Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-07-25 11:26

Regeringsbeslut från 2018 och Miljöpartiet bakom cementkrisen

År 2018 tog regeringen Löfven och dåvarande miljöministern från Miljöpartiet ett beslut om att etablera nya och utöka Natura 2000-områdena närmast Cementa i Slite. Specifikt hänvisar regeringens provinsiella representant länstyrelsen på Gotland till området Hejnum Kallgate i sin överklagan av Cementas tillstånd, ett område som regeringen Löfven alltså utökade.
Vägen söder om Hejnum Kallgate, som alltså ses till höger i bild. För övrigt även den väg där kapitlet Motti utspelar sig i min debutroman Midvintermörker
Natura 2000-området Hejnum Kallgate (PDF) utökades på regeringsuppdrag i maj 2018. Förslaget om utökandet kom ursprungligen från dåvarande miljöminister och vice statsminister Åsa Romson (MP) år 2015.

Regeringen tog det slutliga beslutet den 31:a maj 2018, inklusive inrättandet av två nya Natura 2000-områden som berör Cementa, samt utökandet av de befintliga. Cementa själva varnade 2017 för att förslaget kunde innebära att bolagets cementproduktion kunde "försvåras avsevärt/riskerar att upphöra, i närtid och på sikt." Några av utökningarna närmast Cementa verkar ha strukits från beslutet 2018, medan andra infördes för både Hejnum Kallgate och Bojsvätar, samtidigt som man skapade det nya Natura 2000-området Hejnum Hällar och Bälsalvret. 

Länsstyrelsen på Gotland, som är regeringens provinsiella representant (landshövding skulle kallas guvernör i andra länder), hänvisar specifikt till "de hydrologiska förhållandena i norra delen av Hejnum Kallgate" i sin överklagan av Cementas tillstånd. Just norra delen av Natura 2000-området Hejnum Kallgate utökades av regeringen Löfven och beslutet skrevs under (PDF) av dåvarande miljöminister Karolina Skog (MP). Ett aktivt påskrivet regeringsbeslut alltså.

Cementa har funnits på Gotland i över hundra år och nästa år hade det varit 100 år sedan företaget fick namnet Cementa. 

Under över hundra år har det alltså inte varit något problem att driva Cementa, men vad som ändrats sedan dess är regeringens beslut om att 2018 utöka Natura 2000-området Hejnum Kallgate. Det är alltså ett aktivt regeringsbeslut av regeringen Löfven, styrt av Miljöpartiet, som ligger bakom den uppseglande cementkrisen, som riskerar slå ut hela den svenska byggsektorn, 80% av Europas järnutvinning hos LKAB och med det i princip hela den svenska verkstadsindustrin i en serie av kaskadeffekter

Regeringen måste ha känt till effekterna på Cementa, dels på grund av Cementas egna varning, och dels på grund av en fråga  från Moderaternas Jesper Skaberg Karlsson (M) i riksdagen 2016 och som besvarades av Karolina Skog (MP). Karolina Skog (MP) tyckte följande tydligen är värt att slå ut hela Sveriges industri och byggverksamhet:
"Natura 2000-redskapet handlar om naturvärden och ekologisk representation, men det finns även andra viktiga åtgärder som är en del av hela arbetet. Dessa handlar om tillgänglighet, friluftslivets tillgång till området och kopplingar till turism och annan upplevelsebaserad näring. I detta sammanhang finns ett brett arbete för att Gotland ska leva i alla dimensioner."

Huruvida någon vid sina sinnes fulla bruk oavlönat beger sig ut i myggträsket Kallgate är nog underordnat. 

Man får väl hoppas att hundratusentals jobb, och bygget av infrastruktur i landet kompenseras av upplevelsebaserad näring i träsket Kallgate. Myggmedelsförsäljningen kommer iaf kanske kunna skapa ett säsongsjobb i utbyte mot de ca 400 som går förlorade hos Cementa och de hundratusentals som förloras i resten av Sverige.

Suddig fartbild på orsaken till cementkrisen

Sedan är det specfikt Länsstyrelsen på Gotland (dvs regeringens representant på Gotland) och Naturvårdsverket (som styrs av regeringen via regleringsbrev och utnämnande av generaldirektör) som överklagade Cementas förnyade tillstånd. Det är alltså aktiva handlingar från svenska staten, och i praktiken regeringen, som ligger bakom överklagandet och indragandet av Cementas tillstånd, baserade på beslut regeringen tog 2018.

Går man till sängs med Miljöpartiet så får man skörda frukterna av det samarbetet. Det fick regeringen Reinfeldt göra och åkte således ut 2014, och nu kommer hela Sverige få skörda frukterna av S regeringssamarbete med MP, när landet i princip kommer stängas ner och kanske en miljon personer blir arbetslösa i kaskadeffekterna av stoppet för cementleveranserna.

Kanske lika bra, så slipper vi i alla fall elbrist genom att svensk industri stängs ner och det inte heller byggs några nya bostäder eller infrastruktur, inte ens vindkraftverk som vardera kräver runt 1000 ton betong för grunden. Vi kommer inte ha några jobb att gå till, men det finns iaf el så vi kan ladda våra mobiler och hänga på sociala medier i sina serverhallar och en handfull tillhörande jobb. Några nya serverhallar utan cement och betong blir det dock inte.
Cementas snart nedlagda fabrik i Slite

Natura 2000-områden är inte naturreservat, utan en form av löst skydd baserat på EU:s habitatdirektiv. Beslut om Natura 2000 fattas ensidigt av regeringen och det är oklart om det går att stryka ett Natura 2000-område, vilket annars hade varit en möjlig lösning på cementkrisen.

Tillägg: 2017 skrev Cementa i ett pressmeddelande angående dessa Natura 2000-områden:
" Om förslaget blir verklighet får det stora negativa konsekvenser för cementproduktionen i Sverige och för den svenska byggbranschen. [...] Regeringen måste nu bekänna färg och stå upp för den jobb- och näringspolitik som regeringen och Stefan Löfven driver. Det här inte en fråga enbart för Gotland utan för hela Sverige."

Och så blir det. 

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

80 kommentarer:

 1. Vad är oddsen för att SVT INTE rapporterar om detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sådant brukar man pliktskyldigt göra ett kort inslag om eller notis, lär inte bli ett dagligt kampanjämne.

   Radera
  2. Varsel brukar de gilla att rapportera om - går ju alltid att vinkla så att det är arbetsgivarsidan som framstår som de onda som inte vill fortsätta försörja anställda.

   Hur man skall vinkla hundratusentals varslade bygg- och industriarbetare under hösten nu återstår dock att se - förmodligen hoppas man på att en fjärde covidvåg och massor av olympiska medaljer skall slå ut alla andra nyheter till att börja med i alla fall.

   Radera
  3. Har TV4 rapporterat om detta.

   Men det kommer snart, pratas mer och mer nu runt grillarna om folk som ska bygga nytt där de får skriva på papper där leverantlren friskriver sig från försenat byggstartsdarum pga cementbrist. Andra veckan i Augusti kommer det upp i gammelmedia nu vill folk ha semester och läsa folkets sexvanor.

   Radera
  4. @Petet A, ja Aftonbladet försöker idag lägga grunden för det genom stort uppslag om hus som spricker...Det gäller att lägga grunden för det onda företaget.

   Radera
  5. Hus som spricker pga av kalksprängningar i bla Slite

   Radera
  6. Hittills har jag sett på SVT att Strandskyddets vara eller icke-vara blir hösten stora fråga. Så frågan är om cementfrågan kan bli större.

   Ickelänk: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/allemansratten-1

   Radera
 2. Så marknaden har vetat detta säkert i mer än tre år och anat det längre än så, varför har det inte dragits igång nya projekt på andra ställen? Är det inte precis det här som marknaden ska ta hand om?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cementa fick förnyat tillstånd, men LST och Naturvårdsverket överklagade och nu fick de inte tillstånd. Ska marknaden reagera motsatt på förnyat tillstånd menar du?

   Radera
  2. Detta var väl i samband med när Nordkalk fick sin brytning stoppad i Ojnareskogen?
   Lite synd för det hade blivit en fin sjö efter det brytningen hade varit klar där.

   Marknaden?
   Har inte signalerna fån regeringen varit väldigt tydliga?
   Att på sikt ska all form av kalkbrytning upphöra på Gotland.

   Så, jag förstår inte vad marknaden kan göra mer än att lägga ner sin verksamhet med kalkbrytning.


   Radera
  3. Om Natura 2000-området är problemet, så kan man ju flytta brytningen till annan plats som inte ligger bredvid ett Natura 2000-område. Det finns fler ställen i Sverige.

   Men Cementas agerande här att köra rakt in i kaklet tyder ju inte på kompetens. Man hade avvecklat och flyttat eller bara avvecklat i så fall.

   Radera
  4. Och du tror att Cementa fått tillstånd på andra ställen?

   Alla som skall godkänna en sådan ansökan har ju altivt torpederat detas brytning vid Slite.

   Radera
  5. Så, vi bestämmer att allt är Cementas fel.

   Hur löser det krisen? I november är cementen slut, alla byggen stoppar, LKAB lägger ner verksamheten, alla verkstads industrier stoppar. (med alla menar jag nästan alla)

   Radera
  6. @Ben,

   Visa mig de ställen där vi har en kalkrik berggrund som inte är natura-2000 klassade här i landet.

   Vi har normalt granit i berggrunden.
   Nästan alla ställen där det inte är granit blir per automatik klassade med höga naturvärden.

   Det är väl sådant kortsiktigt och endimensionellt tänkande som håller på att förstöra vårt land.
   Det är lätt att säga, "någon annan stans" men något ansvar för att visa var "det andra stället" bör vara vill man inte ta.

   Är det en oförmåga att sätta sig in i någon annans situation?
   Att man inte ser att man sätter andra i en omöjlig sits?

   Kan det vara så enkelt att det har med bristande empati?

   Radera
  7. Nej, vi bestämmer att inget är cementas fel.. så gör vi. När vi ändå håller på kan vi skapa en ohelig allians med SD-svansen.

   Bra, krisen löst!

   Radera
  8. @J: Ja, Cementa bryter j u f n i Billingen utanför Skövde bland annat. Så de har ju fått tillstånd på andra ställen, ja.

   Radera
  9. @Quentin

   Ja fast man får komma ihåg att marknaden™ i Sverige är extremt ofrisk. Dels så är marknaden i Sverige inte fri att lösa saker och ting hur de vill och dels så är Svenskt näringsliv, liksom näringslivet i alla moderna länder, helt och hållet fixerade på kortsiktig vinst. Att lägga ner kalkbrytningen på Gotland och starta nya kalkbrott någon annanstans (Vill här poängtera att "någon annanstans" faktiskt inte är en fysisk plats...) är nått som kräver långsiktig planering och långsiktiga investeringar vilket är helt omöjligt när man har ett kvartalsdrivet näringsliv.

   Då är det, för cementas investerares del, bättre att helt enkelt köra ända in i kaklet och plocka ut de sista vinsterna man kan ur företaget innan man släcker lyset och låter Sverige falla i kris. Det finns ingen marknadskraft i Sverige 2021 som tänker långsiktigt för långsiktigt är inte lönsamt (Och här hade jag kunnat skriva ändlösa rader om eftersatt underhåll och investeringsbehov på industrier runt om i mellansverige för att driva hem min poäng men av respekt för vilodagen så avstår jag).

   Hur som helst är det som Cornucopia säger: Okej. Det är marknadens, Cementas, LKABs, Kemiindustrins, osv. fel. Marknaden har misslyckats med att anpassa sig eftersom det finns inga ekonomiska incentiv att hålla igång Sverige utan rent ekonomiskt kan man lika gärna investera i Tyskland istället. Men inget av det här fingerpekandet löser den akuta krisen som vi verkar stå inför just nu.

   Radera
  10. Det hjälper ju inte att även de politiska besluten är kortsiktiga.
   Det är ju som sagt var ett ganska påtagligt inslag av oansvarighet i vad politikerna själva har beslutat.

   Det behövs kanske lite mer än att rycka på axlarna och säga "någon annan stans"
   Men nu verkar det som Cementa ta de på orden och lägger ner sin verksamhet och flyttar just någon annan stans.
   Så varför klaga?

   Radera
  11. Tabby & Anders, bra skrivet.
   Fingerpekandet är tjänar just nu absolut inget till.
   Den här historien med Cementa komprometterar alla inblandade. Men drabbar också alla om inget görs.

   Radera
 3. Vad driver egentligen en miljöpartist? Är det fundamentalt bristande kompetens och oförståelse för hur ekonomisk välstånd skapas? Eller är det att göra målinriktade, koordinerade attacker, mot de mest grundläggande ekonomiska faktorerna? Det fåtal gånger jag drabbats av umgänge med miljöpartister har jag inte imponerats av dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Miljöpartister är extremvänster, de avskyr all slags företagande industri mm. Medborgarna är ett kollektiv som skall styras med fast hand och utan möjligheter till egna idéer.

   Radera
  2. Jag börjar så smått fundera på om det inte kan vara främmande makt parat med ett hopp om paradigmskifte.

   Vi som idag är medelklss skall slås ut och ge plats till vilka det nu är dom vill skall bli privilegierade.

   Vi har nu,
   -stopp i skogsbruk
   -cementstopp
   -nedlagd kärnkraft
   - skenande kriminalitet
   - ökad importerad börda på staten (om man skall hålla sig neutral)
   - ständigt högre avgifter och bistånd till andra länder
   - kraschad skola
   -förstörd forskning.
   - en JÄDRA massa att ställa grupper mot varandra, för första gången börjar jag som vit CIS man med hus börja känna mig jagad.

   Det bästa är att det aldrig verkar ta slut 😀

   Ovan är ju näran kurs 1A i hur man gör ett land sämre.

   Radera
  3. Jadu, den som visste det?

   Jag själv är intresserad av miljöfrågor och biologisk mångfald.
   På de området är MP monumentalt inkompetenta.

   Nu är det inte bara jag som som påstår det, utan det är i praktiken alla som faktist har en erfarenhet av sådarna här frågor.
   Man märker detta tydligt när man samtalar med erfarna personer på skogs- och länsstyrelser.
   Eller de flesta som lever och har sina rötter i landsbygden.

   Har du inte frågat dig varför sådarna tongivande och kompetenta personer som Björn Gillberg och Stefan Edman helt har försvunnit från dagens miljödebatt?
   Var är alla goda goda föredömen som faktist gör skillnad?

   Det är som om dagens miljödebatt har sitt ursprung från några caféer på Södermalm av personer som har fastnat lite för mycket i en mognadsfas som kallas för magiskt tänkande.

   Radera
  4. Min spaning är att miljöpartister idag är fundamentalt och fullständigt panikslagna över det faktum att saker dör och att detta också innebär att dom ska dö. Således ger man sig på allt som man upplever som det minsta farligt och vill förbjuda detta direkt. Därför man t.ex. är rabiata kärnkraftsmotståndare trots att kärnkraft (som jag förstår det) radikalt skulle minska co2 utsläppen - man kan ju dö om en olycka sker.

   Jag tror dom behöver ta 2 djupa, sätta sig ner och inse att dö ska vi, det kan hända precis när som helst, var som helst och av vilken konstig anledning som helst, ingen vill dö men dö ska vi.

   Så principen man bör jobba med är och jag citerar Kaj Zachrisson - "live a little!".

   Radera
  5. @Brasklapp.

   Ett annat fenomen de inte verkar förstå är kontinuitet.
   Förståelsen för kontinuitet är ganska central del i att bevara så gott som alla naturvärderna vi har.

   Med det de så gott som alltid gör när de ska skydda än det ena och än det andra är att ta bort kontinuiteten som skapade dessa värden.

   Detta är inget nytt misstag bland självpåtagna miljövänner.

   I en av våra första nationalparker, ängsön, var det en torpare som med sina djur skötte naturvärderna som gjorde platsen unik och bevaransvärd.

   Det första som miljövännerna gjorde var att avhysa torparen och djuren från ön.
   Då bröts förstås kontinuiteten och ön buskades igen ganska omgående därefter.

   Detta är ett ganska typiskt exempel på hur endimensionellt miljöivrare från städerna brister i förståelsen för hur naturen egentligen fungerar.

   Radera
  6. Jag håller med dig, men bristen på kontinuitet är den möjligen sprungen ur samma dödsskräck? Det ligger ju lite i tangentens riktning att man överreagerar direkt om man upplever något som ett hot om man bär omkring på deras ångest.

   MPs dödsångest präglar dem hårt.

   Radera
  7. Ordet kultur kommer från latinets cultura, att odla.
   Som du ser tror jag att kontinuitet tätt sammanvävt med ordet kultur.

   Nu menar jag inte dricka champagne och titta på svansjön kultur utan mer det som kallas allmogekultur.

   Dödsskräcken kanske har med ett förnekande eller avsaknaden av vårt kulturarv att göra?

   Dödsskäck har nog mycket med insikten av att när man väl dör så försvinner man fullständigt.
   Med fullständigt menar jag även ur andras medvetande.

   Den känslan har inte jag riktigt.
   Det sovrummet som jag har föddes min farmor men även hennes mor och morfar plus några ytterligare förfäder.
   Hagmarkerna, stenmurarna, åkrarna och skogen som jag sköter om där finns en historia om vilka som skapat dessa som jag känner till.
   Det gör att de inte har dött i mitt medvetande.

   Mitt arbete är en kontinuitet av deras arbete och med det har de inte dött helt.

   Så på så sätt tror jag att det som lindrar dödsångest effektivast är att upprätthålla en form av kontinuitet.

   Kontinuitet innebär förstås inte att man kan bevara allt i ett statiskt tillstånd.
   Snarare att man jobbar vidare med det våra förfäder påbörjade.

   Radera
  8. Stefan Edman är 75, Gillberg är 77. Kan ju ha nåt med saken att göra. Anders Björck är liksom inte heller särskilt synlig i debatten längre.

   Radera
  9. Eller så har det med att de har fullt upp med att verkligen försöka göra skillnad och inte bara prata?

