Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2021-08-25 14:29

HD nekar Cementa prövningstillstånd - slutet för svensk industri, byggsektor, välstånd, välfärd och ekonomi

Högsta Domstolen meddelar nu att de nekar Cementa prövningstillstånd. Därmed är sagan svensk ekonomi, svensk industri och svensk byggsektor över och kvar återstår bara U-landet när i princip alla svenska framtidssatsningar på grön omställning och modern industri nu havererar - inklusive betongkrävande projekt som Northvolts fabriker, vindkraftsutbyggnaden, LKAB:s fossilfria järn, SSAB:s fossilfria stål och förstås svenskt välstånd och välfärd. Om inte regeringen ingriper och kör över rättsprocessen genom att t ex utlysa riksintresse för totalförsvaret eller liknande.
Högsta Domstolen
Svenskt välstånd och välfärd blir nu en historisk saga när landet kommer i princip stänga ner all utveckling nästa sommar. HD avslår prövningstillstånd kring fortsatt täkt- och vattenverksamhet på Gotland.

"Cementa har i Mark- och miljööverdomstolen fått sin ansökan om tillstånd till fortsatt och utökad täkt- och vattenverksamhet avvisad eftersom miljökonsekvensbeskrivningen bedömdes innehålla sådana brister att den inte kunde utgöra grund för ett ställningstagande till verksamhetens inverkan på miljön. Högsta domstolen har gått igenom materialet i målet och kommit fram till att det inte finns skäl att meddela prövningstillstånd. Högsta domstolens beslut innebär att målet inte tas upp till prövning. Mark- och miljööverdomstolens beslut står därmed fast. För att Högsta domstolen ska pröva ett överklagande av detta slag krävs prövningstillstånd. Prövningstillstånd får meddelas om det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas av Högsta domstolen (s.k. prejudikatdispens). Prövningstillstånd får dessutom meddelas i vissa undantagsfall, närmare bestämt om det finns synnerliga skäl för en prövning."

Givet att riksdagen godkänner den tillfälliga lagen får Cementa fortsätta verksamheten till nästa sommar, men sedan lagom till valet i september stänger Sverige ner. Utredningen om effekterna handlar om hundratusentals jobb i första steget i de direkt berörda bygg- och gruvnäringarna. I nästa steg slås svensk metall- och verkstadsindustri ut och alla satsningar på nya industrier i Norrland kommer upphöra, inklusive Northvolt, som inte kommer kunna bygga t ex Volvos batterifabrik. Inte heller kommer man kunna bygga den vindkraft som ska ersätta den kärnkraft som Miljöpartiet nu ser till att lägga ner genom att vägra fatta beslut om slutförvar av bränslet.

Råttorna lämnar lämpligen skeppet medan det fortfarande finns någon som betalar för de uppblåsta bostadspriserna, och siste man släcker lyset. Frågan är vem som vill ta över ledningen av ett så här misskött land.

Enda lösningen är nu att regering och riksdag kör över miljölagstiftningen i någon form, t ex genom att utlysa Cementa till ett riksintresse för totalförsvaret. Så länge Miljöpartiet sitter i regeringen är detta dock uteslutet och fyra procent av väljarkåren avgör Sveriges framtid, eller snarare hur vi ska backa tillbaka till 1700-talet.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

111 kommentarer:

 1. Den enda infrastruktur värd namnet i Sverige är snabbspåret mot "failed state". Antar att Herrn Bloggare & Författare kommer författa en distopisk nekrolog över landet Sverige som nästa litterära alster.

  SvaraRadera
 2. Fräscht. Folket får dock den regeringen den förtjänar. Även de som röstade på S och V visste att det barkar åt det här hållet. Möjligen blev Centerns och FPs väljare blåsta, men åtminstone Centerväljarna verkar vara nöjda med att ha bytt sida. Även Alliangsen hade kunnat styra de senaste två mandatperioderna med hjälp av SD och förhindrat dessa katastrofer, men tyckte det var fräschare att lämna WO och ge regeringsmakten till Sossarna och MP. Summa summarum så får svenska folket det vi kollektivt förtjänat.

  SvaraRadera
 3. Tyvärr kommer man väl att vänta in i det sista med att utlysa riksintresse eller något annat som möjliggör fortsatt kalkbrytning.

