Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-08-26 08:18

Försvarsmaktens film om den skarpa beredskapsanpassningen på Gotland

Försvarsmaktens beredskapsanpassning som svar på rysk aktivitet skulle kunna vara hämtad ur min roman Drönarhjärta, men är på riktigt likt beredskapskontrollen 2016 som boken utgår från eller beredskapsinsatsen 2020. Som man ser på filmen nedan handlar det inte om någon övning utan skarp verksamhet med skarpt laddade vapen.
 
Att det är skarpt laddade vapen patrullerande skyttesoldater har syns ännu bättre på stillbilder publicerade hos Dagens Nyheter. Man kan se att det saknas löskjutningsanordning på automatkarbinerna, samt att det är laddat skarp ammunition i de genomskinliga magasinen.

Dagens Nyheter uppger att det är förband från Livgardets mtoroiserade bataljon, samt som man ser på filmen ovan även amfibiebataljonen, som också närvarar med lätt kustrobot 17 Hellfire, som kan sättas in mot sjömål nära kusten. Därtill patrullerar trupp från 18:e stridsgruppen på Gotland, som enligt DN fick avbryta sina semestrar för detta. Man får förmoda att uppgifterna och fotona i DN såväl som i filmen är avsiktliga och är strategisk kommunikation där det bland annat tydligt visas var trupp befinner sig och t ex utgruppering av robot 17. Det är antagligen så att det finns annat man inte visar och i övrigt kan man omgruppera efter film och foto, samt att medakommunikationen inte visar allt man gör och samtliga förband.

Beredskapsanpassningen sker inte bara på Gotland, även om det blir mer påtagligt där eftersom det krävs färjetransporter för att få dit Livgardet. Mycket av det som sker är osynligt för civila ögon, som skärpt inhämtning med olika medel över, på, under och kring Östersjön.

Sverige kommer inte vara ensamma i Östersjön framöver. 

Övningen Northern Coasts kommer snart dra igång, organiserad av Sverige och med femton länders örlogsfartyg där man bland annat kommer genomföra skarpskjutning och antagligen även landstigning i någon form på Ravlunda skjutfält. Att detta sammanfaller med den ryska enorma övningen Zapad 21 är förstås ingen slump, utan demokratierna i väst måste ständigt agera som att ryska övningar vid deras gränser är förberedelser för ett angrepp.

Fokus för Zapad 21 ska dock vara Nordkalotten denna gång, så vi kan nog räkna med att det även blir någon form av motövning i norra Skandinavien, om inte annat en FISE-övning mellan broderländerna Finland och Sverige, kanske med Natoländer inbjudna som säkerhetspolitisk snubbeltråd om Kreml skulle få hjärnsläpp. 

Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige (notera väpnat) är som Försvarsmakten påpekar låg. Men den är alltså inte obefintlig.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

29 kommentarer:

 1. Förutom att kommunicera mot Ryssland finns det väl också ett intresse av att gentemot svenska politiker och invånare visa på behovet av en stark Försvarsmakt?

  SvaraRadera
 2. Det är bra att ÖB hittat ett sätt att öka militär närvaro utan att behöva gå via regering eller riksdag.

  Man kan ju gissa att MP hade kört en cementa och demobilserat hela Gotland istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gotland var ju avmilitariserat pga Miljöpartiet mellan typ 2005 och 2017 eller nåt liknande. Det var framförallt MP som drev på nedläggningen av svenska försvaret, även om både sossarna och Alliangsen gjorde sitt till också. Det finns ingen ände på hur skadligt Miljöpartiet är och har varit för det här landet tyvärr.

   Radera
  2. Forne statsministern R var värre än MP. Försvaret var ju ett särintresse enligt honom. Och eftersom han lurade mig och jag röstade och litade på honom tyckte jag det var logiskt att köra samma resonemang vi köksbordet med min fru när räknimgsrna skulle betalas: Hemförsäkringen är ett särintresse, den kan vi vänta med så har vi ju råd med nya fäljar till bilen...
   Min fru köpte inte mitt resonemang..

   Radera
  3. Den stora slaktaren var Persson. Sen gick Reinfeldt emot moderaternas klassiska någorlunda försvarsvänliga inställning. Men man ska ju komma ihåg att Bildt inte heller satsade något.
   Problemet är att försvaret inte har kompenserats för inflation sedan 70 talet.

   Radera
  4. https://www.forsvarsmakten.se/sv/information-och-fakta/var-historia/artiklar/den-motvillige-overbefalhavaren/

   Visar en del.

   Radera
 3. OT från kategorin Authors-couldn't-make-this-shit-up:

  Storbritanien skall nu evakuera 200 hundar och katter från Afghanistan.

