Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-07-25 19:54

Söndagsenkät: Kommer regeringen ingripa och stoppa cementkrisen?

Dags för en söndagsenkät, och det kring den högaktuella frågan om regeringen kommer ingripa och stoppa cementkrisen?
Cementas transportväg utanför Slite
Regeringen kan i teorin stoppa cementkrisen genom några olika tänkbara metoder. Man kan ge Cementa en tillfällig dispens att fortsätta verksamheten, t ex ett år i taget, för att lämna in en ny utredning eller i väntan på att HD ska ta upp ärendet. Det går att hänvisa till att området är ett riksintresse för rikets försvar. Det kanske går att upphäva det berörda Natura 2000-området. Man kan också på annat sätt hävda rikets säkerhet och att cement och Cementa är ett krigsviktigt företag och rikets säkerhet övertrumfar allt annat, inklusive EU-lagstiftning. 

Men det där handlar om vilja och förmågan att vrida det juridiska.

Tidplanen nu är något liknande

- Augusti: Varsel inom initialt bygbbranschen måste läggas pga tre månaders uppsägningstid. Varslen kan redan komma nästa vecka om man vill kunna skicka hem folk redan i början av november.
- Augusti: Semestern är över för de flesta och det blir lite fart igen
- September: Riksdagen öppnar och kan konfrontera regeringen i ärendet
- September: Möjliga sekundära varsel hos t ex LKAB mfl gruvor pga kommande cementbrist
- Oktober: Cementa bryter den sista kalken
- November: Cementlagren tar slut hos betongföretagen och LKAB, som får lägga ner verksamheten
- November: Byggen ställs in, varslen realiseras
- December: SSAB lägger ner verksamheten i Luleå, Borlänge och Oxelösund på grund av brist på järn
- Januari 2022 och framåt: Verkstadsindustrier lägger ner verksamheten på grund av brist på stål, och sedan gör deras kunder det samma
- September 2022: Ordinarie riksdagsval

Söndagsfrågan är således om regeringen kommer ingripa och stoppa cementkrisen, och i så fall när. Svara nedan. Inga andra uppgifter sparas om dig utom tidpunkten för svaret. Inte ens IP-nummer sparas och svaret kan ej spåras till dig.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

52 kommentarer:

 1. Hoppas inte, det vore bra om skiten kraschade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, precis. Om EU går åt helvete som en del i en kedjereaktion är det en extra bonus.

   Radera
  2. Eddie2021-07-25 21:56
   Du var mig en munter prick.

   Radera
  3. En miljöpartist prick?

   Radera
  4. Nej, jag är anarkist.

   Radera
  5. Eddie2021-07-26 09:53
   "Nej, jag är anarkist."

   Lycka till med det.

   Radera
 2. Bra koncis skriven överblick, bedömer det som suicidalt av regeringen att inte upphäva, sker sannolikt i augusti.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Det vore för katastrofalt för S att låta detta ske med ett val så nära inpå knuten. "Makten framför allt" innebär därför i det här fallet att de faktiskt kommer gå emot Mp.

   Radera
 3. Löfven kommer att kratta manegen för störst möjliga tystnad... och impact på hjältarnas marknad, d.v.s.han själv. Har svårt att se att att han skulle låta ett sånt här guldläge slippa ur hans klibbiga spritade handflator utan att gripa det i flykten som en klibbig tunga skjuter ut från en hungrig kameleont, och suger i sig offret i en enda mjuk rörelse. Politiska poäng kommer att plockas, var så säker. Och troligen kommer det att offras på altaret, ungefär som förr i tiden med människooffer. Bara så förstår folket ledningens storhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, man kommer säkert invänta de första stora varslen. Sedan kan regeringen spela rollen som "den stora räddaren" genom att utge en tillfällig dispens.

   Radera
 4. Regeringen kan när ett mål inleds omedelbart meddela om den ska ta över prövningen enligt miljöbalken men inte när dom meddelats. Detta gjorde regeringen väldigt sent i fallet med Preem och då vred till den nya klimatlagen från 2018 för att motivera sitt beslut. Dessutom är det som bloggaren skriver att nuvarande regeringen beslutat om Natura-2000 området och låtit Naturvårdsverket överklaga domen som först gav Cementa tillstånd.
  Mer oroande är domstolarnas oberoende naggas mer och mer av vänstern, något som samma vänster målar upp att högern skulle utföra när det i själva verket de själva som gör det för den "goda" sakens skull.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svaret är alltså Nej, regeringen kommer inte göra något för Cementa.

   Radera
  2. Det är nog för känsligt att försöka tumma på en rättsprocess om miljön. Nej, regeringen kommer inte göra något för Cementa. Regeringen sitter i en rävsax.

   Radera
  3. Jag rättar mig själv. Regeringen kan ge tillstånd när den vill.

