Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-07-24 08:35

Katastrof väntar Kiruna och Gällivare - cementkrisen kan stoppa upp till 80% av LKAB:s produktion

Till Dagens Industri uppger gruvföretaget LKAB att man kommer behöva stoppa upp till 80% av den statliga vinstmaskinens produktion om Cementa inte kan leverera cement. Bolaget är Cementas största enskilda kund och förbrukar mer cement för att säkra sin gruvdrift än vad bygget av samtliga villor i Sverige förbrukar. Antagligen kommer upp till 80% av de anställda varslas, vilket kommer leda till massarbetslöshet över en natt i kommunerna Gällivare och Kiruna.
Betongfabriken i centrala Göteborg tar emot cement från Cementa
LKAB är med sina cirka 2 200 anställda den största privata arbetsgivaren i Kiruna kommun, vars befolkning i sin tur är cirka 23 000. 17.5% av alla anställda i Kiruna jobbar hos LKAB. I Gällivare är antalet anställda cirka 1 200 eller 13.5% av de anställda i den drygt 17 000 personer stora kommunen.

Kommunikationschefen på LKAB uppger till Dagens Industri att bolaget kan tappa 50 - 80% av sin produktion i slutet av oktober om stoppet för Cementa blir av. Tidningen uppger att LKAB är bolagets största enskilda kund och förbrukningen är mer än samtliga småhus som byggs i Sverige. Cementen används för att förstärksa gruvgångar och schakt. Bolaget har inte något väsentligt lager av cement heller.

Med kraschad produktion kan man förvänta sig att det blir varsel och uppsägningar, vilket som man ser på siffrorna ovan kommer dra upp arbetslösheten enormt i Kiruna och Gällivare där LKAB:s gruvor hittas. Rimligtvis kommer 50 - 80% av de anställda bli a med jobben och några alternativa arbeten finns inte i Norrlands inland.

2020 gjorde LKAB en vinst på drygt 12 miljarder svenska kronor åt ägaren svenska staten, varav nästan sex miljarder delades ut till statskassan. Så utöver kostnaderna för arbetslöshet med minskade skatteintäkter och ökade skatteutgiter, tvärstopp i alla statliga infrastrukturbyggen, tvärstopp i byggsektorn, tvärstopp för bostadsbyggandet, tvärstopp för svenska företag som behöver expandera med nya större lokaler och anläggningar, så blir det antagligen även tvärstopp för de sköna miljarderna från LKAB rätt in på det statliga kontot varje år.

I en annan artikel rapporteras att näringsminister Ibrahim Baylan (S) inte gav några lugnande besked till branschorganisationen Byggföretagen, facken Byggnads och IF Metall, Industriarbetsgivarna, Svemin, Svensk Betong och Teknikbolagen. Det enda som kom ut av torsdagens möte är att regeringen verkar ha tagit emot budskapet från de samlade arbetsgivarna och fackföreningarna om allvaret i den hotande cementkrisen. 

Men makten framför allt. Cementkrisen är Miljöpartiets våta dröm om att stoppa all tillväxt, välstånd och välfärd i Sverige över en natt, och regeringen kommer inte våga riskera en regeringskris. 

Det är nu cirka tre veckor kvar tills företagen kommer behöva lägga varsel på 100 000-tals anställda och inleda fackliga förhandlingar, för att kunna ge dem sparken när cementen tar slut i november. Att facken var med tillsammans med arbetsgivarna på torsdagens möte är ett facit på att arbetsgivarna redan har berättat för facken att det blir varsel om den uppseglande krisen inte löses.

Relaterat till Kiruna och Gällivare så vore det intressant att se vad kommunen har för beredskapsplaner för dessa bruksortskommuner med sin geografiskt utmanande placering om massarbetslösheten slår till. Det är inte så att det bara är att pendla till grannkommunen för att hitta alternativa jobb.

