Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2021-07-17 10:04

Reducerat exponeringen mot Stockholmbörsen på grund av cementkrisen - ökat utlandet

I väntan på något slutligt besked i frågan om cementkrisen, som riskerar att helt haverera svensk ekonomi, har jag nu reducerat exponeringen mot Stockholmsbörsen till fördel för internationell exponering. Även om Cementa exporterar en del cement kommer inget annat land drabbas lika stenhårt som Sverige och det kommer slå även mot börsen.
Dagschart PEAB. Tekniskt intressant då man kraschade genom tidigare dip från juni.
En första skakning på nedre däck såg vi igår för PEAB som nämnde den kommande cementbristen i sin rapport. Aktien föll och stängde på -7.98%. Bloggen har tidigare varnat för byggbolagen och bostadsutecklarna på grund av cementkrisen, och nu kom den första reaktionen.

Bolaget skrev:
"Den 6 juli 2021 meddelade Mark- och miljööverdomstolen att de avvisar Cemen- tas ansökan om förnyat tillstånd att bryta kalksten i Slite på Gotland. Beslutet in- nebär att merparten av svensk cementtillverkning riskerar att upphöra den 1 november 2021. I den händelse att det blir påtaglig brist på cement kommer det att påverka hela bygg- och anläggningsbranschen i Sverige. Peab som en betydande aktör kommer därmed också att påverkas av situationen. Peab arbetar sedan tidigare med egna alternativa bindemedel samt viss egen import av cement."

Man är lagom ospecifik, då man antagligen varken exakt vet eller vill berätta hur illa det kan bli.-8% på aktiekursen kommer framstå som en krusning i jämförelse när varslen i branschen kommer i augusti, om mindre än en månad. Det är tre månaders uppsägningstid, så för att bli av med arbetsstyrkan till november måste man börja agera i augusti. Just nu är det dessutom semester, så kompetensen som behöver räkna på detta sitter hemma.

Det märks ännu ingen reaktion hos övriga berörda byggbolag och bostadsutvecklarna, som kommer få se sina verksamheter frysa ihop helt i november, och kommer behöva börja varsla 100 000-tals anställda redan i augusti. Övriga bolag har nämligen hållit käften än så länge, och hoppas väl på regeringingripande.

Ett stopp för cementen från Cementa kommer nämligen totalt krossa svensk ekonomi, och vara en rejäl chock. Det kommer slå tämligen exklusivt och stenhårt mot just Sverige, medan övriga länder inom EU och Europa inte kommer drabbas i närheten lika hårt av detta, utan kommer sitta skadeglada och kommentera hur den svenska mirakelekonomin kraschade.

Även om det bör vara byggbolagen och bostadsutvecklarna som drabbas i första steget, så kommer det sprida sig om man gör en liten analys. Hur ska t ex svenska banker fortsätta expandera sina bolån när det inte kommer några nya bostäder?

Av försiktighetsskäl har jag därför nu reducerat exponeringen mot Stockholmsbörsen till cirka 10% av portföljerna. Jag har inga specifika aktier jag tänker nämna, men på fondsidan är nu exponeringen mot Stockholmsbörsen cirka 10%, inklusive i Lysa som sätter 20% av sin börsexponering mot Sverige. Sedan tidigare när konjunkturmodellen löste ut i slutet av maj är exponeringen i portföljerna 50% mot börsen, så det innebär att även hos Lysa är 10% av portföljen Stockholmsbörsen.

En börskrasch eller seg nedgång på 30% i Stockholm - som redan är övervärderad och den börs i världen som gått upp mest senaste året - kommer därmed bara slå med 3% mot mina olika portföljer. Då exponeringen istället flyttades utomlands - emerging markets, Europa och Globalt - så kan det rent av bli plus mätt i SEK, då svenska kronan lär dras med rejält när svensk ekonomi och svenska företags verksamheter i Sverige kör rakt in i väggen. Att kronans köpkraft internationellt kommer minska rejält med kronkursfallet kommer dock göra att det inte är någon tröst, bara latenta skatteskulder.

