Aktuellt

Kapten stoppade order om amerikanskt kärnvapenanfall under Kubakrisen 1962

Under Kubakrisen 1962 mottog en kärnvapenbas på Okinawa order om att avfyra sina kärnvapen. Ordern bekräftades, men ansvarigt befäl kapten W...

2021-07-02 11:41

Mångas vaccinationer har inte rapporterats in till registret och Covidbevis.se - inte ens om de gjordes för flera veckor sedan

Många läsare och följare meddelar att deras vaccinationer inte har rapporterats in till det nationella vaccinationsregistret (NVR) och med det saknas på Covidbevis.se. För en del innebär det inställda resor utomlands. På den positiva sidan kanske statistiken över antalet vaccinerade i Sverige därmed är för låg?
Inte säkert att det är inrapporterat
Covidbevis.se uppger att det kan ta sju dagar innan en vaccination rapporteras in, men många läsare rapporterar att deras ännu äldre vaccinationer inte finns i registren. Därmed kan man inte få ut ett covidbevis och måste eventuellt ställa in inbokade utlandsresor, som man egentligen skulle få göra som vaccinerad.

Ett urval av till bloggen inrapporterade fel:

En läsare skriver:
"Dos 2/2 finns med, men inte dos 1. Udda. Enligt myndigheten ska man kontakta dem om någon av doserna inte finns med. Att kontakta dem på telefon är totalt meningslöst har jag nu fått erfara. Mail har de inte svarat på."
Via ett direktmeddelande skriver en följare:
"Fick min andra Covid vaccination 10:e juni. Båda på vårdcentral i region Stockholm. Tänkte åka över till Köpenhamn och loggade in igår för Covid bevis. Bara min första vaccination syns."

En läsare från Göteborgsområdet uppger:

"Jag fick dos 1 den 18/6 på Nötkärnans drive-in vid Slottskogen i Göteborg. Har loggat in med bankid för att se, men inget registerat på covidbevis.se ännu. "

Bloggaren själv har drabbats och där handlar det nu om nästa åtta veckor utan inrapportering av Kronans Apotek och deras utförare Medicheck.

Kronans kundtjänst uppger att Medicheck har haft tekniska problem:
"Medicheck som ansvarar för vaccinationen och inrapportering av intyg har haft tekniska problem vilket har resulterat i fördröjningar. Har inte vaccinationsintyget kommit in efter 7 arbetsdagar så rekommenderar vi att du återkommer med [uppgifter] så kommer vi att ta detta vidare till Medichecks support."

Efter inlämnande av detaljerade uppgifter är beskedet att mitt fall ska åtgärdas inom kort, vilket antyder att man måste ägna sig åt manuell hantering. 

Kronans Apoteks presstjänst är lite mer vaga i sitt svar till bloggen.:

"Vi rapporterar vidare all vaccinationsdata till Nationella Vaccinations Registret via vårt journalsystem. Vaccinationsbeviset är ju dock en ny funktion från och med idag och eftersom all IT alltid kan strula så håller vi sedan i morse på och kontrollerar så att alla flöden av information från oss till Nationella Vaccinations registret fungerar som det ska på vår sida."

eHälsomyndighetens servicedesk skriver:

"Just nu är det tekniska problem med överföringen av andra vaccinationsdosen inom Region Stockholm till vaccinationsregistret." 

Som synes är det olika vaccinationsutförare som fått problem - såväl privata i VGR, som offentliga i Region Stockholm i dessa exempel. Det är förstås djupt olyckligt när man hänger upp människors rörelsefrihet på IT-system, där individuella aktörer inte klarat av att hantera flödena av data. Kanske ett väntat utfall av en stressad situation och brist på kompetent IT-personal. Själva covidbevis.se och det interoperabla EU-omfattande bevissystemet är det inget fel på, men inget system är bättre än det data som matas in i det.

På den positiva sidan så borde detta som konsekvens också innebära att antalet vaccinerade i Sverige är högre än den officiella statistiken, som rimligtvis baserar sig just på NVR.

