Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-08-05 08:33

Diskutera spekulationsbubblan i små grupper

Tja, nedan finner ni en spännande graf som visar att aktiespekulationen är värre än under den första IT-bubblan. Det går inte att avfärda med centralbankernas köp och krisräntor, för de har funnits på plats sedan skuldkrisen 2011.
Enhörningar och regnbågar. Behövde något för att illustrera inlägget med i sociala medier.
Krisräntor och centralbanksköp är alltså inte något nytt, men vad som är nytt är antalet aktier med extrema börsvärderingar i USA. Det är inte samma sak som att hela börsen är övervärderad, men om man sitter med dessa spekulationsdrivna övervärderade aktier så bör man ha en exitstrategi.

Vilket knappast alla har. För alla är nu börsexperter, särskilt i Sverige med femton positiva börsmånader av de sexton senaste.

Vad kan gå fel liksom?

Diskutera i små grupper, särskilt alla ni osårbara som inte var med på förra IT-bubblan. Ni kanske inte ens hade börjat skolan när den utspelade sig. Eller ja, de flesta bloggläsare är visserligen över 30, men ert aktieintresse och ert kapital kanske inte var så stort 1999 - 2000?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

73 kommentarer:

 1. Jag skulle inte kalla det marknadsräntor. Centralbankerna, dagens Gosplan, stödköper och har därmed satt marknadens informationssignaler ur funktion.

  Inte bra. Men att dom gör det beror inte på att de är idioter, vilket de inte är, utan på att de fruktar vad som skulle hända om de inte stödköpte. Det är det som är oroande.
  https://englundmacro.blogspot.com/2021/08/global-stock-of-negative-yielding-debt.html

  SvaraRadera
 2. https://englundmacro.blogspot.com/2021/08/after-13-year-bull-market-clock-is.html

  SvaraRadera
 3. Det är annorlunda den här gången. Centralbankerna vräker ut mycket mer pengar än de någonsin gjort och de kommer inte att sluta eftersom de fortfarande håller allt under armarna sen USA's bostadsbubbla och Lehman krashade för över tio år sen.

  När den här grejen packar ihop kommer centralbankernas och nationalstaternas själva existens att vara ifrågasatt och det vill alla undvika så länge det bara går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Den här gången är det annourlunda" https://cornucopia.cornubot.se/2011/06/marknadsbubblans-anatomi.html

   Radera
  2. Det är annorlunda på grund av att det är mycket värre den här gången.

   Radera
  3. Skönt att det aldrig är annorlunda på den här bloggen.

   Radera
 4. Ja fy, det där verkar läskigt. Jag håller mig till TSLA-aktier.

  SvaraRadera
 5. 2040 är det ändå över... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men då släpps mers cov 5 från ett lab i djibuti...

   Radera
  2. Syftade mer på att LtG uppdateringen som gjordes med empirisk data från senaste 49 åren av Gaya Herrington visar att vi håller tidplanen riktigt bra för att krascha runt 2040...

   Radera
  3. Jo, tjena att civilizationen kollapsar 2040... Civilizationen överlevde digerdöden, vi människor har alltid anpassat oss. Är väl atomvinter som är det värsta som kan hända.

   Radera
 6. Beror på vad det är som är övervärderat. It-bubblan berodde på att det inte fanns några möjligheter att faktiskt inte fanns någon möjlighet att tjäna pengar på produkten (t.ex boo.com som skulle satsa på e-handel men folks datorer var för dåliga för att visa så mycket bilder som en e-handelssajt kräver), eller alla små webbyråer som var uppblåsta.

  Nu är det ju bolag som gör fungerande grejer och det tjänas massor av pengar (big tech, Tesla etc).

  Detta är en stor skillnad. Möjligtvis kanske vi ser en bubbla inom miljöteknik, om visionerna med att alla ska ha elbil inte skulle vara hållbar (elbrist, infrastrukturen byggs inte ut i tid etc).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man kollar på P/E så är det ändå många företag som har en helt orimlig värdering. Förhoppningarna på framtida vinster är enormt uppblåsta i många fall

   Radera
  2. Som Nikola tex? De var värderade högre än Traton en period (Traton äger Scania och MAN).

   Nikola har en servettskiss på en vätgaslastbil. Scania har faktiskt produktion och leverans av ellastbilar.

   Radera
  3. En parentes kanske, men Nikola har en solid batterielektrisk lastbil som främsta (framtida) produkt, och är väl, precis som tesla på personbilssidan, ett företag som har god chans att lyckas.