Svensk ekonomi är redan överhettad, mer överhettad än någonsin tidigare, vilket tillsammans med internationell konjunktur leder till den kapacitetsbrist och de prisökningar som kommer stoppa konjunkturen. Med cementbristen kommer svenska företag inte längre kunna expandera verksamheterna i Sverige, t ex blir det inga batterifabriker för Volvo och Northvolt, och marknadsandelar kommer knipas av företag i andra länder. Med överhettningen finns det inte utrymme för minska utbudsstörning i logistikkedjorna, och cementen kommer ge stenhårda effekter.

Alternativt så ingriper regeringen på något vis. Men det är bråttom och tar åratal att ta fram nya ansökningar och underlag. En utväg är att regeringen på något vis hänvisar till rikets försvar och säkerhet och ingriper.

Annars kommer vi få se en valrörelse 2022 med ett land i ekonomisk kris och där en lång rad politiska utspel fastnat i cementbristen - inga nya fängelser, inga nya polisstationer, inga nya bostäder, inga nya vägar, inga nya järnvägar, inga nya vindkraftverk eller annan kraftproduktion, bara arbetslöshet och konkurser.

Bloggen hoppas som vanligt ha fel, men skriver och agerar på detta med förhoppningen att genom exponera problemet så kanske vi kan göra något åt det, eller åtminstone mildra smällen. Miljöpartisterna och miljöfanatikerna tror på den omöjliga gröna tillväxten, men i verkligheten kan vi inte ens bibehålla vårt nuvarande samhälle utan fortsatt resursförbrukning. Det vet alla som är pålästa om t ex peak oil - kan inte resursutnyttjandet fortsätta i samma takt så kommer initialt ekonomin ta en stenhård smäll och de tre villfarelserna gör att det inte bara är att byta till något annat hur som helst. Inte ens PEAB kan det med samma volym, på kort tid och för alla tillämpningar oavsett vad de säger om "andra bindemedel".

Till en början kommer nu flera viktiga veckor gå förlorade på grund av semestrarna. Passa på och njut av betald ledighet. Till hösten kommer kanske beskedet om uppsägning.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

63 kommentarer:

 1. är semester legetimt i en kris?
  Är det då ens en kris?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, när de som kan säga som det är är på semester, och även chefen själv är på semester och tillförordnad har ytterst små mandat, så kommer inget hända. Det kan bli lite drag när de som kan något är tillbaka mot mitten av augusti och säger som det är.

   Radera
  2. Vad bolagen borde göra är dra in folk från semestern och börja räkna.

   Radera
  3. Och ringa runt och beställa vartenda ton cement de kan, lägga om byggplaneringen till att gjuta maximalt och låta allt annat vänta osv. Men nu har folk semester.

   Radera
  4. Ok, jag är väll naiv och lite skadad av mitt arbete.
   Dvs när det är kris ombeds vi avsluta ledigheter och hjälpa till.

   Radera
  5. Exakt, man ringer in den semestrande kompetens vid den här typen av kris

   Radera
  6. Kris är det först när cheferna börjar arbeta och eftersom det verkar som de inte gör det så verkar det således inte vara någon kris! ;)

   Radera
  7. Det kanske är en förhandlings strategi att låta det gå så långt att man måste få dispens

   Radera
  8. Jag trodde också att det var förhandlingsstrategi och underskattade allvaret i situationen. Det jag lärt mig de senaste dagarna säger att det är f-n så allvarligt. Vi kan få totalkollaps i banksektorn och tvingas införa € under tvångsförvaltning från ECB redan i år.

   Radera
  9. Har redan en skvätt kapitalreserv i euro, är det läge nu att flytta över mer från SEK?

