Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-08-28 15:39

Danmark lyfter alla restriktioner - klassar inte längre Covid-19 som samhällsfarlig sjukdom

Danska regeringen meddelade igår att de de 10:e septeber lyfter klassningen av Covid-19 som samhällsfarlig sjukdom. Därmed lyfts också alla restriktioner i landet, och frågan blir om Danmark därmed ens kommer producera någon statistik?
Det är ju kul för danskarna att ha segrat i något i alla fall
Den danske folkhälsoministern säger i ett pressmeddelande:
"Epidemien er under kontrol, vi har rekordhøje vaccinationstal. Derfor kan vi d. 10. september droppe nogle af de særregler, vi har været nødt til at indføre i kampen mod covid-19. Regeringen har lovet ikke at holde på tiltagene længere, end det var nødvendigt, og der er vi nu. Men selvom vi lige nu står et godt sted, så er vi ikke ude af epidemien. Og regeringen vil ikke tøve med hurtigt at sætte ind, hvis pandemien igen truer vigtige funktioner i vores samfund."

Dock är man alltså beredda att agera om smittspridningen återigen blir samhällsfarlig.

Den danska regeringen skriver att med avklassningen av sjukdomen så släpps även restriktionerna enligt pandemilagstiftningen.

Hade det varit Sverige hade Covid-19 antagligen inte längre varit anmälningspliktig och statistiken hade slutat produceras, så smittspridning och sjukdomsfall hade snabbt rent statistiskt blivit noll. Det finns dock möjligheter att separat klassa sjukdomar som anmälningspliktiga även om de inte är samhällsfarliga, så det är inte självklart.

Det är dock fortfarande två veckor kvar tills den 10:e september.

Sveriges besked är snarare att de sista restriktionerna inte kommer dras in i september som planerat, även om det tidigare inte nämnts något särskilt datum. Exakt vad som ska krävas för att Covid-19 inte längre ska klassas som samhällsfarligt i Sverige är oklart, men vi får väl se hur det danska facit blir.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

30 kommentarer:

 1. Det är väl ett försök till att återgå till det normala kanske, någon gång måste ju länderna göra det. Vi kommer ju leva med viruset under lång tid framåt, säkerligen för evigt, och ekorrhjulet måste spinna vidare för att folket inte ska gräva ner sig helt i detta. Jag tippar att nya normala blir två-tre sprutor om året varje år för hela befolkningen.

  SvaraRadera
 2. Ibland blir jag sugen på att flytta till andra sidan Kattegatt. De verkar så mycket mer rimliga på den sidan. Sen minns jag "doften" av svingödsel runt Århus på våren...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rimliga???? Föf ett år sedan gapade dansken att sveriges strategi va oansvarig, stängde gränsen inga svenskar till danmark. Samtidigt som det danska mobbingen mot sveriges strategi har jag aldrig sett så många dansktegistrerade bilar. På torpen i småland där det normalt är en dansk bil parkerad (ägaren förmodas) så stod det flera bilar, på ett torp va det 8 bilar.

   Ne inte rimliga, dansken har bara två lägen, business och ge svensken en pungspar. (Tror dock business i slutändan väger tyngre om dansken kommer i ett läge där prioritering av de två krävs)

   Radera
  2. En kall vinterdag stannar kanske Öresundskablarna så lär vi danskjävlarna vad det innebär att inte ha tillgång till plutonium.

   Radera
 3. Danskarna har kommit betydligt längre med andra sprutan. Danskar är både trevliga o vänliga så länge inte svensken kommer o knäpper dom på näsan med våran grandiositet. Danskarna uttrycker sig ofta mer rakt på vilket vi svenskar kan ha svårt att hantera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd bara att ingen - inte ens de själva - förstår vad de säger.

   Radera
  2. 54% för Sverige mot 71% i Danmark så de slår oss rätt rejält på fingrarna. Vi verkar ligga i botten på fullvaccinerade inom västra Europa (World in Data 26/8), då ligger dock många runt våra 54%.

   Varför har vaccineringen gått så mycket långsammare i Sverige är en intressant frågeställning som bloggaren gärna får gräva i. Gissar att det inte beror på regeringen Reinfeldt som Svetsaren skyller alla landets bekymmer på, nu senast det skenande gängvåldet.

   Radera
  3. @ABC: Gissar på att det återigen är invandrarnas fel ;)

   Radera
  4. Verkar tydligen vara så att Norrmännen och Danskjävlarna hade andra nålar så de fick ut 6-7 doser per ampull jämfört med de 5 som Pfizer lovat (och Sverige tog ut). Lite mer kreativa folk inom sjukvården i de länderna verkar således svaret vara. En annan delförklaring är att det saknats folk för att hugga andra i armen.

   Radera
  5. Regeringen Bildts fel.

