Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2021-08-16 08:13

Börsveckan inleder negativt i de asiatiska tidszonerna

Börsveckan inleder med breda börsfall i de asiatiska tidszonerna, efter ännu en positiv becka på Stockholmbörsen och USA.
Faller
Veckan som gick innebar att Stockholmsbörsens OMXSPI gick +0.68% och OMXS30 +1.12%. Amerikanska S&%P-500 gjorde +0.71% under veckan och Nasdaq 100 det lite svagare +0.18% för teknikbolagen.

Under måndagsmorgonen är det över hela linjen negativa börser i de asiatiska tidszonerna. Huruvida det har med Kabuls fall att göra är oklart - påverkan på ekonomin torde kortsiktigt vara i princip obefintligt med tanke på att Afghanistan är ett av världens fattigaste länder med en import på runt sex miljarder USD och export av lagliga varor för en miljard USD enligt Wikipedia. Dock har välståndet (BNP per capita PPP) mer än dubblats 2002 - 2017 och det blir intressant att se vad som händer under talibanerna, som bokstavligen rev landet under sitt förra styre - t ex rev elledningar för att exportera det som skrot i bästa miljöpartistiska cirkulära ekonomitänk och ansats att gå tillbaka till 1800-talet.

Nu har befolkningen dubblats sedan USA:s intåg i landet, så det blir spännande att se hur man ska överleva om man river eller överge modern teknologi.

Börserna gick ASX 200 -0.41%, Hang Seng -0.93%, KOSPI -1.16%, Nikkei 226 -1.75% och Straits Times -0.31%.

Huruvida börsfallen skulle kopplas till USA:s agerande i Afghanistan, så sker ju detta utifrån det avtal Trump skrev med talibanerna, som Biden höll. Att det är negativt att USA förutsägbart håller ingångna avtal känns dock osannolikt. Kanske finns oro för att det betydligt viktigare Pakistan påverkas av den grop landet själva grävt genom att ge talibanerna skydd, pengar, utrustning och understöd.

Guldpriset hittas på 493:- SEK per gram och USDSEK på 8:65. De amerikanska marknadsräntorna föll rejält i fredags.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar