Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-08-07 11:05

Försvarsminister Hultqvist åkallar Karl XI - Sverige har för många miljardärer - vill därför beskatta miljonärer

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) åkallar Karl XI Gustav och anser att Sverige har för många miljardärer. Därför vill han i sann socialdemokratisk anda förhindra att miljardärerna blir fler och beskatta miljonärerna, dvs vanligt folk som förverkligade sin dröm och råkade köpt en bostad för 10-25 år sedan eller tidigare.
Peter XI Hultqvist (S)

Hultqvist ondgör i en debattartikel i Dalademokraten sig över de privata vårdbolagen och friskolorna som skapats under Socialdemokraternas snart åtta år i regeringsställning och drar slutsatsen att vi måste beskatta Sveriges miljonärer.

"Sverige har idag cirka 200 miljardärer och ligger i världens tio i toppliga på den punkten. Det är mycket förmånligt att vara rik i Sverige, vilket starkt talar för att dessa priviligierade grupper i ökad utsträckning kan bidra till finansieringen av välfärden.
[..]
I modern tid så har vi haft valpskatt och värnskatt, vilka båda drevs igenom med högern som motståndare. Nu, med tanke på den extrema omfördelning som skett till de välbeställdas förmån, så är det dags för en miljonärsskatt."

Lustigt nog var det just den regering Peter Hultqvist (S)  sitter i som avskaffade värnskatten, så nu har försvarsministern alltså ryckt ut i opposition mot sin egen regering.

Han kallar det "pay back time" och åberopar Karl XI Gustav och dennes reduktioner av adeln som jordägare, där Kalle Elva helt enkelt i sann socialistisk anda konfiskerade adelns egendomar. Nu är dock frågan om dansken darrar? Efter Karl XI kom ju Kalle Dussin, som slutförde konfiskeringarna för att sedan förlora stora delar av riket, även om dansken fick stryk och gav sig ett tag.

Dock är en svensk miljonär idag i stort sett vem som helst som köpte en bostad för 10-25 år sedan, då med lån, men som idag har ett nettovärde på flera miljoner kronor när skulderna är rensade. Istället för att ge sig på de 200 miljardärerna (vars företag skapat hundratusentals jobb och försörjer hundratusentals personer årligen, kanske till och med fler än som lever på S bidrag) så ska som vanligt småfolket drabbas.

Det är ju tvärt om mot Karl XI, som gav sig på den rikaste adeln medan dåtidens miljonärer - de självägande bönderna - gynnades. Peter XI Hultqvists förslag verkar mer inriktat på att hindra fler att bli miljardärer.

Man kan dock fundera på hur Socialdemokraterna själva hade reagerat på om oppositionen börjat hänvisa till Kalle-kungarna i politiska utspel. Men det kanske kommer.

Det hela kan förstås ses som ett utspel inför partiledarstriden efter Löfven, riktat mot vänsterfalangen inom socialdemokratin och en utsträckt hand mot Vänsterpartiet, som vill ha just en miljonärsskatt och rent av formulerat denna som ett förslag. Förvisso lierar han sig även med finansminister Andersson på denna punkt. Nu har dock inte S något majoritetsstöd för detta, och när cementkrisen kastat in Sverige i massarbetslöshet så är det väl mer än fråga om S alls är kvar i riksdagen 2022.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

33 kommentarer:

 1. Reduktion = socialism? Really? Utöver att socialismen inte var uppfunnen så var en effekt av reduktionerna att böndernas frihet att jaga, fiska, handla fritt m m ökade.

  Du kanske ska tala om för den där "banjohögern" du hänger med att de egentligen är vänsterextrema socialister?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett småhus i Sverige snittade på 3.3 mkr Q4 2020.
   Belåningen i Sverige är näst högst i Europa. Reavinstskatten är 22%.
   Så i slutändan blir det ingen miljon över för snittkunden på bostadsmarknaden.

   Radera
  2. Kan iofs hålla med om att det är vanskligt att tillämpa termer som socialism och kapitalism på tidsåldrar där den dominerande lokala handeln var byteshandelstransaktioner - det vill säga innan banker och pengar slutgiltigt avskaffade det gamla lokala hövdingaväldet från t.o.m före vikingatiden till förmån för ett nationalistisk överhövdingavälde med våldsmonopol nog att upprätthålla makt över den utropade skatteadministrativa ytan.

   Frågan blir dock då vilket årtionde du Ben anser att socialism uppfanns? Karl Marx boks utgivningsår? Redan Ansgar gjorde förmodligen mer för att avskaffa vikingatidens arbetarklasslaveri och befria vanligt folk åtminstone en dag i veckan, även om den tidens kristendomen i sig knappast kan anklagas för att ha varit särskilt socialistisk. ;-)

   Radera
  3. Helt ointressant att diskutera exakt när socialism formulerades om man annars är överens om att den i alla fall inte fanns på 1800-talet. Blir lite som att diskutera varför Karl XII inte satte in kärnvapen, liksom.

   Radera
  4. Ja allemansrätten har väl mer med frihet att göra än med politik. Oavsett väldigt positivt.

