Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2021-08-31 08:52

BREAKING: Regeringen stoppade nyöppning av kalkbrott i Jokkmokk - kunde löst cementkrisen för LKAB och svensk industri

I juli efter beskedet om att Cementa på Gotland stoppas och cementkrisen inleddes stoppade regeringen nyöppnandet av Europas största kalkfyndighet Norvijaur i Jokkmokk. Detta trots att både SGU, kommunen och samebyn gett sitt godkännande. Brottet kunde löst LKAB:s cementbehov och därmed cementkrisen för hela kedjan av svensk stål- och verkstadsindustri.
Nix, välstånd på påse kan vi inte ha
Det är Norrländksa Socialdemokraten NSD/Norr Media som precis publicerade att regeringen ingrep och stoppade en nyöppning av Europas största kalkfyndighet, Norvijaur i Jokkmokk. 

Fyndigheten ska vara åtta kilometer lång och man har bland annat brutit marmor av högsta kvalitet, men också den rensaste och vitaste kalken. Fyndet har stämplats som riksintresse lämpligt för järn-, stål- och pappersindustrin av expertmyndigheten Sveriges Geologiska Undersökningar (SGU) 2017.

Ett företag ska ha sökt tillstånd att återigen öppna brytningen i Norvijaur som stängts ner som ett led i socialdemokraternas satsning på ett svenskt cementmonopol på Gotland under 70- och 80-talet, ett monopol som sedan såldes till tyska Heidelberg. Detta har SvD skrivit om i en artikel. Källor till Norr Media/NSD uppger också att Norvijaur stängdes ner av politiska beslut på grund av detta.

SGU var positiva till öppnad brytning i Norvijaur, samebyn var positiv, och kommunen var positiv. Dock avslog regeringen det positiva beskedet och skickade tillbaka ärendet till SGU, som därefter ändrade sig och gav avslag. Avslaget kom efter avslaget för Cementa och går bara att tolka som att regeringen inte vill att det ska brytas kalk till cement i Sverige, inte ens åt statliga kassakon LKAB. Man vill helt enkelt ha cementkrisen istället för jobb, välstånd och välfärd.

Till NSD säger Jokkmokks socialdemokratiska kommunalråd:
"Då valde regeringen att skicka tillbaka ärendet till SGU för en fördjupad utredning vilket jag anser är politisk styrning av en myndighet. För mig är det regeringen som stängt Norvijaur."

Kommunalrådet ser efter regeringens ingripande i tillståndsprocessen ingen öppning i frågan oavsett om Slite stängs ner.

Och Europas största och kanske allra finaste kalkfyndighet får ligga kvar orörd i inre Norrbotten. Man kan bara spekulera kring varför regeringen agerade på detta viset. Man vill helt enkelt förstöra industrisatsningarna i norr, sänka LKAB och utplåna svensk stål- och verkstadsindustri, inte bara bostadsbyggandet och byggandet av infrastruktur via stoppet för Cementa, som beror på regeringens beslut om Natura 2000-område. I fallet Norvijaur är det ännu tydligare att det handlar om ministerstyre när man skickade tillbaka ärendet till SGU som helt enkelt fick ändra sig trots att SGU klassat fyndet som riksintresse just för järn- och stålindustrin. Någon brist på vatten och grundvatten finns det knappast heller i inre Norrbotten, snarare tvärt om. Enda lösningen för Sverige verkar vara att skicka Miljöpartiet långt utanför riksdagen, för att öppna en gruva i inre Norrbotten hade varit klassisk socialdemokratisk arbetar- och näringslivspolitik. Antingen har socialdemokraterna helt tappat det som så kallat arbetarparti eller så är det Miljöpartiet som ligger bakom och socialdemokraterna kryper i stoftet rädda om makten. Hellre kung på toppen av ruinerna av svensk ekonomi, än i opposition.

Källor

NSD nsd.se/nyheter/artikel/har-finns-europas-storsta-kalkfyndighet-som-kunde-lost-cementkrisen--projektet-stoppades--politiken-styrde-det-ar-trist/j8p7694l

SvD www.svd.se/sa-blev-sverige-beroende-av-ett-enda-cementbolag

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

61 kommentarer:

 1. Man undrar hur resonemanget går mellan regeringspolitikerna när de står vid kaffeautomaten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man undrar snarare om hela miljöpartiet är en rysk påverkansoperation.