  Allt enligt principen att man som politiker inte tjänar på att vara proaktiv utan endast reaktiv.

  Detta kommer förstås att drabba diverse investeringar både idag och i framtiden då Sverige allt mer visar sig vara ett land att inte lita på och osäkerhet gillas som bekant inte av kapitalet.

  Det politiska etablissemanget bryr sig förstås inte om sådana omätbara trivialiteter, där ar det viktigaste att få maximal publicistisk effekt av sina åtgärder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Heidelberg kan lägga ned Cementa närsomhelst i princip, behövs utrustningen någon annanstans för att spara in på nyinvesteringar så kan de mycket väl tycka att det inte är värt att tjaffsa.

   Osäkerhet är det företag hatar mest av allt.

   Radera
  2. Om de skulle göra det, vad är oddsen då att något annat företag vill satsa på storskalig cementproguktion i Sverige?

   Radera
  3. Obefintlig.

   Skulle tro att intresset för nya industrier i sverige redan som det är är obefintligt, inte bara pga de omöjliga miljöprövningarna, men kanske ännu mer pga osäkerheten kring elförsörjningen.

   Radera
 4. Ja, förstår att Löfven kliver av här. Nästa år kommer vi få en mycket intressant valrörelse.

  SvaraRadera
 5. "HD skriver i sin motivering att de bara prövar fall som är viktiga för rättstillämpningen eller om det finns särskilda skäl, och det finns det inte enligt Högsta domstolen i Cementas fall."

  Hur ser "särskilda skäl" ut om inte detta är ett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte skriva detsamma. Kan det vara så att HD inte vill "ta" i frågan? Alltför känslig. Bättre att bolla över till regeringen. Bara spekulation.

   Radera
  2. HD kan göra bedömningen att det inte finns utrymme i lagen för att fixa Cementas tillstånd. Då vore det ett oansvarigt slöseri med tid att gå igenom en rättslig prövning just nu. Genom att inte ta upp fallet så går pucken snabbt vidare till någon faktiskt kan åtgärda det; antingen lagstiftaren, eller förstås Cementa genom en ny ansökan med större chans att gå igenom.

   Radera
  3. Jag har svårt att tro att om HD beviljade prövningstillstånd (kanske genom juridiskt finlir) så skulle någon kunna ifrågasätta detta. HD dom gäller ju. Jag står fast vid min spekulation.

   Däremot finner jag det inte konstigt att de inte beviljar p g a ”vikt för ledning av rättstillämpningen”.

   Radera
  4. "Prövningstillstånd får dessutom meddelas i vissa undantagsfall, närmare bestämt om det finns synnerliga skäl för en prövning."

   Jag menar "synnerliga skäl" är inte det till viss del en bedömningsfråga där ett finns ett visst utrymme för tolkning?

   Radera
  5. *det

   Jag skulle väldigt gärna ha varit med och hört resonemanget HD förde i enrum. Intressant.

   Radera
  6. HD skulle nog kunna ha beviljat prövningstillstånd utan att det uppstod kalabalik, men det är nog betydligt svårare att böja lagen så att den nya prövningen leder till ett annat resultat.

   Radera
  7. Ja, jag har ju inte den kunskapen att jag kan bedöma den möjligheten för HD. Det skulle säkert i så fall röra sig om juridiskt finlir på hög nivå, förmodar jag.

   Men å andra sida så tror jag att HD tycker att det är skönt att bli av med frågan, och istället bolla över den till politiken.

   Radera
  8. Jag är ingen jurist men gissar att ”särskilda skäl” här handlar om juridiskt särskilda skäl. HD är ju ingen politisk instans, och ska rimligen inte pröva politisk/ekonomiska effekter av tidigare domslut. Eftersom tidigare avslag berodde på bristande underlag och detta tydligen inte förändrats så finns förmodligen inte juridiska skäl till ny prövning. Politikerna får helt enkelt lösa situationen istället.

   Radera
  9. Jo, det är säkert på politikernas bord som frågan får lösas. Tror inte att HD var särskilt intresserad av att få den på sitt bord. Bollen tillbaka till politikerna.