   Radera
  10. @Anders, det var väl ett härligt synsätt och känsla du har! Att gården/marken lever vidare och förvaltas och däri också dina förfäder.

   Själv tror jag att vi har en kort tid här på jorden, en jäkla slump att jag föddes som jag gjorde (lyckosamt för vissa, inte minst mig medans andra säkert önskar att jag inte fötts). Sen en dag tar det slut, oklart när eller hur. Får jag välja i sömnen lugnt och makligt men jag har inte en aning och då är det slut. För vissa lever ens namn vidare men oftast av fel anledningar typ Hitler, Pol Pot, Idi Amin m.fl. så jag bettar på att jag är bortglömt inom en generation eller kanske två efter att jag trillat av pinnen och jag är helt OK med det. Försöker ta tillvara på min tid här på jorden så gott jag kan.

   Dödsångest tror jag inte man ska ha, det kommer att ske och då går man bara och oroar sig för något i onödan. Gör så bra saker man kan, var vänlig, ta hand om varandra så blir det nog en rätt OK tid på bollen.

   Radera
  11. Tack,
   Jo jag känner mig på så sätt ganska lycklig.
   Och rik på ett sätt som få andra har förmånen att känna.

   Återigen, Tack.

   Radera
  12. För 13 år sen var Edman ute och skulle stoppa kalkbrytning på Gotland. Inkl genusperspektiv - han tyckte norra Gotland ska leva på den mer kvinnocentrerade upplevelseturismen.

   Källa:
   https://ojnareskogen.blogspot.com/2008/?m=1

   Han har vad jag vet ej sagt nåt om Cementa men uppfattningen torde väl vara snarlik där.

   Tongivande och kompetent var det ja: "Lägg ner den mansdominerade industrin, satsa på den kvinnodominerade turistsektorn".

   Radera
  13. https://ojnareskogen.blogspot.com/2008/09/?m=0

   Sorry, fel länk. Se inlägg 2 från toppen.

   Surdegsbageri och tryffel odlingar åt stockholmare är tydligen vad Edman anser att gotlänningar ska jobba med. Så, räcker inte brödet, låt dem äta närodlad tryffel, antar jag?

   Radera
  14. @Ben.

   Vi pratar egentligen om lite andra saker i den här tråden.

   Typ ett inslag av kontinuitet som har sitt ursprung ur kultur.
   Även att ett ansvar för tidigare och blivande generationen är bra att ha ifall man ska ha en chans att få till ett hållbart miljöarbete.

   Så är det detta du har att bidra med i den diskursen?

   Radera
  15. Jag har två enkla frågor som du kan besvara kortfattat:

   1. Vem drog in Stefan Edman? Nämnde honom först?

   2. Vem sa att Edman var kompetent och tongivande?

   Sen kan du fundera på om det är du eller jag som försöker byta ämne.

   Radera
  16. Ja jag tog upp Stefans namn som ett exempel i en annan kontext.

   Hans namn var alltså inte det väsentliga i det resonemanget.

   Så i stället för att bygga halmgubbar kan du ju fundera på hur du jobbar med din dödsångest och vad du praktiskt gör för miljön.

   Radera
  17. Edman är alltså kompetent och DU drar in honom men när vi diskuterar vad han faktiskt sagt för "kompetenta" saker är han alltså inte intressant längre? OK. Jag kan fundera på min "dödsångest" så kan du fundera lite på hur du ska bli mindre butthurt och ägd.

   Radera
  18. Jo jag inser att du letar de värsta inslagen någon har sagt.
   Lite som om jag skulle hänvisa till "hundratusentals döda flyr över medelelhavet citat" av Stefan löven.

   Här är Björn Gillbers senaste.
   För att spara tid kan du ju hoppa fram 7 minuter in i inslaget.
   På tal om nörda ner sig i detaljer.
   Det kanske är bäst jag varnar dig att det handlar om orsakerna till översvämningarna i Moseldalen.

   https://youtu.be/s0zGZaquQ1E

   Radera
 4. Domen https://www.domstol.se/globalassets/filer/domstol/markochmiljooverdomstolen/avgoranden/2021/m-1579-20-dom-2021-07-06.pdf

  Gå in på https://earthengine.google.com/timelapse/ och se vad 35 års brytning gjort med området.

  Även sammanfattning/kommentar https://www.reddit.com/r/svenskpolitik/comments/oqpsjb/katastrof_v%C3%A4ntar_kiruna_och_g%C3%A4llivare/h6d9nqp/

  Vad som är bakom cementkrisen skulle också kunna sägas vara Cementas självbelåtna övertro på att de är too big to fail.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ang. timelapsen av 35 års brytning, är det expanderingen av brytningsområdet som du menar är negativt?

