Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-07-24 14:00

Nya Zeeland bryter resebubblan med Australien efter smittoutbrott i Sydney - 25 000:- för karantän

Nya Zeeland bröt igår sin karantänfria resebubbla med Australien efter ett större smittoutbrott i Sydney. Inte ens med de stenhårda restriktionerna och återkommande nedstängningarna klarar de två länderna av att skydda sig helt mot Wuhan-pesten.
Ankomstterminalen på utrikesflygplatsen i Sydney, några veckor innan pesten började sprida sig på allvar i början av 2020
Nya Zeeland och Australien har som isolerade önationer haft en resebubbla där man kunnat resa mellan  syskonländerna utan karantän. 

Igår upphävde Nya Zeeland resebubblan och återinförde karantänkrav för resande från Australien till Nya Zeeland efter ett smittoutbrott i Australiens största stad Sydney. Boende i Nya Zeeland har tills nästa fredag på sig att återvända hem utan att behöva sättas i karantän. Därefter måste alla sättas i karantän, och då handlar det inte om självisolering hemma utan managed isolation facility, MIQ.

Karantänen för exempelvis två vuxna kostar 4 050:- NZD eller nästan 25 000:- SEK. Priset för en ensam vuxen är cirka 19 000:- SEK.

Smittspridningen i Australien är fortfarande väldigt låg mätt med europeiska mått mätt, och nästan obefintlig i Nya Zeeland, men de stenhårda åtgärderna som krävs för detta, och som antagligen bara fungerar för isolerade länder som dessa, är drakoniska. Australien upplever ändå just starten på en tredje våg.

Både Australien och Nya Zeeland har från början gynnats av att Wuhan-pesten utbröt när det var sommar på södra halvklotet, med tillhörande lägre smittspridning, medan det var vinter i bland annat Europa. Kombinerat med de stenhårda åtgärderna och den geografiska isoleringen har länderna klarat sig rätt bra, men frågan är hur de om någonsin ska kunna öppna upp igen. Från Nya Zeeländskt håll sägs det rent av att man kanske aldrig kommer gå tillbaka till forna tiders öppenhet.

Endast 12% av Australiens befolkning har fått två sprutor vaccin och 18% en spruta. För Nya Zeeland har 13% fått två sprutor och 6% en spruta. I Sverige har 39% fått två sprutor och 22% sin första, och i Europa 37% två sprutor och 10% sin första. Detta avser hela befolkningen, inte bara vuxna. NZ och AU ligger enormt efter med vaccineringarna inne i sin mycket sårbara fd resebubbla och någon immunitet pga sjukdomsutbrott finns inte heller, pga det fåtalet smittade.
Tävlingsbåtar i Hobarths hamn på Tasmanien efter Rolex Sydney - Hobart Race 2019, här supermaxin Scallywag


Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

27 kommentarer:

 1. Svar
  1. 26 dödsfall, verkar som myndigheter där verkar för sin befolknings bästa. Inga "rekommendationer".

   Radera
  2. "För sin befolknings bästa", vilka typ av styren är det som brukar ha det argumentet?

   Radera
  3. Australien är ett annat exempel som likt sovjet tillämpar särskilda tillstånd för den som vill lämna paradiset. Just fastboende australier är särskilt drabbade.

   Till Pakistan nekas sju av tio avresa tidigare i år men bara tre av tio till USA.

   https://www.smh.com.au/politics/federal/border-force-travel-rejection-rates-raise-racial-bias-questions-20210520-p57tjp.html

   Radera
  4. Vad är alternativen till "för befolkningens bästa"?

   Radera
 2. Varför går vaccinationerna så trögt där, immuniteten varar i 6-8 månader om man går efter antikroppar, ungefär så länge som behövs för att vaccinera en befolkning och innan nästa vaccination bör påbörjas, ser ingen orsak varför man inte kan få ett jämt fungerande flöde ur befintliga och flertalet nya vaccinfabriker med den längden på immunitet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Referens på den, 6-8månader? mRNA varar längre, det vet vi idag.

   Radera
  2. Intressanta alternativ, antingen vandrande nåldynor eller döda, verkar vara en mindre hållbar utveckling vi har framför oss.
   Kan det möjligen finnas alternativ eller är vi för all framtid beroende av medicinindustrins goda vilja?

