Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-07-21 09:04

Ryssland avslöjade sin mörkläggning av Covid-19 - 5x så många diagnosticerade som officiellt

Ryssland har med sina så kallade vaccinationscertifikat råkat avslöja hur många ryssar som registrerats med Covid-19. Den faktiska siffran visar sig vara 29 miljoner fall mot de sex miljoner fall som Ryssland officiellt redovisat. Detta trots att ryssarna vill undvika sjukvården när de blir sjuka för att inte råka isoleras, och alltså helst inte testar sig. Ryssland har i själva verket högst antal smittade i världen per capita.
Till ingens överraskning ljuger man

Det är Meduza som upptäckt att löpnumren för antalet diagnosticerade fall av Covid-19 finns kodade i QR-koden och den UNRZ-siffra som varje vaccinationsceritifikat har.

Meduza skriver:
"In other words, when creating a certificate for a person who has recovered from COVID-19, Gosuslugi simply takes their number from the federal coronavirus registry and sticks the number 8 in front of it (vaccination certificates begin with the number 9).

But since the UNRZ was created when the person in question was added to the federal registry as a coronavirus patient, it turns out that the last eight digits of the number on their recovery certificate actually represent their place in the “sequence” of COVID-19 patients from across Russia.

A Meduza source from a regional health ministry confirmed that the registry uses a single sequence of numbers throughout the country and that it reflects the total number of registered cases at the time when the UNRZ was created for each patient."

Officiellt ska endast sex miljoner ryssar registrerats som smittade, men nummerserien avslöjar att det faktiskta antalet smittade med diagnos redan nått 29 miljoner, eller nästan fem gånger så mycket som officiellt.

Detta trots att ryssarna gör allt för att undvika att behöva söka vård - om man visar sig vara smittad blir man isolerad i veckor i sitt hem med en app där man slumpvis måste ta selfies som bevisar att man är där telefonen befinner sig. Så sannolikt är de 29 miljoner diagnoserna i sig underrapporterade i större utstäckning än bland västs demokratier. Därtill betalar ryssarna idag för att vaccinet ska bokstavligen vaskas i handfatet när de vaccinerar sig, efter att Kremls propaganda utmålat västs vaccin som farliga och fejk. Slutsatsen blir då att eftersom västs produkter alltid är bättre än ryska, så måste ryska vaccin som Sputnik-V vara ännu värre. Sedan reser man utomlands, går till jobbet eller går på restaurang med fejkade vaccinationsintyg... Ryssland har även vaccinen Covivac och Epivac, som certifierades utan att ha genomgått fas 3-studier ens på fejkade pappr, så Ryssland kan säga att de är det enda landet i världen som tagit fram tre vaccin. Covivac är väldigt populärt för den marknadsförs som "framtaget med sovjetiska metoder" och allt var ju som alla ryssar vet så mycket bättre på sovjetunionens tid (när de var barn och inte fattade bättre).

En vaskad vaccination ska i Ryssland idag kosta 1200 rubel under bordet till vaccinatören. För de rika är det en biljett för att få gå på lyxkrog eller åka utomlands, för vanligt folk är det en biljett för att få lön genom att få gå till jobbet.

Kreml förnekar enligt Meduza det hela, så således är det sant.

Med 5x så många centralt inrapporterade diagnosticerade som officiellt rapporterade har svärjisarnas favoritland Ryssland den största smittspridningen i världen per capita: Cirka 190 000 centralt rapporterade smittade per miljon invånare, men inte officiellt rapporterade. Siffrorna sätter fingret på att man inte kan lita på någon som helst statistik från en diktatur, där transparensen saknas och myndigheterna kan presentera vilka siffror de har lust med. Och blyförgifta, defenestrera eller tvätta kalsongerna på den som säger emot.

Meduza har officiellt klassats som utländsk agent av Kreml, vilket är en kvalitetsstämpel som innebär att det man rapporterar är korrekt.

Källor

Meduza meduza.io/en/feature/2021/07/21/russia-s-vaccination-certificates-reveal-covid-19-numbers-up-to-five-times-higher-than-official-statistics

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

39 kommentarer:

 1. Jag undrar fan hur läget med covid är på Krim. Ryssarna blev utelåsta från många utländska destinationer, så man bedömde att varenda ryss som hade råd skulle semestra på Krim i sommar. Vaccinationsgraden i Ryssland sägs ju ligga på 10-20%. Det låter som ett recept för katastrofal smittspridning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det jag anekdotiskt har hört är att det varit riktigt illa.

   Radera
 2. Ja och se Indien. Överdödlighetssiffror indikerar att dödligheten är 10 ggr högre, och räknas i miljoner. Och det är inte bara gamla som ändå snart skall dö utan det beror på att sjukvården i Indien klarar inte av att behandla alla.

  Samma sak hade hänt i Sverige om inte restriktioner införts.

