Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-07-04 17:15

Kontanter är kung - vilka livsmedelsbutiker handlar du normalt i varje vecka?

Inlägget innehåller betallänkar för Bokus.

Det är inte bara de flesta Coop-butiker som fått stänga på grund av IT-angreppet mot Kaseya, som ska ha drabbat svenska affärssystembolaget Visma. Även Apoteket Hjärtat, SJ och eventuellt också butikerna i Shell-kedjan är drabbade.
Shell
Empiriskt och anekdotiskt kan bloggen idag konstatera att flera butiker i den numera finskägda (eller har det ändrat sig?) Shell-kedjan av bensinmacker bara tar kontanter. Eventuellt är detta en överskottsförlust av IT-angreppet mot Kaseya, men haveriet är åtminstone inte totalt utan kassorna fungerar i alla fall. Det går bara inte att betala med kort.

Bloggen kan också konstatera att folk normalt inte åker runt med kontanter, utan starka scener utspelar sig på Shell längs svenska motorvägar när det ska betalas för bränsle i de fall man betalar i kassan, eller när barnfamiljen hade stoppat för att köpa glass, bara för att upptäcka att de inte kan betala.

Man bör alltid ha kontanter på sig, åtminstone för nödbehov, t ex tillräckligt för att tanka bilen. Kollektivtrafiken tar förstås inte kontanter, så utan digitala betalningsmedel kan du inte åka kollektivt. Se i övrigt Lenas och min bok Är du förberedd?, eller varför inte min roman Stjärnklart.
Coop i Helsingborg

De flesta Coop-butiker ska ha fortsatt vara nedstängda för tredje dagen idag söndag, med undantag där de lokala förenignarna har valt en annan kassalösning än Visma, bland annat Värmland och Gotland. Frågan blir hur det ser ut på färskvaruhyllorna i övriga butikskedjor just nu.

Coop påstås stå för runt 20% av dagligvaruhandeln i Sverige, och övriga butikskedjor har knappast ett överlager av färskvaror på 20% över normal försäljning. En liten räddning kan ha varit att det är helg, inför vilken butikerna har extra stora lager pga att man oftast inte får leveranser på helgerna. Men det kanske kan vara lite glest med t ex kött, grönsaker, frukt och mejeriprodukter på sina håll.

Medan 20% av försäljningen i Sverige är Coop, så är det intressant att se hur det ser ut för bloggläsarna. Utan att väga hur mycket du läger i de olika butikerna, så vilka livsmedelsbutiker handlar du normalt i varje vecka? Svara nedan. Inga personuppgifter lagras om dig, inte ens IP-nummer, utan endast ditt svar samt tidpunkt för svaret.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

31 kommentarer:

 1. Många tyska skrattar om detta nu. Men jag blev också bekväm i Sverige utan kontanter.

  SvaraRadera
 2. Jag har nog bara en hundralapp liggandes var den nu är. Är nog 1-2 år sedan jag använde kontanter senast men detta är en tankeställare.

  SvaraRadera
 3. Är alltså 20% av Sveriges befolkning Kommunister och handlar på Coop?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är naturligtvis en politisk handling att handla på Coop, och handlar inte om att det t ex är enda butiken i byn/stadsdelen eller den som ligger närmast.

   Radera
  2. Alla som inte handlar är våldtäktsmän!

   Radera
  3. Alla som inte handlar rättvisemärkt är högerextremister.

   Radera
 4. Kontanter? Det är väl bara kriminella som använder det... tyskarna verkar ha 76% kriminella iofs. Köpte en grej och betalade med 1000 kr kontant, reaktionen blev "oj, det är sällan man ser kontanter".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl bara i Sverige som det är så här galet. Att man inte längre kan betala med ett godkänt betalningsmedel. Åk utomlands så märker man skillnad. När sen det hela är genomfört och all betalning sker digitalt har staten full koll på alla betalningsströmmar och pengar. Då kan man ex konfiskera pengar eller hårt beskatta vid behov.

   Radera
 5. Har alltid 1000-1500:-i olika valörer i plånboken. Vid flera tillfällen har det visat sig vara räddningen.
  Betalade en gång lunch för 4 arbetskamrater när betalsystemet låg nere.

  SvaraRadera
 6. Varför betalar de inte med bitcoin istället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dagens stressade människor har väl inte tid att vänta på att transaktionen ska genomföras.
   Kön blir för lång

   Radera
 7. Jag brukar med jämna mellanrum använda mig av kontanter, och ibland med kort. Är oftast avhängt summan som skall betalas. En lunch eller en fika t.ex. är ju smidigare med kontanter.