   Radera
  10. Juridiken var väl enkel? Rimligt utfall såklart. Men det kommer såklart rivas upp av ovan anledningar.

   Radera
  11. Men Cementas experter gjorde väl bedömningen att det fanns en chans. I annat fall så hade de väl inte ens vänt sig till HD.

   Radera
  12. Jag läste nyss ett uttalande från Cementa:
   "– Det är olyckligt att man inte vill pröva detta, då det finns viktiga principiella frågor om hur en miljöprövning skall ske, säger företagets hållbarhetschef Karin Comstedt till SVT."

   Så jag finner att det trots allt finns en viss problematik i HD:s beslut. Men som sagt: jag är ingen jurist, så jag kan inte gå djupare in på det juridiska. Men det var säkert rätt beslut av HD. Bättre att politikerna får lösa upp knuten.

   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/vi-startar-tva-nya-tillstandsprocesser

   Radera
 6. Experimentet Sverige är idag att likställa vid ett självskadebeteende av astronomiska proportioner!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenska folket har valt att hbtq-certifieringar, massinvandring, könskvotering och klimathysteri som religion, är viktigare än ekonomiskt välstånd och tillväxt.

   Radera
  2. Hyperbolerna och det-var-bättre-förr-gnället härjar verkligen fritt härinne nu mer.

   Radera
 7. Visst är cementtillverkningen ett riksintresse.
  Se till att den förläggs på fastlandet och uteslut utländskt ägarintresse från att leda verksamheten. Att det blit halt i viss produktion pga att vi har tillåtit Cementa bli dominerande leverantör är en smäll vi får hantera. Förhoppningsvis är leveransavtal mellan betongfabrikanter och Cementa sådant att cementen får hämtas i någon av Cementa/Heidelbergs andra tillverkningsenheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns knappast några sådana avtal. I värsta fall försätts cementa i konkurs, alla avtal blir värdelösa, och Heidelberg har externaliserat alla kostnader med nedläggningen.

   Och sverige får glatt betala vad de nu begär för annan cement.

   Radera
  2. Att få tillstånd tar minst fem år, även på fastlandet. Och sedan 5-10 år till innan driftstart.

   Radera
  3. Jag ser en temporär lösning med leveranser från andra tillverkare nere i europa. Både Transwaggon och VTG har järnvägsvagnar för bulktransporter att hyta ut. Nu försöker man visa att logistikhindret är att Cementas båtar inte klarar högsjö men glömmer bort att de andra cementfabrikerna ligger vid järnväg.

   Radera
  4. Man kör inte båtar i centraleuropa. Cementas båtar kör till närmaste hamn varifrån cementen går som bulk på bil eller tåg, eller småsäck till en Bauhaus nära dig :)

   Men problemet är att 3 miljoner ton cement på järnväg kommer ta rätt mycket av befintliga spår i bruk.

   Det motsvarar ändå ett godståg med ca 150 vagnar per dygn...

   Radera
  5. De andra fabrikerna har inget att sälja förrän om flera år..

   Radera
  6. Jodå, svenskarna har pengar att betala med :)

   Radera
  7. Rickard Ohlin: Parentetisk anmärkning: Jodå visst kör man "båtar", d.v.s. fartyg, i Centraleuropa. Floder och kanaler vimlar av tusende och åter tusende fartyg av väsentlig storlek som ombesörjer trafiken mellan industricentra i inlandet och Kontinenthamnarna; Hamburg-Emden-Rotterdam-Antwerpen-Rouen etc. ... Inlandssjöfarten i Kontinentaleuropa är långt mycket mer omfattande än vad som allmänt antages.

   Radera
  8. Jo, jag vet. Donau, Rehn, Maas mfl floder och kanaler. Jag har bott 100 m från Maas I Dordrecht. Jädrar vad det gick pråmar.

   Men dessa lastar om bulk i större hamnar och där är det nog Rotterdam eller Bremen som är aktuella, för att åka kuststånkare upp till svenska hamnar.

   Jag lämnar åt en gammal sjöbuse som du att räkna på logistikflödet.

   Radera
 8. Trodde bloggaren efterfrågade att företag ska tillåtas gå under för sin egen dumhet. Detta har varit en följetång under hela pandemin. Dumhet är ju t.ex. att vara helt beroende av ett tyskt företag som struntar i svenska regler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skiter i Cementa. Det är Sverige som drabbas.

