Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-08-03 11:44

Lyssna på hur utrikesminister Ann Linde (S) gör sig till nyttig rysk idiot

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) gjorde sig nyligen till nyttig rysk idiot genom att bli lurad att hon pratade med två ryska oppositionella över telefon. I en strid ström redogör hon som svensk utrikesminister och ordförande i den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE för svensk utrikespolitik kontra Ryssland, Vitryssland, Nordstream 2 och inom EU för två ryska så kallade busringare. Helt utan att ha verifierat motpartens autencitet. Inspelningen nedan. Så kallad cringevarning utfärdas.

Fadäsen är förstås inte bara pinsam, utan mycket allvarlig eftersom Ann Linde nu gjort sig till en nyttig rysk idiot, där allt hon sagt kan och kommer användas mot Sverige med exempelvis vinklingen att Sverige  lägger sig i rysk inrikespolitik - kommentarer finns på Youtube att då tycker Sverige det är okej om Ryssland lägger sig i svensk inrikespolitik? Bland annat pratas det om 38 MEUR i biståndspengar som kan slussas till den ryska oppositionen, men Linde säger åtminstone att man kanske inte borde tala om det hela över telefon. 

Sverige kommer inte heller göra något åt Nordstream 2 eftersom det skulle drabba tyska, belgiska och nederländska företag.

Uppenbarligen har inte regeringskansliet och UD några rutiner för att säkerställa vem de pratar med, utan kan fritt börja glappa med vem som helst som låtsas vara någon. Det väcker ju en del funderingar kring vad främmande makts underrrättelsetjänst kan ha gjort utan att publicerat på Internet - vill man ha reda på Sveriges regerings interna ståndpunkt inom utrikespolitiken är det bara att boka ett telefonmöte med Ann Linde, ringa och låtsas att man är rätt person.

Kommentarerna till Youtube-klippet är inte direkt nådiga och bekräftar hur detta används för att smutskasta Sverige från ryskt håll. Till och med Poltava dyker upp i kommentarerna ...

Personligen är jag lite kluven att publicera detta, men Lindes och UD:s inkompetens och enorma säkerhetsbrister behöver uppmärksammas. Detta är inte första gången bloggen tagit del av säkerhetsbrister från UD:s håll. Därtill verkar Linde vara en öppen bok som på korta frågor bara låter orden rinna och berättar allt utan motfrågor. Frågan är om hon är lika pratglad vid toppmöten?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

29 kommentarer:

 1. Samma killar som lurade hela den danska utrikeskommittén. Djur-bordell med favoritsköldpaddan "Tortilla", håhåjaja.

  https://www.google.com/amp/s/nord.news/2020/10/12/russian-satire-duo-share-video-with-politicians-about-turtle-sex/amp/

  SvaraRadera
 2. Googlar man på "Ann Linde rysk intervju" får man bara träffar på Expressen och Svenska Dagbladet. Tydligen ointressant nyhet för resten av svensk massmedia inklusive SvT och SR.
  Hade det gått att göra bort sig på detta sättet i något annat land än Sverige utan att tvingas avgå? Jag bara frågar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bo Fomalski: Ja uppenbarligen i Storbrittanien (Boris Johnson), Frankrike (Macron), Canada (Trudeau), Polen (Duda) etc.

   Frågan som bör ställas borde i stället röra om de säkerhetsrutiner som tillämpas, i detta fall av svenska UD, är i behov att stärkas/ändras.

   Radera
  2. Ditt förtroende för Linde är förstås orubbat, Chiefen?

   Radera
  3. Cornucopia: Svar Ja ... Däremot är mitt förtroende för de rutiner som gäller mediala kontakter ej helt orubbat.

   Radera
  4. @ Bo Formalsi

   Expressens & SvD olydnad kanske kan åtgärdas genom sänkt media- och presstöd (enbart mediastöd o Exp) fall. Bägge är skattepengdiare, liksom nästan all mainstream media (och även en hel del sk alt media).

   Radera
  5. Mitt förtroende för danska djurbordeller är helt orubbat i alla fall trots att några ryska inflytelseagenter försöker baktala dem.

   Radera
  6. Jo men Ben, har inte hört en enda gris bli smittad av STD på de är bordellerna så nog är säkerheten bättre där än i den svenska regeringen.

   Radera
  7. Konstigt att hon vill pladdra på på detta vis i telefon, men informationen är väl knappast uppseendeväckande?

   Tycker det känns lite befriande att hon bekräftar att vi fortsätter att stödja folkets bästa även i skitländer där det är olagligt.