   Radera
  4. Det har Scania också

   Radera
  5. Tesla tjänar ju bara pengar på bidrag och bitcoin. Däremot är det det enda bilföretaget som verkar veta va dom pysslar med. Fantastiska bilar.

   Radera
 7. 20% av alla USD i omlopp har tillkommit senaste året. Finns ammunition för "buy the dip" ett tag till.

  SvaraRadera
 8. Så länge jordens befolkning ökar så behövs mer av allt hela tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gamla tankar Abbe. Förr använde jag en bandspelare, en diktafon, en kamera, en ljudnivåmätare och en fast telefon bunden till ett kopparnät. Idag klarar min mobil allt det och lite till. I morgon tar de självkörande över mitt behov av egen bil, båt och helikopter.

   Peak oil är nära och det beror på att 80% går till transporter. Peak papperstidningar, antal kor mm.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. 80% går till transporter? Var får du den siffran ifrån?

   Radera
  3. Dom där pengarna som man sparar på att inte behöva ha en av varje grej, bandspelare, kamera, etc.
   Används inte dom att köpa andra grejer, flygresor, kött och liknande eller försvinner dom i madrassen?

   Radera
  4. Dom där pengarna som man sparar på att inte behöva ha en av varje grej, bandspelare, kamera, etc.
   Används inte dom att köpa andra grejer, flygresor, kött och liknande eller försvinner dom i madrassen?

   Radera
  5. Både och -- i genomsnitt konsumerar vi mer totalt sett samtidigt som vi sparar mer.

   Radera
  6. Michlas, de pengarna som blir över kan läggas på mer lån för allt dyrare bostäder. De som bott ett tag kan överkonsumera bilar, badrum, kök, mm, vilket skapar sysselsättning.

   Ibland känns det som att det är maxgränsen för belåning som bestämmer värdet på bostadsmarknaden i storstäderna. Dvs ju mer lån som kan ges ut desto rikare kommer vi känna oss. Det trots att mycket av det som investeras i inte sker sunt, tex att en investering i ett nytt kök ofta sker innan det uppnått sin beräknade tekniska livslängd.

   Tycker det är konstigt att börsen inte gick ner mer under Coronakrisen, trodde faktiskt att den var tillräckligt allvarlig för att utlösa större börsfall. Det är väl någon typ av statliga socialbidrag till företag som kommer gå in för att skydda marknadsbubblorna från att spricka. Det känns som något nytt inslag i ekonomin som tidigare bara var förbehållet systemkritisk banker, nu är det mycket som upplevs systemkritiskt.

   Radera
  7. Sedan är det väl en 2-3 miljarder av jordens invånare som har välstånd att konsumera. Det finns ytterligare 5 miljarder framtida konsumenter, bra för tillväxten men dåligt för jordklotet.

   Radera
  8. Nanotec: Kan du faktiskt mäta dB med mobilen? Jag har fått för mig att mikrofonerna har automatiskt dynamisk kompression men kanske har fel...

   Radera
  9. Har provat många appar att mäta dB med i telefonen och vid lägre värden under 35dB är det svårt, det kan skilja flera dB mellan apparna och även mäta olika på olika enheter. Högre nivåer har jag ej provat.

   Radera
  10. Trollkung, visst är det lånelöften som styr priserna på bostäder i de dyraste städerna. Man lånar så mycket det går, förlorarna är under de senaste 20år varit utan lån och helt tappat hävstången mot ”bostadsbubblan”.

   Man kan undra när högst ordinära happy-meal hus, sälja för 7M på den skånska landsbygden, så kan man ju undra vad det beror på. Folk söker än mer trygghet idag, samt bra kommunikationer (pesten till trots)

   Radera
  11. Stefanhsinger och Trollkung jag har mätt, men bara lite högre nivåer dvs över 50dB. Inte jämfört med den gamla mätaren jag har liggande utan batteri.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  12. Teheimar källan till 80% är Rystad Energy i Svd 14/7. Gäller världen och inte Sverige.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  13. Michlas pengarna används till annat men vi får mer för mindre nu. Allt mer går till det som kallas tjänster och det är i sin tur allt mer ettor och nollor. Flygresor blir allt effektivare i passagerarkilometer. Kött kräver allt mindre odlad yta, med mindre gödning och ändå större skörd i ton. Nästan alla prylar, som inte ersatts, likt musik, med ettor och nollor, har krympt när det gäller antal atomer som behövs.

