Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-07-18 10:46

ICA största livsmedelskedjan bland bloggläsarna - men Axfood är god tvåa

Kanske inte särskilt överraskande är ICA den största livsmedelskedjan bland bloggläsarna, men summerar man Axfoods Willys, Hemköp och Tempo så är gapet inte så stort. Coop hittas först på tredje plats.
Klasisska ICA Maxi på Mölndalsvägen i Göteborg - en av landets första Maxi-butiker tidigt 90-tal, efter att ICA Mega på andra sidan vägen lades ner till fördel för denna Maxibutik
67% av bloggläsarna uppger att de handlar i ICA-butiker på frånga om i vilka livsmedelsbutikskedjor de handlar varje vecka. Enkäten var en flersvarsenkät, så man kan t ex kryssat både ICA och Tempo.

Axfood-koncernen har inte som ICA ett enda varumärke. Medan ICA kör sina Maxi, Kvantum, Supermarket och Nära, så har Axfood storköps- och lågpris Willys, Hemköp med sin lite lyxigare profil och Tempo eller Handlarn för de lokala närbutikerna, samt Eurocash. Summerar man dessa handlar 43% av bloggläsarna hos Axfood varje vecka. Handlarn var dock inte med i enkäten.

Först på tredje plats hittas Coop med sina kvalitetsproblem, och då inte bara gällande IT-säkerheten. Det sägs ofta att Coops problem är att girighet saknas (Gordon Geckos greed works från filmen Wall Street). Medan det är enskilda franchiseägare av de övriga butikerna, som därmed drivs av egen personlig profit och alltså försöker göra så bra butiker som möjligt, så saknas det i kooperationens Coop, och då blir det därefter. Huruvida det stämmer är en annan fråga.

Delvis styrs den egna handeln förstås av tillgänglighet och närhet. Storköp kanske sker på utvald kedja och butik, men småköp styrs mer av vilken butik som är närmast eller ligger bäst till i förhållande till arbetsplats och pendlingsväg.

Fördelningen av vilka butiker bloggläsarna handlar från normalt varje vecka är som följer:

ICA 66.7%

Axfood 43.4% 
Willys 28.4%
Hemköp 13.6%
Tempo 1.3%
Eurocash 0.1%

Coop 30.9%
Lidl 14.3%
City Gross 7.78%
Direkten 0.3%
Netto 0.2%
Eko 0.1%
Vivo 0.1%

Annat 4.8%

Jag sitter fortfarande och bevakar att boksluten för 2020 ska rapporteras in för de små lokala butikerna på landsbygden, för att se om dessa gynnades under coronakrisen förra året - stannade folk mer hemma och handlade lokalt, eller fortsatte de åka till sina ordinarie ICA, Willys och Coop? Detaljhandeln generellt ökade ju när restaurangbranschen kollapsade, eftersom folk fortfarande behövde äta lunch, men ändrades mönstret i vilka butiker man handlade från? Återstår att se.

Det är dock inte alltid självklart vad själva bolagsnamnen är för de enskilda små butikerna, även om man via praktisk research kan få fram det via kassakvittonas organisationsnummer. De heter liksom inte alltid ICA, Tempo osv.

En annan sak är att vinstmarginalen för småbutikerna verkar vara hamrad i sten år efter år, och handlar om enstaka procent. En killgissning är att man som franchiseägare är med personligen i en ekonomisk förening - ungefär som Arla-bönder eller Södra-skogsägare - och får procent i personlig utdelning på den egna omsättningen den vägen. Butiken går alltså knappt med vinst, men ägaren får kapitalinkomster via den ekonomiska föreningen via procent och kickback på allt som köps via grossistkedjan ICA eller Axfood? För bönder och skogsägare är det tvärt om - man gör klen profit på försäljningen av mjölken eller virket, och täcker bara sina kostnader (inklusive lön för eget arbete). Vinsten blir procent på profiten i den ekonomiska föreningens verksamhet inom förädlingen.