   Radera
  8. @Sniffmeister: Nu handlade det ju tydligen främst om sköldpaddor som bemannade de där bordellerna, åtminstone enligt den falska Tikhanouskaya eller vad fan hon heter.

   Radera
 3. Det är tydligen "skickliga" killar. De har ju lurat flera. Främst bör väl ansvaret ligga på de som ska säkerställa i första skedet att det inte är fejk, kan jag tycka.

  https://sverigesradio.se/artikel/7261251

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag menar förstås inte att Linde själv är utan ansvar. Man får alltid utöva ett visst mått av misstänksamhet. Men man räknar ju med att en diger kontroll är gjord innan samtalet släpps igenom. Man märker väl också lite på den som ringer om det verkar vara ett naturligt samtal, eller om det som i detta fall är fejk?

   Radera
 4. Reagerar på att hon pratar rätt kass engelska trots att hon är utrikesminister. Kanske den mest inkompetenta regering vi haft?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu orkar jag inte titta/lyssna på skiten för jag tycker det är så jävla uselt att jag antagligen höjt blodtrycket permanent.

   Men är det dålig engelska eller engelska med brytning?

   Jag pratar brytningsfri engelska om jag har vardagliga samtal. Men kraftig brytning om jag har ett arbetsrelaterat samtal på engelska, detta då fokus då ligger på vad man säger och inte hur man säger det. Jag tror många ligger på just denna nivå, man kan språket närmst flytande men när man vill formulera sig optimalt så tänker man inte på hur det låtet.

   Radera
 5. Man får väl förutsätta att det är officiell svensk politik.. och spelar ju då inte så stor roll om man vet vem man pratar med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker inte det var något uppseende väckande alls, hon kunde väl svarat på det på en vanlig intervju. Sen visst de kanske skulle lägga till engelska kurser för ministrar, men det var väl någon minister som faktiskt tog privat lektioner i engelska och fick skit för det.. ja minns inte vad man var upprörd över då men alla blir ju aldrig nöjda

   Radera
  2. @ Dan

   Det var Sven-Erik Bucht som efter att ha spelat bort en livsmedelsfabrik tydligen insåg att hans obefintliga engelskakunskaper borde uppgraderas.

   Ambitiöst kanske att (på skattebetalares pengar) lära sig engelska från nybörjarnivå, men som född i december 1954 borde han väl ha lärt sig något i skolan om han inte var sosse.

   Radera
  3. Ja något kan man tycka, men det var väl folkskola då för honom och nog inte mycket fokus på engelska. Om han nu inte läste mer än obligatorisk skolgång

   Radera
  4. Engelska var förstaspråk från HT 1946 och när Bucht gick i skola bör han om jag läst rätt senast i femman fått börja med engelskan. När det gäller sossar så är det oftast inkompetens som är anledningen, precis som med andra olyckor.

   Radera
 6. Varför i hela friden pladdrar man på detta vis i ett telefonsamtal med någon över huvud taget? Vad är poängen med det ur svensk synvinkel? Vad är det hon tror att hon ska åstadkomma (ja, det kanske blev en retorisk fråga, men ändå)?

  SvaraRadera
 7. En misstroendeförklaring och en snabbkommendering till KU.
  Linde är ju en fullständig katastrof.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja hon får nog ett par FY DIG i KU vilket kommer leda till exakt ingenting.

   Radera
  2. Som sagt tidigare så röstar jag inte.
   Detta är ett exempel på anledning, (men det gäller unisont oavsett område) jag förstår att jag inte är lika kompetent som våra politiker. Hon har säkert en smart plan som jag inte begriper.

   Radera
 8. Tänk er vilket drev det skulle blivit om Bildt hade gått på samma sak. Undra varför denna story dog ut...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tur att Bildt verkligen fick ut Dawit Isaac med sin tysta diplomati, annars hade det kanske blivit skandal. Eller vänta nu.

   Radera
  2. Poängen är att krävande journalistik och mediadrev verkar inte längre förekomma mot politiker oavsett partifärg.

   Radera
  3. Nä, där får jag väl ge dig rätt.

   Radera
 9. "Lyssna på hur utrikesminister Ann Linde (S) gör sig till nyttig rysk idiot"

  Lyssna på hur Polens president Andrzej Duda (formellt ingen partitillhörighet men i själ, gärning och hjärta höger - mycket höger) gör sig till nyttig rysk idiot (samtal med "FN:s generalsekreterare"):

  www.youtube.com/watch?v=zu4x31g42K4

  SvaraRadera
 10. Skulle jag kunna ringa dig, Lars? Jag är Joe Biden.


  (Gick du inte på den? Nåja, värt ett försök)

  SvaraRadera