   Snart reser jag med självstyrande fordon och eget innehav blir ovanligt för mänskligheten.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  14. Nano, 80% av fossila energin används INTE till transporter. Tror du rört ihop det.
   80% give or take.


   Att robotisera transporter gör inte ett skit.

   Vi måste stänga ner allt. Industri, gödning a fabriker, läkemedelstillverkning osv.

   Hälsar ludditen.

   Radera
  15. Rickard läs igen. Det är inte allt fossilt det är olja. Robotiserade transporter sker först med stora lastbilar och det ger en del mindre energiåtgång genom att en robot kan köra lite effektivare. När det sedan gäller persontransporter kommer självkörande fordon att finnas i olika storlekar beroende på om en, två, tre osv ska transporteras. En storlek för allt är gårdag. Ska du få hem något behöver du inte särskilt ofta resa själv utan ”lagom” stor robot kan ordna detta.

   Trodde Ludditer dött ut, men nu vet jag att Ricard lever och får glädja mig åt detta.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  16. Ah, my bad. Ja, gas och kol står för resten.

   Men det ändrar inte faktum att bara 20% av fossila bränslen går till transporter. De andra 80% driver hela samhället.

   Så några eventuellt om 50-100år självkörande självmordsbilar (som ändå inte löser ett enda problem mer än att skapa fler arbetslösa) kommer inte ändra på det faktum att en fossil fri värld är en fattigare värld, då hela samhället bygger på tillgången på billig energi

   Att satsa på ännu mer vindkraft är alltså allra bästa sättet att kollapsa samhället snabbare.

   Ludditen lever och frodas.

   Radera
  17. Ricard nu har snickaren och trädgårdsmästaren gått hem och jag kan svara. De 80% fossilt är bara en del av det som driver samhällena. Globalt är det nog så att biomassa har en stor roll och om vi ser bara p+å el är vatten det viktigaste i Sverige. En fossilfri värld dröjer ett tag till om inte fusion blir riktigt billigt inom 20-talet. I Sverige växer vind kraftigt för att det är lönsamt.

   Jag satsar mest på utfasningen av olja för transporter men sedan också på el från månkraft, havsströmmar, jordens inre, återvinning mm. Vindkraft har jag tjänat bra på men sålde nästan allt för några år sedan. Vätgas kommer jag sannolikt satsa mer på än det lilla jag har nu.

   Den sista Ludditen kommer frodas och leva bra med mindre rök och föroreningar från det fossila arvet.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 9. Har fortfarande inte aktier. Men även de utan aktier skulle drabbas av en sprucken bubbla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se bara vad som hände med guldpriset i coronaraset förra året, det störtdök med börsen. Så mycket för att vara diversifierad med olika tillgångsslag för att hedge:a mot börsfall...

   Radera
 10. Höjdpunkter i år att hålla koll på

  2001 - 11 September ("911") - 20 år
  1971 - 15 Augusti (Avskaffandet av guldmyntfoten/Bretton Woods) - 50 år

  SvaraRadera
 11. Även andra jämförelser indikerar att "den här gången är det annorlunda"... Nämligen att det är värre än förra gången. Exempelvis summan av belåning på aktiedepåer i förhållande till US BNP: www.gurufocus.com/economic_indicators/4266/finra-investor-margin-debt-relative-to-gdp. Även Buffets klassiker med värdet på SP500 i förhållande till US BNP är på rekortdnivå: https://www.currentmarketvaluation.com/models/buffett-indicator.php

  Men det finns fler, det här är de enklaste och tydligaste. Allt gott.

  PS. är det ok med bloggaren att lägga länkar i kommentarer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är sannerligen annorlunda nu. Njut så länge det varar men planera inte för pension vid 35 års ålder

   Radera
  2. Dava, 35år är passerat för de flesta här. Siktar själv på pension vid 58år. Får flippa lite fler lägenheter bara, och göra precis innan bubblan spricker. Vad kan gå fel liksom;)

   Radera
 12. Nu för tiden får jag mest en oroskänsla när jag loggar in på depån och ser hur mycket det växt och hur osunt det känns, trots att jag är en tråkig värdeinvesterare.

  SvaraRadera
 13. Hur långt kan "det planekonomiska fribrevet" hämningslöst drivas av regeringar och centralbanksmyndigheterna genom s k kvantitativa lättnader (QE) via sina dator-printade pengar som beordras att mass-utlånas billigt av privata banker?