   Radera
  2. Expropriera skiten, men fortsätt med cementprodukrionen. Jag skiter i vem som äger.

   Radera
  3. Det vore en lösning förstås. I klassisk sovjetisk anda brukar ju tillstånd, bygglov, och annat byråkratiskt tjafs aldrig vara ett problem för stats/kommunägda verksamheter.

   Radera
  4. Cornucopia: Din replik 15:10 synnerligen oväntad!
   Därmed inte sagt att jag till stor del inte ansluter till sådant ställningstagande.

   Radera
  5. Greenious - inte för att vara motvalls men tillstånd och framförallt bygglov är nog precis lika stort problem för offentlig verksamhet. Exempelvis omfattas sjukhusbyggnation i offentlig regi av precis samma regelverk som privata aktörer

   Radera
  6. Tar lika lång tid, dvs 5+ år att få tillstånd m alla överklaganden ändå.

   Radera
  7. Marknadsvärdet på en cementfabruk utan miljötillstånd torde vara lågt varför ersättningen vid exproprioering är liten-

   Radera
  8. I det stora sammanhanget är nog Gotland ett lågt pris att betala för fortsatt nationellt välstånd.

   Radera
 9. Farmor fabulerar: Ponera att den kommande partiledaren för S i sin regeringsombildning ger Mp sparken och plockar in C istället. Annie Lööf påstår visserligen att C är i opposition men agerar de verkligen så?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mp kommer ändå att ingå i regeringsunderlaget så jag har svårt att se hur det skulle göra någon skillnad på utfallet.

   Radera
  2. Kommer Noshi att ställa upp på vadsomhelst? Dessutom, en ny partiledare (Magdalena) går kanske inte alldeles väl ihop med Annie.

   Radera
 10. Hmm, enligt HD måste det finnas "synnerliga skäl för en prövning" för att meddela prövningstillstånd och så som bloggaren skriver då att regering och riksdag hänvisar till rikets säkerhet och totalförsvarets behov. Annars är det totalstopp för Cementa.

  Tycker det låter lite väl negativt och apokalyptiskt men det är mest för att jag inte *vill* det ska vara så här med risk för dylika effekter. Har ingen anledning att misstro beskrivningen av effekterna av detta alls, men jag är nog i förnekelsefasen, såhär nära en failed state kan vi väl ändå inte vara. Låter ju helt sjukt och jag är ju ändå pessimistisk och cynisk avseende kompetensen hos aktuell regering (och tidigare).

  Fan, är det såhär det känns att filtrera verkligheten genom hur man *vill* den ska se ut jmf hur den är, en kognitiv dissonans av episka mått.

  Vad kommer hända nu då: "vi såg det inte komma", "vi har varit naiva" och att alla instanser, myndigheter, riksdag och regering och fan och hans moster följer lagar och regler när skeppet sjunker, för ingen gör ju fel, alla följer de beslut som regering och riksdag beslutat om?! Ett indirekt kollektivt självmord som effekt av den goda andan?

  Sorry men vägrar tro det kommer gå såhär illa, men jag har ju jävligt ont i magen och kan inte se någon lösning annat än att regeringen bara skärper till sig som fan, men förvånar mig inte om regeringens inkompetens sänker skeppet Svea, de hade ju ändå goda intentioner och nu råkade effekten bli såhär, ojdå, vi vänder blad och gör... ja vaddå?

  Och om nu regeringen "löser" det här, nu är det kaos kring slutförvar och Cementa, vad blir det nästa gång? Skeppsmasken har fått fäste, lycka till. Failed state - here we come.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, ifall myndigheterna gör sitt jobb bra så ska de ju vara neutrala till lagstiftning och direktiv. Jag ser situationen snarare som ett försök från HD att visa för regeringen att det faktiskt är verkligheten som de påverkar och att verkligheten inte bara handlar om vad som blir vackrast symbolhandling.

   Min känsla är att regeringen är lika paffa över krisen som resten av befolkningen, trots att varendaste sakkunnig har varnat om konsekvenserna för deras politik. Lustigt nog avgår Löfven samtidigt som verkligheten kom ikapp regeringen...