  Finns även möjlighet att utöver matvarubutikerna handla sin mat i Reko-ring och där betala med swish.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På vilket sätt är kontanter smidigare än att blippa kortet/mobilen för en lunch eller fika?

   Radera
  2. Därför att ibland funkar inte blippen

   Radera
 8. Är inte visma Norskt =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men alla är inte lika noga med att vara korrekt.

   Radera
 9. Eftersom jag är pensionist, som de säger i Norge ( tror jag ), beror det på årstiden var jag handlar.

  Var det finns gratis eller nästan gratis elbilsladdning påverkar handlandet 3/4 av året på ett ungefär.

  Jag svarade inte, men Coop, Hemköp, Willys och Lidl är vanligaste butikskedjan. Men, jag handlar sällan varje vecka hos någon av dem. Det varierar, jag är en otrogen kund.

  SvaraRadera
 10. Näthandlar 90% av alla kalorier.

  SvaraRadera
 11. Lokala coop gav bort sina färskvaror gratis.

  SvaraRadera
 12. Kontanter är bra (några 500 lappar är ju aldrig fel att ha) men de flesta butiker har ju inte direkt möjlighet att köra utan sina kassor mer än någon timme. Är ju inte så att de har en rejäl låda med kvittoblock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Går inte att köra utan kassor alls pga. kassaregisterlagen. Om butikerna får sina kassor krypterade av ransomware så fungerar varken kontant eller kortbetalning, även om kortterminalerna fungerar, vilket är vad som verkar ha hänt hos Coop.

   Dock verkar det som butiker som stödjer betalning via Coops app kan hålla öppet.

   Radera
 13. Jag har inte använt kontanter på säkert 10 år nu, och har aldrig hamnat i en situation (i Sverige) där det varit ett problem. Har svårt att lägga energi och plats i fickorna på att lösa en situation som inträffar max en gång var 10:e år. I värsta fall så får jag väl svälta några timmar om restaurangen eller butiken inte tar kort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Periodisk fasta räknas som mycket hälsosamt

   Radera
 14. Har alltid 2000-5000 kr i kontanter på mig för småköp/handling av livsmedel.. Oftast går det fortare än kortbetalning..

  SvaraRadera
 15. Har man inga kontanter borde det gå lika bra att skriva ut en check.

  SvaraRadera
 16. Jag har alltid några tusen i plånboken, använde faktiskt kontanter för några veckor sedan på Gotland, köpte mat i en food truck, varken kort eller swish funkade, betalade lunch åt några nästan gråtande personer. Blev avkrävd mobilnummer för återbetalning, detta måste vara en de bästa investeringar jag gjort, alla, jag menar alla, betalade några kronor extra. Killen som sålde käk erbjöd också kredit med valfri återbetalningstid, även till oss turister.
  Så, visst går det att lösa utan cash, men det är dumt att chansa...
  (Jag betalde naturligtvis tillbaka all "dricks", bara trevligt att sprida lite glädje)

  SvaraRadera
 17. Det var en liknande händelse som gjorde att jag tog min preppning till en högre nivå. Det ska alltid finnas mat och förnödenheter hemma ifall man inte kan handla i butik. För några år sedan var en annan butikskedjas kortsystem nere några timmar. Cash only. Hade inga pengar i plånkan, men som tur fanns det en bankomat utanför som jag och de andra x antal första kunderna kunde få ut kontanter på. Sen var det stopp. En av få som hade cash att betala med var en exminister med grosshandlarplånbok.
  Här kommer tyvärr kvittot på att jag gjorde rätt. Nästa gång är det väl både ICA, Coop och alla andra som ligger nere samtidigt, när Putte ska testa oss.

  SvaraRadera
 18. Tur att det hände nu i vart fall innan alla butikskedjorna kör samma kassasystem. Visar på hur sårbart det är.

  Kontantupproret får vatten på sin kvarn.

  SvaraRadera
 19. Har alltid runt 1000:- i plånboken i diverse valörer, de väger lätt och med tanke på nollräntan på mitt lönekonto så finns ingen ränteförlust. I kassaskåpet hemma ligger ytterligare runt 8 papp i lite olika valörer för att klara några tråkiga veckor. När Vlad ska sänka oss rejält nästa gång så går det säkert att byta kontanter mot fina saker.

  SvaraRadera
 20. Spelar ingen roll om man har kontanter, kan inte butiken skapa ett kvitto som uppfyller Skatteverkets kriterier så kan / får butiken inte sälja:

  https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/beomkvitto/duharrattattfakvittopadittkop.4.5fc8c94513259a4ba1d800031851.html

  SvaraRadera