   "I miljöbalken 7 kap 29 § anges: ”Trots bestämmelserna i 28 b § får tillstånd
   enligt 28 a § lämnas, om:
   1. det saknas alternativa lösningar,
   2. verksamheten eller åtgärden måste genomföras av tvingande orsaker som
   har ett väsentligt allmänintresse och
   3. de åtgärder vidtas som behövs för att kompensera för förlorade miljö-
   värden, så att syftet med att skydda det berörda området ändå kan
   tillgodoses.
   Ett beslut om tillstånd med stöd av första stycket får lämnas endast efter reger-
   ingens tillåtelse."

   Radera
  4. No offence men paragrafens adressat är den tillståndsprövande myndigheten, t.ex. miljödomstolen. Om domstolen vill bevilja tillstånd av dessa skäl måste den be regeringen om tillåtelse. Regeringens prövning regleras i 17 kap. miljöbalken. I 17 kap. 3 § står bl.a:

   "Regeringen får för ett visst fall förbehålla sig att pröva tillåtligheten av en verksamhet som inte omfattas av kravet på prövning enligt 1 §, om..."

   "Om ett mål eller ärende enligt denna balk pågår om tillståndsprövning av verksamheten, ska regeringen omedelbart lämna besked om förbehållet till den tillståndsprövande mark- och miljödomstolen eller myndigheten."

   Regeringen prövar endast tillåtligheten och ger inte det tillstånd som behövs för att en verksamhet ska få bedrivas. Detta görs av den tillståndsprövande domstolen/myndigheten efter att regeringen har sagt att en verksamhet är tillåtlig. Jag undrar om det ens finns någon mekanism som regeringen KAN (oberoende av om de vill) använda sig av för att lösa denna situation, utan att riksdagen behöver bli inblandad för lagändringar.

   Radera
 5. Finns inget annat än att fortsätta bryta kalk. Tvångsflytta alla som är drabbade av brytningen. Blir en fråga om kompensation för några få istället för katastrof i olika omfattning för hur många som helst. Man flyttar ju på folk i Kiruna pga brytning. Life sucks, men de drabbade måste ta hänsyn. Det handlar inte bara om en själv hela tiden. De får f*n ta en för laget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vart skall du flytta dem nu när det redan råder bostadsbrist i Sverige? Siffran 1000 berörda har redan nämnts (troligen överdriven iofs).

   Radera
  2. Jag anser att deras egna önskemål (inom rimliga gränser) bör tillmötesgås. Men en sak kan jag säga: Jag flyger ofta över den svenska landsbygden. Det finns oändliga fält och skogar. Den som hävdar att det inte finns plats i Sverige, måste i så fall visa var det inte finns plats:))

   Radera
  3. Det borde finnas kalk på fler ställen i Sverige. När jag var barn fanns det cementfabrik i Köping. Kan man frakta järnmalm långa sträckor borde det gå med kalk också.

   Radera
  4. Nej, ingen behöver flytta. Marken ägs av cementa sedan länge. Mestadels karg skog som förmodligen var kalhygge på den tiden alla kalkugnar på Gotland eldades med ved.
   Kilometrar till närmaste bebyggelse.

   Radera
 6. Svinto. Poäng för fantasifulla beskrivningar om "hans klibbiga spritade handflator", "som en klibbing tunga skjuter ut från en hungrig kameleont", "suger i sig offret i en enda mjuk rörelse" och "offras på altaret som människooffer". Bra jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ibland rinner det det till lite extra inspiration. :-)

   Radera
 7. Tillbaka till framtiden – Rysslands nationella säkerhetsstrategi 2021:
  "Rysslad ser ut att förbereda sig för en långvarig konflikt med Väst.
  En väpnad konflikt eskalerar från en lokal konflikt till ett regionalt krig, där bl a kärnvapenmakter deltar."

  Rikets säkerhet kräver en god och kontinuerlig tillgång till betong till bl a skyddsrum och kommandocentraler i bunkrar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Långsiktigt vore det väl i så fall bäst om vi hade rikets försvarsessentiella kalkbrytning så långt bort från ryssarna som möjligt istället för Gotland som är så nära man kan komma?

   Radera
  2. Hursomhelst ryssarna blottar sin svaga punkt, ett regionalt krig. Allt därbortom är inte lösbart.

   Ett enat Väst som kan svara i alla riktningar från Stilla Havet till Östersjön är konceptet att hålla ryska armén i Ryssland.

   Radera
 8. Jag tror att regeringen med dess mediala medlöpare kommer utse div företag och industrier som syndabockar och undanhålla allmänheten den fakta som drar ner byxorna på regeringen och avslöjar dess ständiga hyckleri och motarbetning av verklig välståndsökning. Så nej, självklart klarar inte regeringen av lösa detta på det logiska, rationella och intelligenta sättet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En spännande twist här vore ju om företaget i sig meddelar att de ger upp och lägger ned p.g.a den politiska inkompetensen i Sverige - och att ett sånt privat nedläggningsbeslut kommer redan INNAN regeringen fått ut sin egen tumme ur beredningshålet.