   Radera
  2. Är som inte det då?

   Känns som ett nationellt intresse detta.

   Radera
 5. Mycket fokus på MP men S är de som bär ansvaret. Man kan likna S vid en ansvarslös curlande föräldrer som säger ja till allt som tonåringen MP som tror sig veta allt om världen skriker om. Precis som en tonåring så hoppas MP på att de vuxna S ska kliva in och städa upp när det skiter sig men blir oroliga innerst inne när föräldern mumlar oacceptabelt, det såg vi inte komma, akta er för högern. Drar täcket över huvudet och hoppas på pension så de som varnat för att allt detta skulle hända blir de som får skulden och dessutom ska städa upp.

  SvaraRadera
 6. Ang. timelapsen av 35 års brytning, är det expanderingen av brytningsområdet som du menar är negativt?

  SvaraRadera
 7. Grundvattensänkningar och sånt brukar vara gnälligt. Men man bryter ju inte i ett Natura 2000-område utan bredvid. Finns många infrastrukturprojekt som tampas med liknande problem och lyckas bättre. Om man nu inte klarar kraven ens med den bästa tekniken så här Cementa kastat bort 3 år på ingenting. Klarar man å andra sidan kraven, ja då får man väl visa det i ansökan vilket man inte riktigt gjort. Sådan är ju bevisbördan i sådana här fall, det är inget nytt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi bygger en hel del i naturskyddsområden i stockholm.

   Miljö är resonabla när dom ställls mot samhällsvärdet av det som skall byggas.

   Detta känns som en enorm samhällsnytta som man sopar undan.

   Radera
  2. @J,

   Kan det ha med NIMBY att göra?

   Gotland ser de som en (sommararstuge)koloni?

   Där ska man främst åka på semestern och cykla runt i en vacker natur.

   Medans städerna är normen och ska ha rätt att exploatera naturvärden lite hur som helst.

   Där finns undantag förstås.
   Utbyggnaden av vindkraft, till exempel, är effektivt stoppad från utbyggnad i Stockholms skärgård.

   Radera
  3. Det har väl snarare med Gotlands grundvatten att göra. Dom är helt besatta av det, vilket man iofs kan förstå eftersom det är en ö som riskerar att försalta sitt grundvatten genom havsvatteninläckning. Det lär ju inte bli billigt att flyga in flaskvatten från Sthlm om alla brunnar blir salta. Plus att där redan är vattenbrist? Allt detta vet redan Cementa och alla andra, men de lämnar ändå in en ansökan som är sisådär. Vad tror man ska hända då?

   Radera
  4. Cementa har erbjudit sig att finansiera reningsverk för deras dammar, och pumpa in rent vatten i Gotlands VA-nät, istället för att som idag pumpa ut vattnet i Östersjön. De har inte fått ja på det. Det skulle lösa Gotlands vattenbrist och öka mängden rent kranvatten med 10%.

   Radera
  5. Försaltningen av brunnarna är dock permanent. Skulle du själv acceptera att du fick ditt grundvatten på din egendom förstört mot att Benkes Biltvätt lovar att förse dig med vatten?

   Radera
  6. Det kanske är dumt att även bygga ut städerna ifall brunnarna på platsen inte räcker till?

   Jag har aldrig hör att något nytt bostadsområde har stoppats på grund av att det kan påverka grundvattnet negativt.

   Eller för den delen vad alla dessa nya, så kallade hårdgjorda ytor, påverkar vattenflöderna som skapas i och med ny bebbyggelse.

   Men, med tanke på de senaste händelserna med översvämningarna i bland annat Tyskland, kanske blir ändring på det?
   Det är ju onekligen lite mer angeläget än några sommarstugebrunnar runt Slite.

   Radera
  7. Puh, det här var dumt. Om vi först tar det här med dagvatten så brukar man ofta numera kravställa LOD, vilket innebär att man ska ta hand om ytvatten inom den tomt man äger. Så jo, översvämningsrisk och dagvattenomhändertagande påverkar många byggprojekt även om du inte "hört talas om det".

   Det här får fungera som en illustration om hur okunnig din argumentation är, pallar inte bemöta resten som är ännu dummare faktiskt.

   Radera
  8. Du menar den delen ifall ny bebyggelse kan påverka grundvattennivåerna?

   Ja, jag kan tänka mig att en sådan debatt kan upplevas som jobbig för vissa.

   Då kan vi ta detta med dagvattnet.
   Så du tycker att så fort man fått bort dagvattnet genom att på snabbast möjliga sätt transportera det nedströms är det inget problem längre?

   Så inget ansvar för de som så att säga bor nedströms?

