Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-08-24 11:53

Lysaportföljen med 50% aktier vs Stockholmsbörsen under sommaren - rabatterbjudande i tre månader

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och innehåller betallänkar Allt text är dock min egen och har inte granskats av Lysa. Lysa kan tillsammans med bloggen erbjuda dig som ny privatkund 20% rabatt på avgifterna i tre månader och som företagskund i sex månader.

I slutet av maj ombalansera jag mina portföljer till 50% aktier efter att konjunkturmodellen indikerat överhettning av ekonomin. Trots detta har mina portföljer hos Lysa gått i princip exakt som Stockholmsbörsens index med återinvesterade utdelningar OMXS30GI, fast med avsevärt lägre risk via den minskade exponeringen mot aktier.
Företagsportföljen med 50% aktier och 50% ränta, samt obligationsindex och OMXS30GI. Obligationsindex OMRX Bond All och OMXS30GI syns som jämförelser.
Jag har två Lysaportföljer. dels en privat ISK dit mitt huvudsakliga månadssparande på lönen sätts in, och dels en via en skattemässigt fördelaktig kapitalförsäkring för bolagets långsiktiga sparkapital. Lysaportföljerna är mina egna största enskilda finansiella investeringar

Lysa som fondrobot balanserar automatiskt om portöljerna till önskad fördelning, vilket gör att tjänsten fungerar utmärkt som en automatisk permanent portfölj. På grund av konjunkturmodellen ställde jag om till 50% aktier och 50% ränta i slutet av maj och det har gått utmärkt sedan dess.

Bägge portföljerna har gått +4.6% sedan första juni, mot OMXS30GI som utvecklats +4.8%. Den kraftigt reducerade risken i portföljen har alltså knappt gett någon sämre avkastning. Trots allt gör den automatiska balanseringen att vinster säkras hem och att man köper på eventuella börsdippar, även om det via den privata portföljen mest hanteras genom att månadssparandet inte går in 50-50 aktier-obligationer.
Den privata portföljen med månadssparandet markerat som gröna prickar. Summan raderad från skärmdumpen. Samma avkastningsresultat dock.

Sedan investerar Lysas aktiedel tungt i utländska index, och innebär därmed en bra diversifiering bort från kronan, vilket kan förklara mycket av utvecklingen

Ovanstående är ett anekdotiskt exempel på hur en diversifierad permanent portfölj med lägre risk kan ge samma avkastning som att ligga 100% mot börsen. Den stora fördelen blir dock på lång sikt, och då särskilt vid stora börsras eller stora börsuppgångar, där ombalanseringen automatiskt köper mer när börsen rasat respektive säkrar hem vinster när börsen stigit.

För egen del har jag räknat ut att aktiv förvaltning i form av stockpicking inte är värd timpenningen, utan det är bättre att jag lägger den tiden på att skriva mina romaner och blogginlägg. Jag har dock även andra portföljer än Lysa, framför allt för alla tjänstepensioner, men även där försöker jag hantera någon form av permanent om än konjunkturberoende portfölj. Dock kräver det manuell omjustering. Sedan kan man ha respekt för att unga med lägre lön och som inte har ekonomi och bostad stabilt ordnad vill ta högre risker och jobba för låg timpenning med enskilda aktier.

Återstår att se när Lysa även kommer erbjuda tjänstepensionssparande ...
  
Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och innehåller betallänkar. Allt text är dock min egen och har inte granskats av Lysa. Lysa kan tillsammans med bloggen erbjuda dig som ny privatkund 20% rabatt på avgifterna i tre månader och som företagskund i sex månader.

Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

7 kommentarer:

 1. Det har gått ganska kasst för OMXS 30 GI under denna snäva period.
  Som referens har jag en Lysa 100% aktier (bred inriktning). Den har gått 7.2% under samma period (jämfört med 4.6). Så klart till en högre risk.

  Anledningen att den gått bättre än OMSX 30 GI trots att båda är 100% aktier är ju att globalt index gått bättre än svenska storbolagsbörsen. Stackars den humanitära stormakten som ska vara bäst på allt, utom elförsörjning och börs då.

  SvaraRadera
 2. Märkligt, min med bred har gått 7.8% sen första juni, Den hållbara 10,9%!!, båda utan några transaktioner under tiden och 100% aktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gjorde insättningar så det kan ha påverkat, dock är de marginella i förhållande till det totala värdet och lysa använder väl TWR för siffrorna så insättningar borde inte spela roll. Märkligt indeed.

   Radera
  2. Har ni kört exakt samma datum? Om ni jämför en dag fel så kan det lätt slå några tiondelars procentenheter.

   Radera
  3. Jag tog exakt de datum som framgick av grafen; 2021-06-01 --> 2021-08-24

   Radera
 3. Tillåt mig att småle. Med sådant kort intervall skulle det ha varit mer lönsamt att ha pengarna på bankkontot.

  Vad är syftet? Förutom att få tillfälle att kunna prata om Lysa och dra in reklampengar? 😉

  SvaraRadera
 4. Skulle stått "skulle det kunna ha varit mer lönsamt..."

  SvaraRadera