   Då måste regeringen BÅDE besluta om att verksamheten skall drivas vidare, SAMT ta över driften av verksamheten själv. :-)

   Radera
  2. Ja!!
   Den hade vart fin!
   Då kanske de börjar tänka istället för att tycka... Om de inte flyr istället..

   Radera
 9. Det är svårt att tänka sig S vilja gå in i ett valår med en industrikris. Det kan handla om att välja mellan MP och LO, vilka tillhandahåller flest väljare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För all del, men då får man nog inte i närheten av tillräckligt med väljare. S brukade ha känsla för sådant.

   Radera
 10. Jag ser det som självklarhet att brytningen kommer fortsätta. Det är inte bara Sverige som kommer påverkas. Även EU blir drabbat, Merkel med flera kommer om någon gång ta Löven och bästa gänget i örat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då blir det något slags treparts kohandel bakom kulisserna. Miljöpartiets ministrar får ett par-tre reträttposter inom EU från Merkel & Co, i utbyte mot att stödja Löfvéns motvilliga beslut att driva Cementa vidare, som i sig sker på begäran från EU.

   Radera
  2. Framtida reträttposter skulle det vara.

   Radera
  3. Löfven har ovanligt små öron, så man får inget bra grepp om karln där.

   Radera
 11. Tror stt Cementa jobbar förbrilt på att få tag på andra tllfälliga kalkkällor för att försöka skjuta stoppet några månader framåt . Bland annat lär överblivna högar vid Gotland ring ha blivit tingade. Kanske kan de frakta in kalk från kunda i Estland där det lades ned en klinkerfabrik 2020?? Inget som håller på lång sikt men kan kanske köpa dyrbar tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla dessa extra transporter överallt som krävs för att rädda miljön på miljövänligt sätt kan de verkligen vara nyttiga för miljön?

   Radera
  2. Produkten blir inte reproducerbar, om receptet eller råvaran ändras eller byts ut. Betongen som levereras måste uppfylla väldigt snäva kvalitetskrav och kriterier.

   Radera
  3. Så himla unik är inte kalken på Gotland, för all del... Kalken på Öland och i Estland håller, såvitt jag förstått, samma kvalitet. Att det blir logistikproblem är dock oundvikligt om det ska importeras kalk i stora mängder.

   Radera
 12. Nuvarande tillstånd gäller till 31. Oktober för Cementa. Drygt 3 månader till dit. Så än bör det finnas till en intelligent lösning… :-)

  SvaraRadera
 13. MP är redan under spärren, de har inget att förlora. De kan nu se detta som sista dödsrycket och hoppas på några röster om de visar sig starka och håller på "miljön".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan fundera över hur MP värderar situationen. Vissa vill ha miljö till varje pris, andra vill moderera efter möjlighet. Det lär bara vara hardliners kvar om man orsakar industrikris inför ett valår. Är de tillräckligt många för 4%?

   Radera
 14. Vilket ben ska de ge MP för att svälja beslutet?? Annars tuggar Bolund fradga som en rabies smittad hund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Släppa in ännu fler migranter utan skyddsbehov, kanske.

   Miljöpartiet är nog beredda att offra hur mycket miljö som helst, om de kan överbefolka Sverige lite ytterligare.

   Radera
 15. Jag tror Stefan Löfven och socialdemokraterna är för inkompetenta för att förstå konsekvenserna av sina handlingar. De tror bara det är förhandlingstaktik för de berörda parterna att dra på lite extra och så snackar man bara lite, låtsas spela med och verka bry sig.
  Poserar för statlig-media med bekymrade miner men gör inget. Tråkigt för Sverige.

  SvaraRadera
 16. Statsminister Stefan Löfven är nog inte informerad.
  Det fanns inget ledigt konferansrum

  SvaraRadera
 17. Otroligt dålig enkät.
  21lott hade funkat bättre.
  Ska vi gissa åt vilket håll den blinde leder den lame? - nedåt.

  SvaraRadera
 18. S är för maktgalna för att lösa det nu och riskera samarbetet med MP.
  Dom ser nog hellre att det kraschar och att dom kan göra en "snabbutredning" vilket resulterar i att det kommer igång igen precis innan valet, då kan dom även hävda att dom räddade välfärden eller något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om nu inte Heidelberg ruttnar på Sverige, lägger ner fabriken och flyttar all produktionsutrustning söderut. Kvar blir några tömda hus.

   Radera
  2. Bert: Från ägarnas perspektiv kan det mycket väl vara mest lönsamt och rationellt att helt enkelt stänga Slite. Det skulle motivera prishöjningar på produktionen de har kvar så att de kan tjäna mer pengar med mindre besvär. Och skylla allt på Sverige.

   Radera
 19. Betong-priset på Byggmax (Basic) är oförändrat, 39 kr för 25 kg.

  SvaraRadera