Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-07-29 09:08

Reducerat exponeringen mot svenska aktier ytterligare på grund av cementkrisen

Jag har igår reducerat exponeringen mot svenska aktier ytterligare på grund av cementkrisen. Ingen av mina depåer ska nu ha mer än 10% svenska aktiefonder, och flera av dem har mindre än så eller saknar nu helt exponering mot Sverige. Orsaken är cementkrisen, som om den inte stoppas kommer slå stenhårt mot svensk ekonomi och svenska företag på ett ofta oförutsägbart negativt sätt.
En samling Kruger-aktiebrev. Antagligen som samlingsobjekt värda mer än pappret de är skrivna på.
Det kan förstås finnas kvar svenska aktier i t ex europeiska småbolagsfonder eller globala aktiefonder, och företag med verksamheter i Sverige, som kommer drabbas. Det går inte att skydda sig helt.

Totalt handlar det om att ha reducerat exponeringen mot Sverige i sju olika pensionsdepåer (ett gammalt IP, PPM och fem olika tjänstepensionsdepåer), fyra privata depåer och två bolagsdepåer, varav en privat Lysa och en Lysa-kf för bolaget.

Fördelningen 50% aktier och 50% fonder har inte ändrats i Lysa. Cirka 20% av Lysas aktier är svenska aktier i form av Öhman Sverige Marknad Hållbar, vilket gör att man vid 50% aktier landar på cirka 10% exponering mot svensk aktiemarknad. Dock är fördelningen av räntedelen hos Lysa till en större del svenska obligationer - jag får den till 62% - vilket gör att man ökar exponeringen mot svenska företag via deras företagsobligationer om man reducerar aktieinnehavet hos Lysa. Samt ökar exponeringen mot den svenska kronan.

Det är knappast så att de svenska företagsobligationsmarknaderna kommer gå oskadda ur cementkrisen. Om inte krisen stoppas kommer svenska kronan försvagas och kräva högre räntor från företagen. Därtill kommer det finnas vad som troddes vara evigt stabila bolag som nu får problem med ekonomin, t ex obligationer hos LKAB, SSAB, bygg- och fastighetsbolagen. Smällen blir kanske mindre illa än för aktiekurserna, men bolag som får lägga ner stora delar av verksamheten kommer nog inte gynnas räntemässigt.

Hur man än vänder sig har man förstås ändan bak. Om krisen förverkligas så kommer även du som är utanför de direkt berörda branscherna drabbas - om inte annat via permanentade krondiken, investeringar som uteblir, t ex stopp för byggandet av nya sjukhus, förlossningskliniker, vårdcentraler, skolor, fängelser, dagis och infrastruktur som du hade räknat med. Flyttat till nybyggt villaområde och trodde att det skulle byggas ett dagis? Glöm det. Även trähus består till 20-30% av betong, mestadels till grunden. Och att rita om tänkta betongbyggnader till trähus och söka nya bygglov tar många år. Extra roligt är när regeringen igår gick ut med nya järnvägar norrut. Utan betong tydligen.

Om krisen avblåses av regeringen så har vinsten på den svenska aktiemarknaden varit något lägre för min del under uppehållet, men bör kompenseras av utländska marknader. Om krisen blir verklighet kommer t ex ett börsras på 30% påverka mina portföljer med mindre än 3% pga i snitt lägre exponring än 10% mot Sverige, snittet ligger nu på 5% så nedgången skulle i så fall bli 1.5% om utländska marknader blir oberörda.

Överlag är det alltid en bra idé att diversifiera bort från det land och den valuta där man har sina inkomster. Nu har förvisso Stockholmsbörsen varit en av de börser som gått bäst i världen senaste året, men det är inte något som kan fortsätta för evigt.

Så får vi se vad som händer med de internationella blankarhajarnas agerande när dessa är tillbaka från semestern i S:t Tropez och upptäcker blodet i det svenska vattnet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

17 kommentarer:

 1. En annan laddar bössan med likvider ifall köpläge uppstår.

  Men jag är iofs ung nog att ta -30% med ro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir scenariot verklighet är det snarare läge att ladda bössan med blyhagel.

   Radera
  2. 30% upp och ned är ju en vanlig dag inom kryptovalutor. Luttrad vid det här laget :)

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. "Nu har förvisso Stockholmsbörsen varit en av de börser som gått bäst i världen senaste året, men det är inte något som kan fortsätta för evigt."
  Stockholmsbörsen är väl en av börserna som gått bäst i världen alla tider? USA har kanske gått bättre, men Sveige är väl i toppen ändå?
  Men det till trots, inget varar för evigt.

  Jag tar dock detta med ro, jag är en av dem som tror på en lösning i september.

  SvaraRadera
 4. Det verkar ju dock som att den samlade börsexpertisen inte ser någon ko på isen. ATH i Sverige nästan dagligen och inga mörka moln på himlen. Vem har rätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marknaden har ju alltid rätt. Likt bloggläsarnas 81% så utgår marknaden från att krisen uteblir och löses.

   Radera
 5. Enligt den TA som jag följer kommer perioden augusti - november bli en skakig period. Vad det är som sätter igång detta vet man inte. Kanske detta är en del av det? Macro i Europa ligger i korten, kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har säkert fel men investerar därefter.

   Radera
  2. Ekonomin är redan överhettad med kapacitetsbrister. Minsta störning slår stenhårt.

   Radera
 6. Också märkligt att börserna här tågar på när det varit ner i Tokyo och Hongkong en tid. Hongkong ner ca 20% sista 5 månaderna exempelvis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att Hong Kong sjunker beror att kinesiska myndigheter ställt långtgående regulatoriska krav på internet och teknikföretag. Finns ingen koppling till Stockholmsbörsen.

   Radera
 7. Marknaden är fortfarande på semester.

  SvaraRadera
 8. Marknaden är fortfarande på semester.

  SvaraRadera
 9. Vi får se hur långt vågorna sprider sig och vilka beroenden och kopplingar det finns i de finansiella systemen. Vem vet, det kanske blir som med Creditanstalt i Wien 11 maj 1931...

  SvaraRadera
 10. Som småsparare har jag i mer än 20år sålt av i god tid till kräftorna
  Nedgång mellan kräftpremiären och älgjakten i år?

  SvaraRadera