   Radera
  10. Likviditet i Euro kommer vara bra att ha när du ska amortera ditt nya tvångskonverterade banklån...

   ...eller Bitcoin.

   Radera
  11. Cornu. Exakt min tanke: "ringa runt och beställa vartenda ton cement de kan, lägga om byggplaneringen till att gjuta maximalt och låta allt annat vänta osv."

   Utan betongen stannar Sverige. (Inte bara bilen).

   Det brukar vara 6 dagars karens till a-kassa.
   Under dag 101 till 200 är ersättningen 80 procent men högst 760 kronor per dag. Under dag 201 till 300 är ersättningen 70 procent men högst 760 kronor per dag.

   Det blir i snitt ersättning under 21 dagar per månad, med max 760 kr/dag, vilket ger knappt 16.000 kr/dag-skatt.
   Enligt lönestatistik med medel bruttolön per månad för en byggnadsarbetare inom bygg och anläggning är ca 25.000 kr, efter 9 år.
   Jag hoppas att byggjobbarna har välavlönade fruar!

   Radera
  12. Fram till hela 2022 är ersättningen höjd till som mest 25 025 kr per månad vid en månadslön på minst 33 000 kr.

   Radera
  13. Ja nu ser jag att det finns flera tillfälliga max belopp. Det kanske inte blir så mycket blodpudding och pölsa för byggjobbare ändå.

   Radera
  14. Apan. Wow, ingen större fara att bli arbetslös pga betong-brist, om man är med i en a-kassa och varit det under en tillräckligt lång tid.

   Tänk om jag kunde vara arbetslös! Tyvärr är jag är student och jobbar samtidigt.

   Radera
  15. Det är redan huggsexa om den cement som finns i lager, även om båtarna fortfarande går. De stora drakarna tar semester som om inga moln finnes på himlen, men de så kallade gjutarlagen har sett tecknen och gjuter som aldrig förr...

   Radera
 2. Det var länge sen jag hade nån Sverigefond i portföljen. Förstår inte vitsen med att ha det när man kan ha Europafond

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Länka dit igen och du åker ut från vitlistan.

   Radera
 4. Löfven borde få Nobelpriset i dumhet.
  Han är så djävla dum så att kyrkklockorna ringer när han går förbi.

  Kämpar med näbbar och klor för att bli omvald till statsminister.
  Nu när krisen för Sverige kommer när semesterperioden är över då kommer 200000 LO-anslutna att mista jobbet!
  Hade han varit begåvad hade han låtit Ulf Krisersson bli vald till statsminister!


  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom som mister jobbet är tyvärr inte längre LO-anslutna utan har lagt till ett D till det parti man röstar på.

   Radera
  2. Håller helt med dig. Att inte gå i opposition ett år och kunna använda offerkoftan med full hävstång under valrörelsen är komplett idioti. Dom hade tom kunna skylla det ökande våldet på den tillfälliga regeringen....

   Radera
 5. Bloggen har ju ropat VARG vid ett antal tillfällen men den här gången luktar det faktiskt varg på riktigt. Hur regeringen än gör så måste de övertyga Heidelberg Cement om att det är ansvarsfullt mot företagets ägare att fortsätta verksamheten i Slite. Detta kommer att kräva omfattande ekonomiska garantier från svenska staten.

  Även ett kortare stopp kommer att lösa ut konkurser hos de entreprenörer som bygger Sluss, Förbifart och allt annat och då är det inte bara att starta igen när cementen väl levereras.

  De som funderat på att sätta om lånen på sina hus kanske skall hinna med värderingen under augusti innan botten går ur alltihop. Bankerna kör aldrig ut nån från bostaden enbart för att säkerheten sjunkit i värde utan bara när räntorna inte betalas under längre tid. En rejäl cashbuffert räcker till många års (garanterat låga) räntor. Räkna också med fortsatt amorteringsfrihet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer alltid ropa VARG när jag ser ett problem som inte uppmärksammas, i förhoppning att vi därmed kan undvika problemet.

