Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-07-22 12:38

Malmö-Berlin 4 h 7 min i bil - Malmö-Stockholm 6 h 30 min

Malmöbor har närmare både tidsmässigt och avståndsmässigt till Berlin, en av Europas mest dynamiska och intressanta städer. Till den svenska huvudstaden Stockholm med sin självbild tar det längre tid hur man än räknar eller mäter. Varför ska någon Malmöbo, skåning eller egentligen någon svensk vilja åka till Stockholm när det finns Berlin?
Modern jazzkonsert i Berlin. Läsarfoto.
Att köra bil till Berlin från Malmö tar fyra timmar och sju minuter bakom ratten enligt Google Maps. Det tillkommer en timma och 58 minuter ombord på färjan Ystad - Sassnitz, vilket är en bra lunchpaus, bensträckare och om man har barn med sig ett bra tilflälle att låta dessa bränna av sin energi. 

Efter färjan återstår tre och en halv timme med bil, så är man framme i Berlin. Ungefär som att köra Malmö - Göteborg.

Väljer man istället att cykla tar det inklusive färjan nitton timmar och 58 minuter att cykla från Malmö till den tyska världsmetropolen och storstaden.

I kontrast tar det sex timmar och 29 minuter att köra bil Malmö - Stockholm, under vilket man kommer behöva stanna för lunch då det inte är någon färja på vägen, vilket drar upp resan till sju och en halv timme, förutom att man blir hålögd och utmattad av alla timmar i bilen. Med cykel tar det 35 timmar.

Även flyg är förstås snabbare. Från Kastrup tar det 55 minuter till Berlin medan det tar en timme och tio minuter till Arlanda.Den låga tidsskillnaden beror på start- och landning, som tar upp lika mycket tid oavsett sträckan.

Givet den kortare resvägen till Berlin för malmöbor och skåningar, jämfört med Stockholm, varför skulle någon vid sina sinnes fulla bruk välja att åka till Stockholm när de istället kan välja Berlin?

Det lustiga i sammanhanget är att många (ofta inflyttade) stockholmares självbild av den svenska huvudstaden är sådan att Stockholm är bättre än Berlin, och istället ska jämföras med t ex New York. 

Varför ska för övrigt någon välja att åka till Stockholm om det inte är jobb, eller för att hälsa på närmast sörjande vänner, när man istället kan åka till Berlin?

Det går även direktnattåg till Berlin från Malmö utan byte. Och detta innan den nya förbindelsen tunneln Fehmarn Bät från Danmark till Tyskland står färdig 2028 och gör detta ännu snabbare och enklare.

Lägg således ner satsningen på höghastighetsjärnväg Malmö - Stockholm, ingen malmöbo kommer ändå vilja åka till Stockholm ändå den svenska satsningen står färdig år 2050.

Öht är det svårt att ta någon på allvar som vill jämföra Stockholm och Berlin. Göteborg är åtminstone på samma lista som Berlin, nämligen Times lista över världen 100 mest intressanta platser. Där finns inte Stockholm med ...

Ingången till baren Tausend Berlin. Läsarfoto.

Stockholmare kan trösta sig med att de kan ta tåget till Berlin med Snälltåget. Vissa avgångar blir det inte ens några byten. Eller så flyger man helt enkelt. Så även de kan få känna på en riktig storatad och världsmetropol, även om det tar lite längre tid att åka än för malmöbor.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

92 kommentarer:

 1. Nu blir det att poppa popcorn...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade hellre sett någon recention på hemaudiosystemet eller elverktygen.

   Stockholmare vs resten av världen känns lite som att det inte finns särskilt mycket mer att säga än det som redan är sagt

   Radera
 2. Köper att järnvägseländet inte ska byggas, men att döma av mängden skåningar, varav en stor del är malmöiter, som jag känner och umgås med här i Stockholm, så är Stockholm väldigt populärt bland skåningar :-) Kanske finns fler skåningar i Berlin, men det tvivlar jag på...

