Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2021-07-04 16:45

Ryssland förbjuder att kalla champagne för champagne - endast ryskt bubbel får kallas champagne

Kreml och Putin har bestämt att champagne - dvs mousserande vin av druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Menier från det franska distriktet Champagne - inte får kallas champagne i Ryssland, sjampansjkoe. Endast ryst mousserande vin får framöver kallas champagne i Ryssland. Bland annat Moët Chandon har nu prompt slutat  exportera champagne till Ryssland, då de vägrar ändra sina etiketter till mousserande vin.
Champagnen Cristal från Louis Roederer togs ursprungligen fram för den ryska tsaren
Sjampansjskoe har varit benämningen på champange i Ryssland, men också lite slarvigt blivit hur man kallat en del ryska mousserande vinter. Det första bruket förbjuds nu alltså.

Champagne får alltså inte längre kallas champagne i Ryssland har Kreml och Putin bestämt. Det är förstås helt i linje med regimens linje att förändra verkligheten genom att kontrollera det fria ordet. Därtill är det väl att betrakta som ett sätt att trycka till Frankrike och utöva någon form av handelskrig. Å andra sidan så är ju rysk kaviar i västvärlden ofta fransk störkaviar, eftersom Belugastörens kaviar är olaglig.


Man har också gjort det olagligt att över huvud taget göra några jämförelser mellan Hitlertyskland och Sovjetunionen, och t ex nämna Molotov-Ribbentroppakten, massavrättningarna av polska officerare i Katyn eller andra folkmord och koncentrationsläger som Sovjetunionen ägnade sig åt.

Så kom ihåg - du får absolut inte nämna Molotov-Ribbentroppakten. Annars kan du förstås fråga en ryss om Gyllene Horden, men den århundranden som Ryssland var hunsade feodala vasaller som betalade skatt åt mongolerna är nog också strukna hur historieböckerna ...
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

13 kommentarer:

 1. Det har börjat skämtas om att skotsk whisky ska förbjudas eftersom den inte tillverkas i Ryssland.

  SvaraRadera
 2. Molotovcocktail, då?
  Får man tala om den?
  Den fick ju ryssen smaka på, under både vinterkriget och fortsättningskriget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara om den är tillverkad i Finland och av årgång 1939 eller 1940.

   Radera
 3. Rätt åt dem, med tanke på alla löjliga regler kring generiska termer som just champagne som EU hittar på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att kalla mousserande vin som inte är från Champagne för champagne känns lika fel som att kalla Färila-korv för falukorv. För övrigt föredrar jag att dricka sekt om nu någon skulle vara intresserad.

   Radera
 4. Ett par tjocka skivor falukorv på en rejäl bit Skogaholmslimpa med några varv Ejderns kaviar, det kommer aldrig Putin rå på. Han kan behålla sin kaviar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp. Sen några matskedar gäddrom och rökt abborre med mandelpotatis. Sköljs ner med några old ox och några huttar klarsprit. Vojne vojne!

   Radera
 5. Hade tänkt beställa rysk sekt för ett litet jippo, men nu blir det Champagne istället.

  SvaraRadera
 6. Snacka om sammanträffande, skrev i förra blogginlägget om detta och vips, en timme senare skriver du ett inlägg om det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Däremot verkar det som om Moet redan har gett med sig:

   https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-07-04/moet-to-label-its-champagne-sparkling-wine-in-russia-to-meet-law?srnd=premium-europe

   Radera
  2. Det har aldrig funnits skäl att dricka Moet och nu finns det ännu färre...

   Radera
  3. Nä, jag är lite besviken faktiskt.

   Radera
  4. Ja, jag undrade här vilket som är viktigast: principen eller pengarna? Nu får man se hur Officiella Frankrike reagerar. Dvs om de tar Moet i örat. Eller EU då. Antagligen finns det en stor kundgrupp man ej vill förlora.

   Radera