Källor
Dagens Industri www.di.se/nyheter/cementa-nedstangning-pa-gotland-potentiell-katastrof-for-lkab-far-inte-ske/
Dagens Industri www.di.se/nyheter/byggbranschen-utan-svar-efter-baylans-cementa-mote-mer-ville-han-inte-saga/
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

50 kommentarer:

 1. Kiruna kommun är dubbelt så stort som skåne. Finns ingen välfärd kvar efter att sjukhuset håller på monteras ner en avdelning i taget.

  Detta fast Stefan Löfven tyckte att det ska finnas sjukvård på landet. För att stockholmarna ska kunna få sjukvård på semestern.

  SvaraRadera
 2. Hmm, självklar men ändå oväntad konsekvens.

  Tänker att LKAB borde leverera en hel del till tex SSAB som får stänga ner produktion och varsla i sin tur. Tänk alla underleverantörer i sin tur. Underhåll på maskiner etc som inte behövs.

  Sandvik, atlas copco, med flera.

  Utan metall vad händer med Volvos och Scanias gjuterier i Skövde och Södertälje? Om gjuterierna stannar vad händer med produktionen av lastbilar...

  Låter som att det kan bli billig el och ett rejält överskott. Kanske så pass stort att miljöpartiet kan passa på att stänga ner ett par reaktorer till? Win win som man säger...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gjuterier kör mycket med järnskrot som råvara så de lär inte drabbas först. Istället så det lär det främst vara stålplåt det blir brist på och detta lär inte bara drabba svenska tillverkare. LKAB exporterar pellets till utländska stålproducenter och SSAB exporterar stål till många europeiska tillverkare. Framförallt sådant som tillverkas av höghållfast stål, som ex bilkarosser, lastbilshytter och chassier, grävmaskiner mm. kommer inte vara så enkelt att ersätta med ex. importerat kinesiskt stål.

   Radera
  2. Behöver inte Kina stålet själva och importerar?

   Radera
 3. Det löser sig! S&MP vill nu kartlägga alla svenskars tillgångar så att de kan bestämma lämplig skatt på tillgångar så de "rika" får betala lite extra som de alltid har råd med enligt Magda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Den tidigare godtyckliga fastighetsskatten avskaffades 2008 och ersattes med en kommunal avgift med ett takbelopp. Allt fler förespråkar nu en återinförd fastighetsskatt och det finns nio olika förslag från utredningar och politiska partier på ett återinförande. Dessutom föreslås att bostadsrätter ska inkluderas".

   Den kommunala fastighetsavgiften blir kvar. Räkningen för corona-pandemin måste betalas. Fastigheter flyttar inte.

   Radera
 4. LKAB har ett lösningsbenäget förhållande till problem. Att kalkleveranser från Gotland kan stoppas gjorde att man har provat leveranser från bl.a. Kallholsfors utanför Orsa. Kalken används i pelletstillverkningen.
  För inte så länge sedan byggde LKAB ut sin betongfabrik och jag har förmodar att de har räknat med Cementas tillkortakommanden med cementleveranser om det blir stopp.
  LKAB har säkert ett alternativ lösning för att komma åt råvaran, skeppar man ut järnpellets till mottagare över hela världen så kan säkert en och annan båtlast komma i retur med cement och kalk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är därför man går ut och katastrofvarnar och säger att 80% av produktionen kan stanna.

   Radera
  2. Men finns det utrustning på plats för att lasta av båtar med cement, lagra cementen, lasta järvägsvagnar och kan cementen köras som returfrakt i malmvagnarna eller krävs det fler tåg i omloppen med andra vagnar?

   Radera
  3. Konsistensen på slutprodukten betong, reproducerbarheten, hållfastheten och porositeten får inte variera för mycket, om man byter leverantör.

   Radera
  4. Magnus Redin: Kalken från Gotland kommer med båt idag till Luleå och lastas på malmvagnar som går i retur till malmfälten.