  Berlin är en härlig stad. Ingen tvekan om det. Känner dock ingen i Stockholm som jämför Stockholm med Berlin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bor i Stockholm och aldrig hört någon säga att det är bättre än i Berlin.

   Radera
  2. Nej, men uppenbarligen finns det vanföreställningar om att de som bor i Stockholm tror de bor i världens centrum. De flesta stockholmare är nog fullständigt medvetna om att Stockholm, även om det är Sveriges största och trevligaste stad (!) så är det inte mycket att komma med i jämförelse med andra stora städer i världen i många sammanhang.

   Radera
  3. Skåningarna är drygt 13-13,5% av Sveriges befolkning, träffar man andra svenskar i Stockholm och räknar på flytt- och rörelsemönster etc. är det nog inte förvånande att du kommer att stöta på många skåningar i Stockholm. Jag gissar också att väldigt många som rör sig i Stockholm men som kommer från området inom halvcirkeln Linköping-Örebro-Gävle men bor eller kommer utanför Stockholms län går under radarn dialektmässigt (dialektkontinuum) etc. och tas för stockholmare, fastän de bor i Uppsala eller Strängnäs.

   Radera
 3. Berlin har Berghain, Stockholm har U.S Video

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hamburg har ju typ ett US Video i varenda gathörn. Är inte så berest i Berlin men gillar man snusk och dekadens kan man nog testa Hamburg.

   Radera
  2. Stockholm har väl Patricia? Förvisso inte gay, men ändå när klockan är 04.

   Radera
  3. I sammanhanget får vi inte glömma, det i Redovisningsavdelning Marviken populärgjorda, Ågesta. Besök parkeringen vid naturistbadet en solig eftermiddag i Maj och beskåda "Hur gör djur?" i verkligheten... :-)

   Radera
 4. Kruxet är väl kanske att medelsvensken inte är så kontinental nog att uppskatta t.e.x Berlin? Men då är jag biased som ultraintrovert INTP. Känns dock som att jag bor i rätt land för det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Medelsvensken är alltså... Inkontinental?

   Radera
  2. Vad vore det här kommentarsfältet utan dig, Ben?

   Radera
 5. Som Malmöbo kan jag bara instämma. Fast vi har det ännu bättre och enklare än så. På bara 21 minuter tar vi oss till kontinenten (Köpenhamn). Vi reser dit åtminstone 1-2 gånger i månaden för att handla exotiska utländska matvaror :-) Stockholm är helt ointressant för oss i familjen och våra vänner. Och Berlin är MYCKET bättre än Hamburg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Charmen med Hamburg är ju just att det är lite sunkigt. Det känns ju som att komma till ett stort Malmö. Men du har säkert rätt.

   Radera
  2. Men vem vill till ett större Malmö? :-)

   Radera
  3. Malmö är mer "på kontinenten" än Köpenhamn, som befinner sig på en ö...

   Radera
 6. Tvivlar på att någon Stockholmare någonsin funderar på vad Malmöbor tycker om avståndet till olika Europeiska städer. Eller är det bara jag som går runt och inte tänker på detta?

  För mig som infödd Stockholmare är det en stad där jag råkar ha bostad, jobb, familj och vänner. Det är väldigt sällan jag ägnar det någon mer tanke än så. Stockholm har sina fördelar och sina nackdelar precis som alla andra städer i Sverige och övriga världen. Men lite kul ändå att det verkar reta upp folk så mycket?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, alltså, att stockholmare inte tänker tror jag de flesta som besöker Österlen eller t ex Gotland på sommaren är medvetna om. Det är onödiga upplysningar.

   Radera
  2. Nej du är nog inte ensam. Det är nog i betydligt högre grad malmöbor som går runt och tänker på vad stockholmare tänker om deras avstånd i Berlin.

   Mindrevärdeskomplexet bara skriker i sånahär texter.

   Radera
  3. @Ben Dover: Ditt trollande är inte ens på nivån 2/5. Du behöver snäppa upp dig lite.

   @Tim: Jag förstår bara inte poängen. Vad spelar det för roll? Behöver man åka till Berlin så gör man väl det och behöver man åka till Stockholm så gör man väl det. Om den ena ligger en timme närmare än den andra så vadå exakt?

   Radera
  4. Kristian: Fundera på om ditt slappa inlägg förtjänar en bättre insats än 2/5?

   Radera
  5. Nu tycker jag vi lyssnar lite på Amon Düül.

   Radera
  6. Version ett eller två?

   Radera
  7. Bor i en helt annan stad, men också noterat att man älskar att reta stockholmare om man bor på landet. Är väl den djupliggande "vi mot dom" mentaliteten som härjar tyvärr.

   Radera
 7. Räknas inte vi stockholmare som svenskar längre?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men snälla nån, ni tillhör inte ens människorasen.

   Parar man en stockholmare med en göteborgare så får man ju för fasen en örebroare. Say no more.

   Radera
  2. Nu tycker jag att vi ställer oss upp och sjunger: We Shall Overcome.

   Radera
 8. Diskussionen om att Malmö minsann är bättre än Stockholm känns mest som lillebrorskomplex. Vem bryr sig liksom. Själv reser jag till 99% i tjänsten och har ingen större nytta av att åka till Berlin, eftersom det knappt finns några större företag av betydelse där. Som privatperson har dock säkert Berlin en hel del att erbjuda, även om staden aldrig lockat mig personligen. Det finns dock anledning att åka till Stockholm eftersom Sverige och särskilt Stockholm till exempel har mer tech-bolag per capita än något annan plats efter Silicon Valley.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Logiskt:

   "X är bättre än Stockholm" åh, ett lillebrorskomplex!

   "Stockholm är bättre än x" Ah, rimlig och upplyst synpunkt.

   Ser inte heller så många utöver bloggaren som egentligen har synpunkter på Sthlm. Det är mer stockholmarna man tvingas möta i vardagen som lockar till viss... Åsiktsbildning.

   Radera
  2. Klarna och Spotify i all ära, men ett antal nätkasinon och appar för att suga upp användares privatekonomiska data i marknadsföringssyfte är inte tech centrum.

   Tyngden finns i industriell digitalisering och den växer så det knakar i Gbg. Majoriteten av all R&D går västerut numera.

   Radera
  3. Finns många fler techbolag i Stockholm med en hel del R&D. Tvivlar på att majoriteten av all svensk R&D går västerut. Mycket går nu norrut.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Nu får du nog läsa på Nanotec. Det var ett litet tag sedan Gbg gick om Sthlm avseende R&D.

   Källa:
   https://www.businessregiongoteborg.se/goteborgs-naringsliv/mojligheter-utmaningar/varldsledande-forskning-och-utveckling

   Mer läsning här:
   https://news.cision.com/se/business-region-goteborg/r/goteborg---fran-arbetarstad-till-ingenjorernas-epicentrum,c3371087

   Radera
 9. Berlin är ju en riktigt trist skitstad. Varför skulle man vilja åka dit när Hamburg är mycket närmre?

  Amsterdam och Frankfurt finns också om man nu ska spendera en hel dag i bilen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amsterdam och bil är ingen bra kombination.
   För övrigt är Holland bra att köra bil i, men Amsterdam, näe undvik det.

   Radera
  2. Nej men man kan ju stanna utanför sen cykla in.

   Radera
  3. Gammalt tyskt skämt om Nederländerna, apropå köra runt där:

   Wie gross sind Nederland?
   Drei stunden mit Pfanzer...


   Fungerade på alla fester jag var på i Nederländerna.

   Radera
  4. @Rickard - Fick höra samma "Drei pfanzer stunden" skämtet i Nederländerna och kan konstatera att det INTE går hem alls. Satan vilken dålig stämning det blev. Jag var beredd på att synen inte skulle vara lika slapp som för icke-drabbade svenskar, men inte att det var så infekterat tom bland yngre generationen

   Radera
  5. Holländare tar sig på för stort allvar.

   Jag gick bara på fester med expats som jag själv :)

   Radera
 10. Blev just väldigt sugen på att höra skåningar prata tyska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skåningar lär ha lätt för att få till ett fint uttal på franska.

   Radera
  2. Nej. Det är småländskan och franskan som har gemensamt vackra r.

   Radera
 11. Stockholm är vackert med en av världens finaste skärgårdar plus ett medeltida centrum.
  Berlin saknar detta totalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Runt Sergels Torg brukar ju turister fråga när Stockholm bombades med tanke på alla efterkrigsklossarna i området.

   Radera
 12. Det är alltid längst till Danmark, Köpenhamn och kontinenten från Malmö. Danskar gillar inte skåningen, och skåningen är tjurskallig, framförallt Malmöiten.

  Bodde ett par år i Malmö, ingen åkte till Köpenhamn.

  SvaraRadera
 13. Jag åker aldrig till Stockholm, saknar helt anledning. Fin men oerhört tråkig stad. Malmö finner jag som Sveriges roligaste stad. Besöker den regelbundet.

  Att se många Stockholmares beteende på sommaren här, inger ett visst förakt. Nu ökar covid-spridningen mycket i vår kära huvudstad, lite mer än i t ex Skåne. En trist tradition, med Stockholm och Uppsala först hela tiden. Följer Stockholmare restriktionerna sämre månne?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det är nog så enkelt att Stockholm är mindre glesbygd än övriga Sverige

   Radera
  2. Hört talas om Öresundsregionen?

   Radera
  3. Malmö är Köpenhamns Södertälje?

   Radera
  4. Nä, har du varit i staden ens? Eller killgissade du?

   Radera
  5. Varför inte? Har du varit i Södertälje?

   Radera
  6. Ja det har jag, inte imponerad - en mellanstorstad med sina problem. Malmö är en mycket större stad. Svara på frågan då.

   Radera
  7. Det är fler som arbetar inom Life Science i Malmö /Lund än på Astra i Södertälje.

   Radera
 14. Det bästa med Göteborg är att det är så litet att man kan gå eller cykla till det mesta plus ta 4an till saltholmen för vidare färd ut till öarna
  Vad är egentligen bra med Berlin ?

  SvaraRadera
 15. München, Turin och Porto är tre av mina favoritstäder att besöka av olika anledingar men främst mat, dryck och kultur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grymt tråkigt att Portugal förknippas mest med sol och bad på Algarvekusten eller pensionärer. Resten av landet är typ som Spanien fast bättre på alla aspekter.

   Plus också för det snabba och enkla tågsystemet de har.

   Radera
  2. Gör det? Jag har dock bara varit i Lissabon. Trevlig stad. Du tänker kanske på SINK, den är väl borta nu, och pensionärerna flytta hem för att dia på systemet. Säkert moderater eller SD

   Radera
  3. Det var tre fina städer Christer. München och Torino är definitivt favoritet, men bäst är ändå Rom.

   @Wow: Det verkar som du bör hålla dig till fysik (eller vad det nu var du kände en massa doktorer som kan) för skatterätt har du alls ingen koll på.

   Radera
  4. Wow: Propositionen om skatteavtalen med Portugal och Grekland lades i Kammaren 22e mars och vad kan förstås kommer att vara gällande från och med 1e jan nästa år.

   Radera
  5. Tack Chiefen, vissa underdogs ovan har dålig läsförståelse noteras. Citerar ” Du tänker kanske på SINK, den är väl borta nu”. Betänk ordet _väl_, så förstår du kanske kompis

   Radera
  6. Vad jag håller på med, är s k mångfacinerat. Varför bry sig om det? Jag struntar i vad du gör, men nog inget som är särskilt utmanande, kan jag gissa

   Radera
 16. Angående förbindelser söderut från Stockholm, tänk på oss stockholmare vi vill också till Berlin.

  SvaraRadera
 17. Det är väl bara skönt för Stockholmarna att slippa bönderna/halvdanskarna från Malmö?