   Radera
  2. På vilket sätt ligger regeringens politik till grund för att Cementa inte har genomfört en av miljödomstolen godkänd utredning av sin verksamhets påverkan på grundvattnet på Gotland? Hur skulle det ha sett annorlunda ut med en annan regering?

   Radera
  3. Oavsett regering idag tror jag i stort vi ser symptomen på freds- och välfärdsskador som vi självskadat oss med, speciellt senaste 20 åren. En rödgrön regering ser jag bara skyndar på en process än mer jmf en blå.

   Summan av välmenande men naiva lagar och regler byggs ju på med ränta-på-ränta-effekten, det är det vi ser nu. Vill gärna tro det hade sett betydligt annorlunda ut med en annan regering idag men det hade det inte i stort tyvärr. Däremot om vi hade haft mer kompetenta regeringar efter senaste fem valen.

   Radera
 11. Dags för H.M. Konungen att tala allvar med sin regeringschef.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla gamla betongsossar borde väl också kunna tala allvar med dagens makten-framför-allt-sossar.

   Radera
 12. Bra att försvarsmakten nu stärkt sitt grepp på Gotland så att inte ryssen annekterar Cementa för att kunna fortsätta produktionen av illegal betong efter 31 Oktober.

  Om Danmark återtar Gotland kan det kanske rädda situationen?

  Kan Mp nu bygga sina snabbtåg till stenåldern utan betong?

  Spänningen är olidlig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryssen kanske tar över Gotland för att sedan sälja cementen till Sverige... Utnyttja monopolsituationen och höj priserna 300% för en ordentlig kassako.

   Radera
 13. Marginella nedgångar i fastighetsbolagen idag (över 3 månader)
  NCC -1,24% (-5,19%)
  PEAB -0,76% (-13,7%)
  SKANSKA -1,04% (+4,91%)
  JM -0,44% (-1,78%)

  Kollar man på tre månader så kanske det finns ett uns av risk inräknat men överlag så verkar marknaden nära på enig: Regeringen räddar Cementa. Man kan ju hoppas de har rätt.

  SvaraRadera
 14. Hur kan en stat som Sverige ens hamna i dessa fjantasiproblem? Varför skiljer sig Sverige så förvånansvärt mycket från Danmark, Finland och Norge när det gäller realpolitik och framdrivning av nationen utifrån sunt förnuft.

  Jag kan förstå att man röstar igenom ny lagstiftning i riksdagen med goda intentioner. Att det sedan blir konsekvenser som man kanske inte tänkt sig kan jag även förstå.

  Skillnaden jag upplever är att vi i Sverige naivt och utan förmåga att inse att det är i grund fel inte proaktivt verkar begripa att oönskat skit kan hända och tar inte ens reaktivt tag i det när det redan hänt.

  - Cementakrisen
  - Slutförvar av kärnbränsle
  - Skyhöga ersättningar till våldsverkare
  - EU.s högsta nivå av skjutningar
  - Organiserad stat i staten brottslighet med vägspärrar och egen rättsskipning (illegala kombattanter som behärskar och styr territorium enligt folkrätt)
  - Låga (eller inga straff om minderårig) straffskalor
  - Misslyckad integration av immigranter, trots stor potential att se dem som en viktig del i en växande ekonomi
  - osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man frågar sig gång på gång..

   Radera
  2. För mycket stockholmare.

   Radera
  3. Är det inte så enkelt att liberalvänstern styrs utifrån ideologi, och när verkligheten inte överensstämmer med ideologin kan de inte dra rätt slutsats. Chocken är total och därefter genomför man motvilligt förändringar men ofta för lite och för sent.

   Radera
  4. Joakim.
   Du har enligt mig rätt analys.

   Radera
  5. Därför att vi är uppvuxna med ett fungerande samhälle och inte tror att ngt skall hända.

   Radera
  6. I stort är Sverige och mycket stora delar av befolkningen både freds- och välfärdsskadade. Priset är detta groteska självskadebeteende.

   Radera
  7. Ja lite krig gör folket mera oskadade.

   Radera
  8. Vilka frågor diskuterar man i Danmark, Finland och Norge?

