Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-07-25 12:57

Vad får höstens kommande byggstopp av bostäder för konsekvenser på bostadspriserna?

Givet att cementkrisen inte stoppas av regeringen kommer det i praktiken bli i princip byggstopp för nya bostäder i november i år. Vad får det för konsekvenser på bostadspriserna?
Vad händer?
Låt oss anta att regeringen inte stoppar cementkrisen, utan någonstans runt 60- 80% av all cement i Sverige uteblir.

Detta leder till:

A) Byggstopp på alla byggen med betong som fortfarande ska gjutas, puts som ska putsas eller murar som ska muras (fog=cement). En del byggen där man gjutit färdigt kan dock fortsätta och färdigställas.
B) Någonstans mellan 100 000 och 300 000 arbetslösa byggnadsarbetare, beroende på om de är svenska eller utländska
C) LKAB lägger ner verksamheten, vilket leder till att SSAB lägger ner, vilket leder till att stora delar av svensk verkstadsindustri lägger ner, vilket gör att även bilindustrin lägger ner när underleverantörerna inte kan leverera.
D) Totalt kan arbetslösheten under valåret 2022 skena med upp mot en miljon varslade eller arbetslösa

Samtidigt har vi en fortsatt efterfrågan på bostäder - vi blir inte färre i Sverige.

Frågan blir då om trycket efter de befintliga bostäderna leder till högre priser när få nya bostäder färdigställs - inte ens villor där grunden behöver betong eller cement till eventuell torpargrunds murning, torpargrund avråds kraftigt från numera av byggnadstekniska och hälsomässiga skäl - eller om massarbetslösheten väger tyngre?

Personligen har jag genom åren lärt mig att inget sänker de svenska bostadspriserna. Det enda som tillfälligt sänkt priserna var 2017 - 2018. med ett visst överutbud av nyproducerade lägenheter, där det spekulerats i stigande bostadspriser och många köpt på spekulation utan avsikt att flytta in. Högt utbud kan alltså sänka bostadspriserna. Men knappast lågt utbud.

Arbetslösheten slår dubbelt. De som är arbetslösa kommer inte flytta. De kommer nämligen inte beviljas nya lån av banken till den nya bostaden, utan måste sitta kvar där de är. Således kommer ett stort antal befintliga bostäder ryckas bort från bostadsmarknaden. Samtidigt faller rekordbyggandet, som är det högsta sedan mlijonprogrammet på 60- och 70-talet, och kommer att tvärstanna.

Därtill kommer förstås Riksbanken att chocksänka räntorna från de krisnivåer som permanent råder idag för att stimulera ekonomin, samt även köpa stats- och bolånepapper för att pressa marknadsräntorna. Räntorna går alltså ner och det blir ännu billigare att låna. För de som har jobbet kvar.

Bloggens slutsats är således att även om cementkrisen ger en miljon arbetslösa så kommer bostadspriserna stiga. Inte ens coronakrisen och den värsta globala ekonomiska krisen sedan 30-talet fick bostadspriserna att falla. Det enda som kan få dem att sjunka är 1. överutbud av nya bostäder och 2. en normalisering av räntorna till icke kris-nivåer. Krisen blir istället djupare av cementkrisen och det blir samtidigt inga nya bostäder.

Således är frågan om priserna stiger i högre eller lägre takt än idag, men stiger kommer de alltså göra.

Cementkrisen kommer ju också slå olika - på Södermalm jobbar ju ingen inom industrin eller byggbranschen, utan där ansar man varandras skägg, brygger latté eller jobbar som journalist inom bidragsmedia, och påverkas således inte lika mycket som om man bor i t ex Kiruna när LKAB lägger ner. På platser som Kiruna eller Slite är det inte otänkbart att priserna kanske inte stiger, utan bara står stilla, liksom på verkstadsindustrins bruksorter.