  SvaraRadera
 18. Varför Berlin? Det är väl bättre att paddla över sundet till Köpenhamn, även om jag själv föredrar det mindre, men mer pittoreska Helsingör.
  Köpenhamnarna, kan dessutom vara lika dryga som stockholmare ;-)

  SvaraRadera
 19. Som Stockholmare håller jag med. Gjorde dock samma analys år 2000 då Jag planerade att ta flyttlasset till Malmö.

  Av olika anledningar blev jag kvar i Stockholm och nu 20 år senare kan jag konstatera att utvecklingen går fruktansvärt långsamt...

  Men ge det 30-50 år till...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och då menar jag arbetsmarknadsmässigt sett. Varför bolag ska lägg sina HQ i STHLM när kontinenten är så mycket närmare i Malmö....

   Radera
  2. Pratar vi globala företag så är det för att de har en sektion för skandinavien då det är en ganska homogen marknad, då är Stockholm centralt geografiskt placerat.

   Varför skulle något internationellt företag välja Malmö som HQ? Väljer man Malmö så väljer man hellre Köpenhamn eftersom du kommer få svårare att attrahera internationell arbetskraft på den nivån till Malmö.

   Sen skulle jag tro att närheten till kontinenten inte är så högt upp på priolistan när man väljer HQ som folk här verkar ha det. Det finns ju andra aspekter att ta hänsyn till.

   Radera
  3. Svenskt huvudkontor alltså. Orkla, Novo Nordisk, Mercedes. Orkar inte lista alla.

   Radera
  4. Det är klart det existerar HQ i Malmö, men det känns väldigt smalt tänkt att "varför väljer inte alla Malmö när det är närmre kontinenten".

   Stockholm har tredje flest globala HQ i Europa efter London/Paris och cirka 55% av alla HQ i Norden (24% i Öresundsregionen, alltså Malmö + Köpenhamn med omnejd). Av dessa tillhör 85% utländska företag. Det i sig är antagligen den starkaste förklaringen till att företag väljer att placera sig där. Man är nära andra. Varför blev det så? Ingen aning.

   http://rufs.se/globalassets/e.-rufs-2050/ny-katalog/huvudkontor-stockholmsregionen_langversion_webb.pdf

   Radera
  5. Småbolaget Ikea valde Malmö, Ingvar ville visst ha närheten till en riktigt flygplats.

   Radera
  6. Ikea har sitt HQ i Delft.

   Radera
 20. Nu åker de flesta inte över gränsern så ofta eg. speciellt inte med pandemiåtgärddr och tidigare gränskontroller mm. Men fakum är att Stockholmsregionen är jäkligt långt bort om man bor i Skåne. Rent pragmatiskt är det betydligt lättare att bege sig söderut till kontinenten än att kuska norrut. Tex kan man hyra en uppsjö sommarhus i danska badorter bara nån timme bort, norra Tyskland bara en liten bit längre bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Valet av Malmö (som många storföretag faktiskt valt) och Stockholm beror på

   1. Är det viktigare att vara nära Sveriges politiska beslutsfattare för bäst lobbyism, nepotism och vänskapskorruption för bästa för företaget möjliga regelverk inom Sverige

   2. Är det viktigare att vara nära kunder, konkurrenter och en internationell storflygplats

   Vid 1. blir det Stockholm vid 2. blir det Malmö.

   Radera
  2. Vore t ex intressant att se hur mycket statsbidrag i olika direkta och indirekta former branscher i Stockholm får kontra branscher i Malmö respektive Göteborg. Killgissar våldsamt att mest skattepengar går direkt och indirekt till företagen med huvudkontor i Stockholmsområdet.

   Radera
 21. Med internet är mycket nära. Månen kommer bli acceptabelt nära Mars lite svårare för vanliga samtal och asteroidbältet blir lika avlägset som snigelpostgången före postmord.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det pendlar ju mellan ju mellan ca 3 och 22 ljusminuter till Mars så vanliga samtal skulle nog upplevas lite jobbiga. Men helt okej för att hålla igång en chat i textform.

   Radera
  2. Går nog hjälpligt med Pluto - Jorden också med chat. Har för mig det är ungefär fem ljustimmar och detta svar är ca 9 timmar efter ditt inlägg.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Får dom på Pluto ingen tid alls att tänka ut ett svar.