   Radera
 5. Hur många byggen stannar i norra europa när cementleveranserna uteblir och vad tycker våra grannländer om detta?

  SvaraRadera
 6. Allt för att det saknas lite kalk? Kom igen, det här låter som Al Gores förutsägelser om att isbjörnen skulle vara utdöd eller att Manhattan skulle vara under vatten vid det här laget.

  Det finns andra suppliers än kalkbrottet på Gotland och det finns andra cementtillverkare än Cementa. Vad är det som hindrar kunderna från att gå till en konkurrent eller att Cementa inte tillfälligt kan ta kalk från en annan källa, trots att det blir dyrare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antagligen att för stora projekt som jräver åratal av planering, finansiering och genomförande så gör det idag nogranna beräkningar som bygger på de krav och regleringar som ställs som åtföljs av avtal om långa leveranser för att resultatet skall bli som beställt. Och då är det svårt att byta mitt i - både pga mängderna och saker som rör hållfasthet, logistikkedjor, tillstånd och detaljplaner. Inte minst för att betong och cement är inte samma sak överallt utan varierar stort.
   Klart det går, men det tar tid och är inget som händer på tre månaders tid bara sådär. Marknad mm till trots.

   Radera
  2. Det här är svårare än att i panik få fram skyddsmasker. Den globala cementproduktionen går f.ö. på högvarv under coronaåterhämtningen.

   Radera
  3. Apropå skyddsmaskerna eldades upp. Aftonbladet:
   Sverige var till exempel strösslat med andningsskydd. Det låg andningsskydd i lager över hela landet, 7,3 miljoner av olika modeller, så många som 250 000 i samma lager. Det kan man läsa på Armémuseums hemsida. Dessa andningsskydd hade inköpts åren 1969 till 1994 för att skydda Sveriges befolkning. Skydden kostade 75 kronor styck. Nu var de i vägen för den nya tiden. Vad skulle man ta sig till med dessa onödiga prylar? Man brände upp dem. Detta skedde i början av 2000-talet. ”Materielen ansågs överflödig och uttjänt”, står det på Armémuseums hemsida. Fast minst 30 procent av skyddsmaskerna var fortfarande funktionsdugliga.

   Även i förstörelsens stund visar Sverige en vilja att investera. Varje andningsskydd kostade 1,50 till 2 kronor att destruera. Den logiska kedjan såg ut så här. Staten köper andningsskydd till varenda människa i landet, barn som åldring, sjuk som frisk. Dessa andningsskydd får utan tillsyn ligga i förråd tills 70 procent av filtren är så gamla att de inte fungerar.

   Man bestämmer sig för att bränna både masker och filter.
   När man ändå håller på bränner man upp de 2,2 miljoner andningsskydd som fortfarande är funktionsdugliga. Varför hade vi alla dessa miljoner andningsskydd i lager runt landet? Jo, därför att just andningsskydd är en sådan produkt som kan vara svår att få tag på under kriser och krig, står det i en utredning Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, publicerade förra året. Därför måste man i förväg säkra tillgången.

   Dessa andningsskydd kunde ha räddat oss från coronaviruset. Men en del kunde kanske kommit till nytta i sjukvården. Framför allt är jättebrasan med 7,3 miljoner skyddsmasker en illustration av att landet är långt ifrån lagom. Även om skydden skulle fungera finns det helt enkelt inget användningsområde, konstaterade tidningen Tjugofyra7 som ges ut av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. Ingen visste ju att det skulle bli en global coronakatastrof.

   Radera
  4. "folkskyddsmask 33" var urusel. I princip en 1950-talskonsttuktion. Googla den, för all del. Helt omodern. Men för all del, man borde köpt in modernare grejer som t ex skyddsmask 90. Hur en sådan skyddsmask kunde "räddat oss från coronaviruset lämnas som en övning åt läsaren. Jag hade nog inte rekommenderat nån dagisfröken att arbeta i en folkskyddsmask 33 i alla fall.

