Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2021-07-07 23:16

Starka scener på Marstrandsveckans första kväll

"Det är ju Marstrandsveckan - då krökar man och snear, varje dag!" - citat ung kvinna på överlastad småbåt 
Bloggen anlände till Marstrand efter ännu en dag av segling, och det visade sig vara den första dagen för den sk Marstrandsveckan med match racing och någon form av svensk bacchanal för personer under 22 år. Förhoppningsvis har ingen i skrivande stund dött, då inga sirener hörts.
Marstrands gästhamn
"De kommer med bussen eller taxin. Mammas och pappas båt ligger redan här." - ordningsvakt
Marstrand

Medelåldern på Marstrand verkar falla kraftigt från den välbärgade öfvre medelklassens sommarboenden till någonstans under 20 år under Marstrandsveckan. Bloggen kan uppleva en viss förvåning, och hade förväntat sig att det var 25+ IT-arbetande med egna pengar, och inte mammas och pappas pengar. Istället är det kanske IT-miljonärernas ofta ännu ej myndiga barn. 

Ordingsmakten närvarade med minst tre polisbilar på fästningssidan
"Båtarna är privat mark, inte så mycket vi kan göra mer än att be dem sänka musiken. Men det är inte så kul att vakna upp i en fyllecell i Göteborg." - ordningsvakt i gästhamnen

Utifrån antalet ungdomar avvisade av ordningsmakten från att gå in på Marstrands Wärdshus så är många under 18 år, fast man kan förstås klättra över muren om någon distraherar vakten samtidigt.

Påfallande är hur killgängen verkar vara de som har pengar att vara innefolket, medan tjejgängen hänger utanför och väntar på att bli bjudna.

Innefolket och utefolket

Nu ska man kanske inte döma, och alla har vi varit unga.

Däremot lämnar sjösäkerheten en del att önska. 

"Vems är båten? Någon norsk kille, han är är någonstans." - tjej på överlastad båt 

Bloggen är på plats och intervjuar ungdomarna

 Efter 20-tiden töms krogarna på de som faktiskt är över 18 år gamla, och har pengar, medan strömmen från fulla (både bokstavligt och bildligt) färjor går mot gästhamnen, där sjösäkerheten går åt andra hållet.

Det finns faktiskt en och annan sailor dudette/dude, proffsseglare närvarande för match racingen, inklusive några Nya Zeeländare som faktiskt seglat Sydney - Hobart samtidigt som Lena, men på andra båtar. Liten värld kan man tycka, särskilt så här i Wuhanpestens tid.

På tal om vilket - om detta inte leder till en fjärde våg av delta-insjuknade ungdomar är pesten utrotad. Det är som om Wuhanpesten aldrig existerat, men som ung är man förstås odödlig och sökandet efter partner är viktigare för artens fortlevnad än risken att få pesten. (Lena och bloggaren är förstås vaccinerade.)

Färjan tillbaka till bilsidan är tom. Den var full åt andra hållet.

"Nej, de åker dessvärre tillbaka vid 01 och tar bussen till Göteborg. Då har jag gått av." - crew på färjan

De enda under 25 på färjan tillbaka till bilsidan är två unga män i yngre 20-årsåldern. De återvänder till fastlandet för att köpa mer dricka, för att ta med sig till båten "en polare" har. Men de går inte till den trots att klockan nästan är 22 öppna Konsumbutiken, utan fortsätter mot en parkeringsplats. Det verkar som marknaden har ordnat det där med tillgången till dricka trots den sena timmen.

Och utifrån olika indikatorer så är det inte bara alkohol som brukas.

Sedan hoppas vi alla att ingen förolyckas. Den vanligaste samvariationen med drunkning är alkoholförtäring.

Här gick minst fyra överbord från en annan överlastad båt.

Då är det bara första dagen och en onsdag, konstaterade en ordningsvakt på en krog. Det är bara uppvärmning än så länge. Värre blir det till helgen.

Den som aldrig varit ung kastar första livbojen.