   Radera
  2. Funderar, på riktigt???
   Det har varit tämligen klart sedan flera år tilbaka.

   Jag skulle vilja hävda att det det ryska i regeringen är av sovjetisk natur.
   Allt de tar i förvandlas till skit. BRÅ har t.ex. på senare tid bevisat att SD haft den bättre människosynen, hela tiden.
   Försök att vrida huvudet runt hur många inom Svensk administration som sett det framför sig, men valt att tiga. BRÅ är ändå bara en piss i Missisippi.
   Svensk energipolitik. Svensk "beredskap". mm. mm.

   Burkarna de sparkar framför sig är så många att inte ens självaste Bagdad Bob skulle hinna med att förneka allt. Men han har tur, för regimmedia ställer inga hederliga frågor.

   Radera
  3. Att MP blivit infiltrerat av ryssledda ledamöter vilka riktat och förstärkt en intern åsiktkorridor vari partiet radikaliserats har varit min tes. Språkrören inkluderas här i skocken av så kallade nyttiga idioter.
   Men visst, konspirationen kanske går längre tillbaka i tiden.

   Radera
  4. Larson. Jag har undrat exakt detsamma. Ryssland bakom.

   Radera
 2. Jag tror man får inse att många som arbetar med miljöfrågor i vid mening har uppfattningen att det är principiellt fel av människan att utnyttja jordens resurser. Mineralerna ska ligga kvar i backen och träden stå kvar i skogen för det är "naturligt".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barkborrarna i granarna är också "naturliga".

   Radera
 3. Enligt miljöpartiet själva så är de ju inte alls emot gruvdrift. Det ska bara vara så att gruvdriften inte innefattar att man gräver utan man ska ur miljöpartisternas varmluft framställa allt på magiskt vis.

  SvaraRadera
 4. Hahaha, och så tror vi på fullaste allvar att vi ska kunna lösa någonting med politiker av denna kaliber, världsfrånvända människor som vägrar se verkligheten och väljer att leva i sitt eget parallella universum. Hur i hela friden fick dom makt?

  Detta är ju humor på en nivå som Monty Python aldrig var i närheten av trots att dom var briljanta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. MP uppvisar sektliknande beteende i alla frågor, endast de rättrogna är värda någonting, endast de ser ljuset, övriga anses vara omyndiga och oliktänkande som helst skall sättas på undantag. jag tycker att det finns en rolig jämförelse i eländet med sittande regerings statsråd, jämför man MP stastråd med S statsråd så framstår S som giganter, trots att ingen av dem någonsin skulle kunna skaffa sig ett jobb i näringslivet som bygger på kompetens och inte poitiska kontakter.

   Radera
  2. Några miljöpartister som jag har känt, är eller har varit riktiga konspirationsteoretiker, de misstänker allt möjligt konstigt, som tillsätts i luften, maten och vattnet utöver det vanliga etc. Vi har dock tappat kontakten, jag undrar varför.

   Radera
  3. Jag känner minst en vettig miljöpartist sä de är inte helt hopplösa.

   Radera
 5. Enligt Cementa själva så var beslutet om Natura 2000 inte något problem. I ett pressmeddelande i samband med beslutet så uttryckte Cementa glädje över beslutet då de menade att regeringen hade gått dem till viljes och att det inte skulle äventyra deras ansökningsförfarande. Har det hänt något som jag har missat?

  Källa:
  https://www.cementa.se/sv/Cementa-valkomnar-regeringens-besked-N2000

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cementa hade uppenbarligen fel, eftersom sagda Natura 2000-områden anges som skäl till att avslå ansökan.

   Radera
  2. Det kanske var en kommentar ämnad att lugna nervösa ägare?

   Radera
  3. Vad ska ett företag göra? Gå ut och såga att man inrättar ett naturområde? Blir fin PR av det...

   Radera
  4. Cementa var väldigt mycket emot de ursprungliga planerna för N2000. Sedan välkomnade man en anpassning till verkligheten. Det anpassade förslaget såg väl ut att gå att jobba med, och de fick ju också igenom sin ansökan i Mark- och miljödomstolen.
   https://www.cementa.se/sv/natura2000-20160408

   Radera
  5. Företagen (och övriga partier) är så lättlurade. Om de inte protesterar mot alla små beslut så är det för sent när fällan slår igen. MP har förfinat denna strategi till perfektion. Det enda som fungerar är att aldrig ge dem något som helst inflytande oavsett hur liten fråga eller hur "bra för miljön" det verkar.