   Radera
  2. Den här gången är läget för Sverige allvarligt djävligt farligt.
   Till skillnad mot tidigare nationella kriserna är att förr var medvetenheten om katastrofen utbredd bland intellegent folk.

   Nu för tiden styrs vi av dumt folk.

   1809 hade vi en folkgrupp,militär( adeln) som med våld avsatte kungen.
   Det skrevs ny grundlag,en ny kung insattes i styret.
   Det blev en lyckträff,Bernadotte!.
   Fred med Ryssland!

   Vargen är redan här,vargen heter EU!

   Radera
  3. Hur får du till det till EU? Det är ju snarare i värsta fall cementproduktion i EU som får ersätta bortfallet.

   Radera
  4. En publikation som ofta ropar VARG är den finska moderata "Nätnyheterna" (Verkkouutiset). Igår publicerades artikeln: "Varning från USA: Ryssland väntar på rätt ögonblick för att slå till mot Europa".
   Enligt professor Andrew A. Michta kan en förskjutning av USA: s fokus till Asien leda till ett vakuum i Europa.

   Artikeln hänvisar till nätpublikationen 1945 (för två dagar sedan):
   "There is a serious storm brewing in the Indo-Pacific, with a possible kinetic engagement between the United States and China in the not-so-distant future. If our European allies refuse to resource their defense, Russia is likely to wait until most U.S. assets, save for high-end strategic enablers, are in Asia and blackmail and extort Europe, or worse. Were this to happen the entire transatlantic community would be the loser."

   Det kunde vara bra att ha lite betong på lager för försvarets behov i så fall.

   Radera
 6. Om detta scenariot faller in, vad är oddsen att Löfven III får genom sin budget i höst?

  En budget som troligen svänger åt vänster?

  Haha. Hade varit popcornsdags om det inte varit så att vi (eventuellt) sitter i samma båt allesammans.

  SvaraRadera
 7. Sverige måste - oberoende av vilka som styr - vara världsbäst på att skjuta sig själv i foten eller högre upp. Försvarsnedrustning, migrationspolitik, energiförsörjning/distribution, skogsbrukspolitik och nu cementförsörjning ... Tur för makthavarna att tiden är förbi för att förverkliga en revolution som den beskrivs i Stephen Coonts roman "Under siege"!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte Sverige S+MP+C, L och V på ett hörn. Men S låter public service basunerar ut att de viktigaste frågorna i Sverige är faran med marknadshyror, höjd fastighetsskatt och skogsbruket vilka de troenden sväljer med hull och hår skulle lösa samhälletsproblemen. Övriga frågor anses vara överdrivna av högern och bemöts med att det förmodligen har något att göra med främlingsfientlighet och vinster i välfärden. Så spiralen kommer fortsätta nedåt så länge inget parti på den röda skalan verkligen vågar lyfta dessa frågor.

   Radera
 8. Officiellt så är de på semester. Men högst troligt så arbetas det i det tysta bakom kulisserna. Kan inte tänka mig annat än att de inser vidden av problemet. Vågar knappt sätta någon procentsats. Men över 50% på att de krånglar sig ur detta på något vis, och åstadkommer en rimligt acceptabel lösning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju ändå rätt okej :)
   Problemet är ju fortfarande att ett stort dagbrott havererar grundvattennivån på Gotland i ett känsligt område. Samtidigt som cementen måste fram så att säga.

   Så det blir nog en kortsiktig lösning, dvs fortsatt tillstånd tills importen kommit till stånd.
   Att betongen blir dyrare och Öjn blir helt beroende av turism för att överleva är en annan sak.
   Ja och så Almedalsveckan.