   Radera
  5. Var inte tanken att uppdatera rubbet till just då modern nivå, dvs civil variant eller just Skyddsmask 90?

   Radera
  6. Det officiella tänkandet upphörde när muren och Sovjet föll och historien tog slut, försök att återuppta det pågår

   Radera
  7. Är inte allt med "Volk..." tämligen uselt?

   Volksgwmeinschaft, volksgericht, volkveräter, Volkswagen...

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. Gamla masker är troligen bara skräp, om gummit har spruckit och produktionen av filter till dem har upphört för länge sedan. Men Skyddsmask-90 borde ha kvar en viss livslängd och användbarhet ändå.

   Radera
 7. Nu pratar vi om något viktigare. Vi pratar istället om den viktiga familjeveckan som S & MP regeringen så generöst ger till alla barnfamiljer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ökar eller minskar risken att barnen blir skjutna när man har ledigt och gör något annat än den vanliga rutinen?

   Radera
  2. I betong-ghetton kan det vara lämpligare att tillbringa familjeveckan inomhus, långt borta från alla fönster. Härute på bond-vischan är det jägarna som skjuter och träväggarna i husen är inte skottsäkra.

   Radera
 8. Just allt det här talar väll för en skyndsam lösning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aftonbladet.se har börjat kampanja mot cementa nu. Allt för att göra det svårt för S att stoppa nedläggningen av Sverige.

   Radera

 9. Har börjat acceptera eländet, massiv alarmistisk propaganda om torka, översvämning och farligare mutationer i media, har börjat acceptera som sagt men man får snirkla sig fram så gott det går den egna vägen.

  SvaraRadera
 10. Socialismen börjar leverera... Men det tar förhoppningsvis ett tag innan vi når den spännande utvecklingen i Venezuela. Fast om Centern fortsätter spela Quisling går det ju fortare.

  Jag är dock ganska säker på att regeringen kommer tappa bollen här och inte ta över beslutet som de gjort i andra frågor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, för socialdemokraterna har ju precis tagit över makten, och har inte styrt Sverige tidigare....
   Levererandet du talar om har väl pågått sedan 50-talet. Och ändå är vi inte Venezuela.

   Radera
  2. Venezuela gick inte åt helvete när kommunisterna vann sitt första val - det gick åt helvete när de därefter förlorade och vägrade att erkänna att oppositionen vunnit tillbaka makten. Diktatur uppstår inte när ett inkompetent parti vinner makten, den uppstår när det vägrar att släppa den ifrån sig.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 11. Kan vara så att det på klassiskt vis jobbas på i det tysta med att försöka komma överens om en lösning?
  Eller att det händer lite för mycket för att hantera under semestern?

  SvaraRadera
 12. Land skall med lag byggas.

  Domstolen har med hög sannolikhet fattat ett korrekt beslut utifrån premisserna.

  Det är ett politiskt beslut vad som är mest prioriterat. Enbart politiskt.

  Därför ÄR detta popcorndags.

  Enda lösningen är ett tidsbegränsat tillstånd som regeringen fattar beslut om som möjliggör

  1)Vidare utredning av grundvattensituationen
  2)Fortsatt drift och cementproduktion
  3)Alternativa försörjningsvägar av cement TILL Sverige via import hinner byggas upp
  4)Viktigast av allt, bollen sparkas till andra sidan 2022, macht uber alles.
  SvaraRadera
  Svar
  1. Med andra ord kan man räkna med att regeringen beslutar om ett års dispens för Cementa att köra vidare - så att frågan antingen hamnar i knäet en borgerlig regering nästa period, eller så att man köper sig tid att bakom kulisserna hitta en alternativ lösning om man själv sitter kvar vid makten efter 2022.

   Radera
  2. Några södermalmbors brunnar som sinar vid sommarstugan vs svensk industri.