   Radera
 6. Exportera utsläpp till andra länder för att framstå som bäst i värden på att minska utsläpp. I Sverige är tydligen dubbelmoral dubbelt så bra...

  SvaraRadera
 7. När är det rätt att kalla en miljöpartist idiot?

  A.Aldrig
  B.Alltid
  C.När miljöpartisten lägger fram ett politiskt förlag

  Jag påstår inte att jag kan det rätta svaret, men jag velar mellan alternativ B och C.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räknas att rösta på MP som att lägga fram ett politiskt förslag? Det skulle kunna ses som att man som väljare lägger fram de samlade förslagen i partiprogrammet.

   Om så, C. Annars, B.

   Radera
 8. Det har väl aldrig varit mer angeläget än idag, att få bort den nuvarande regeringen.
  Ett tungt ansvar vilar på Annie Lööf, som möjliggjort denna katastrofregering, inte en, utan två gånger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyngst ansvar vilar dock på regeringschefen och hans parti som uppenbarligen inte kan hantera sin regeringspartner trots att den bara har 4% stöd i väljarkåren. Alternativt vill de faktiskt själva ha det så här och då är väl det ett bevis på att arbetarpartiet har övergått till att vara ett parti för kyrktanter.

   Radera
  2. Ja, helt klart ligger det yttersta ansvaret på Löfven.
   Och SAP gick från arbetarpart till bidragsparti.

   Radera
 9. Sen finns det de som försvarar lagar och regler även om de är helt orimliga.

  SvaraRadera
 10. C och L är definitivt medansvariga till att, för Sverige, viktiga beslut fattas av en inkompetent regering:
  -migrationsbeslut
  -kriminalitet
  -elförsörjning
  -industriell expansion
  -plastpåseskatt (med löjets skimmer över sig)
  -elcykelsubvention
  -familjevecka
  -etc

  Men det viktiga var ju att SD och V inte får något att säga till om. Att sedan Sverige går åt pipan får betraktas som "collateral damage".

  Tillägg: ofta känns det som att regeringsbeslut handlar helt enkelt om att de vill djävlas med vanliga människor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad sägs om en "husdjursvecka"?. Umgås med din katt, hund, häst, marsvin eller varför inte papegoja en hel vecka. Med en gnagare kan det bli hur "musigt" som helst hemma. "Musig" helg på er!

   Radera
 11. Jag börjar på allvar hoppas att Norge skall invadera och befria oss från de politiska idioterna i storstäderna - kan lova att 95% av landsbygden i Sverige har sunt förnuft nog kvar att hylla dem som befriare om det skulle ske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 98%. Röstandet på MP på landsbygden ligger under 2%.

   Radera
  2. Nu är det iofs framförallt landsbygden och särskilt i Norrland som röstat fram den här regeringen.

   Radera
  3. Andreas:
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Riksdagsvalet_i_Sverige_2018
   Med tanke på att Stockholm, Malmö och Gbg röstade fram sossarna som största parti i förra valet så är det intressant att hävda att det är landsbygden och norrland som är skyldiga?

   Radera
 12. Man får vara försiktig med vad man önskar sig. Är uppvuxen med sosse; hat är kanske att ta i men väldigt kritisk atmosfär till sossarna om man säger så. Så självklart önskade man sig en borglig regering och önskningen besannades... och vi fick Reinfeldt...

  Nu nästan önskar jag mig en stark sosseregering som inte behöver få brun tunga av MP, men nä jag vågar inte önska det, det kan ju slå in.

  Men att MP åker all världens väg i nästa val, det borde väl vara en säker önskning och om den slår in inte har några baksidor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sannolikheten är låg då de har en statligt finansierad kampanjorganisation med 8.5 miljarder i årlig budget. Närmare valet lär du inte kunna hitta en sändningstimme utan miljökatastrofer. Enda hoppet är att deras tittarbas försvinner men det lär inte ske till nästa val.

