Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-07-07 13:45

Statsministervotering klockan 14:00 - allt talar för att Stefan Löfven (S) blir statsminister för tredje gången

Om en kvart röstas det om inget ändrats sedan detta burkade inlägg skrevs om statsminister i riksdagen. Talmannen har lagt fram Stefan Löfven (S) för votering, och om inte över 50% av mandaten röstar nej blir han statsminister om så bara en enda riksdagsledamot röstar för.
Talmannen Anders Norlén lägger idag fram Stefan Löfven för statsministervotering
Bloggen är till sjöss och detta inlägg är burkat - skrivet i förväg för automatisk publicering - utifall att bloggaren inte har någon möjlighet att uppdatera utifrån aktuellt läge, pga väder, vind, sjöfart och förstås mobiltäckning får styra detta.

Men gissningsvis vill en och annan läsare skriva av sig i kommentarsfältet, så jag lämnar väl detta inlägg här. Om voteringen är inställd eller något annat dramatiskt hänt ber jag i förväg om ursäkt för att inte täckt detta  i förväg.
Till havs


Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

38 kommentarer:

 1. Varför var Morgan så nöjd, har han lovat Kakabaveh en plats i nästa riksdagslista (S)?

  Hon sägs haft svåra samarbetssvårigheter i (V) men blev likväl utesluten för sina åsikter mot hederskultur- och förtryck bland nysvenskarna. Magstarka åsikter för V men som stöds fullt ut av befolkningen i övrigt minus miljöpartister. Något sossarna skulle kunna rida på inför nästa val.

  Risken är såklart att fler anonyma riksdagsledamöter ser chansen att göra faktiskt avtryck, och så kan vi ju inte ha det..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, hon avslutade själv sitt medlemskap när de var på väg att kasta ut henne. Men det där handlade om en massa saker, bl a vägrade hon att dyka upp på möten och sånt.

   Radera
  2. Mellan hammaren och städet hoppar de flesta av frivilligt, det är i praktiken samma sak som att bli utesluten.

   Jag försvara inte Kakabaveh men hon fick trots allt förnyat förtroende flera gånger om och är nu inne på sin fjärde mandatperiod, uppenbarligen inte helt vrickad.

   Att potentiellt rädda Löfven från rännilen borde vara värt lite.

   Radera
  3. Hon delade också en video på somalier med fejkade undertexter som hade skapats av någon nazistisk organisation.

   På mer skvallernivå så kan jag vittna om att hon är skogstokig. En kollega till mig som också är iranier och stalinist bjöd in henne till att prata med hans skolklass och jag hade möjligheten att sitta med. Hon började prata om maskingevär och behovet av väpnad revolution även i länder som Sverige...

   Radera
  4. Proletariatets diktatur finns alltid runt hörnet och pyr.

   Radera
  5. Abbe: Ja det är just det som är så spännande med gamla skäggiga gubbar sedan mer är 150 år ... Dom är ständigt aktuella!
   Sedan beror det hela till stor del, mycket stor del, på hur begreppen definieras ...

   Radera
  6. @Chief, Socialismen med sin kommunism är en död filosofi, den har visat sig inte fungera någonstans där den införts, det finns inte en enda nation som byggt välstånd på Socialism, välståndet har byggts med kapitalism i botten. Ja, jag vet vi har olika åsikter, men fakta är ju som jag skriver, att hoppas på att Socialismen plötsligt skulle fungera är som att försöka väcka upp en sedan flera år död person med en defibrillator.

   Radera
  7. #47: Som jag noterar i avlutningen av min lilla skrivövning i ämnet; ... Det beror till stor del på hur begreppen definieras.
   Du och jag använder oss uppenbarligen av olika definitioner vilket medför ett antal olika begreppsinnehåll.
   Med andra ord att vi talar om helt olika saker.

   Radera
 2. Som väntat Löfven. Men det blev bara 173 nej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte klart än. Först måste en äldre odemokratisk tradition utföras. Dröjer alltså några dagar.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Korrekt. Man vet aldrig, kanske konseljen stoppar honom :-)

   Radera
 3. Vad vad det jag sa när detta skådespel började? Jo att det just var ett skådespel och att sossarna skulle fortsätta regera

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen vet heller vilken politik som ska genomföras, förmodligen har S sagt ja till alla som ställa krav.

   Radera
  2. Sjunkbomben: Svaret på den frågan lär säkerligen preciseras vid Regeringsförklaringen på fredag.

   Radera
 4. Kan någon svara på varför riksdagsledamöterna har munskydd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De upprätthåller väl illusionen av att det pågår en världsomfattande dödspandemi..

   Radera
  2. Ja Jo men dom har ju fått sin efterlängtade spruta allihopa. Då skulle ju allt ta slut lovade dom . Det är väll inte så att politiker ljuger?

   Radera
  3. Nu ska man fortfarande följa rekommendationerna även om man har blivit vaccinerad. Det kan ju diskuteras om det verkligen behövs men att Sveriges riksdag följer folkhälsomyndighetens rekommendationer är knappast något märkligt.