  SvaraRadera
 3. Så det är även 5 gånger så många som tillfrisknande från "smittan" utan att dö...

  Hur många döda går det på en smittad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antalet döda är nog också mörklagt och rimligtvis 5x så högt.

   Radera
  2. Med tanke på hur ryska män 50+ sköter sin hälsa (övervikt, rökning alkohol) är nog dödligheten högre. Lägg på en bristande sjukvård ovanpå det så faller de som furor.

   Radera
  3. Ryssland är väl fienden, är det inte bra att dom minskar i antal?

   En skadad (soldat) tar fler resurser i anspråk än en död.

   Radera
  4. Eller så kan dom ju sluta vara fiender? Du vet, lägga av med fascismen och så?

   Radera
  5. Ja visst det vore ju bra om vi alla kunde komma överens här i världen, men om dom nu inte gör det så måste dom väl dö eller? Helst alla som inte tycker som "vi". För det är ju inte fascism.

   Radera
  6. Förlåt mig, är det där en efterbliven uppfattning du försöker kleta på mig, nån annan, eller tycker du så själv? Vore fint om du förtydligade det innan vi skrattar ut dig.

   Radera
  7. Runt 1% av de som smittas dör i Covid-19, men det varierar stort beroende på ålder och förstås även vilken vård man får.

   Radera
  8. BD: Blev du kränkt? "Social shaming" är väl snarare ett kännetecken för den totalitära vänstern.

   Radera
  9. Läser du mina inlägg eller hallucinerar du? Hur är nåt av det du skriver ett svar?

   Radera
  10. BD verkar ha vaknat på fel sida sedan diskussionen igår.

   Radera
  11. Nej, jag håller på BD här.

   Alternativet till att vara lite smygfascister är ju att bli ett demokratiskt och öppet Ryssland. Men problemet är att folket kommer inte gilla det, då Putin och hans företrädare snott allt så då är det bättre att dölja hur illa det är.

   Dör gör ryssarna på eget grepp och det utan Corona. Pga landet är en bajshög. I stora drag.

   Radera
  12. @Osquar: återigen, det går bra att tilltala mig direkt istället för att svamla i tredje person. Vill du ha en seriös diskussion om vad som är fel med Ryssland och det inte blir ett skit bättre för att några miljoner ryssar dör, be my guest.

   Eller vad säger ni andra? Tror ni "den där Osquar" kan producera ett sammanhängande, läsligt resonemang? Eller slutar det med en hög Duplo som med Stefan?

   Radera
  13. Personligen tyckte jag du greppade efter halmstrån i debatten om miljardärer i rymden. Egoboost eller inte, att ta en risk på 10% dödlighet är admirable.

   Radera
  14. Kul, din feedback är naturligtvis oerhört viktig för mig så att jag kan anpassa mig efter vad du tycker.

   Men du hade inget att säga i sakfrågan utan var bara intresserad av att metarecensera min person så att säga?

   Radera
  15. ... en hög Duplo? Säger det någonting om skrivarens ålder? Duplo kom efter Lego, 1969.

   Radera
  16. Duplo riktar sig till barn som är mellan två och sex år gamla. Do the math...

   Radera
 4. Det är ju i sammanhanget lite oroväckande att X tusen svenskar, finnar, polacker och belgare åkte till St Petersburg och tittade på EM fotboll givet att ryssarna verkar ha bra drag på smittan.

  Man får hoppas att dom var antingen vaccinerade eller åtminstone tillämpade goda hygien och försiktighetsåtgärder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God hygien och försiktighetsåtgärder är väl inte riktigt vad man förknippar med fotbollsfans som drar på stan någonstans i världen.

   Snart har det gått 14 dagar (inkubationstid) sedan 60000 (minst) trängdes på Wembley under sportbollsfinalen mellan njurpajsglufsare och pizzaälskare, då får vi siffror på hur bra vaccinationsgraden fungerade där (kanske).

   Radera
  2. Nej, jag håller med dig och var med intention ironisk. Dessutom av vad jag kunde se på TV bilderna så verkade det inte vara vatten i många muggar på arenan (kan ha varit äppeljuice dock) och blickarna på många var så där skönt "mjuka" vilket indikerar att kanske, kanske man tagit en öl eller tolv.

   Där spriten går in går...

   Radera
  3. Antalet fall i Sthlm har ökat 44% på en vecka.

   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/okning-av-covidmittade-i-stockholm-smittskyddlakare-maria-rotzen-ostlund-gastade-morgonstudion

   Kanske inte på grund av fotbollen, men resandet har väl kommit igång en del rent generellt? Det är nog inte jättebra.

   Radera
  4. Någonstans fladdrade det förbi, kanske någon morgonsoffa, att i Östergötland hade man tydligen smittspridning bland "återvändare" från fotbolls EM. Men jag är osäker på källan här.

   Sen tror jag att i samma andetag nämndes att man också smittspårat från återvändare från semester i Spanien en någon annan region så jag tror du har rätt Ben, kanske inte riktigt där än att vi ska ropa hej och ut i jettunnorna.