Sedan blir frågan hur mycket manuellt arbete och hur många kanske tiotusentals eller hundratusentals vaccinationer som kräver handpåläggning för att hamna i registren. Många kan komma att förbli oupptäckta, så länge den vaccinerade inte begär ut ett covidbevis.

Rekommendationen är alltså att begära ut ditt covidbevis även om du inte behöver det just nu, för att få facit på att dina vaccinationer rapporterats in korrekt. Annars kan du få en obehaglig överraskning när du väl behöver beviset.

Kom ihåg att beviset bara gäller i sex tre månader.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

35 kommentarer:

 1. ” Nötkärnans drive-in vid Slottskogen i Göteborg.” What can go wrong liksom 😎. Fick andra sprutan i morse, seriös aktör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Friskt namn! Varför heter ingen "Doktor Dödsskugga", "Pest och kolera AB" etc?

   Radera
  2. Borde väl i alla fall vara pest eller kolera.. Men läkare med specialistkompetens pest känns som rätt nischad.

   Radera
 2. Och just för någon minut sedan damp ned i postlådan ett litet kort som intygar att jag på två angivna datum erhållit obligatoriska två doser av Pfizers dunderdroppar mot covid-19.
  Snyggt jobbat av Region Skåne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, region Skåne har skött sig väl under pesten. Grattis, ska Chiefen ut och resa nu?

   Radera
  2. Chiefen reser ingenstans ... Han har rest så det räcker och blir över! ... En cykeltur ner till ICA per dag är så långt man kan tänkas sträcka sig!

   Radera
  3. Du kan väl allt unna dig en resa till Örlogsstaden.

   Radera
  4. Den ligger kvar där den ligger och alltid legat resor till trots!

   Radera
 3. Testade och fick ut beviset omgående enligt beskrivningarna trots att jag bara fått nr 1 än på privat VC (nr 2 nästa vecka). Inget att klaga på!

  SvaraRadera
 4. Jag fick ut ett covidbevis utan problem, men det verkar bara gälla 3 månader från att jag fick beviset, inte 6 som står i texten i inlägget.

  SvaraRadera
 5. För några veckor sedan var det problem med att registrera dos 2 i vaccinationsregistret om en person fått olika vaccin vid första och andra sprutan. Då registrerades även andra sprutan som en dos 1 i registret. Jag vet inte om detta är fixat ännu, annars kanske det är en del av problemet.

  SvaraRadera
 6. Hur är detta tänkt att funka? Eftersom QR-koden inte innehåller en URL måste man ju ha någon special-app som jag antar att en nattklubb eller idrottsarena i Spanien inte har tillgång till. Hållbarhet på QR-koden dessutom 3 månader… Hoppas att vaccinationen håller längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "EU-länderna har enats om en enhetlig utformning som kan användas för både den elektroniska versionen och pappersversionen och som underlättar erkännandet."

   https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_sv

   Jag skulle dock väldigt noga kolla med aktuellt land vad som verkligen gäller i just detta land. Helt säker kan man dock nog inte vara när man står där vid kontrollen. Kan nog finnas en del "barnsjukdomar". Ett visst risktagande får man nog ha med i beräkningen.

   Radera
  2. Är ju såklart också rätt smart att ha intyget både i telefonen och utskrivet på papper.

   Radera
 7. "Region Stockholm har problem"

  Cue https://www.youtube.com/watch?v=vMDgekSlkD0

  SvaraRadera
 8. OT men i Berlin kommer man att rösta om att expropriera bostäder. Apropå marknadshyrorna alltså:

  https://www.welt.de/politik/deutschland/article232243893/Mueller-gegen-Enteignungen-Berliner-stimmen-im-September-ab.html?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så det är expropriation eller marknadshyror som blir Extravalets tema. "Tak över huvudet är en mänsklig rättighet"

   Radera
  2. Tak över huvudet är väl det, och med nordiskt klimat rätt nödvändigt. Det jag tycker att det största misslyckandet är att man pga av att det måste vara så "bra" så blir det går dyrt och folket får sova på en bänk eller under en bro, har man inte vet krav en så borde det vara lätt för samhället att erbjuda en tryggare plats att sova på utan att ställa några krav mer än att man inte är stökig och stör andra.