   Radera
 22. Åh Berlin, underbara stad, vad jag saknar dig! Jag har vart där långt fler gånger än i Stockholm. Minns att när jag bodde i Göteborg för många år sedan kunde man ta ”Euro Shuttle” från Göteborg City Airport till Tegel i Berlin och därifrån en halvtimme buss in till city.

  En kopp gevalia till frukost och en berliner weiße till lunch, perfekt 👌🏻

  SvaraRadera
 23. Tar du inte med färjan i tidsberäkningen kan du väl lika gärna säga att det tar 3 h och 45 minuter till Berlin från Stockholm, när den nya färjan Nynäshamn - Rostock startar senare i år...

  SvaraRadera
 24. Håller med om att Berlin är väldigt mycket mer och häftigare stad än Stockholm. Har aldrig träffat någon stockholmare som inte skulle skriva under på det. De finns med all säkerhet men det skulle inte förvåna mig om det finns fler malmöiter som tycker att deras stad är bättre än Berlin.

  SvaraRadera
 25. Varför jämföra städer? Det är som att jämföra individers avföring - eventuellt intressant för de inblandade men inte för någon annan. För att inte ens snacka om lukten...

  SvaraRadera
 26. Familjer borde åtminstone besöka Stockholm för att lära sig om sin egen kultur och historia. Vasamuseet, Livrustkammaren, Armémuseum, Nordiska Museet och även Drottningholm och Gripsholm för att nämna några exempel.
  Jag kan absolut köpa att Berlin är en bättre stad om man gillar att dricka öl och gå på strippklubb.
  För mig som gillar båtliv, vandring, långfärdsskridskor och skidor slår dock Stockholm lite högre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stockholm var Finlands huvudstad i många hundra år, det fanns inga rättsliga skillnader mellan svenskar och finnar och initiativet till Michael Agricolas översättning av Bibeln till finska utgick från Vasas hov. Kan jag begära av stockholmaren och helsingforsaren att de ska kunna både svenska och finska? Det är "den egna kulturen och historien" vi talar om här!

   Radera
 27. Stockholmaren till göteborgaren; vi skojar ju ofta om er i Gbg, vad har ni för vitsar om oss? Svar: vi snackar inte om er...
  Den Stockholmska självbilden är reultatet av ett medvetande om att man befinner sig i en utkant, en förtvivlad jakt på storstads-image

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1, är dessutom ingen storstad. Skandinavien har ett storstadsområde över 4M. Krävs dessutom en riktigt flygplats, undrar just varför den inte ligger i Stockholm ifall man nu ska vara lite objektiv och se allt utifrån. Stockholm får marknadsföra sig bättre, kanske med lite isbjörnar på Skansen 😉

   Radera
 28. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 29. Hamburg är tidsmässigt ännu närmare … och mycket trevligare.
  Där finns allt.

  SvaraRadera
 30. Från och med slutet av augusti 2021 börjar färjelinjen Hansalinjen gå mellan Rostock-Nynäshamn, eller mellan en stad som är 2h med bil/tåg från Berlin och en annan stad som är Storstockholms sydspets. Det kräver förstås en övernattning med hytt ombord den 16h långa resan, men det får väl räknas in i semesterturen om man tänker resa till Berlin.


  I övrigt är Berlin en av Tysklands fattigaste delstater, Zalando med spin-offs till trots. Det vägs upp litet av att vissa städer i Land Brandenburg lyckats bli till välmående förstäder (i en av dem håller Tesla bygga sin fabrik) men det är ännu väldigt långt kvar till något annat än den turist- och byråkratekonomin med inslag av startups som byggts upp sedan murens fall.

  SvaraRadera
 31. Berlin och Malmö har ju samma typ av trista 60-talsarkitektur. kul (not). Vem bryr sig ? inlägget har ett gäng faktafel också, men då den omöjligt är seriöst skriven så känns det onödigt att rätta dom.

  SvaraRadera