   Radera
  2. Ja, det löser sig säkert till slut. Det är väl i riksdag och regering som gräddan av den yppersta lärda eliten sitter, som sig bör :)

   Radera
 9. Jag har uppfattningen att byggen av vindkraft fortsätter med dyrare annan cement från andra länder till de som levererar betongen. Mer betong går knappast åt för att skapa tyngd och stabilitet till tornen. Dyrare fartygstransporter för cementen är en självklarhet. Själva kostnaden för betongen när det gäller vindkraftverk är inte så stor. Den stora utbyggnaden i norra Sverige lär fortsätta.

  När det gäller andra former av konstruktioner är det mer kritiskt. Jag delar helt uppfattningen att problemet med cementproduktion måste uppmärksammas mer.

  Många svenska företag, som inte behöver nya byggnader närmaste tiden, drabbas inte utan kan fortsätta under sin egna högkonjunktur. Om företaget mest lever på export och tar betalt i annat än svenska kronor ökar istället vinsten.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror på var och vilken typ av fundament som används. Mest betong går ju åt till de fundament som bygger på en basplatta.
   I runda slängar 5% av kostnaden är fundamentet. Mer om det är off shore, mindre om det är lättgrävd stabil mark.
   Dubbelt så dyr betong innebär inte någon större kostnads påverkan alltså.

   Radera
  2. Dubbelt så dyr betong innebär att cementkostnaden stigit mer eftersom det mesta i betongen är sand, grus och vatten. Fundamentet innehåller också en hel del stål. Den dyrare betongen innebär därmed att det årliga genomsnittliga prisfallet för nya vindkraftverk blir något mindre än normalt.

   Betyder att hotet mot den snabba industrialiseringen av norra Sverige från mindre elproduktion är obetydligt. Däremot kan nya fabriksbyggnader och bostäder dröja.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Enig. Tror inte fanatikerna tillåter utbyggnaden av oplanerbar elproduktion att bromsas och därmed avindustrialiseringen av Sverige och omvandladet till ett fattigare land.

   Radera
  4. Rickard, fanatikerna försöker bromsa utbyggnaden allt de kan. Den ökande elproduktionen kommer allt mer gå till att omvandla en mängd vatten till vätgas. Vätgasen tillverkas mer av när elen är billig och i mindre mängd t.o.m. inte alls när elen är dyr. Trevlig artikel om den första anläggningen i norr i svd igår.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. Vätgasen kan inte till rimlig kostnad ersätta 20000MW som inte finns tillgängligt under en vindstilla vecka.

   Alla vindkraftafanatiker duckar detta. Du också.

   Eller så säger de att vi skall handla med andra länder. Där de också har vindkraft och lika vindstilla.

   Att bygga en vindkraftsbaserad elförsörjning är verkligen en perfekt storm (sic)

   Räkna på det.

   Vindkraften duger som billigt komplement till vattenkraften, så några tusen MW sedan behöver den betala för en massa reglerkraft.

   Tänk på det när du investerar.

   Radera
  6. Rickard, dröjer innan vindkraften nått 20000 MW en blåsig dag. Har du förresten upplevt en totalt vindstilla vecka vintertid i hela landet?

   Jag har aldrig ansett att en enda källa till energi är nära. Fusion kommer säkert närmare än dagens livsviktiga reaktor, men tar rimligen tid att bygga ut. Närmaste åren växer vinden kraftigt, men den är inte ensam.

   Ja jag vill ha högspända likströmsledningar över hela Europa och inte bara mellan norr och söder i Sverige.

   Vätgas kan lagras enklare i andra molekylära former. Ska strax ta ett litet glas som innehåller C2H5OH till tror jag 12-13% ute i en Badenbadenstol med en god bok.

   En större investering har jag i ett företag som ska utvinna el från havsströmmar strax och inledningsvis redan producerar från månkraft, dvs tidvatten.

   Biomassa för värme och kraft kan också utvecklas mer. Anser att vi ska ändra dna i växter för bättre tillväxt. En del alger växer en halv meter per dag.