   Radera
  5. Men snälla nån, allemansrätten är politik.

   Radera
  6. Bara andra sidan av myntet. Det det handlar om är makt och att anpassa sitt sätt att styra för att behålla makten, skit samma om det är höger elr vänster!

   Radera
  7. Det var mest mark som Gustav Vasa hade beslagtagit av Kyrkan och delat ut till adeln som Karl XI tog tillbaka.
   Marken var dessutom i regel obrukad så det var ändå ingen inkomst från den.
   Den beslagtagna marken såldes till bönder så de fick tillräckligt stora gårdar för att bli beskattade.

   Sett ur Karl XI perspektiv breddade han på så sätt skattebasen.

   Radera
 2. Är det en förmögenhetsskatt för medelklassen? Då kommer medelklassen bara öka sin belåning så att nettot hamnar under gränsen vad den nu är. Om alternativet är att betala skatt jmf betala ränta och dels då få pengar att röra sig med samtidigt som man kan dra av räntan på skatten...

  SvaraRadera
 3. Om vi antar att "socialism" defineras som att staten äger produktionsmedlen så är det hyfsat korrekt att kalla reduktionen för socialism eftersom mark var det primära produktionsmedlet.

  Fast det spelar förstås inte särskilt stor roll vad man kallar det eftersom "socialism" blir en anakroism när uttrycket används i samband med händelser som inträffade för 350 år sedan.

  Men visst, vi får väl se om Sossarna vågar konfiskera 50 % av HM vilket vore mer i linje med det Karl XI gjorde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle S konfiskera HM? Fullständigt verklighetsfrämmande.
   Däremot gillar HM att göra affärer med kommunister och förlägga deras verksamhet i dito låglöneländer. Så vem har egentligen mest socialism i sitt blod? S eller HM eller de som använder produkter made in China.

   Radera
  2. Öh, hur tänker du nu? Blir man socialist för att man har produktion i sk socialistiska länder?

   Är Kina socialistiskt, really?

   Är Kina ett låglöneland, egentligen?

   Men nä, jag tror inte S i regeringsställning konfiskerar några företag. Det försvann med löntagarfonderna.

   Däremot kommer man beskatta medelklassen så långt det går med hänsyn till ekonomin och väljarstödet.

   Radera
  3. Klaga på socialister samtidigt som man utnyttjar deras tjänster/produkter går under dubbelmoral.

   Radera
  4. Kina är rent bokstavligt mer som ett fascistiskt land än ett kommunistiskt.

   Radera
  5. Vem har klagat på socialister?

   Är det en Morgan Johansson vi ser som twittrar om hjärnspöken hela tiden?

   Radera
  6. Lima brukar väl antingen beskrivas som "statskapitalistiskt" eller som en "socialistisk marknadsekonomi". Båda är ju företeelser ogillade av liberaler så oavsett vilket ord man väljer bör man nog beakta Östergrens kommentar ovan.

   Radera
  7. Men är du rolig?
   Det har pågått ett medialt krig mot Kina länge nu från de rättrogna kapitalisterna skrivet från en made in China Apple. Hur har du kunnat missa det?

   Radera
  8. Du menar bloggen?
   Ja, med tanke på att Kina är en kapitalistisk-fascistisk enpartistat med vissa socialistiska bekännelser och med en stark vilja att dominera världen och dessutom den nu största miljöföratöraren, möjligen en källa till den värsta pandemin på 50 år och allmänt hotar svagare nationer så är det kanske inte så konstigt att media har artiklar om det.

   Nu är du ju sinofil så det är klart att du ser saken annorlunda.

   Radera
  9. Kina är nationalsocialistiskt.

   Radera
  10. Nu tror jag visst Arja gått lite väl hårt på lördagsgroggen. Sinofil, jag?

   Radera
  11. If you can't beat them, join them, Östergren.

   Radera
  12. Östergren.
   Det är inte dubbelmoral.
   Om man är satt i ett spel man inte gillar och inte har reella möjligheter att lämna kan det inte klassas som dubbelmoral vare sig man försöker vinna eller skapa ett syntax error.

   Radera
  13. Stoik.
   Det finns varor som inte är made in China så valet är ditt.

   Radera
 4. Möjligt att danskarna borde bäva när ledande svenska politiker åberopar Karl den elfte, dock tror jag det är skåningarna som bävar mest.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Malmö får bidrag av S.
   Dvs. av oss skattebetalare

   Radera
  2. Ja, annars har SD-styrda Sölvesborg gått som en raket jfrt med Malmö. Med den takten de håller ligger de snart i topp.

   Radera
 5. Karl XI Gustav? Tillåt mig småle.

  Mvh Karl X Gustav

  SvaraRadera
 6. Köpa fysiskt guld och gräva ner i skogen så kommer man runt att klassas som något man inte är om sparpengar på kontot blir för mycket ihop med huset och bilen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får du verkligen gräva ner tungmetaller i din skog?

   Jag själv vore glad om jag fick upp lite silver vid grävning/markberedning

   Radera
 7. Läste det där förut, var nog bland det sämsta jag läst. Hur kan någon lockas av Hultqvists utspel?

  SvaraRadera