  Man känner sympati med författare som Lars ibland, för en månad sedan hade den som försökt få in något sånt i en debutthriller blivit utkastad från alla förlag i hela världen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja man ska ge utrymme för ett privat chartrat plan att lyfta. Dock kan man ju tycka att det är intressant att det lyckades få donationer men jag har inte sett något liknande för människor

   Radera
 4. Vad gäller för våra soldater i fredstid om de skulle bli påhoppade av ett gäng ghetto-boyz i Adidasbyxor som försöker rycka bössorna ur händerna när de patrullerar Visbys trånga gränder? Lagrum för att försvara sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I grund och botten ligger ju nödvärnsrätten, som gäller alla alltid. Där finns en del skrivet om ej uppenbart oförsvarligt våld. Enkelt uttryckt då får man inte skjuta en obeväpnad gärningsman, men skjuta en som angriper med vapen.

   Sen kan man börja blanda in skyddsvaktsregler beroende på om området är klassat eller ej.

   Radera
  2. Ett gäng "ghetto boys" skulle snabbt bli nedgjorda av soldaterna så det är inte något du behöver oroa dig över.
   Soldaterna har utbildning och i många fall erfarenhet av värre saker. (Stora delar av gruppchefer odyl har tjänstgjort i Afghanistan odyl) Så rädsla för några förortskids i adidas har de inte.

   Radera
  3. Skrämmande tanke det där som du framför. Men det låter som att der skulle kunna hända. Tänk om det är så att det inte ryssen som är det verkliga hotet mot landets säkerhet? Då fokuserar den svenska militären på helt fel uppgifter. Vill faktiskt minnas att Stefan Löfven för några år sedan sagt i en intervju att han ville sätta in militär mot gängen. Men sen blev det väldugt tyst om den saken.

   Radera
  4. Pensionär: Ja det är väl tur att de la ner den idiotiska idéen.

   Radera
  5. Absolut. Militär används mot yttre fiender. Polis mot inre. Om gränsen mellan de suddas ut så är slutet nära för den nationen.

   Radera
  6. Nja, en organiserad rörelse som är utrustad med vapen för att bruka våld för sina syften, skipar egen rättvisa och behärskar ett territorium (typ sätter upp vägspärrar) i Sverige tenderar att passera gränsen för polisansvar. Det är folkrättsligt ett hot mot statens suveränitet mot det i så fall aktuella området.

   Att organiserade kriminella gäng gjort just detta i tex Göteborgsområdet sätter lite färg på det resonemanget.

   Radera
  7. Tycker det är rimligt att sätta in militär om polisen behöver det. Alltså av någon anledning behöver tyngre vapen än de har själva. Svårt att se den situationen men är väl inte omöjligt. Däremot är det inget rimligt svar på personal brist inom polisen.

   Radera
 5. Stackarn vid 0:34 som får ligga bakom och rikta in granatgeväret manuellt. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen fara. Kontrollerar siktesiställning enligt rutin.

   Radera
 6. Till och med drönare. Föredömligt aktuell reklam för boken. Blir lite orolig. Låg risk, men hur låg? Måste nog komplettera mitt förråd med mer.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 7. Slumpen kanske men det är mycket aktivitet av flygvapnet i området också (ses via öppna kanaler på FR24)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både Flygvapnet och USAF ligger och signalspanar, USAF utanför Baltysk

   Radera
 8. ... och uppenbart är den marina närvaron större än enbart amfibiesoldater. I DN nämns två Visby-korvetter. Orion är väl säkert ute, och som sagt, det skulle förvåna om det inte finns åtminstone en ubåt i vattnen ost / sydost om Gotland. Artikeln tar även upp "311 Robotenheten"; jag antar att den är lika med Bydéns återtagna kustrobotförband?

  SvaraRadera
 9. Om ryssarnas inhämtningsförmåga är vad den sägs vara, vet de nog att en välriktad missil i Slite får hela Sverige på knä.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det faller redan på att den ryska missilen ska vara välriktad.
   Lär ju träffa exakt här: 57.707010199698054, 18.80570911534117

   Radera
  2. Slite vårdcentral? Jaha ja...

   Radera
  3. En "välriktad" missil på Slite får inte ner Sverige på knä. Det blir precis tvärtom. Väcker svenskt raseri som kommer att bli mycket kostsamt för ryska mödrar.

   Radera
 10. Det skulle vara intressant med ett försvarsbeslut. Där det gavs, säg 10 miljarder mer/år. Där politikerna låter dom som kan, fördela pengarna. Som det är nu, när vapenvägrare och miljömäniskor. Detaljstyr var mycket av pengarna går, tror jag inte ger mest pang för slantarna!

  SvaraRadera
 11. Igår kom beskedet att ytterligare 5,2 miljarder till våra nya A26 för bl.a. utökad vapenförmåga och reservdelar?
  Månne det infogas VLS avdelning till dom för exempelvis Tomahawk och Lv?

  SvaraRadera