Seriöst så borde Kungälvs kommun lägga en del av pengarna på att hyra in en gummibåt och 2-3 utbildade livräddare från Sjöräddningssällskapet på att ligga utanför gästhamnen under Marstrandsveckan, redo att på några sekunder ingripa när någon går i vattnet, istället för enbart de tämligen bakbundna ordningsvakterna. 

Bloggaren  har aldrig varit på Stockholmsveckan på Gotland eller Båstad, och det kanske är precis likadant där och ingen överraskning för den som är van,  men nu slumpade sig vädret och  datumet så att det sanvarierade med bloggens  ankomst i rumtiden. Just ikväll verkar det som varenda brat i Västra Götaland befinner sig i Marstrand.

Match racing sponsras av ...

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

14 kommentarer:

 1. Tack och lov att det finns ungdomar som jobbar på släktets fortbestånd. Ett stort tack och en eloge till dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här verkar det dock inte finnas någon medveten avel, utan det blir lite Hippeti-hoppeti-happ, med väldigt lite koll på arvsanlag och stamtavlor. Blir avkomman ens duglig? Det visar sig efter typ 15 år och då är det för sent att vidta åtgärder eller ångra sig. Kusinen i Finland jobbar med gris-avel och där är det jättenoga.

   Radera
  2. En stämningsfull bild med regnbåge i kvällssol, bra jobbat av Cornu eller fru Cornu.

   Radera
 2. Har du tagit inspiration från Fredrik Kärrholm och hans Strandvägen-gnäll, Cornu? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ej läst, vet ej. På Strandvägen har de väl körkort iaf?

   Radera
  2. Ja, det verkar vara en del av hans problem. Att dom har körkort. Och bil. Och spelar musik i bilen.

   Radera
  3. Ah. Här spelade de musik i båten, men utan Landströms antar jag att batterierna tar slut till sist.

   Radera
  4. Får se när ungdomar från "orten" också hittar till Marstrand?

   Radera
 3. Jag har aldrig varit på Västkusten, men den täta "mastskogen" påminner mig om "Bullandö marina", ostkustens största marina på Värmdö. Det ryms inte så många människor på Bullandö krog, trots att de har byggt till och glasat in terrassen. Sandhamn (som jag kallar för "Köhamn" med jättelånga köar till toaletterna och matställen) -vibbar dyker också upp.

  SvaraRadera
 4. Apropå sol och bad, den allra största arten av bromsar, som ser ut som ljusbruna, flygande råttor, har visat sig här för första gången under den senaste veckan. De attackerar mig i poolen, men jag har en fleece-jacka på mig i vattnet och de lyckas inte ta en tugga av mig genom det tjocka tyget. Jag fångar dem med håven, tills de tröttnar på att attackera mig och flyger iväg. Man kan annars få stora, blödande bett, i storleken som en halv golfboll, påstås det. De letar efter sina offer genom koldioxiden från deras utandningsluft.

  SvaraRadera
 5. Skönt att Coronan nu är avblåst. Sjöolyckorna tar nog fler liv i den åldern ändå, då riskgrupperna bör vara vaccinerade vid detta laget.

  SvaraRadera
 6. Jag minns min ungdom på 80-talet. Då var det rejäla fester på Marstrand, Lysekil, Smögen eller Hunnebo nästan varje sommarhelg. Man kunde träffa på de flesta man kände från de ännu inte segregerade skolorna och det var alltid någon som hade tillgång till båt att bo på. Och sedan segla med, ungdomar fick (troligen mycket oftare än idag) förtroendet att använda familjens båt utan att vuxna var med.
  Det var en fin tid.

  SvaraRadera
 7. Drar mig till minnes när vi var Skagen med farsan. Vi låg och sov hörde ett stort plask utanför båten. I detta fallet var det en överförfriskad äldre man som garanterat skulle drunkna om inte farsan ryckt in o räddat personen. Var 25-30år sedan var inte så gammal för att hjälpa till...

  SvaraRadera