Sedan har bloggen alltid fel om bostadspriserna, så ...
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

34 kommentarer:

 1. Tillåt oss läsa några minnesvärda rader från de 3 skalderna Angus, Malcolm och Ronald:

  Livin' easy
  Lovin' free
  Season ticket on a one way ride
  Askin' nothin'
  Leave me be
  Takin' everythin' in my stride
  Don't need reason
  Don't need rhyme
  Ain't nothin' that I'd rather do
  Goin' down
  Party time
  My friends are gonna be there too

  I'm on the highway to hell
  On the highway to hell
  Highway to hell
  I'm on the highway to hell

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller den här:
   "Well I'm standing by a river
   But the water doesn't flow
   It boils with every poison you can think of
   And I'm underneath the streetlights
   But the light of joy I know
   Scared beyond belief, way down in the shadows
   And the perverted fear of violence
   Chokes a smile on every face
   And common sense is ringing out the bells
   This ain't no technological breakdown
   Oh no, this is the road to Hell
   And all the roads jam up with credit
   And there's nothing you can do
   It's all just bits of paper
   Flying away from you
   Oh, look out world, take a good look
   What comes down here
   You must learn this lesson fast
   And learn it well
   This ain't no upwardly mobile freeway
   Oh no, this is the road
   Said this is the road
   This is the road to hell."

   Radera
  2. Eller den här:
   Knarka, supa, gör allt
   Töm pluskan på allt
   Lev idag, dö imorrn
   Flyg upp mä korgen, tutta på ballong

   Radera
  3. Torsten Bengtsson.
   Det namnet blev ju odödlig i Eddie Medusas låt mera brännvin.

   "Torsten Stanley Bengtson, född 10 januari 1914 i Halmstads församling, Hallands län, död 4 maj 1998 i Ekerö församling, Stockholms län,[1] var en svensk journalist, centerpartistisk riksdagsledamot och nykterhetsivrare."   Radera
 2. Ett konjunkturstopp som det nog får kallas bör leda till en kraftfull negativ transient på kreditskapandet och en chock för vårt finansiella system. Glöm vidlyftiga bolån i det läget, och glöm höga bostadspriser. Tyvärr kommer ingen att ha jobb och kan utnyttja lägre priser på bostäder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om Cementa inte räddas tillfälligt, vilket jag utgår från kommer ske.

   De flesta kommer ha kvar sitt jobb och kan därmed betala för ny
   bostad och få lån av banken. En del av de arbetslösa väljer eller tvingas att sälja bostaden och flytta ut till någon del av landet där betalningen mer än väl räcker för en sommarstuga. Uppvärmningen med el blir extra billig med tanke på den kraftiga utbyggnaden av vindkraft som skett samt fortsatt sker en tid ytterligare i år och mekaniska industrins nära nog stopp. Bland företag som kommer gå bra är spelindustrin, systembolaget, många dataföretag, utbildning, skogsindustrier och turism från andra länder.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Du behöver faktorera in alla särkullsbarn och de olika begränsningar som finns i "flytta". Vad säger att det finns bostäder någon annanstans som stor tomma och väntar på att bebos?

   Radera
  3. Finns mängder av sommarstugor ute i glesbyggd som säljs vid rätt pris.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. 1. Får/Ska man bo i dem året runt?
   2. Finns det skola för barnen i närheten, eller har skolorna kapacitet?
   3. Hur långt får man pendla till jobb?

   Jag antar att du menar att många kommer kunna sälja lägenheten för ett så pass högt pris att de slipper jobba, men då bortser man väl från
   - realinflation/macroekonomiska effekter
   - spekulationer mot kronan
   - snabb justering av valutor

   Radera
  5. Sen för del delen - vad händer med elpriserna då egentligen? Blir elen verkligen nara billigare eller kommer dem vara billig för användare på kontinenten eller utanför Sverige där den produceras men nominellt dyr för inhemska användare?

   Radera
  6. Teheimar 1 ja många har varit åretrunt bostäder.
   2. Kommunen måste ordna plats i grundskolan
   3. De är ju arbetslösa pga brist på cement och följdverkningar
   Ja bortse från det.
   19:10 all överbliven el kan inte exporteras så visst blir elen kraftigt prissänkt. Förra året tillkom 5,29 TWh vindel och i år beräknas tillskottet bli 8,71 TWh om man hinner gjuta de sista betongfundamenten innan cementbristen. Som jämförelse producerade kärnkraften 47,3 TWh och vinden 27,6 TWh 2020 samt exporterade vi 34 TWh, mest till Finland som snart ska få en mycket försenad reaktor i drift. Ja vi importerade 9 TWh också, mest från Norge.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  7. Om det sluta blåsa och blir -25?