   Radera
  9. Sen finns där förstås ytterligare en dimension med just hårdgjorda ytor.
   Hårdgör man en yta så försvinner vattnets förmåga på den platsen att tillföras till grundvattnet.
   Du förvandlar alltså det som skulle ha blivit grundvatten till ytvatten.

   Har du tänkt på det?

   Radera
  10. @Anders Rydén

   Det du försöker lägga i min mun är raka motsatsen till vad jag sa. Det här är som sagt alldeles för dumt och jag orkar verkligen inte lära upp dig om saker du, vad det verkar, är medvetet ignorant om. Lycka till med fultolkningarna i framtiden!

   Radera
  11. Det var ju synd att du resonerar så.
   Nu har du ju chanserna att försöka lära mig ett och annat annars.
   Var är det jag har missat i mitt resonemang mellan sambanden mellan grundvatten och hårdgjorda ytor?

   Eller om stadsbebyggelse eventuella påverkan på grundvattnet eller inte?

   Dela gärna med dig av de fakta som du känner att du besitter.

   Jag är villig att lära mig.
   Jag har ju redan åtskilliga timmars självstudier bakom mig i ämnet men lite nya kunskaper är ju alltid välkommet.

   Radera
 8. Det kommer att lösa sig. Säga vad man vill om sossarna men de kan ta svåra beslut när det väl bränner till på riktigt. Jag ser framför mig nu i höst en pressträff där Löfven meddelar att brytning kan återupptas tillsammans med en gråtande miljöpartist. Så det kommer inte bli någon betongkris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och på så vis räddar han ju MP inför nästa val. Annars så kommer ju inte ens MP rösta på sig själva

   Radera
  2. Ja men MP är mästarna inom politiken. En ännu större fjäder i deras hatt vore en nedstängning av kärnkraften mot att de går med på detta. Men det krävs en lagändring, regeringen kan inte runda en domstol.

   Radera
  3. Juste, kräver inte ett utökat slutförvar också...betong?

   Radera
 9. Om det inte löses snart förutsätter jag att det leder till en efterlängtad brytning mellan "arbetarrörelsens två delar". Varför ska LO som trots allt har vissa pragmatiska drag samverka med S som alltmer blivit ett ideologiskt förvirrat och handlingsförlamat maktparti. Stora delar av LO-medlemmarna röstar redan på "ett annat parti".

  Det är naturligtvis inte bara LO-anslutna som kommer drabbas av denna kris, men de tar som vanligt första smällen.

  SvaraRadera
 10. Upplevelsenäringen är ju miljöförstörande mer än många andra näringar i vissa avseenden. Leden upp till vårt högsta berg kallas visst för världens längsta utedass och folk slänger skräp och lämnar tält som de inte ids ta med sig hem.

  SvaraRadera
 11. Det kommer att bli en spännande höst!
  Jag tror att Löfven kommer att ta till flaskan.

  Hade han inte varit så kåt på statsministerposten då hade Ulf Kristersson
  varit statsminister och han hade då fått ta över skiten.

  SvaraRadera
 12. Det är roligt att höra att den tidigare så värdelösa stenen helt plötsligt är så värdefull, kanske skulle Cementa och/eller staten värdera Gotland högre, på Gotland har man de lägsta inkomsterna i riket, vinsterna av kalkstenen hamnar inte på Gotland, endast arbetarnas kommunalskatt kommer kommunen till godo. Det är dax för Gutarna att få rejält betalt för stenen, det är inte höjdarna i Stockholm som drabbas av förstörd natur och fördärvat grundvatten. Det ät stora likheter med med den mineralexploatering som pågår i norra delen av vårt land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja fast det är ju inte statens fel att Goland har så låga inkomster utan det beror ju på att Gotland är en ö som lever på jordbruk och turistnäring. Typ som ett land i 3e världen.

   Radera
  2. Så sant Lars. Tänker också på de stockholmare som yrar om att bygga "miljövänlig" vindkraft vägrar att bygga i sin egen skärgård utan ständigt pratar om att "utöka överföringskapaciteten från norr". Underförstått ser man därmed ner på människor från norr som måste få sitt närområde igenpepprat med vindsnurror. En norrlänning har uppenbarligen ett sämre människovärde än en fjollträskares

   Radera
  3. I ett bredare perspektiv; vem tillhör mineralerna och naturtillgångarna i vårt land så har man använt Norrland och Gotland som kolonier, man roffar åt sig och sen när det det är slut så lyfter man på hatten och går.