   Radera
 5. Borde krävas ett val imellan innan en statsminister som fått misstroende kan väljas igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja spelreglerna kan man verkligen diskutera, men den verkliga demokrati föraktaren och som lurat sina väljare är centern. En så väsentlig fråga som i vilket block man avser stödja borde det vara omval om man bryter mot

   Radera
  2. Gargamel: C gick till val 2018 som del av Alliansen. Efter valet sönderföll Alliansen och blockpolitiken som den gestaltat sig sedan Faen gick i kortbyxor hade därefter ingen aktualitet.
   Idag har bildats ett nytt block och i det har uppenbarligen C ingen som lust att deltaga.

   Radera
  3. Får hålla med chefen här: centerns block förlorade, sen är det en smaksak om man ska sätta sig i opposition som M eller försöka förhandla sig till inflytande som C. Alternativet M-SD fanns väl ej då heller liksom, så kartan har ju ritats om rejält sen dess. Senast nu då med Ulf "Adcore" Kristersson som på några månader helt nytt uppfattning om invandring. I februari var det ingen belastning, men igår var det det.

   Radera
  4. Räknas ett förnyat förtroende , alltså den situation vi nu står inför , som att en "ny regering" tillträtt och således kan spika ev. vilande grundlagsändringar?

   Eller *måste* det till en aktivt "folkvald" regeringen, via valurnorna?

   Frågar främst Chiefen då du tycks vara "gaddad" i ämnet...

   Radera
  5. Stefan: Det är inte Regering som "spikar" vilande grundlagsändring. Det är Riksdag och proceduren finns beskriven i Regeringsformen ... d.v.s. två på varandra följande majoritetsbeslut i Kammaren med mellanliggande Riksdagsval. Regeringsformen formulerar inte explicit att sådant Rikdagsval inte kan vara Extraval.

   Radera
 6. Nidingens fyr. Fotots vinkel ger mig hopp om att ni är på väg till Anholt. Annars blir det trist. Svenska kusten söder om Varberg är uttråkande trist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi ser ju inget svall så förhoppningsvis stämmer det att de är på väg norrut. Sen finns det väl en del att se även söderut...

   Radera
 7. Apropå hotet mot demokratin. Fy fan säger jag bara. Självgoda kräk

  SvaraRadera
 8. Anholt ligger söderut från Nidingen enligt Google Maps åtminstone...
  Fotot ser ut att vara taget i västlig riktning, men svårt att avgöra färdriktningen?

  SvaraRadera
 9. Tyvärr med tanke på vad man typ är enade om och vad man inte är enade om så känns denna regering rätt bräcklig. Vi kannbörja micra popcorn och se fram emot (med fasa?) en spännande höst på budgetfronten?

  Men det kanske också innebär att vi som väljare får nu se mer vad partierna går för eftersom det är så nära valet och det är så stor uppmärksamhet på politiken, både sakfrågor och principer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Teheimar: Jag är tämligen övertygad om att det inte behöver bli så särdeles spännande. Antingen går Regeringens budgetproposition igenom och därefter business as usual ... eller så faller den och Statsministern avgår. Med tanke på mandatfördelningen i Kammaren och närheten till nästa ordinarie Riksdagsval kommer Talmannen att utnyttja sin möjlighet att driva Talmansrundor i den takt han anser lämpligt för att undvika Extraval och Regeringen Löfven sitter som Övergångsministär/Expeditionsministär december till september.
   Allt enligt devisen att slipsten dras i den takt varom behov föreligger.

   Radera
  2. Jag tror på samma sak som Chief, fördelen med det scenariot är att en övergångsregering inte kan driva igenom vad de vill. Kan bli svårt med en valfläskbudget. S-regeringen har inte lyckats med någonting under sina år förutom att sitta vid makten och misslyckas på område efter område.

   Radera
  3. @Chiefen & #47: Kan bli så, hade inte tänkt på just den devisen. Men finns det en möjlighet att behoven skiljer sig åt mellan ett ordinarie år och när det är en pandemi? December - September är lång tid trots allt i detta sammanhanget.

   Radera
  4. #47: Vare sig en Övergångsregering/Expeditionsministär eller en Laga Regering kan, som du formulerar det, driva igenom vad de vill.
   En Regering/Ministär oavsett formell form kan ej driva igenom någonting utan Riksdagens samtycke.
   Proceduren för inlämnande av Budgetproposition och de därmed förbundna tidsgränserna gäller enligt Regeringsformen oavsett Regerings/Ministärs formella status och således finns ingenting som förhindrar en sådan Regering att lägga fram en vad du kallar Valfläskbudget ... Frågan blir endast om den accepteras av Riksdagen.

   I övrigt står vi i olika mening om vad S-Regeringen lyckats eller inte lyckats med senast gångna dryga 1½ mandatperiod.

   Radera
  5. Teheimar: Angående din direkta fråga så er jag den som en icke-fråga eftersom, tvärt emot vad många antager, en Expeditionsministär/Övergångsregering i strikt juridisk mening har samma befogenheter som en Laga Regering undantaget att den inte kan utlysa Extraval, ingå bilaterala avtal eller vidtaga åtgärder som berör Rikets Intressen (d.v.s. vad som av Statschefen vart år vid Riksdagens Högtidliga Öppnande formuleras som Sveriges förhållande till Främmande Makter).
   Samt att i en sådan Regering är Ministrarna ej formellt Ministrar utan Statsråd med status av Departementschef samt Statsministern som Regeringschef.

   Radera
 10. Bra bild till inlägget. Sån kontrast mellan talmannen och säkerhets/livvakten (antar jag) bakom.

  SvaraRadera