Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-08-06 18:29

Fredagsomys: Pandemin inte längre på låga nivåer i Sverige

Dags för lite fredagsomys. Smittspridningen av Wuhanpesten ligger inte längre på låga nivåer rapporterar Folkhälsomyndigheten (FoHM) . Frågan blir hur det blir med det planerade slopandet av de sista restriktionerna i september eller om vi rent av istället får se skärpta restriktioner framöver.


Bloggaren är inte någon pandemiexpert, utan detta är lösa funderingar.

"Antalet fall av covid-19 fortsätter att öka i stora delar av landet även under vecka 30. Incidensen räknat över 14 dagar var förra veckan 59 fall per 100 000 invånare vilket innebär att smittspridningen inte längre ligger på låga nivåer. Övervakningen av virusvarianter visar att deltavarianten fortsätter att dominera."

 Till skillnad mot förra sommaren och den ursprungliga varianten så verkar det alltså som att deltavarianten går framåt även sommartid. Kanske en kombination av lättare restriktioner och att allmänheten tröttnat på åtgärderna, samt ökad smittsamhet. Detta trots att vi har haft någon miljon som har bekräftats smittade och borde ha antikroppar, plus mörkertalet, plus miljontals vaccinerad.e

Och om typ en vecka eller två börjar skolorna igen.

Det känns alltså som att det blir en fjärde våg och att manegen krattas inför hösten när sommarens  lägre smittsamhet försvinner.

Därmed är nog planerna på övergivna restriktioner snart nedspolade och vi får istället nya skärpta restriktioner.

Det är åtminstone låga dödstal och få avlidna. Sex nya intensivvårdspatienter vecka 30 och en avliden vecka 28.

Så kanske struntar man i detta, då få blir allvarligt sjuka nog att belasta sjukvården. Folk kan även hamna på intensiven eller avlida av mer normala säsongsvirus, även sommartid. Detta talar för att man inte skärper restriktionerna, utan konstaterar att det nu är en allvarlig förkylning och inget man stänger ner samhället för.

Nåja, ha nu ett fredagsomys och se till att ni vaccinerar er. Det är fortfarande inte kul att bli sjuk även om man inte behöver vård eller dör.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

48 kommentarer:

 1. Jag kan inte mycket om Covid, men de av mina bekanta som "drabbats" av deltavarianten har knappt märkt av att de varit infekterade. Anekdotiskt kan man gissa att deltavarianten är väldigt snäll. Rätta mej gärna

  SvaraRadera
  Svar
  1. För ovaccinerade tycks det tyvärr vara tvärtom.

   https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)01358-1/fulltext

   "In summary, we show that the Delta VOC in Scotland was found mainly in younger, more affluent groups. Risk of COVID-19 hospital admission was approximately doubled in those with the Delta VOC when compared to the Alpha VOC, with risk of admission particularly increased in those with five or more relevant comorbidities."

   Radera
  2. Det är viktigare än någonsin att vaccinera sig som JP påpekar.

   Radera
  3. Verkar som vaccin inte funkar. Dos 3,4,5,6 och kommer.

   Radera
  4. Och 7 skulle det stå..

   Radera
  5. Jodå, visst fungerar vaccinen. Det ser man väldigt tydligt till exempel i UK.

   Det återstår att se hur långvarigt skyddet är dock, så det är inte särskilt otroligt att i första hand riskgrupper kommer behöva nya doser.

   Radera
  6. Jepp delta är mer smittsam och mer dödlig. Hur kan någon missad det?

   Radera
  7. @Mjau Därför att ingen bryr sig längre. Folk dog inte i drivor. De allra flesta hamnade inte på intensiven. Nu när vaccinationen rullar på i god takt finns det ännu färre som bryr sig och allt snack om annat viftas bort som "rop på vargen". Och kanske är det rätt?

   Radera
  8. Viruset man måste testa sig för att veta att man har och som smittar utan att man har symptom, även till de som är vaccinerade mot viruset....

   Radera
  9. Å hur många har dött på sistone då?

   Radera
  10. Om det börjar att öka nu så tar det ett tag innan eventuell dödlighet ökar också. Folk dör ju så klart inte samma dag de får smittan utan ett tid efter.

   Radera
  11. "Jag dog inte i en bilkrasch, det var med andra ord onödigt med bilbältet och krockkudden".

   Radera
  12. @Trollolo Snarare "jag dog inte när jag tog bilen idag (med krockkudde och säkerhetsbälte och körde nykter och höll hastigheten) så det kanske inte är livsfarligt trots att det finns de som säger att det är det och att det dör 300 i trafiken varje år och ytterligare 3000 skadas allvarligt"

   Radera
  13. Undrar hur det låter när 5 och 6 åringar börjar dö i den här pesten. För det är också en sak med nya varianter, att pesten kryper ner i åldrarna.

   Radera
  14. Om 5-6 åringar skulle börja dö skulle vi göra en total lock-down tills de kan vaccineras.