   Radera
 13. Utan att ha fördjupat mig ytterligare i det aktuella så framstår av vad jag hittills kunnat utröna via bloggtexten att Regeringen avslagit ansökan om återupptagen drift i Norvijaur till följd av att SGU efter fördjupad och ytterligare utredning kommit till sådan slutsats. Detta oavsett vilken inställning man tidigare haft i frågan.
  Intressant vore således att kunna ta del av de argument SGU framför, vilka ligger till grund för Regeringens avslag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kom igen chiefen! Du vet mycket väl att sossarna är experter på att tillsätta utredningar EFTER att det redan är bestämt vad de skall komma fram till. Något annat vågar man sällan/aldrig numera.

   Radera
  2. Peter Andersson: Regeringen, oavsett socialdemokratiskt eller borgerligt ledd, har att tillsätta utredningar för beredningar av ärenden. Sådana utredningar förses med Utrednings- eller Kommittédirektiv vilka sätter ramarna för utrednings omfattning och inriktning. Utredning och direktiv är offentlig handling.
   Det är alltså upp till dig att med referens till vilken utredning än må vara fallet, pågående eller tidigare, visa svart på vitt sådant direktiv som ger belägg för vad du i din replik vill göra gällande.

   Radera
  3. Du tror inte att någon utredare någonsin har fått veta vid kaffeautomaten att ett visst utfall är bra för den fortsatta kariären.

   Radera
  4. Erik Holmberg: Svar Nej ...

   Radera
  5. Då kan jag meddela chiefen att det har hänt. Om nu inte signalen om att göra om en undersökning i sig räcker för att signalera "gör om gör rätt"

   Radera
  6. IngeGlid: Jag kan inte bygga ett ställningstagande på så pass lösa grunder som de du anger. Jag vill veta varifrån den ursprungliga uppggiften om att SGU skulle ha givit ett godkännande i frågan stammar ... därefter vilket som varit direktivet i den nu aktuella utredningen och slutligen denna utrednings diarienummer/SOU-nummer för att själv kunna ta del av densamma.
   Om man vet vad man talar om står man på mycket fastare grund än att endast slänga ur sig en katalog floskler och plattityder om Regeringen i allmänhet och MP i synnerhet.

   Radera
  7. Det är väl klart Karlsson inte godtar några som helst argument för att resultatet är politiskt färgat trots att allt pekar på det.

   Radera
  8. Bitterchiefen: Korrekt uppfattat! Jag diskuterar endast utifrån konkreta fakta och inte utifrån svävande indicier.

   Radera
  9. Givetvis chiefen inget konstigt här. Alla är överens, inklusive samebyn. Sedan skickar regeringen frågan ett varv till till SGU som kommer fram till att det kommer bli för stor påverkan på rennärinqen och ger avslag.

   Radera
  10. IngeGlid: Jag ser gärna att du ger referens till var SGU hävdat påverkan på rennäringen.

   Radera
 14. Man kunde för några dagar sedan läsa i DN, "Miljöpartiet vill ha nollutsläpp redan 2035 Märta Stenevi säger att detta måste vara en fråga inför valet"

  Att då stänga ner industrin i Sverige samt stoppa byggandet av bostäder och infrastruktur i landet ligger då i linje med MPs målsättning. Sossarna uppskattar kanske inte det men då det är viktigare för partiet att sitta i Rosenbad än landets väl och ve underkastar man sig MPs ultimatum.
  SvaraRadera
 15. Bara en liten kommentar..

  Du skriver om att samebyn har samtyckt. Här är det dock viktigt att veta att även rennäringen är klassat som ett riksintresse. I bedömningen av riksintresse rennäring så spelar det inte någon roll om samebyn har samtyckt eller inte. När samebyn samtycker så blir det dock mycket svårt för myndigheterna att bevaka rennäringsintresset. Och tyvärr är det ofta så att samebyn köps ut av bolaget i fråga, dvs får ekonomisk ersättning för att samtycka och inte lyfta fram de negativa effekter som en exploatering kan få på rennäringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast om de som drabbas erbjudits och accepterat ekonomisk kompensation får man ju anta att de är nöjda.

   Radera
  2. Låter lite som ett tveeggat svärd i så fall: rennäringen blir riksintresse oavsett om samerna själva finner ekonomiska incitament att inte bedriva den.