   Radera
  3. @Stefan: Nja, det var väl det som fällde regeringen. OM det nu blir extraval eller nyval är det ju upp till var och en att profilera sin egen politik, som säkert kommer att handla om en massa annat. Men jag tänkte länken kunde vara intressant även om det så att säga är förra veckans nyheter.

   @Dan: Ja, det där är en bra fråga. Är det infrastruktur eller en konsumtionsvara vilken som helst?

   Radera
 9. Blev lite extra tänkig här, vet inte ifall det hänger ihop med sprutdosen. Swishade iallafall lite pengar till Fredrik I. Det berör mig lite extra.

  SvaraRadera
 10. Jag fick dos #1 i tisdags men mitt covidbevis visar att jag fått två doser... Känns tryggt.

  SvaraRadera
 11. Som jag skrev tidigare tog det tre dagar för vaccinatören i Täby att leverera in information om min andra dos. Och som sagt, ett bra sätt att ta med beviset är via Frejas app.

  SvaraRadera
 12. Hur roligt är det att åka utomlands med alla restriktioner..

  SvaraRadera
  Svar
  1. I min erfarenhet bättre än någonsin. Bättre service, färre folk, bättre priser.

   Radera
  2. Ja det verkar bra. Har rätt bra koll på Spanien då jag strax åker dit. Billigt flyg och boende samt att man nu slipper munskydd utomhus. Verkar lätta mer och mer.

   Radera
 13. Risken att dö av Covid är ungefär lika med risken att dö av förgiftning för en person mitt i livet, och vem vill dö av förgiftning, lägger man då till andra ej nämnda faror med resor så måste det självklara svaret vara stanna hemma för säkerhetens skull.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du riskerar dock inte att sprida din förgiftning till andra på såväl ditt resmål eller när du kommer hem. Fast du kanske tänker att det bara ska vara du som inte är vaccinerad?

   Radera
  2. Som vaccinerad kan du fortfarande smitta andra.

   Radera
 14. Beställde mitt covid vaccinationsbevis samma dag som de öppnade. Tog 30 sekunder. Bara ifall jag skulle få för mig att åka oplanerat någonstans.

  1) Logga på covidbevis.se med BankId
  2) Klicka på knappen "Hämta ditt covidbevis"
  3) En sekund senare dyker det upp på skärmen.
  4) Klickar på ladda ner och får en pdf
  5) kollar Kivra, ja den finns där med.

  Det här är verkligen ett kvitto på hur bra vårt samhälle verkligen fungerar. Imponerande.

  SvaraRadera
 15. Var tvungen att kika om min vaccinering från 10e juni (första shotten) var registrerad.

  Det var den naturligtvis inte.

  Har nu mailat med screenshot på både bokningsbekräftelse och bild på den lilla lapp man fick med sig därifrån, Får se om jag får nått svar....

  Till inlägget ovan (svinto) - japp, ett bra bevis på att det i allt väsentligt är en icke fungerande organism.

  SvaraRadera
 16. Kollat mitt. Allt är som det ska. Var dock privat. Macc vaccin.

  SvaraRadera
 17. Vaccinerades 9/6 på ofantliga sektorns egen inrättning, s.k. vårdcentral, i Region Stockholm. Inte ett spår av det på covidbevis.se. Samma erfarenhet för flera i bekantskapskretsen. Ringde nämnda VC som bekräftade att de kunde se vaccinationen helt i sin ordning i sitt journalsystem, samt att jag inte direkt var den enda som hört av sig om detta problem. Så nåt skit I integrationen mellan systemen, och vårdpersonalen får ta smällen som vanligt när puckon som jag ringer och tar deras tid från viktigare saker.

  SvaraRadera
 18. Hur blir det, lyckas vänsteraktivisterna få det nuvarande ekonomiska systemet på fall och bringa armod, förtryck och elände.

  https://www.express.co.uk/news/politics/1457950/lockdown-labour-scientists-plot-bit-more-restrictions?fbclid=IwAR3O0ZyAyzGTQASVhPCUENNeFQcJwTkpuJg25Be3jWMh0Sl09cOH_EIovhY

  SvaraRadera