   Min uppfattning om elkraft från solen via tex solceller gör att jag utgår från att mycket kommer nyttjas kring ekvatorn för att tillverka vätgas osv.

   Har en mindre investering i ett företag som störtdök i fredags som tillverkar el från värme av låg temperatur. Deras stora beställning på Island för tillverkning av el från varmt vatten minskas för de närmaste åren. När borrtekniken blir bättre kan detta bli gigantiskt.

   Bytte ut min stora investering i vind för några år sedan och har obetydligt kvar för jag anser att vinden klarar sig men andra energiformer behöver stödjas.

   Nu anser jag att vätgas från fossilfri el har en stor tillväxtpotential men svårigheten är att hitta rätt företag att stödja.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  7. Det finns finska betong-bolag, som är verksamma även i Sverige och tillverkar fabriksbetong och prefabricerade element (t ex Lujabetoni.fi).

   Radera
  8. Nanotec. Etanol-molekylen C2H5OH ser ut som en hund enligt den tredimensionella molekyl-modellen. Och dricker man för mycket alkohol, riskerar man att bli en "fyllehund".

   Radera
  9. Marjatta L. Jo det är en fin liten vovve, men farlig om man blir riktigt biten av henne. Jag är nog mer kaffeberoende. Nu ut för att plantera om tomater i lilla förfallna växthuset. Nytt tak behövs men väggarna ger ett skydd. Vi drar upp från frön och planterar sedan om till allt större krukor med hinkar som slutsteg vilket är nu när en hel del har mogna tomater av olika sorter. Blev försening i våras.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  10. Nanotec. Båda mina föräldrar blev svårt bitna av "den lilla fina vovven". Jag är också mer kaffeberoende och kolsyrat kranvatten slinker ner bra också. Jag odlade tomater från frö förut, men de hann inte bli röda i bygg-plast-växthuset. Men jag odlar mycket prydnadsbuskar och "krukar om dem" till större, tills jag planterar ut dem i trädgården.

   Radera
  11. Marjatta L. Tråkigt att dina föräldrar blev så illa bitna av den lilla vovven med röd nos. Har just ätit lunch med kolsyrat vatten från Mälaren. Vårt stora växthus har glas i väggarna och isolerpiast i taket. Har dragit in el men ännu sedan bygget 2005 har vi bara haft igång en bilvärmarfläkt några få nätter och mest lite väv på hösten för att få lite längre skördesäsong. När jag låg på sjukhus nästan hela 2011 kom jag på att jag längtade mest till att få sitta i växthuset och se tomater i olika färger mogna. Solmogna tomater smakar helt annorlunda än köpta.

   Alla som har ett soligt fönster borde odla några plantor där. Vi startar normalt med att börja dra upp från frö inne och sedan omplantera till större krukor i stora växthuset för att senare, men tidigare än i år, flytta dem till lilla växthuset, som sedan för stor snölast än saknar tak. Vattning tar sin lilla tid så här års.

   Har länge tänkt bygga något litet inre växthus av byggplast och ha det uppvärmt under hösten. Ja givetvis drar vi upp blommor och bär för utplantering också.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  12. Fusion, likstömsledningar kors och tvärs, månkraft soldriven elektrolys och genmodifierade alger ?
   Innan alla de där fyllefantasierna har blivit verklighet har folk i södra delarna av landet frusit ihjäl.
   Ser ut som enda lösningen är att hinka brännvin tills man blir varm framöver. Då har de arbetslösa byggjobbarna nåt att göra också.

   Radera
  13. R & J verklighetens trender ser du bättre när du blir lite äldre. Det är svårt att se vad som händer nu och än mer snart samt lätt att se bakåt. Det är effektivare att hjälpa till att skapa framtiden.

   Tycker vi kan enas om att försöka hindra en brist på cement i Sverige och därmed rädda byggjobbarna från att behöva hinka brännvin.


