Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2021-08-02 08:00

Börsveckan inleds positivt i Asien efter negativ vecka 30 i Stockholm och USA

Börserna inleder måndagsmorgonen positivt i de asiatiska tidszonerna, efter att Stockholmsbörsen och de amerikanska börserna backade under vecka 30.
s
Stiger
Veckan som gick innebar -0.13% för Stockholmsbörsens breda OMXSPI och -0.62% för storbolagens OMXS30. I USA gick S&P-500 -0.37% och Nasdaq 100 -1.01%.

Det är dock muntrare i de asiatiska tidszonerna nu under morgonen. I skrivande stund är Australiens ASX 200 +1.33%, Hong Kongs Hang Seng +1.22%, Sydkoreas KOSPI +0.53%, Tokyos Nikkei 225, medan Singapores Straits Times backar med -0.45%.

Guldpriset är ner marginellt och hittas på 501:- SEK per gram, samtidigt som dollarn stigit till USDSEK 8:60 trots fallande amerikanska räntor.

Kina har inlett ett samarbete med talibanerna i Afghanistan s och tidigare scenario att Kina kommer göra intåg och ta över Afghanistan ser ut att besannas i någon form. Antagligen någon form av ekonomisk råvarukoloni i likhet med vad som hänt i Afrika och Sydamerika, och det lutar mot att Kina blir den slutliga segraren i The Great Game om Centralasien. De kinesiska cyberspionagen  mot Centralasiens länder som bloggen rapporterade om i fredags ligger helt i linje med denna strategi, som kanske kan sorteras in under Beijingregimens Belt & Road-strategi.

För övrigt anger numera den svenska militära underrättelsetjänste Must kinesiska som ett meriterande språk, och inte längre bara ryska och olika språk från Mellanöstern. Mer om det senare.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

1 kommentar:

  1. Dags för Kina att få sin hybris demonstrerad genom att gå in i Afghanistan. Alla deras soldater kommer att få chansen att visa mod och vinna ära.

    SvaraRadera