Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-07-16 12:28

Rikets säkerhet och krigsviktigt företag kan vara regeringens väg att rädda Cementa

Även om det är sekretessbelagt vilka företag som klassats som krigsviktiga eller samhällsviktiga i den nya totalförsvarsplaneringen så ingår Cementa som Sveriges enda cementproducent med högsta sannolikhet i listan av de nya krigsviktiga företagen. Detta kan vara regeringens utväg för att rädda Cementa, dvs genom att hänvisa till rikets säkerhet och totalförsvarets behov.
Cementa vid hamnen i Slite
Rikets säkerhet går att använda för att överpröva (gå emot olika instanser) myndighets- och domstolsbeslut om regeringen vill


Betong och den helt avgörande komponenten cement (egentligen kallad portlandcement) är av högsta vikt för totalförsvaret och det militära försvaret - för att bygga försvarsanläggningar och infrastruktur som totalförsvaret är beroende av, underhålla dessa, reparera dessa och uppföra nya ersättare i händelse av krigshandlingar.

Företag har återigen listas som krigsviktiga eller samhällskritiska för totalförsvar, även om journalisters försök att få ut en lista på vilka dessa företag är via offentlighetsprincipen har fått avslag. Med all sannolikhet är Cementa numera ett krigsviktigt företag, även om vi inte kan få svar på den frågan.

Regeringen kan därmed - uppbackad av begäran från förslagsvis totalförsvarsmyndigheter som Försvarsmakten, Fortifikationsverket, MSB mfl - hänvisa till rikets säkerhet och nationellt försvar, och använda detta till att köra över miljööverdomstolens beslut. Antagligen och beroende på om regeringen (socialdemokraterna) vill - för Miljöpartiet vill inget hellre än se en total kollaps för svenska samhället och svensk ekonomi.

Oavsett, det finns en möjlighet att dra försvarskortet. Men det måste ske snabbt. I augusti kommer hundratusentals byggnadsarbetare att varslas i ett första steg, då tre månaders uppsägningstid gäller och hela byggbranschen kommer tvärstanna i november, och därefter hela Sveriges ekonomi när i princip inget kan byggas. Inte ens vindkraftverken, som kräver runt 1000 ton betong vardera.

Kom ihåg att om regeringen inte drar försvarskortet så är det medvetet och den totala katastrof för Sverige som byggstoppet kommer innebära kan direkt hänvisas till regeringens val att inte agera.

Kom igen nu FortV, kontakta regeringen och påtala att det är av yttersta vikt för rikets försvar och säkerhet att Cementa finns kvar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

57 kommentarer:

 1. Fortfarande obegripligt att detta inte topparna nyheterna på tv nästan varje dag. Bara sett att lokalnyheterna (svt öst) rapporterat som en lokalhändelse.

  Antingen har jag missat en väldans massa inslag eller så är journalisters slutledningsförmåga så fruktansvärt dålig att dom inte begriper nyhetsvärdet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du är en sådan som tar negativa positioner på börsen, så har du världens case här, om nu inte regeringen ingriper inom tre veckor.

   Radera
  2. Ja det är ju en poäng!

   Radera
  3. Den viktigaste uppgiften nu i media är ju att prisa den nya regeringen och dess uppgörelse med dörrmattan C.

   Att då ta upp att ekonomin kommer tvärnita inför julfirandet vore ju tjänstefel...

   Man kanske skulle köpa några pall cement och sen hänga utanför byggena som hr Skumberg framåt november... lol

   Radera
  4. Ja, t.ex. så vrider man till att det statliga stödet på en miljon för en opera för myggorna att handla om partipolitik snarare än fokusera på själva projektet. Kritisk journalistik är inte riktigt rumsrent.

   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/har-visas-konst-for-faglar-humlor-och-svampar

   Radera
  5. Kunde inte låta bli att ta en liten, liten negativ position i PEAB igår, efter att ha läst här på bloggen. Ska jag behålla den ett litet tag till tro?

