Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-08-01 16:52

Isolerat vägg med överblivet byggspill

Dagen har tillbringats med att isolera upp väggen in till gamla svinstian i ladan. Rätt kul är att jag gjorde det helt med gammalt byggspill från de senaste tolv årens byggen på gården. Eftersom det är en ekonomibyggnad och bruksyta så är det inte hela världen om det är perfekt, vare sig visuellt eller i materialval.
Resultatet. Kattlucka längst bort för att musmördarna ska kunna hålla rent bland höet
Svinstian användes åtminstone för gris fram till för 30-40 år sedan, men med en hållare för saltsten i plast kanske så sent som på 90-talet trots allt. Tidigare var utrymmet bara avbränsat av en låg vägg som grisarna inte kunde komma över, men eftersom utrymmet idag används som hölager byggde jag en plankvägg för några år sedan för att dämpa höets obevekliga spridning över hela ladan. Trots allt är lador avsiktligt lite dragiga och även med hjälp av de biobränsledrivna musmördarna så sprids annars höet med vind, päls och tass, och hamnar i allt.
Gamla och nya plankväggen, med saltstenshållare i knähöjd. Börjat regla upp för att kunna fästa skivorna, 95 mm som sockel, 70 mm som stående regel. Inte perfekt, men det var vad som fanns för att matcha överbliven 95 mm isolering.

Nu ska delar av ladan bli varmförråd, så ena väggen på fd svinstian behövde isoleras.

Det fanns isolering över från gäststugebygget 2009, några OSB-skivor från andra byggen och olika 95 mm och 70 mm reglar som fick duga som stomme där detta behövdes, samt överbliven trallskruv från byggena av Corona-uteplatserna förra året.

Så inte en enda vända behövdes till bygghandeln. Sedan får man lappa och skarva lite utifrån vad det fanns främst för skivor.

Estetiskt fungerar det alldeles utmärkt då ingen bevistar utrymmet annat än för att hantera hö. Sedan får man se till att ha en ordentlig luftspalt mellan höet och den isolerade väggen, även om höet är torrt.

Detalj för den som vill åldersbestämma hållaren. AB Hanson & Möhring har funnits sedan 1830, men heter sedan 2019 Salinity. Hållaren fanns när jag köpte gården 2006, men de två tidigare ägarna hade inte gris. Förra ägaren använde svinstian som garage åt en fyrhjuling.

På köpet har det nu blivit lite mer utrymme i ladan. För att samla på sig mer byggspill framöver ...

Varmförråd frågar ni er? Som jag bloggat om tidigare så innebär det allt varmare klimatet här på Sveriges framsida och regnigaste område utanför kalfjällen att allt i en lada börjar mögla, eftersom vi inte får de kalla vintrar som behövs för att torka ut ladorna vintertid. Det räcker inte med -10 var femte vinter, det behöver blir minusgrader och det flera veckor i sträck varje år för att få ladorna och allt som finns i dem torra. 

Lösningen blir helt enkelt att isolera och värma upp, likt den totalombyggda maskinhallen. I isolerade utrymmen likt stallet så slipper man åtminstone möglet, till och med utan uppvärmning. Sedan blir det inte så dyrt att köra på sexton grader med luftvärmepump och därmed få ordentligt torrt året runt.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

14 kommentarer:

 1. "Kattfacket" har äntligen fått igenom sina krav på en egen kattlucka, åtminstone i ladan. "Katternas Lands Organisation", KLO är förmodligen väldigt nöjd. Nu kan jättekatten Lurvi-Turvi bjuda hem till den nya lokalen alla traktens vildkatter till diverse aktiviteter, som provklösning av olika underlag, springande på staket, hoppande på soptunnor och intensivt jamande, kombinerat med slagsmål och revir-pissande.

  SvaraRadera
 2. Cornu. Gick det bra att få tag på en så stor kattlucka, som er "pälstrasa" kräver?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt vissa källor finns mer än en musdödare i hans närhet.

   Går att få bekräftelse på i Gamla Stan 18/8.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Det är ett hål, inte en lucka. Klimatskydd hanteras med byggplast.

   Radera
  3. Nanotec. En råttburgare "McRat" eller en fågelburgare "McBird" brukade det bli för min stora, långhåriga Maine Coon-katt också. Fries av friterade råttsvansar och en jävligt liten mjölk till.

   Radera
  4. Vår pensionerade mycket vänliga katt med färre tänder och nästan döv lever mest på svensk kycklingfärs och lite laktosfri mjölk. Vanlig mjölk är inte bra för vuxna katter och ofta människor. Påsmat där han mest bara slickar i sig såsen blir lite nödmat för kycklingfärs är konstigt nog vanligen slut i affärerna.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. Nanotec. Vad gullig du är som tar hand om en gammal, bra katt så fint. Mina grannar har ibland protesterat och krävt avlivning när jag har gått ut med en gammal, haltande hund. Även veterinären krävde avlivning, men vi gick inte med på det och kallades för djurplågare. Men hon var en "Cruella DeVil". Det är svårt för oss att ta avlivningsbeslutet, de är ju våra familjemedlemmar.

   Radera
  6. Den haltande hunden älskade att gå långpromenader in i det sista, 2 km gick vi per promenad, ända fram till avlivningen. Dalmatinern var en "Gruffatiner", som alltid ville skälla ut andra hanhundar och ibland även tikar. På veterinärmottagningen finns ju mycket andra hundar och han fick för sig att skälla ut en stor, svart hund i korridoren utanför, och när han blev väldigt upprörd, råkade han skita en hel hög på golvet. Det var då som veterinären krävde avlivning. Hade hunden varit riktigt dålig, hade han knappast brytt sig om andra hundar utanför eller gått flera km om dagen.

   Radera
 3. Vi hade en kattlucka för katterna, men sedan kom det in en stor, okastrerad hankatt på nätterna. Han spöade upp våra katter och pinkade revir lite överallt. På morgnarna var det hårtussar och blod överallt och en intensiv stank av kattpiss i huset. Katterna såg sönderrivna och traumatiserade ut. Då köpte vi en kattlucka med magnet och kompisens katt "Den Lilla Roliga Orange" blev "nyckelkatt". Efter ett tag slarvade hon bort sin nyckel, men konstigt nog fortsatte hon ändå att ta sig in i huset på något underligt sätt. Sedan såg vi att hon öppnade luckan med sina klor och "rygg-simmade" in genom luckan. Magnet-nyckeln hittade vi sedan fast på metallskärmen på fotogenlampan, högt uppe ovanpå ett skåp.

  SvaraRadera
 4. Men varför inte köra en avfuktare för att avfukta istället för att hålla varmt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avfuktare avfuktar genom att hålla varmt, mkt ineffektivt. Värmepump avfuktar också.

   Radera
  2. Men utan isolering avfuktar man för kråkorna.

   Radera
  3. Tekniken gör framsteg, kolla airwatergreen luftavfuktare

   Radera
 5. Cornu. Har katten någon bekväm Bia-bädd med en filt på, så att katten kan ta en tupplur i ladan?

  SvaraRadera