Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-08-31 07:27

Blandade börser på tisdagsmorgonen - USA har lämnat Afghanistan

Det är blandade börser i de asiatiska tidszonerna under tisdagsmorgonen, utom i Hong Kong, där Kina förbjudit onlinespel mer än en timme i veckan för barn. USA har lämnat Afghanistan och orkanen Ida verkar inte ha någon påverkan på marknaderna.
USA hade klockan, men talibanerna hade tiden
Stockholmsbörsen steg igår med OMXSPI på +0.28% medan storbolagsindex OMXS30 stod oförändrat på -0.01%. I USA stängde Husse S&P-500 på +0.43% och Nasse på +1.12%.

Dollarn försvagas marginellt och kostar 8:61 USDSEK och guldpriset faller tillbaka något till 503:- SEK per gram. Trots det ytterligare statliga lånebehovet på grund av orkanen Ida föll de amerikanska räntorna igår och 10-åringen hittas på 1.29%. Oljepriset ter sig opåverkat av orkanen och amerikanska WTI är fortfarande på lägre pris än den var i början av augusti, om än högre än för två veckor sedan.

I Asien är det mestadels positivt. ASX 200 +0.57%, Hang Seng -1.43%, Kospi +0.90%, Nikkei 225 +1.14% och Straits Times -1.58%.

Kina förbjöd igår onlinespel för barn ytterligare och begränsar spelandet för barn under 18 års ålder till en timme i veckan, klockan 20-21 på lördagar och spelbolagen är tvingade att tillämpa detta. Det fanns dock restriktioner redan innan, som jag har för mig låg på tre timmar i veckan. Detta antas drabba många kinesiska onlinespelbolag.

USA ska ha lämnat Afghanistan helt nu och övergivit flygplatsen, där man lämnade viss utrustning och några uttjänta flygplan, som alla gjorts obrukbara. Kabuls flygplats lär inte räknas som airside framöver och således kommer inga internationella reguljära flyg kunna flyga till och från Kabul, eftersom säkerheten knappast kommer anses vara på den nivå som krävs för att få ansluta till internationella flygplatser och hindra spärrade individer eller terrorister från att flyga.

De västerländska journalister som är kvar i landet får helt enkelt ta sig därifrån landvägen om möjligt.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

8 kommentarer:

 1. Vad var det för luftvärnssystem som de hade grupperat på flygplatsen och plockat ner IS raketer med..? Om jag fattade rätt när jag råkade lyssna på ansvarig generals presskonferens igår kväll så hade man valt att offra det genom att ha luftvärnet igång ända till slutet och ”demilitariserat” det vid avresan istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. C-RAM, Landversionen av R2-D2 på fartyg där den heter Phalanx

   Radera
 2. Offlinespel och LAN-diton lär ju få ett rejält uppsving istället så några uppenbara barnhälsoeffekter lär man ju inte åstadkomma.

  Men kinesisk säkerhetstjänst slipper ju sortera bort spelbrus när de skall avlyssna övriga 167 timmar i veckan, så dubbelplusbra för dem!

  SvaraRadera
 3. Det jag inte förstår med hela detta tillbakadragandet är, varför man inte lade några minuter/timme på att förstöra sitt materiel, för att undvika att det hamnar i fiendens händer? Man lämnar istället kvar allt från flygplan, helikoptrar till handeldvapen i massor. En humvee görs ju lätt obrukbar med en brandgranat t.ex. "AN-M14 TH3 incendiary hand grenade" eller liknande. Efter några minuter blir fordonet endast en stor brevpress.

  Är inte detta rutin vid organiserade reträtter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan kan inte ägnas nog uppmärksamhet.

   Om Apple kan implementera en kill switch i alla sina miljarder enheter borde det vara en smal sak för dödliga vapen och stridsfordon.

   Grundproblemet är dock nyproduktionen av militära vapen och utrustning som alltjämt pågår.

   Radera
  2. Eh, jo, man förstörde utrustningen och gjorde den obrukbar, t ex avlägsnade avioniken från helikoptrarna osv.

   Radera
  3. @Snålgrisen av två anledningar. Den ena är att viss utrustning var ju sånt som man fört över till Afghanska armén som de helt enkelt lämnade över när de gav upp/gick över till den andra sidan. Den andra anledningen är att det här var inte ett organiserat tillbakadragande. Kom ihåg att hela anledningen till att man skjöt tillbaka tillbakadragandet var för att man inte ville ge Trump credit för att avsluta USAs längsta krig och Biden kunde få en photo op på 20 års dagen för terror attacken den 11e september. Så det var inte direkt organiserat och då brukar det bli så att saker lämnas till fienden istället för att förstöras.

   @Apan Rent strategist sett är det en rätt stor svaghet att ha en killswitch som kan slå ut hela ens flygvapen utan att avfyra ett skott...

   @Cornu du behöver inte springa försvar åt jänkarna hela tiden. Jag menar till och med Vita huset erkänner att all utrustning inte gjordes obrukbar. Det går liksom inte att förneka när talibanerna flyger runt i black hawks (Såvida du inte vill köra på den Ryska storyn att de lokala insurgenterna köpte amerikansk utrustning på ICA).

   Radera
  4. Det är ANA:s Böackhawks med piloter som gått över till TB. Gör dig inte dummare nu.

   Radera