   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 10. Jag undrar om Bloggaren eller kompis till bloggaren blankar Peab.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tar aldrig negativa positioner. Ställer mig vid sidan om istället.

   Radera
  2. Det är tanke, egentligen tycker jag positiv om dig. Men det är många blankare som precis arbeta på detta sett om det är inte bara hedge.

   Radera
  3. Blankning är som rysk roulette. Har kostat folk livet.

   Radera
 11. Ser att du fortsätter med en portföljbalans som baseras på den sverigebaserade konjunkturmodellen.
  Är resten av världen i fas, eller finns det motsvarande modell om man vill räkna fram en portföljbalans för globala investeringar?

  SvaraRadera
 12. Ser att du fortsätter med en portföljbalans som baseras på den sverigebaserade konjunkturmodellen.
  Är resten av världen i fas, eller finns det motsvarande modell om man vill räkna fram en portföljbalans för globala investeringar?

  SvaraRadera
 13. Hmm.
  Det verkar bli dubbla inlägg om man backar i telefonens webbläsare. Kanske sänder om formuläret.
  Ber om ursäkt!

  SvaraRadera
 14. Som utomstående är jag något skeptisk - Är det verkligen så illa, att ett sketet kalkbrott på Gotland är pelaren som håller upp hela Sveriges tillväxt?

  Det låter något orimligt, men jag är inte insatt alls i dessa frågor så...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Precis som att en enstaka 400kV stamledning inte är enda som hindrar miljoner svenskar från att leva i mörker, kyla och misär under lång tid.

   Radera
  2. Enig Rickard, vi måste bygga fler stamledningar. Speciellt som den stora exporten av el till Finland minskar när och om Olkiluoto 3 som började byggas 2005 och skulle vara klart 2009 nu blir klart nästa år som är senaste budet.

   Nu går jag ut i värmen ett tag. Behöver vattna tomaterna och plocka lite hallon.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Olkiluoto 3 har redan laddat kärnbränslet och håller på med kärnteknisk provdrift, men man missar vinterns elproduktion och räknar med att börja leverera el först under april nästa år. Testningen och vissa underhållsarbeten är orsaken till fördröjningen.

   Radera
 15. Jag tackar a den tänkande delen av befolkningens vägnar för ditt engagemang och att du använder din plattform i detta syfte för allas vårt gemensammas bästa, på föredömligt sätt. Det gäller även fler andra civilisatoriska frågor.

  Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ett tack från mig också, för intressanta och spännande inlägg, Cornu.

   Radera
 16. Törs någon säga om det här skulle bli nettonegativt eller nettopositivt för bostadspriserna på kort sikt?

  Tänker att färre nybyggda bostäder givetvis talar för högre priser i befintligt bestånd... Men att den tillhörande arbetslösheten, allmänna oron och bromsade tillväxten skulle agera för stor motvikt mot det.

  Personligen tror jag inte att den heliga Marknaden™ skulle ha missat att prisa in denna potentiella misär under gårdagens börsdag bara för att det är industrisemester.

  Sedan är ju frågan hur mycket av arbetskraften inom byggbranschen som härrör från Sverige och därmed skulle lyfta A-kassa av detta, enligt någon kommentar i tidigare inlägg om ämnet?

  Men vad vet jag? Se användarnamn...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så som jag känner utländsk arbetskraft från EU underutnyttjar de de svenska skyddsnäten för att de saknar koll.

   Jag tror Göran Persson inte är så stolt för sitt snack om välfärdsturismen som endast infann sig på marginalen.

   Radera
  2. Vi brukar anlita polska byggjobbare och de är inte medlemmar i någon a-kassa. De lider istället genom arbetslösheten och lånar pengar av sina vänner. Det verkar inte vara rumsrent i Polen med trygghetssystem. Vi hade svenska byggjobbare förut, men några av dem gjorde ett dåligt jobb, överdebiterade eller var otrevliga, tyvärr.

   Radera