   Radera
 15. Men....

  "Samtidigt har Cementa flaggat för att bolaget inom kort kommer att lämna in en helt ny ansökan om tillstånd för fortsatt kalkbrytning, men för en kortare period än 20 år och med begränsade miljökonsekvenser."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja lite väl mycket domedagsrubriker om detta nu.

   Man arbetar med ett kortare enklare tillstånd under tiden som det är igång ska man ansöka om ett nytt långtidstillstånd:

   https://www.cementa.se/sv/hogsta-domstolen-ger-inte-cementa-provningstillstand

   Radera
  2. Sådana tillstånd tar ju 5-6 år att få igenom

   Radera
  3. Regeringen borde kunna ta över prövningen av ett korttillstånd på 5 år och bevilja inom en månad.

   Gör man inte så kommer S och lövfen gå till historien som dom som körde Sverige i botten...

   Radera
 16. Ge oss de viktiga informationen. Vilka säljoptioner ska man köpa?

  SvaraRadera
 17. Hurra! Kollektivt självmord! Väldigt miljövänligt. När jag är död och återföds som älg kommer jag vara väldigt glad över det här.

  SvaraRadera
 18. Ropa inte hej än, det är ju som upplagt för att Löfvén ska glida in i sista andningen, trycka igenom en nödlag i riksdagen, och rädda världen och välfärden innan han lämnar skutan. Kvar står Moderaterna med långa näsan.

  SvaraRadera
 19. Jag kan inte vara den enda som får känslan av att Sverige går på retur, härifrån är det bara neråt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bollen är sannolikt i rullning.

   En stor turboknapp blir när medelklassen börjar lämna landet.

   Radera
 20. Men herregud vilket domedagsinlägg. Jag återkommer om 8 månader och så får vi se om du får rätt. Men du hävdar alltid att du får fel så misstänker att det blir så den här gången också. Sverige går inte under. Industrin ställer om till andra tillverkare, Cementa får nytt tillstånd osv osv...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra. Det är därför jag skriver.

   Radera
  2. Erik: Helgardering. Vad kan gå fel :)

   Radera
  3. Det krävs en majoritet för att ändra lagen isåfall och då måste alla konsekvenser av att ändra miljöbalken utredas så att det inte blir fritt fram åt andra hållet. Kan tänka mig att många mäktiga intressen jobbar för just detta genom att måla in regeringen i ett hörn. Fast det mest sannolika förklaringen är som vanligt inkompetens.

   Radera
  4. Man kan ju bygga i trä.

   Radera
  5. Blir det krig, så finns det alternativ till betong. Stridsvärn "Korsu" byggdes i Finland av trä under Vinter- och Fortsättningskriget. Timmerstockar, torv och sten samt lite järntråd, -nät och -plåt behövdes och det har vi gott om i Sverige. Senare har man gjutit även prefabricerade betong-stridsvärn.

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Korsu

   Nu med de nya, generösa altanreglerna kan du bygga ditt eget stridsvärn av modell "Korsu", väl kamouflerat under ditt 180 cm höga trädäck, inom 3.6 m från husväggen och minst 4.5 m från tomtgränsen. Du kan gräva och spränga djupt ner i urberget och där kan även ditt prepp-förråd få plats. Sverige blir nu en lågt hängande frukt för grannen i öster. Väntar man lite till så ligger frukten på marken.

   Radera
 21. Sverige är på väg mot netto-noll utsläpp med rekordfart.
  Grattis alla miljöpartister :-(

  SvaraRadera
 22. Det är så mycket nu, preem-raff, kraschat grundforskning, skogsbruket, katastrofala skolresultat, skenande elpriser, dödad kärnkraft och nu cementa.

  Jag undrar på allvar om sverige kan klara sig ut detta helskinnat.

  Kina nosar ju oss i baken och om vi inte kan sälja bäst produkter till rimligt pris tar dom maknadsandelar.

  PIIGS 2008 slogs ut så hårt pga. att Kina kopierat deras industri.

  Bår industri har varit svårare men vi tappar kontinuerligt marknadsandelar.

  Kan sluta illa detta.

  Sen har ni hela den sociala biten på det med kriminalitet, korruption, fallande välfärd som blir etter värre om det blir mindre pengar.

