lösning.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  8. @Nanotec
   Varför kallar du ett reaktorsnabbstopp för haveri? Ett haveri i ett kärnkraftverk är ungefär detsamma som en härdsmälta.

   Är du en dramaqueen?

   Radera
 2. annars brukar man ju vara väldigt mån om att det ska återvinnas så mycket som möjligt. Här har vi ju tillgång till bränsle som med lite forskning borde kunna användas till att ge mer elektricitet innan det grävs ner för alltid. Fan vad korkade vi som människor är i bland alltså. Principer och heder istället för rationellt beteende verkar inte vara det som driver oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att använda bränslet ytterligare borde väl också vara det mest miljövänliga, om radioaktiviteten i avfallet minskar?

   Radera
  2. Givetvis.

   Jag kan garantera att ett "slutförvar" inte kommer ligga orört i särskilt många år innan tekniken gått framåt så pass mycket att man börjar snegla på det nedgrävda kärnbränslet som ett långt miljövänligare alternativ till att bygga nya gruvor.

   Radera
 3. De som lever på att larma om klimatnödläge men samtidigt aktivt arbetar för en förtida avveckling av fungerande kärnkraftsreaktorer borde ingen ta på allvar och hållas på behörigt avstånd från makten.

  SvaraRadera
 4. MPs aktiva sabotage av svensk elförsörjning och industri har ju flera gånger om visat att de på intet sätt är ett statsbärande parti...

  SvaraRadera
  Svar
  1. MP är ett samhällsdestruktivt parti, som många gånger visat att man vill skada det svenska samhället. Energipolitilen är bara en aspekt, vi har även säkerhetspolitik, infrastruktur och utbildning. Bevare oss väl!

   Radera
  2. Frågan är väl om inte S, i sin strävan efter makten, helt glömt bort att vara ett statsbärande parti.

   Alla dessa sista minuten lösningar för problem som borde vara lösta i god ordning för flera år sen skvallrar ju om ett parti som inte längre har framförsikt och visioner.

   Radera
 5. Inte helt oväntat. Problemet är det långsiktiga. Med MP i riksdagen kommer vi aldrig ur dessa problem. MP måste bort. Vi klarar inte ekonomi och industri annars.

  SvaraRadera
 6. Samtidigt i dagens di: Robertsfors i Västerbotten går miste om uppemot 2.000 nya arbetstillfällen efter att kommunen på grund av elbrist tvingats tacka nej till ett utländskt bolag som ville etablera sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenska kraftnät som inte klarar utbyggnad av stamnät förrän 2028, i norra Sverige där det finns mycket el. Vad de har för orsak borde undersökas.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Tveksamt att det är SvK som är ansvariga för det nätet. En fabrik med 2000 arbetstillfällen är osannolikt att den läggs i Robertsfors.

   Däremot är den regionala och nationella nät kapaciteten ansträngd och klarar inte av mer oplanerbar elproduktion länge till utan omfattande investeringar, där MP föreslår att dessa skall fördelas på kollektivet för att förvandla kalkylerna så den ser lönsammare ut än vad den är.

   Allt för att slippa expandera planerbar energiproduktion.

   Radera
  3. Enligt Di är det SvK som anger 2028 medan regionnätet ger klartecken. Jag förmodar att det är så att SvK inte har pengar i budgeten. Nu är det ett idealiskt tillstånd för regeringen att låna upp kapital till 0 eller negativ ränta och se till att vårt åldrade och otillräckliga stamnät rustas. Ja givetvis måste lagstiftning ändras så byggnation kan gå snabbare.

   Om någon med kontakter till Maggan läser detta - övertyga henne om upprustning av elnätet.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Handlar snarare om tillståndsprocesser. Det tar lång tid att bygga elnät, ännu längre när den "tofsvippadeskjärtmesen" inte får störas.

   Radera
 7. Det är lite en halv suck. Men det går ju inte att varje gång att en hel branch i taget skall ha kollektivt ont i magen över hur det skall gå.

  SvaraRadera