   Radera
  6. Vet ej, backade väl 9% idag?

   Radera
  7. Stämmer bra det. Jag har bestämt mig för att behålla. Gissar att regeringen inte kommer agera snabbt.

   Radera
  8. Bla VD och två andra chefer köpte Peab aktier idag.

   Radera
  9. Ja, de liksom alla andra förutsätter att regeringen ingriper, eftersom konsekvenserna av att inte göra det är helt enorma.

   Radera
  10. Med det sagt, har jag intressen i att grundvattnet på Gotland är tjänligt.

   Radera
  11. "Om inte regeringen ingriper inom tre veckor". Har de inte sommarlov nu?

   Radera
 2. Vi sitter ju i samma sits med kärnkraften, fast där har vi väl ett år till innan de måste börja slå igen verksamheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Augusti är deadline för att inte stänga en reaktor till (eller snarare inte starta upp igen innan beslut finns efter sommarens underhåll). Kan bli en lång kall och mörk vinter som gör att vi snabbt glömmer Coronan.

   Radera
  2. Var väl efter underhåll som Oskarshamn hastigt stängde och underentreprenörerna föstes ut. Tror att det var någon nitisk kontrollant som höllihop fingrarna den gången.

   Radera
 3. Vad säger EU om nationell särbehandling och gynnande av företag av nationella skäl? Har den där klassningen av "krigsviktig" någon som helst betydelse från ett EU-perspektiv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försarsfrågor och rikets säkerhet övertrumfar fortfarande EU.

   Radera
  2. Då borde man väl ha struntat i miljöprövningen helt och hållet?

   Radera
  3. Den ena vänstra handen vet inte vad den andra vänstra handen gör.

   Radera
 4. Är det bara jag som undrar varför man lagt alla ägg i samma korg och inte spridit risken bättre än såhär? Känns ju lite som att bondförnuftet saknats när man år efter år inte låtit så stor andel komma från samma källa. Men vad vet jag, men någon mer stans måste det ju finnas bra tillgång till kalk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gustaf: Svaret på din fråga är enkelt ... Det har funnits och finns ett flertal kalkfyndigheter där brytning försiggått långt in i modern tid men har avvecklats på företagsekonomiska grunder.
   Verksamheten har i mer än hundra år drivits i privat regi huvudsakligen i aktiebolagsform och givet det vanligen förekommande utvecklingsschemat ej alls anmärkningsvärt med strävan efter koncentration och monopolisering.

   Men som vanligt förekommande när en bransch i privata näringslivet råkar i svårigheter så gapas det och skriks om statliga insatser och regeringsingripande ... med andra ord privatisering av vinsterna och socialisering av förlusterna.

   Radera
  2. Handlar detta inte bara om Cementa ska att mata byråkratin med den efterfrågade grundvattenutredningen så kan de fortsätta då all formalia är uppfylld?

   Radera
  3. Har för mig att denna utredning de fick underkänt på tog fyra år att göra. Så visst, bara göra om.

   Radera
  4. Då får väl de lägga mer resurser på utredningen och komplettera vad som nu saknas om man nu har viljan. Regeringen har sagt att de inte vill och kan lägga sig i domstolens beslut och att verksamheten måste upphöra. Cementas enda möjlighet för fortsatt verksamhet är att göra om miljökonsekvensbeskrivningen.

   Radera
  5. Det kanske var dumt att nordkalk inte fick bryta i ojnareskogen?

   Radera
 5. Problem med byggandet av skyddsrum var min första tanke om Cementas betong-stopp. Skulle det uppstå en nukleär incident i t ex Kaliningrad, och vindarna blåsa mot Sverige, kan man i värsta fall behöva ta sig till ett skyddsrum, även om risken är minimal. Man har inte byggt särskilt många skyddsrum under de senaste decennierna och härute i skärgården finns det nästan inga. Gurras porslinsfabrik hade förut den atombombs-säkra Berga-salen till sina anställda, men den togs ur bruk pga att den hade endast en ingång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korrekt och att den inte var handikappanpassad.