   Radera
  5. Det blev faktiskt smittspridning i Finland efter resan till och från S:t Petersburg. De fotbollsturister, som återvänt från EM i S:t Petersburg och som testat positivt för corona, har alla burit på deltavarianten av viruset. På THL uttrycker man oro för deltavariantens framfart i Finland. Viruset smittar mycket lättare än tidigare och sprider sig därför snabbare.

   Kompisen Jar-Jar Binks, som bor i gäststugan, är dubbelvaccinerad för ett par veckor sedan och han besökte biblioteket och optikern förra veckan och blev sjuk. Han är normalt aldrig sjuk, men nu var han väldigt trött och hängig och orkade ingenting under ett par dagar. Genombrottsinfektionerna för dubbelvaccinerade sägs vara på nivån 0.2%. Men senare läste jag om att det är betydligt vanligare med genombrottsinfektioner för dubbelvaccinerade + 2 veckor för deltavarianten. Eftersom han fick Astrazenecas vaccin 2 ggr, så är skyddet mot infektionen ännu lägre. Men skyddet mot en svår sjukdom som kräver sjukhusvård är ändå bra.

   Radera
  6. Jag läste att det var väldigt trångt ombord på tåget från S:t Petersburg till Helsingfors och det gick inte att hålla något säkerhetsavstånd på 2 m, utan man var packade som sardiner. Plus att man skriker mycket under sådana idrottsmatcher, så folk sprider smitta omkring sig effektivt.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Sjukaste storyn från Ryssland den här veckan:

  https://www.themoscowtimes.com/2021/07/20/secret-underground-prison-reported-found-near-st-petersburg-a74562

  SvaraRadera
 7. Är man intresserad av forskningen kring över eller underberäkning av Covid-19 dödsfall i världen så finns det kartlagt.

  https://youtu.be/B_ehqHQOBO0?t=1107

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu handlar detta inte om beräkning utan om avsiktligt felrapporterat officiellt data.

   Radera
  2. Länder bör generellt försöka ge en korrekt bild av läget och där felaktigheter har begåtts rätta till dom.

   Radera
  3. MM: Varför tror du att länder skulle vara intresserade av att ge en korrekt bild av läget?

   Radera
  4. Stefan, Tyvärr så är jag inte särskilt optimistisk kring det.

   Radera
 8. Jag läste att 99% av befolkningen i många fattiga länder fortfarande är ovaccinerad. Dessutom är covid-19 ett snabbt muterande virus, så det hinner komma många nya varianter och därefter nya vacciner. Att tro att pandemin är slut är en utopi, nu är den fjärde vågen här och i många länder pekar kurvan över smittfallen rakt uppåt.

  Se till att ni blir dubbelvaccinerade snart. Jag väntar lite till, pga att min närmaste vaccinationsmottagning i Nacka strand nyligen hade 5 sjuka sjuksköterskor (inte pga covid) och kön utanför var jättelång, med en kötid på en timme i den värsta sommarhettan. Det är extra svårt att få tag på sjuksköterskor i sommarhettan.

  Jag räknar med att bli dålig efter vaccinationen, pga att jag har många allergier, som har nämnts som en indikator för svåra biverkningar efter vaccinationen (efter den andra dosen; jag hade illamående och ledvärk 11 dygn efter den första dosen).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får du mRNA-vaccin, vilket alla får nu här, så är risken för allergiska reaktioner mycket liten. Inte obefintlig, men näst intill.

   Radera
  2. Jag har fått en spruta mRNA-vaccin, Pfizer. Ska ta en till lite senare, men nu har jag väldigt brådskande beställningar på gång (de är alltid väldigt brådskande) så jag vågar inte riskera samma illamående och ledvärk i 11 dagar som förra gången. När man är allergisk, så är immunförsvaret överaktivt, så det behöver inte vara någon substans i själva vaccinet som man reagerar på. PEG (PolyEtylenGlykol i vaccinet kan man också reagera på).

   Jag läste just i CNN nyheterna om deltavarianten i Arkansas, USA (tonåringar har vaccinerats där lika lite som i Sverige):

   "The Delta variant is different," says Dr. Rick Barr of the Arkansas Children's Health System.

   "We have 12 children admitted to the hospital now with Covid... they seem to be much sicker. Most of them are teenagers, and a number of them are in the ICU and have Covid pneumonia."

   Radera
 9. "Två doser av Pfizers och Astrazenecas vaccin ger ett bra skydd mot den mycket smittsamma deltavarianten. Men de är inte lika effektiva som mot alfavarianten.
  Två doser av Pfizers vaccin skyddar till 88% mot symptom om man smittas av delta, jämfört med 94% effektivitet mot alfa. Astrazenecas vaccin 67% resp. 75%."
  Källa: text TV, siffrorna är avrundade.

  SvaraRadera