   Fixa fram alternativ vattenförsörjning i ett land där en av våra större sjöar i princip skulle kunna försörja hela Europa med färskvatten är inte ett problem varken tekniskt eller ekonomiskt.

   Radera
  3. Cementa har erbjudit att bygga reningsverk och ge vattnet i sina dammar till Gotlands VA-nät, vilket oskulle stå för 10% av allt vattenbehov på Gotland. Idag pumpar de istället ut vattnet (som inte är särskilt smutsigt, bara kalkhaltigt) i Östersjön. Men de har inte fått ett positivt svar på det erbjudandet.

   Det är för övrigt bara grundvattnet på delar av den nordöstra spetsen av Gotland som alls berörs, inte hela Gotland.

   Radera
  4. Kanske ett tusental hus varav hälften sommarstugor.

   Radera
  5. Jaså. Det var intressant (erbjudandet att bygga dammar och reningsverk). Skulle vi kunna få en sån där ickelänk? Stod det något om varför erbjudandet avslogs?

   Radera
  6. "I stället för att låta detta vatten rinna ut i Östersjön kan det samlas upp för att renas till dricksvatten. I Cementas förnyade täktansökan för Slite har Cementa erbjudit Region Gotland att överta en av Cementas vattentäkter, Spillingsmagasinet, som årligen kan bidra med att öka tillgången på vatten med 300 000 m3. Cementa har vidare också erbjudit Region Gotland att bekosta uppförandet av ett vattenreningsverk i anslutning till vattentäkten vilket är en investering om tiotals miljoner kronor.

   Den genomsnittliga årsförbrukningen av vatten per person i Sverige är 51 m3. Därmed kan 300 000 m3 sägas motsvara det årliga behovet för 10 procent av Gotlands 60 000 året- runtboende."

   Radera
  7. Det är inte bara vattenförsörjningen av brunnar utan även områden med höga naturvärden som hotas av fallande grundvattennivåer. Det är inte heller så enkelt att bara pumpa tillbaka utläckande grundvatten till dessa områden som ytvattentillförsel då de snabbt kalkar igen.

   Så lösningen är att sluta bryta kalk om man vill bevara dessa områden opåverkade.

   Det är bara att välja för regeringen. Det är därför det är popcornsdags.

   Naturligtvis kommer inte regeringen stänga ner Sverige. Inte ens MP. Då går de av regeringen och låtsas som om det regnar.

   Radera
  8. Ja ett tillfälligt tillstånd och en ny utredning.. man vill nog skjuta det till efter valet nästan oavsett vad man kommer göra med frågan på sikt och vem som vinner valet.

   Radera
 13. Cornu. "Den genomsnittliga årsförbrukningen av vatten per person i Sverige är 51 m3." Min och kompisen Jar-Jar Binks´ sammanlagda årliga vattenförbrukning är ca 50 m3 för två personer eller två hushåll, i två separata stugor (avläst och rapporterat värde till kommunen). Där ingår även pool-nivåhöjning på försommaren (några kubik) samt ersättning av det avdunstade vattnet och bakspolning av pool-filtret under sommaren (några kubik), samt diverse bevattning (om regnvatten-tunnorna är tomma) och båttvätt på hösten efter upptagningen. Är vi kanske skitigare än genomsnittet? Trots att jag simmar några timmar om dagen på sommaren, duschar jag ändå snabbt varje morgon och kväll pga svettningen.

  SvaraRadera
 14. Vissa företag bör nog varsla redan nu. Skall du säga upp fler än 100 är varseltiden 6 månader.

  SvaraRadera
 15. Å det här som kom från ingenstans liksom… hur skulle någon ha kunnat förbereda sig på detta?

  Väldigt tramsigt

  SvaraRadera
 16. Skulle uppskatta att 90% av alla jobb försvinner i malmfälten om LKAB drar ner produktionen till de nivåer som förutspås vid kalkbrist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kvar blir lite turism och pensionärer, resten kommer att bli tvingade att söka jobb i Norge eller finland

   Radera