   Radera
  4. Stenen är förstås väldigt värdefull i debatten, annars skulle den handlar om energiförsörjning, bostadspolitiken,
   skolan, kriminalitet och andra problemområden som S inte kan lösa p.g.a. ideologiska låsninga. Nu kan S låta detta rulla runt i media några månader som det största samhällshotet efter Coronan och Löfven kliver in som en räddande ängel med någon lösning de har haft färdig hela tiden.

   Radera
 13. Har med intresse följt bloggarens inlägg i ämnet de senast gångna veckorna och naturligtvis därmed också den stora mängd kommentarer detta genererat.

  ...Och tar det hela med knusende ro eftersom det finns inte på kartan att Regeringen skulle ens i de vildaste fantasier medverka till eller tillåta sådana konsekvenser som extrapoleras i diskussionen här och annorstädes.

  ... Och naturligtvis att se som alldeles självklart att Regeringskansliet och Departementen sedan ett antal veckor är fullt sysselsatta med att finna en rationell lösning på situationen som är politiskt möjlig och inom ramarna för gällande lagstiftning ... inte minst Regeringsformen.

  Att man därvid inte går ut stup i kvarten och basunerar detta i massmedia torde väl ses som ganska givet med tanke på fortfarande pågående rättsprocess och de utredningar i ärendet som pågår.

  SvaraRadera
 14. Det blir en intressant höst. Jag jobbar inte i byggbranschen, men jag lider med de drabbade ändå.

  SvaraRadera
 15. Här fortsätter man med grundvattensänkning för att det är bra för naturen!
  https://malmo.se/limhamnskalkbrott

  SvaraRadera
 16. Det är en sak jag funderat med just betongbrytningen.
  Argumentet mot brytning är ju att det påverkar grundvattnet.

  Betong används främst till att bygga en massa saker.
  Där man bygger dessa saker påverkas ju också grundvattnet.

  Så varför är brytningen negativ för grundvattnet men att använda betong på ett sätt som också påverkar grundvattnet negativt är mer okej?

  Flexibel värdegrund?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Betongbrytningen"

   🙄

   Radera
  2. Varför blir jag inte förvånad att du hellre fokuserar på enskilda och oväsentliga detaljer än på sammanhang och strukturer?

   Radera
  3. Vad verksamheten faktiskt går ut på (hint: inte "betongbrytning") är alltså en enskild och oväsentlig detalj?

   Radera
  4. Kalkbrytning.

   Okej kan du komma med något intelligent svar på varför grundvattennivåerna är jäkligt viktiga att bibehålla vid kalkbrytning.
   Men helt irrelevanta vid bostadsbyggande.

   Radera
 17. Ptja, hade Cementa lämnat in adekvat underlag och inte en så bristfällig miljökonsekvensbeskrivning hade vi kanske haft ett annat läge. Domstolen har ju inte ens tagit ställning i sakfrågan, eftersom det underlag Cementa lämnat in är för dåligt/undermåligt. Här har Cementa sig själva att skylla.

  SvaraRadera
 18. Cementa tyckte det var lämpligt att centralisera produktionen från Degerhamn till Slite för att det var mer lönsamt.

  Även SGU som brukar vara pro exploatering (och tipsar om annat lagrum) tyckte att Cementas modell var otillräcklig. https://www.domstol.se/globalassets/filer/domstol/markochmiljooverdomstolen/avgoranden/2021/m-1579-20-dom-2021-07-06.pdf

  Sätter en Piggelin på att Cementa kommer hitta en annan lösning med mer begränsad brytning snart.

  SvaraRadera
 19. Bra tidslinje med detaljer men en normalbegåvad människa som flöjer med i nyheterna kände redan till de grova dragen. Det märks att det är ont om normalbegåvade i den totalitära antidemokratiska mp-sekten på internet även såhär i semestertider.

  SvaraRadera
 20. Det är inget problem att lägga ner Cementa på Gotland. Miljöpartiet de gröna på Gotland berättar ”Att Cementas Miljökonsekvensbeskrivning inte godkändes av mark- och miljööverdomstolen, kan inte betraktas som något annat än att sunt förnuft och att vatten och liv har prioriterats. Vi är på väg att lämna industrialismens dammiga bakgårdar, till fördel för ett smartare och livsvänligare sätt att leva."

  Vi får också reda på att det enbart är ett par hundra personer som drabbas av beslutet "All utveckling har ett pris och i detta fall är det de 225 personerna som är anställda på Cementa som drabbas. Vi är övertygade om att deras kompetens kommer att vara viktig i det omställningsarbete som samhället står inför." Läs vidare på https://www.facebook.com/mpgotland/posts/4808120822549309
  SvaraRadera
 21. En kommentar från Cementa sent ikväll.

  https://twitter.com/CementaAB/status/1423699265390530563

  SvaraRadera