   Radera
  2. Det kostar att underhålla skyddsrum, bla ventilation mm

   Radera
  3. Nä det kostar väldigt lite per år att underhålla ett skyddsrum, det som blir svindyrt är om man bygger sönder det och måste återställa garanterad styrka i tak, väggar, golv och dörrar.

   Radera
  4. Kan man inte börja ge bidrag till villa-skyddsrum på nytt? Härute i skärgården finns väldigt få skyddsrum, utifall att den ryska kärnkraftsdrivna kryssningsroboten Burevestnik eller torpeden Poseidon drabbas av någon driftstörning över/under Östersjön?

   Radera
  5. Östersjön är ett skämt, kryssningsroboten resp. torpeden fungerar nog inte särskilt bra ännu, så de lär kanske hålla till närmare sitt eget luftrum/vatten tills vidare. Någon brand i förrådet i Kaliningrad för Iskander-M skott är kanske troligare i dagsläget?

   Radera
  6. Bergasalen ägs numera av kommunen och kan komma att säljas. Tyvärr sprängde man sönder den, när de vita husen ovanpå Kvarn-berget byggdes för ett tiotal år sen och det bildades sprickor i berget, innan dess var det inte alls fuktigt där inne.

   Radera
 6. Vi kanske borde nationalistera cementproduktionen eller åtminstone se till så att det finns fler företag än ett enda som förser Sverige med betong. Varför inte bryta upp Cementa i flera konkurrerande företag? Känns väl sådär att riskera förstöra grundvattnet på gottland bara för att vi enbart har en kalktäkt.

  SvaraRadera
 7. Man kanske kan tänka sig en utredning och skjuta frågan lite på framtiden..

  SvaraRadera
 8. Sedan kan vi stänga skogsindustrin också.
  Tur att jag hann slutaverka innan MP och miljösvansen hittat någon rödlistad art hos mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kan hitta lavskrikor i vanlig ungskog oxå, miljöaktivismen frodas.

   Radera
 9. Det tycks vara strategiskt vansinne att ha merparten av den nationella cementproduktionen på Gotland med avseende på bloggens rubrik.
  Primärmål för lede fi, undermålig elförsörjning och inget alternativ till båttransporter av den färdiga cementen eller brännoljan för tillverkningen.
  Starta omgående upp en redudans på fastlandet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Må så vara, men det krävs för det fyndigheter i tillräckligt mängd och god kvalitet, tillstånd, överklagan, etablering osv. Det tar idag sina 2-3, eller snarare 5-10 år.

   Radera
 10. Bara att öppna kalkbrottet i malmö / limhamn igen. Tyvärr är där nån skyddsvärd groda så....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte bebyggt dessutom?

   Radera
 11. Stämmer det verkligen att regeringen kan "köra över" domstolsavgöranden när det gäller "krigsviktiga" företag? Det stämmer säkert, men det skulle vara intressant med en hänvisning till källa/lagregel som anger detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ananan: Regeringen kan göra precis vad den vill förutsatt att den har 175 röster i Riksdagen som stöd ....

   Radera
  2. Ananan: p.s. Det framgår av 1a kapitlets 1a § i Regeringsformen om Statsskickets Grunder.

   Med andra ord att vi har Världens modernaste och mest ändamålsrationella Grundlag och därför ej i behov av vare sig Konstitution huggen i sten innebärande det förflutnas tyranni över samtiden och därför ej heller behov av en Konstitutionsdomstol att inskränka att all Offentlig Makt utgår ifrån Folket.

   Radera
 12. Har någon sett miljöpartister äta tårta för att fira detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då blir det nog vegan-tårta, bakad med sojagrädde, havremjölk och mjölkfritt margarin.

   Radera
  2. Rävarna inom MP sätter nog sojagrädden i halsen när jublet stiger från barnbordet och när de samtidigt tänker på sitt vallöfte "Miljöpartiet föreslår ett nytt bostadspolitiskt mål; att under åren 2019-2025 ska 450 000 nya bostäder byggas, av dem ska minst hälften vara hyresrätter."