  Det värsta är ju att detta har fått göras med flit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men "PIIGS" (Portugal, Italien, Irland, Grekland och Spanien) blir nu "PISSIG" (Portugal, Italien, Spanien, Sverige, Irland och Grekland). Roligt (eller snarare tragiskt) bara på svenska, tyvärr.

   Radera
  2. Har nog missat kraschad grundforskning, vad tänker du på då?

   Radera
 23. Ingen el, ingen cement - blir det någon budget? Tänk att 4% kan få ett sådant genomslag i en demokrat. Men gissningen är förtfarande att regeringen griper in. Annars kan förstås riksdagen ändra i miljöbalken på egen hand om man vill. Om man ids.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sossarna hade ju kunnat bilda regering utan MP, utan de är på riktigt bff. Sedan är ju sossarna minst lika bedrövliga på egen hand. Kolla bara hur de till exempel hanterar kriminalpolitiken, helt utan MP:s inkompetens.

   Radera
  2. När sossarna var ett 45-procentparti var det inget problem för dem själva att de hade 3 st 5-procentfraktioner och dessutom var beroende av ett externt 5-procentparti. Nu när de är ett 20-procentparti är det ett gigantiskt problem att de är beroende av 4 st 5-procentpartier OCH fått slagsida vänster inbördes.

   Radera
 24. Vad bra, bara låt skiten krascha så att allt kan byggas upp igen med ett nytt system som inte är ruttet till grunden.

  SvaraRadera
 25. ” Men Cementa har en plan B för hur fabriken i Slite ska kunna drivas vidare: att under en övergångsperiod ta in externa leverantörer av kalk. I första hand är det då aktuellt att köpa kalk från ett annat gotländskt företag, nämligen Nordkalk på norra Gotland.

  – Vi har avtal med Nordkalk som innebär att de skulle kunna förse oss med den kalk vi behöver under minst en femårsperiod. Det förutsätter dock att vi får nödvändiga tillstånd som behövs, säger Cementas svenska hållbarhetschef Karin Comstedt Webb till SvD”

  Det kanske inte var så illa som låter påskinas trots allt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Regeringen vill ju uppenbarligen inte att de ska bryta kalk, vilket ger att de kan fortsätta sätta käppar i hjulet.

   Radera
  2. Och Nordkalk har tillstånd att ta ut sisådär 1 miljon ton kalk?

   Radera
  3. Jag tänker att runt Östersjön bör finnas stenbrott där man kan bryta kalksten och skeppa till cementfabriken i Slite för att hålla igång iaf någon cementproduktion.

   Radera
  4. Har du en kalkrik berggrund så är där höga naturvärden per automatik.
   Så oavsett var du vill bryta kalk kommer det i konflikt.

   Radera
  5. Jo, men genom att ta kalken från ett land där man inte har svensk miljölagstiftning så kan vi lyckligtvis exportera miljöproblemen.

   Kalksten på bulk har lite högre bulkdensitet än cement så det finns fördelar med att transportera in kalken istf cementen.

   Radera
 26. Vi har sedan länge extremt oansvariga politiker. Makten, dvs platsen vid köttgrytorna, går före landets säkerhet och välstånd.

  SvaraRadera
 27. Mp måste elimineras från den politiska scenen och cementa är verktyget som används.

  Av vem och varför nu är svårt att säga.

  SvaraRadera
 28. Man förstår nu den närmast totala handlingsförlamningen i nästan varje viktig fråga. Hela S-toppen har ju åtminstone ett tag innan Stefan meddelade sin avgång vetat om detta och innan det haft fullt upp med att spekulera om det.

  Det finns helt enkelt inte något utrymme för realpolitik och styrning. Alla S-toppar försöker antingen själva knö sig fram som arvtagare till Löfven, sätta käppar i hjulet på Magda, fundera på vem de kan alliera sig med, vad säger LO, osv. På nivån under den absoluta S-toppen rasslar det lika mycket. Vem skall få kliva fram och ersätta Magda på finansen om hon blir partiledare, eller tänk om nåt annat toppjobb med mycket TV-posering blir ledigt när det rör på sig, vilka andra har samma ambitioner etc.