   Radera
  15. Har du någon länk till att 5-6 åringar dör? Att pesten kryper neråt i åldrarna beror bara på att de inte är vaccinerade men de verkar vad jag läst inte bli speciellt dåliga...

   Radera
  16. Den dagen pandemin slår mot våra barn kommer det inte bli trevligt. Då kommer klorna ut, det är en instinkt inte ens 100 år av socialdemokrati kan rå på.

   Radera
 2. Samtidigt precis som du säger så är det påtagligt hur pass få som blir inlagda på sjukhus eller avlider.

  Ta t.e.x Storbritanniens antal nya fall nu jämfört med i slutet av januari 2021. 7 dagars glidande medelvärde för antalet nya fall låg då på strax under 60K när det var som värst. Samtidigt var 7 dagars glidande medelvärde för antalet döda upp mot 1 250.

  I den här vågen har medelvärdet för nya fall nått 47K som mest med ett glidande medelvärde på 82 döda idag. Ungefär samma ratio gäller inlagda på sjukhus enligt statistiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror helt på vaccineringen i UK.

   Radera
  2. Exakt, UK får vara först ut som experimentland här då man har relativt få restriktioner nu om jag minns rätt. Nu är vi mycket bättre på att behandla covid, och när allt fler vaccineras kanske belastning på vård blir "hanterbart normal".

   Dock kvarstår då risken att man genom att tillåta hög smittspridning ökar sannnolikheten för nya mutationer, där man kanske får en variant som är ännu värre (mer smittsam + mer dödlig + vaccinresistent eller något sådant). Man vill ju såklart få ner den risken.

   Radera
  3. Influensan 2020 är över för länge sedan. Det är anledningen till att nästan ingen dör, inte vaccinet. Fler dör i skjutningar i förorterna än i covid just nu.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Om det blir som förra hösten så kommer restriktionerna hävas i total ofas med verkligheten.

  SvaraRadera
 5. Ett antal osäkra faktorer dock. Hur är urvalet av de som låter testa sig? Under semestern kanske bara de som är riktigt dåliga testar sig medan man annars lättare tar ett test? Bara mina tankar och spekulationer.
  Intressant vad som hände i UK när man efter "freedom day" trodde att liemannen skulle gå enrunda men så blev det tydligen inte. Förvirring eller?

  https://www.nrk.no/urix/overraskende-smittefall-i-england-1.15600022

  Sen är ju det jä-liga att runt 250 st dör varje dag i Sverige, något som man inte vill låtsas om. Livet har dåliga utsikter, 100% dör så småningom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo du har rätt. Det är svårt att utrota döden

   Radera
  2. Jag tycker döden borde förbjudas. Finns det inget vaccin mot den?

   Radera
 6. OMXSPI

  +30 % δ Delta
  +35 % ε Epsilon
  +40 % ζ Zeta
  +45 % η Eta

  Eller är jag för pessimistisk nu?

  SvaraRadera
 7. Vi är i Augusti nu en lågpunkt för Coronaviruset och ändå så mycket hysteri, så vad tror ni kommer hända inför vintern när den normala upptrenden börjar, är pessimistisk, samhällets virusfobi ser inte ut att släppa närmaste åren eller tvingas man av folket som tröttnar att ge upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fobi är "intensiv, irrationell rädsla för bestämda företeelser", t.ex. ormar eller trånga rum. Eller i det här fallet covid. Är den så irrationell, när gamlingar avlivas på äldreboenden med morfin och Midazolam, istället för att ges syrgas och många får post-covid? Risken för blodpropp och hjärtinfarkt är tredubbel två veckor efter covid och dubbel under vecka tre och fyra efter covid (Lancet). I värsta fall några veckor på intensiven och sedan död.

   Radera
  2. Det finns misstankar om att covid kan orsaka demens med tiden:
   ”Vi ser tyvärr att infektionen hos många drabbade patienter går upp i hjärnan med symtom som aggressivitet, minnesproblem och håglöshet”, säger Bengt Winblad. ”Troligen handlar det om en inflammation i hjärnan orsakad av viruset. Andningsproblemen behöver inte bara bero på att lungorna är infekterade. Viruset slår troligen på hjärnstammen där centrat för andning och blod sitter.”

   "The loss of smell and taste in Covid-19 patients emerged as one of the first signs that SARS-CoV-2, the virus that causes Covid-19, is affecting the brain. A team of researchers looking at the brains of deceased Covid-19 patients found that the virus can remain in the brain after death. Other observations from these autopsies revealed small blood vessels in different areas of the brain were leaking as if patients had suffered mini-strokes. A team of researchers has reported in the January issue of Alzheimer’s & Dementia that the brain inflammation and mini-strokes observed in Covid-19 patients may place them at increased risk of developing Alzheimer’s disease and other dementias."

   Radera
  3. Med fobi kan man man också mena aversion som i hydrofobiskt material eller islamofobi inställning. Kanske menade MM att folk tycker väldigt illa om covid?