   Radera
  3. MP: "Sverige behöver en fortsatt grön, värdeskapande och ambitiös bostadspolitik som gör att det byggs fler klimatsmarta bostäder för alla i samhället."

   Radera
 13. Jag har inte sett om betongens betydelse för gruvdrift har diskuterats här, det står en hel del om det på mb.cision.com:

  I gruvnäringen används cement bland annat till sprutbetong för att skapa säkra arbetsmiljöer i gruvorna. Utan cement och att kunna säkra arbetsmiljön kommer inte verksamheten kunna fortgå i samma omfattning, detta gäller framförallt gruvor under jord.

  Om möjligheter att importera cement:
  Få andra tillverkare inom Europa som tillverkar cement som uppfyller de tekniska och funktionella krav som ställs. Logistiksystem med hamnar, terminaler, depåer möjliggör inte en kraftigt ökad import. Tekniska krav och normer gör också att det inte går att byta ett cement mot ett annat cement rakt av. Betongtillverkarna behöver också anpassa sina betongrecept vid användning av andra cement. Utöver det uppstår betydande ledtider för provning och verifiering för att kunna garantera kvalitetsmässigt godkända produkter. Allt från hållfasthetsutveckling, sulfatresistens, frysprovning, brandprovning mm. Redan idag är det långa ledtider till externa ackrediterade provningsorgan för delar av detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja betong är en viktig del i underjordsbrytning, LKAB har ett eget dotterbolag för ändamålet och står för ca 4% av Sveriges betong. https://www.lkabbergbetong.se/berg--betong/nya-betongfabriken-invigd/?aid=24838

   Radera
  2. Skulle man få in ett annat cement som mot förmodan uppfyller alla tekniska krav skulle omställningen på vanliga betonger ta ett ungefär ett halvår för att hitta 'rätt'. Ovanpå det kan du lägga nio månader-ett år för att få fram godkända frystester för betongen som ska gå i infraprojekten.

   Radera
 14. Gotland blir allt hetare för ryssen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. Ju mer man läser om betongens betydelse för Sverige, desto mer uppenbart blir det: Det går inte att stoppa betongtillverkningen i Slite i höst. Möjligen senare, när fungerande alternativ har hittats och testats noggrant.

   Radera
  2. Hudå? Heidelberg Cement verkar väl etablerade i Ryssland och det verkar finnas gott om råvara...

   Non-link-> https://www.heidelbergcement.ru/en/crushed_limestone

   Radera
  3. Om Gotland vore ryskt skulle sannolikt cement produktionen drivas fullt ut och Länstyrelsen knappast finnas kvar. Miljödomstolen skulle knappast kunna påverka produktion på ryskt territorium.

   Låt det inte ske, anpassa reglerna så att vi kan ha produktion och inte bara rekreation för sthlmare på Gotland, ön behöver Sverige både för sitt försvar och som marknad för sin produktion och vi behöver ön.

   Radera
 15. Avvecklingen av kärnkraften var en ännu värre kris när den bestämdes. Tar bara så lång tid att det inte blir lika konkret som denna. MP ser nog inga problen alls. Alla har ju ändå mänsklig rättighet till bidrag och bostad i Sverige så varför stressa upp sig? Är väl redan ca 700K arbetsföra som lever på bidrag, varför inte fördubbla? Riksbanken fixar stålarna. Vara kriminell är ju olagligt säger Annie, så landet kommer fortsätta bli tryggare. All lön efter skatt är ju stöld från staten säger V så de har nog inget emot att fler skippar den synden.
  S är ett parti för bidragstagare=katching. Hoppsan, det var visst de partier som styr landet, håll i hatten för det kan bli åka av.

  SvaraRadera
 16. Det är nästan värt en samhällskollaps orsakad av Mp om det är det som krävs för att få ut dom ur riksdagen en gång för alla.

  SvaraRadera