  Addera centralbankers dammsugning av marknaden på inköp av statsobligationer till centralbankers egen balansräkning. Denna medvetna dumpnings-metod på ränta är en lika simpel metod som logiskt effektiv för stigande tillgångspriser i aktier, fast egendom och obligationer.

  Kommer demokrati-parlamenten ge order om att bara strunta i traditionella ränta-höjningar som anpassning till inflation överhuvudtaget?

  Att målinriktat nästintill fullkomligt undanröja priset på att utsätta sig för kreditrisker i utlåning - ja, t o m ge låntagare betalt för att ta lån genom framtvingad negativ ränta - är givetvis ingen marknadsmässigt logik-naturlig funktion.

  "Buy the fucking dip" & "TINA" (there is no alternative) kommer att fortgå med växande köp av realtillgångar via lån tills någon inflytelserik centralbank med ett omvälvande beslut startar en övertygande trend med återgång till en traditionellt logisk ränta-funktion. Påfrestningarna som följer lär då bli oerhört svårbemästrade - inte minst p g a att de gigantiskt stora offentliga budget-underskotten inom t ex EU & USA, då börjar ticka med stegrad allt dyrare ränta - även fastän det inte behöver gå väldigt fort.

  SvaraRadera
 14. Optioner som låg på rätt sida om IT-bubblan gjorde att man kom in skuldfri på Stockholms bostadsmarknad och det har varit bra för den egna ekonomin.
  Sedan mars 2020 så har det investerade kapitalet hållits konstant och vinsterna realiserats vart efter och sitter nu som pengar på kontot, redo för inflationen att göra sitt jobb. Intäkterna i egna firman i USD läggs på hög på dollarkontot och det blir spännande att se om Hr. Bloggarens CementDystopia inträffar och landet (och SEK) kraschar ned i avgrunden i november.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Redo för inflationen att göra sitt jobb."?

   Radera
  2. Minska värdet på pengarna eftersom de inte placerats i några reala tillgångar.

   Radera
  3. Ha, jag gillar den termen.
   Jag hämtar också ut vinsten kontinuerligt så man har ungefär konstant exponering.

   Visst, det blir inte ränta på ränta, men jag har å andra sidan pengar att göra saker för.

   Radera
  4. @Rickard
   Man saknar en Lysa-robot som kan hantera likvida medel (eller varför inte guld??) som komplement till ränta och aktier.

   Radera
 15. O.T. En ganska sällsynt gäst flyger över Östersjön: Det amerikanska sniffer-planet "Constant Phoenix" från det Kalla Kriget har flugit fram och tillbaka över Östersjön i torsdags, utanför Kaliningrad. Mäter man bakgrundsstrålning eller är det bara en övning, tror ni? Call sign: JAKE21

  Källa:
  https://www.verkkouutiset.fi/usan-sateilyvalvontakone-kiertaa-kehaa-itamerella/#c961d51a

  Twitter:
  Interesting to see a United States Air Force Boeing WC-135W "Constant Phoenix"/"Nuke Sniffer" up over the Baltic Sea at only ±5,000 ft.

  " Its mission is to collect samples from the atmosphere for (...) detecting and identifying nuclear explosions. "

  Interesting USAF WC-135W Constant Phoenix JAKE21 tracking off the coast of #Kaliningrad, judging from the strangely low altitude it seems to be looking for radioactive traces in the area.

  A radiation monitor on Bornholm shows a small spike in gamma radiation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 16. Många här verkar va millenials som tror att denna gång är annorlunda...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var med under IT- bubblan. Är född 80. Det ÄR annorlunda denna gång. Därmed inte sagt att börsen inte dippar

   Radera
 17. Manu Gómez på Twitter för 2 timmar sedan:
  -USAF WC-135W Constant Phoenix JAKE21
  -RAF RC-135W Rivet Joint RRR7208
  -Swedish Air Force Saab S100D Argus 340AEW SVF604

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon slags flygplanens "Power Meet" utanför Kaliningrad?

   Radera
  2. Något hände under dagen - kollade just min strålningsmätare (beta & gamma) och hade en klar spik i morse - https://pasteboard.co/KeuiAkn.png

   Radera
  3. Även ett fartyg snurrar runt i området öster om Gotland: Vesselfinder shows a 'Swedish Warship' also patrolling the area MMSI number 265500330 links to HSwMS Trossö (A264) wich is a auxiliary ship in the Swedish Navy.