   Radera
 8. För min del blir jag mycket förvånad om vi inte får se nya nedstängningar under hösten/vintern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det som är grejen sörrö.

   Radera
  2. Visst kommer nedstängningar och nya restriktioner. Vi har ju redan gått från grönt till orange i EU:s klassning (förutom STHLM:s län som är rött). Lär vara mer rött framåt hösten och Löfven i TV med Cementakris och skenande smittotal att förhålla sig till.

   Radera
 9. Tog andra sprutan i förrgår. Första dosen kändes inte alls, lite träningsvärk i överarmen och blåmärke. Andra dosen kändes som hela armen ville kasta in, sjukt stel och ordentlig ledvärk. Känns dock bra att börja knega igen med fullt skydd…

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skyddet blir nog fullt först två veckor efter andra sprutan.

   Radera
 10. Tog tredje sprutan i dag. Mumma. Morsan tror jag blivit beroende. Jag förnekar. Fortsätter med mina sprutor i hemlighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tredje? Möjligen kommer folk över 80 år och riskgrupper erbjudas en tredje dos i höst eller i vinter. WHO vill att man i första hand ger den första och andra dosen till så många som möjligt.

   Radera
 11. Undrar hur många som blir inlagda på IVA en vanlig influensa säsong som brukar starta vid varje skolstart på hösten utan några restriktioner. Men det gäller att hålla paniken vid liv och antalet klick på tidningarna. Money talks as Always.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Titta på aktiekurserna för Moderna Inc och BioNTech. Förmodligen kommer uppgången att fortsätta. Extrem styrka i haussen

   Radera
  2. Influensan brukar komma igång på allvar i december och öka under vintermånaderna. De allvarliga komplikationerna brukar drabba mest de äldsta.

   Radera
 12. Jag har badat i varmt väder och kallt vatten ena dagen, den andra dagen var det kyligt väder och varmt i vattnet, tredje dagen var det tvärsom och sefan dess har jag varit snuvig och rosslig i hals. Köpte covid test på apoteket (tillverkaren hade visst koppling till Kina när man läste det finstilta) och testa mig negativt två gånger. Roligt när för en gångs skull negativt är positivt.

  Men går det att lita på dessa gördetsjälvtester?

  SvaraRadera
 13. "Evolutionary science suggests that many pathogens aren't deadly, or not even very virulent, because if they kill their host too quickly they can’t spread to other victims. Now enter vaccination. Some vaccines don't prevent infection, but they do reduce how sick patients become. As Read first argued in a Nature paper 14 years ago, by keeping their hosts alive, such "imperfect" or "leaky" vaccines could give deadlier pathogens an edge, allowing them to spread when they would normally burn out quickly."

  Källa:
  https://www.sciencemag.org/news/2015/07/could-some-vaccines-make-diseases-more-deadly

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ju den eviga kapplöpningen med mikroberna. Så fort vi fintat dem kommer de snart tillbaka med något nytt. Men jag ser hellre att vi ligger steget före dem än tvärtom.

   Och du målar upp vaccin som ett problem, medan jag ser det som att vi faktiskt ligger steget före virusen nu. Speciellt när man ser hur fantastisk RNAteknik verkar vara.

   Snarare verkar det vara bakterierna som sprungit ikapp oss med antibiotikaresistens. Ska man vara alarmistisk kan man larma om det.

   Radera
 14. Visste inte att Flashbacks halva antivaxxerskara också satt på bloggen. Att döma av alla vaccinationsskeptiska kommentarer här måste jag konstatera att jag hade fel.

  Hur kan man t.ex. få för sig att börja jämföra antibiotikaresistens med vaccin och dess effekt på virus?

  Förhoppningsvis är vad vi ser i kommentarsfältet inte ett representativt urval av bloggarens läsare för då kommer bloggaren snart få färre besökare (genom naturligt urval).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju säga att folk som skriver på Flashback är som virus mot en vaccinerad - i ett fåtal fall har de rätt, men då bara på tur och på ren volym. Kan ju personligen konstatera att 99% av det som skrivs om mig på Flashback är lögner. Gäller rimligtvis allt annat som skrivs på Flashback också.

   Radera
  2. Den tråden är ju dessutom till 90% en enda person som debatterar med sig själv, det är skitkul när alla super-olika nicks som absolut inte rattas av samma person håller med varann.

   Radera
 15. "Det är fortfarande inte kul att bli sjuk även om man inte behöver vård eller dör"

  Nej det är inte kul att bli sjuk men är det inte viktigt för våra kroppar att utsättas av virus?

  Om rädslan för naturen och döden är så stark, varför satsar vi inte allt vi har på att domecticera naturen och tar fram vaccin mot alla virus som härjar idag och för framtida virus så att vi kan leva länge? För allt med vaccin är väl bra? Det är den enda sanningen! Det är gud!

  SvaraRadera