   Radera
  6. Danskarna köpte 1 dryg miljon extra Pfizer doser av Rumänien, utöver tilldelningen som Sverige nöjer sig med... Även Norge köpte 1 miljon extra doser Moderna av vem det nu var...

   Radera
  7. @ABC Sveriges vaccinationsgrad är den 2021-08-27 81,5% vaccinerade med en dos och 67,4% vaccinerade med två doser.

   Källa FoHM: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/statistik-och-analyser/statistik-over-registrerade-vaccinationer-covid-19/

   Radera
  8. Tillägg, siffrorna jag postade gäller från de som är 18 år och uppåt!

   Radera
  9. Är den data som World in Data använder men de räknar på hela befolkningen.

   Radera
 4. Köpenhamsdialekten måste ha förändrats, tyckte det gick lätt för 40 år sedan nu är det en djävligt grötigt. Eller så är det jag som blivit gammal o trött.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så umgås du numera endast med danskar under ömsesidig berusning.

   Radera
  2. @ It

   Det är inte du:

   "Svenska och norska har liksom avstannat och har ett mer distinkt uttal, medan danskarna har försvagat uttalet eller gjort det mer otydligt. Uttalet har utvecklats mot en sänkning av vokalerna, ett mjukare uttal av d och ett mindre skarpt uttal av konsonanterna.”

   Radera
  3. Arbetade mycket i Danmark vid millennieskiftet. Just de äldre köpenhamnarna var det inga problem att språka med. De yngre var värre.

   Alkra värst var väl de från Jylland. Helvete.

   Var på en visit på blå planet precis innan corona. Fick tala engelska.

   Radera
  4. Jobbade med en från Bornholm en gång i tiden, det var lättare att förstå honom än en del skåningar, men även dom är på väg ifrån östdanskan.

   Radera
 5. Nej, har flyttat in hos min 92 åriga pappa, han var på ett helt vidrigt vårdboende, fy fn så dåligt. Någon gång ska jag hitta styrelseordföranden o mula hans ansikte med med en mickrad eldorado skinkpaj. Vi är alla del i ett förräderi mot de allra äldsta o sjukaste.

  SvaraRadera
 6. Så nu tror danskarna att man har vaccinerat bort covid problemet och vaccinerade smittar inte andra, eller har man bara lessnat på det hela och inser att man inte kommer längre med vaccin och restriktioner, Scotland, Israel med många andra börjar närma sig rekordsmitta trots omfattande vaccinering, så fram med popcornen det blir en spännande höst när virussäsongen nu kommer igång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är nog på Danmarks linje, med hög vaccinationsgrad så minskar allvarliga fall, IVA och dödsfall. Och det bör kunna hanteras som "vanlig" influensa folk för i det också och man brukar inte känns att det är rimligt att stänga ner samhället

   Radera
  2. Danmark har lyckats nå avsevärt högre vaccinationstäckning än Sverige. Man har tex vaccinerat 12-15åringar något Sverige inte gör. Sverige har fn mycket gott om doser men de reserverar man för sk socioekoniskt utsatta grupper, som verkar tveka i rätt stor omfattning.

   Då dödstalen är låga hos fullvaccinerade är väl Danmarks bedömning rimlig.

   Radera
  3. Covid dödligheten i Danmark var aningen lägre förra året vid den här tiden utan vaccin, men bra av Danmark i vilket fall som helst att börja hantera covid som Influensan, men risk finns för tvärvändning i frågan är jag rädd för senare i höst.

   https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&facet=none&pickerSort=desc&pickerMetric=new_cases_per_million&Metric=Confirmed+deaths&Interval=7-day+rolling+average&Relative+to+Population=true&Align+outbreaks=false&country=~DNK

   Radera
  4. Det alla väntar på nu är väl om "long covid" sker också för vaccinerade eller om det blir mer som en influensa. Artar det sig som en vanlig influensa där bara de svagaste hamnar på sjukhus så är det väl en nivå vi helt enkelt får lära oss att leva med.

   Över tid blir virus mindre dödliga (deras enda mål är att föröka sig så döda "hosten" är dåligt rent evolutionärt) samtidigt som vårt immunförsvar lär sig hantera viruset bättre och bättre.

   Läste en artikel i BBC i veckan där det började funderas över om det bästa inte vore 2 sprutar + bli smittad så beroende på data framöver kanske det blir extra blöta julfester som ordineras folket!

   Radera
  5. Bara två sprutor? Det tror jag inte Pfizer går med på.

   Radera
 7. "Med plutonium tvingar vi dansken på knä. Här: Danmark, utskitet av kalk och vatten. Och där: Sverige, hugget i granit. Danskjävlar. Danskjävlar!"
  - Ernst-Hugo Järegård

  SvaraRadera