   Radera
  4. I den senaste flygradar-bilden har Constant Phoenix sick-sackat fram-och-tillbaka mot Stockholm och förbi. Märkligt, om det var en övning, så är det mitt i semestrarna.
   https://twitter.com/GDarkconrad/status/1423287742637645833/photo/1

   Radera
  5. månskensbonde. Kusligt med en så tydlig topp i strålningsmätaren. Har sniffar-flygplanet flugit över Forsmark som Flightradar-bilden antyder?

   Radera
 18. De flesta av mina aktier har stigit högst måttligt och ett par knappt alls. Vissa (pessimister) skulle förstås se detta som att jag är en oduglig förvaltare av mina pengar. Men jag föredrar att se det som att mina bolag inte är övervärderade, utan kommer att klara den stundande börskraschen :-)

  SvaraRadera
 19. Å andra sidan har vi nu bolag som kan dra full nytta av den digitala globaliserade världen som aldrig tidigare har varit möjlig.
  Så lite ny är faktiskt situationen...

  SvaraRadera
 20. Man får väl spara ihop till sin bostad. Som ung kanske man klarar att spara 4000 kr/ månad. Det blir 48000 på ett år. På tio år har man sparat ihop 4800000 kr, nästan en halv miljon! Att spara ihop till sin första bostad (en etta på säg 2 MSEK) tar då cirka 40 år. Man får hoppas att Mamma och Pappa tycker om att man bor hemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som förvånar mig mest är att ingen protesterar. Varför står inte de yngre generationerna utanför Riskbanken varje morgon och protesterar mot de låga räntorna? Det är tragiskt att alla unga (och många andra också) blir totalt lurade och kommer att tvingas städa upp efter de äldre generationernas jättefest.

   Radera
  2. Bodde några år i studentkorridor, men den lyxen har inte alla. Borde gå att dela någon bostad en bit från dyrare centrum och resa kollektivt under några år. Vi bodde först i en etta och köpte sedan en villa "med visst renoveringsbehov". Renoveringarna är gjorda. barnen födda och utflugna. Själva bor vi kvar med en gammal pensionerad katt. 2000 upplevde vi bubblan och löste snabbt aktielån. Sedan försvann miljonerna men lite återkom strax och lantställe köptes och bostadslånet är nu obetydligt. Beredd sälja aktier vid kris av större format. Sover gott om natten.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Du behöver ju givetvis bara spara ihop till kontantinsatsen. Ganska få personer köper sina bostäder kontant.

   Radera
  4. Ja, jag vet. Och snart behöver man inte ens kontantinsats (staten tittar på att låna ut dessa 15% också med staten som garant). Syftet med min kommentar var snarare att visa hur skevt det är. Rätten att bo i en etta (bostadsrätt) motsvarar 40 års sparande (!).

   Radera
  5. Var har du fått det ifrån att staten tittar på att låna ut till kontantinsatsen? Det är ju helt taget ur luften.

   Sen kan man ju nämna att man inte nödvändigtvis måste köpa sin första bostad i Stockholms innerstad.

   Radera
  6. Kollade precis hur mycket som fick till salu (nu under sommartorkan dessutom) i t.ex Gävle och Hudiksvall för under 1 miljon. Finns massor och nästan allt är mycket större än vad en person behöver, snarare familjeboenden eller något att vara 2-3 personer att dela på.

   Det rimliga vore givetvis att spara ihop till en framtida bostad medan man som ung och barnlös bor i hyresrätt. Fullt görbart.

   Radera
  7. Googla på "Startlån" så kan du läsa om förlaget att unga ska kunna bli skuldsatta till 100% av bostadens värde. Ja, en etta i Gävle kräver "bara" 20 års sparande. Även det är inte friskt.

   Radera
  8. Friskt och friskt, det är drivet av att folk är villiga att ta så stora lån för ettor. Men för samma pengar får du en villa i helt ok skick i närheten av andra orter som inte ens är avfolkningsbygd. Att folk ändå väljer ettan i Gävle är inte skäl att anklaga dem för sjukligt beteende, de har säkert anledningar.

   Om du nu bott i hyresrätt i 20 år och sparat ihop en miljon så är du och din respektive på en bra plats för att köpa eller bygga ett hus när det är dags att bilda familj.

   Radera
 21. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 22. Finns inga alternativ. Den som inte gjort 20% avkastning i år på sitt kapital har blivit fattigare. Inflationen är brutal, bara att ingan inser det än.

  Vänta tills pöbeln ska köpa julklappar, då ska ni få se på guldpris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, menar du att inflationen är 20%? Tur att de flesta inte har nämnvärt kapital.

   Radera