   Radera
  3. Tur man bor där medicinindustrin finns, Stockholm har förvisso Astra 😬

   Radera
  4. En anekdot efter att pratat med bekanta i Australien. Många ser inte vitsen med att vaccinera sig då de ändå kör med stenhårda lockdowns varje gång smitta upptäcks

   Radera
  5. Nature skrev nyligen om delning av vaccin-doser, för att få ett skydd hos fler personer, snabbare, när det är ont om vaccin. Om man sprutar in 1/4 eller 1/2 vaccindos, så kan man hjälpa väldigt många fler människor. Immuniteten kanske inte blir lika bra, men vaccin-biverkningarna minskar. Förr i tiden, när det har varit ont om vaccin har man ibland delat på doserna. De delade doserna visade sig också ge ett bra skydd mot covid.

   Radera
  6. Våran federala regering satsade hårt på AZ-vaccinet (egen produktion inom landet) samt ett annat lokalt framtaget vaccin som las ner. Efter ett gäng döda pga blodproppar från AZ-vaccinet så rekommenderas det enbart till 60+ och Pfizer är det rejäl brist på. En stor anledning till den låga vaccineringsgraden (12.3% första dosen, 30.2% två doser).

   Radera
  7. Mikael, avser du Australien eller NZ?

   Radera
  8. Vad är din personliga uppfattning om lockdowns i Australien, eller har ni inte drabbats i din delstat?

   Radera
  9. Boende i Melbourne så har väl drabbats värst i landet hittills. Totalt 6 månader i varierande grad av ”lockdown”, merparten under våran andra våg förra vintern. Då tyckte jag restriktionerna i staten behövdes även om jag inte gillade hur inkonsekventa reglerna kunde vara och hur dåligt de skött karantänen. Mest av egoistiska själ, för alternativet hade vart att vi vart utestängda från resten av staterna ifall vi inte fått ner antalet kända aktiva fall till nära noll och jag vill kunna resa runt i landet. Men är enkelt för mig att säga som inte drabbats finansiellt av pandemin. Kanske tänkt annorlunda ifall jag drev en restaurang. Nu har man mest vant säg känns det som, 5 dagars eller 2 veckors lockdown då och då är inget jag tänker så mycket på.

   Radera
  10. Vad är din sysselsättning?

   Radera
  11. Egenkonsult inom systemutveckling. Var nog längesen jag fakturerade så många timmar som 2020/21.

   Radera
 3. 47,6% har fått två sprutor i Sverige dock. Europa ligger före oss i snitt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att Cornu räknade med hela Sveriges befolkning för att få den lägre siffran.

   Radera
  2. Ja, det står i texten. Hela befolkningen. Gäller även hela befolkningen i Europa. Data från ourworldindata, som kör mot hela befolkningen oavsett ålder.

   Radera
 4. Denna hysteri kommer det skrivas hyllmeter om i framtiden.

  SvaraRadera
 5. Nya Zeelands statistik:
  Smittade: 2 855
  Tillfrisknande: 2 749
  Döda: 26
  Total befolkning : ~5 Miljoner

  SvaraRadera
 6. Zero-covid dreamla.. nightmarelands.

  Hur länge håller de fast vid denna ohållbara strategi? Tippar på till sommaren sen måste de göra helt om som Danmark och så är inte viruset farligt längre. "Det var planen hela tiden".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visserligen, men så långt har de haft färre döda, vilket är ju en bra sak. Sen hjälper deras läge och miastänkt färre entrypoints till antagligen plus att de har en lite okänd gränskontroll.
   Dock är det så att det som helhet verkar saknas en exit-strategi ur pandemin för världen, förutom massvaccination och att viruset blir mindre smittsamt. Det sista är dock en förhoppning, det är inte en garanti. Evolution verkar inte fungera så enkelt. USA verkar jobba på nägot mer dock. Men annars inte hört om något mer.

   Radera
  2. Det kommer nya spännande vaccin produkter från USA så håll skjortärmen upprullad.

   https://www.expressen.se/tv/nyheter/coronaviruset/nytt-vaccin-ger-skydd-mot-flera-typer-av-coronavirus/

   Radera
 7. Och När Nya Zeeland slutligen öppnar om 15 år har de så dåliga immunförsvar att de dör som Nordamerikas indianer av vanlig förkylning.

  SvaraRadera