   Radera
  3. Joakim.. Jag tror att du missförstår. "De som drabbas" är inte enskilda personer eller en enskild sameby, utan rennäringen i stort. Att man köper ut enskilda samer/samebyar är alltså inte att jämställa med att "de som drabbats" har blivit kompenserade. I förlängningen (detta är ett stort problem som har pågått i mer än 15 år) så kan alltså förekomsten av denna typ av uppgörelser riskera hela rennäringens fortlevnad.

   Radera
 16. Oj. Vad är det som pågår liksom. Denna gång var alla överens liksom.
  Trist och minst sagt märkligt.

  SvaraRadera
 17. Som lokalpolitiker så finner jag för gott att påpeka att det MP gör i det stora gör de även i det lilla. De är totalt omöjliga att ha att göra med och lägger krokben för allt de kan och orkar. Tack och lov är deras påverkan liten för sig själva med desto större då de krokat arm med sossarna givetvis. Tack o lov har vi blåmajoritet. Jag är sverigedemokrat om någon undrar.

  SvaraRadera
 18. Att det överhuvudtaget är möjligt att sköta ett tidigare fullt fungerande land på detta sätt gör en konspiratorisk.
  Är det någon som för ett nytt slags krig mot oss?
  Vad ska de ha skiten till när de är klara med förödelsen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ge den till ryssarna? Skicka svenskarna till arbetsläger i Sibirien? Ganska galen idé? Jag är uppvuxen i Helsingfors i Finland, där man åtminstone i vissa kretsar ansåg det som självklart, att vår framtid skulle bli ett arbetsläger i Sibirien. Då gällde det att ha kontakter, så att man skulle åtminstone i teorin kunna klara sig, t ex när jag gick med i Finsk-Ryska vänskapsföreningen och hade några kommunistiska kompisar, som var barn till kommunistiska fackpampar. Att det var bara en tidsfråga innan vi blir iväg-transporterade till Sibirien. 100.000 balter skickades dit med tåg och Stalin påstås ha sagt att finnarna kunde gott få ta sig dit till fots. Tänk vilken lättnad det blev hos många i Finland, när Gorbatjov kom med perestrojkan och balterna blev fria!

   Radera
 19. Jag håller inte heller MP som favoritparti, men ärligt talat så är överflödet av kommentarer i stil med "allt blir så mycket bättre om MP åker ur riksdagen" naivt önsketänkande. Våra politiker kommer hitta nya sätt att sätta krokben för landet, oavsett regeringskonstellation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den totala frånvaron av kritiska kommentar från alla andra partier stödjer ditt påstående.

   Radera
 20. Snälla Putin, invadera oss. Пожалуйста.

  Så slipper ni sabotera allt med ert påverkansparti mp.

  SvaraRadera
 21. Haha, gillar got referensen på slutet.

  "He would see this country burn if he could be King of the ashes"

  SvaraRadera
 22. Skärpning här i bloggen. Mp har kanske andra infallsvinklar än vad ni har. Men att seriöst tro att MP är ett ryskt påverkansparti är befängt. MP står för otroligt mycket som Ryssland hatar såsom starkt demokratiprogram (jfr de lokaldemokrariska reformerna i Kalix när MP hade egen majoritet), kampen för kvinnors rättigheter, kampen för ursprungsbefolkningars rättigheter (jfr ILO169-debatten om samers rättigheter, även ryska samers rättigheter som ryska myndigheter behandlar väldigt illa), hbtqia, gender, utrikespolitik mm. Svammel att MP är ryssvänliga!! MP hatar Ryssland

  SvaraRadera
  Svar
  1. + på detta. Kommentarsfältet på denna blogg börjar (tyvärr) bli ett foliehattskämt.

   Radera
  2. Ekar tämligen tomt nu när Bolund själv vill åsidosätta demokratins spelregler för att främja den gröna ideologin...

   Väder-Per har uttryckt samma sak, för att inte nämna maoisten Alice som vill ha kulturrevolution i Sverige.

   Inse att Stasi/Sovjet var med när Per Gharton, rejält på fyllan får man anta, bjöd in allsköns folk från extremvänstern när han startade partiet. Det förklarar partiets och dess funktionärers politiska hållning ur samtliga perspektiv.

   Radera
 23. Tack för att du uppmärksammade detta. Jag blir helt matt.

  SvaraRadera