  Klart det inte finns tid för arbetarrörelsen eller regeringsarbetet då.

  SvaraRadera
 29. Eller är det snarare Cementa själva som bär ansvaret genom att inte ha kompletterat sin miljökonsekvensbeskrivning på adekvat sätt? Varför vill du lägga ansvaret för att Cementa inte klarar av att göra det som alla andra stora bolag klarar av att göra - en ordentlig och genomarbetad ansökan -...

  Staten skulle kunna köpa upp Cementa och se till att göra en bra miljökonsekvensbeskrivning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ansökan var ju tillräckligt bra för att få fullt godkännande i första miljödomstolen. Sen överklagades det, och nästa miljödomstols-instans sa att underlaget var så dåligt att det inte ens gick att ta ett beslut utifrån!

   Vad vet jag, Cementa kanske lämnade in en huvudfoting ritad av en 3-åring, eller så kanske det var någon i övermiljödomstolen som såg sin möjlighet att rädda världen miljö oavsett om ansökan såg ut som den brukade eller inte?

   Radera
  2. Många remissinstanser påpekade för Cementa att miljöbeskrivningen var otillräcklig i flera år...

   Radera
  3. Ok, intressant info som jag missat.

   Men ändå lite skumt att första instans godkände. Det är väl inte så att första instans av miljödomstolen sköts av gamla avdankade kommunpolitiker utav av utbildade professionella?

   Radera
  4. Haha. Kan såklart vara så. Är man ännu lite mer konspiratoriskt lagd kan man ju fundera på om inte Cementa har några lokala domare i sin ficka...

   Radera
 30. Alltså.. hur kan det bli miljöpartiets fel att Cementa gör fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad baserar du ditt uttalande på? Vet du hur komplex en MKB kan bli när det gäller hydrologi, och det är motstridiga viljor?

   Det kan vara så att kraven som ställs blir orimliga. Ungefär som MP nu förhalar om slutförvaringsbeslutet. Självklart går det inte att 100% garantera något, utan kanske bara 99% eller vad man nu vill. Men det finns beräkningsmodeller som används och är accepterade. Men om man av politiska skäl inte vill acceptera något svar, så kan man alltid hänvisa till något annat.

   Så med hänsyn till kraven kanske det är omöjligt att ta fram en tillräckligt god MKB för domstolen?


   Kraven sätts av politiken.

   Radera
  2. Vilka krav är det som miljöpartiet har drivit igenom som fäller Cementa i detta fall?

   Radera
  3. MP tog beslut om och skrev på beslutet om Natura 2000 trots att Cwmenta påtalade att det skulle stoppa deras verksamhet.

   Radera
  4. MP är omedvetna om att i ett modernt samhälle som avser erbjuda invånarna mer än ett ytterst torftigt liv måste man göra en rimlig avvägning mellan samhällsnyttan av en verksamhet och dess negativa påverkan på miljön. Klarar man inte av det har man inget att göra i en regering.

   Radera
  5. @Cornu. I juni 2018 skriver Cementa på sin egen hemsida att regeringen har gått dem till viljes i fråga om Natura 2000 vilket innebär att de kan gå vidare med sin ansökningsförfarande. Har det skett några ändringar sedan dess i frågan?

   @Carl-fredrik. Återigen, vad har miljöpartiet faktiskt gjort som har påverkat den här frågan? Det är alltid lätt att med svepande ordalag beskylla sina politiska motståndare för ditten och datten men det börjar bli ganska tradigt.

   Radera
  6. Källa till Cementa uttalande om att regeringen har gått dem till viljes i fråga om Natura 2000: https://www.cementa.se/sv/Cementa-valkomnar-regeringens-besked-N2000

   Radera
 31. Utfasningen av Sverige är snart fullbordad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra kommentar, kan du utveckla vad du menar?

   Radera
 32. Nu när man inte vill dra en extra elledning från fastlandet för att ge Cementa enklare möjlighet att minska sitt koldioxidutsläpp. Så kanske det klimatmässigt vore bättre att flytta kalkbränningen till fastlandet, för klimatets skull? För om slutet är nära borde vi väl även förbjuda kolsyrad dryck?

  Lite of topic, men men.

  SvaraRadera