   Radera
  8. Under kortare tid med dålig vind och kallt blir elen dyr. Vår största källa till el är vatten och lyckligtvis blåser det mest när det är minst sol under året.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 3. Anekdotiskt naturligtvis men senaste veckan har det pratats om två villanybyggen som ej får säkert byggstartsdatum på campingen där jag spenderar semestern. Så det börjar gå upp för folk vilka konsekvenser det här får. Så Steffe fixar detta på ett eller annat vis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spenderar du din semester på en camping? Kanske ett experiment, för att träffa _vanliga människor_. Jag håller med Steffe stoppar

   Radera
  2. Ja, nån som är mer handlingskraftig än Löfven får man leta efter. Bara någon har gett honom en lapp att läsa innantill på så fixar han detta.

   Radera
  3. @wow, rekommenderar campinglivet starkt, särskilt under högsäsong. Ungar har fullt upp och man pratar med folk du aldrig annars skulle träffa. Alla är trevliga och är de inte det mot förmodan från början, bjud på en öl.

   Radera
 4. Jag tror Baylan håller cementkranen öppen…:-)

  SvaraRadera
 5. Fritidshusen måste väl för h-e ner nu snart?

  SvaraRadera
 6. Jag ska själv bygga nytt snart och har haft en jäkla otur med tajmingen.. först skenande virkespriser och nu detta.. det enda man kan hoppas är väl att priset på befintliga huset också rusar så att det blir ett nollsummespel (men går det inte att bygga alls pga cementbrist hjälper det ju inte…)

  SvaraRadera
 7. En miljon arbetslösa borde väl rimligtvis leda till endel tvångsförsäljningar av bostäder?
  Banken ska ha sitt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge man inte berättar för banken att man är arbetslös och betalar ränta och amorteringar och inte ber att få omförhandla så är det lugnt.

   Radera
  2. Exakt, fråga inte banken om något för då kommer motfrågor.

   Radera
  3. Det är nog rätt många som inte klarar av sina lån när inkomsten går ner till 80%.

   Radera
  4. Är det verkligen så?
   Räntan är ju obefintlig i dagsläget?

   Radera
  5. Vet inte hur siffran ser ut för hela bolånekollektivet men för ensamboende med endast A-kassa är det cirka 40% som skulle få underskott enligt KALP vid arbetslöshet. På andra sidan hittar vi sammanboende med A-kassa + inkomstförsäkring där 0,4% uppges få underskott enligt KALP.

   Sida 34: https://www.fi.se/contentassets/1f11d50883754a7da8c217457e154d46/den-svenska-bolanemarknaden-2021.pdf

   Radera
 8. Finns inget annat för regeringen att göra än att låta Slite fortsätta. Exakt hur de gör det återstår att se. Förmodligen finns det politiska spelet med i kalkylen, vem som skall få skulden etc. Om det senare är med behöver man låta det gå ett tag till så att hjältarnas politiska marknad kan optimeras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde det samma om kärnkraften 😀

   Radera
 9. Belgien och västra Tyskland skriker efter hantverkare som kan hjälpa dem efter översvämningarna och det finns jobb för både folk och mnaskiner under flera år. Ett tvärstopp för Sluss och Förbifart skulle komma som en ren välsignelse där nere.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, förlåt, bostadspriserna var det ja... Fortsatt stegring. Ingen arbetslöshet. Alla friställda får nya och bättre betalda jobb i Belgien, Holland och Tyskland. Riksbanken fortsätter att stödköpa allt som finns till salu och räntorna håller sig låga. LKAB skaffar kalk från annat håll tämligen omgående.

   Radera
  2. Kalk är en början till cement. LKAB kan knappast börja tillverka cement. De har däremot stor tillverkning av betong där cement är en mindre men nödvändig del.

   Det gäller också att cementen är av rätt sammansättning.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Varför skulle jobben nödvändigtvis vara bättre betalda på kontinenten?
   Det finns arbetskraftsinvandring från andra platser, tex Östeuropa.


   F.Ö. I ditt förslag förvandlas Sverige lite som till någon av Öststaterna - där en del av befolkningen jobbar utomlands och skickar hem pengar.

   Radera
 10. Priset på byggnader bör stiga, då nyproduktionen avstannar om krisen blir ett faktum. Den följande arbetslösheten och osäkerheten bör strama åt kreditgivningen, även om räntorna lär sänkas än en gång - det skulle innebära att priset på tomter sänks. Tomt är idag mer värt totalt sett än byggnader, så priset på bostäder bör sjunka.

  Skoja bara, priserna går alltid upp. Raketemoji.

  SvaraRadera