I så fall ger den dåliga lönsamheten på småbutikerna inte en rättvisande bild på lönsamheten för ägaren. Men omsättningen är ändå intressant för att titta på köpmönstren.

Men det är bara min killgissning. 

Bloggaren själv kryssade Tempo och ICA. Handlar antagligen oftast på Tempo i byn, men ibland storhandlar jag på ICA i Skene eller Landvetter, numera alltmer sällan på ICA i Kungsmässan då jag helt vant av mig med butiksshopping under Wuhan-pesten. Enda gången jag egentligen handlar ifrån fysisk butik numera är när det är bråttom och leverans behövs omgående, t ex vid byggen, reparationer eller när något går sönder, eller för tunga produkter och produkter i bulk, där hemleverans inte alltid är ett alternativ. Och i den fysiska bokhandeln, för att jag älskar att gå i bokhyllorna och botanisera. Ingen onlinekedja har kunnat ersätta den känslan.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

22 kommentarer:

 1. Jag passar väl på att hylla COOP lite. Mer specifikt deras övertagande av alla Nettobutiker i Sverige.

  Jag var väldigt skeptisk men det föll väl ut med helt omgjorda, välfyllda och fräscha butiker. Priserna är nog något högre än hos Netto men inte mycket, klart billigare än hos lokala ICA.

  Fina grönsaker och så har de en kort datum-låda som Netto saknade.

  Självutcheckningen och tilliten gör att jag ibland lyckats handla helt utan att se någon personal sent på kvällarna.

  De har ju ingen prylhörna som Netto men ärligt talat var det mest kinakrams ändå om än roligt att botanisera bland.

  Även om man inte handlar på COOP regelbundet rekommenderar jag alla bli medlemmar, som en billig option för den dagen aktierna hamnar på börsen. Det är nog det som krävs för att på riktigt konkurera med slutna klubben, Inköpscentralen.

  Föredrar dock Willys.

  SvaraRadera
 2. Har aldrig riktigt förstått ICA-hypen. Dyrast på allt, utan att egentligen vara bättre på något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bättre på reklam, marknadsföring och paketering av butikerna och utbudet?

   Radera
  2. Jo, det finns en sak iofs, om man får vara manschauvinist - de snyggaste tjejerna från handelsprogrammet hamnar alltid i kassan på ICA, medan den motsatta percentilen hamnar ni vet var...

   Radera
  3. @ Cornua: Jag tänkte på varorna först egentligen, men visst, reklam är ju ICA absolut bäst på. Gillar dock hur Lidl delar ut nästa veckas reklamblad i butiken nästan alltid redan på måndagen veckan före.

   Radera
  4. Tycker de större ICA butikerna har klart största sortiment. Så blir ICA ibland tidigare det mesta då det även var närmast. Numera Lidl och Coop närmast. Netto var för övrigt den sämsta kedjan enligt min mening. Lidl lyckas mycket bättre med konceptet tillfälliga udda saker, eller vad man nu ska kalla idén.

   Radera
  5. Vad gäller tonårstjejer i kassan, så är jag lite för gammal för att bry mig faktiskt.

   Radera
  6. Vi började handla på ICA Maxi tack vare deras svala, stora underjordiska garage, pga att vår stora dalmatiner inte kunde lämnas kvar i den heta bilen i solskenet på somrarna. Nu när vi är "mellan två hundar" så har vi fortsatt att handla där, trots deras högre prisnivå. Nu beställer vi digitalt och hämtar matkassarna från deras garage, vilket är väldigt bekvämt. Vi har även Lidl och Willys i närheten och Willy har också ett bra sortiment. Så vårt köp-beteende styrdes av en hund, ingenting annat. Han älskade att åka bil och stoppade alltid ut huvudet ut genom fönstret under körningen.

   Radera
  7. Ja, det är bara tonårs-tjejer som sitter i kassan på vår ICA Maxi också och de är alla timanställda och det är de allra flesta, som jobbar i vår butik. De säger att det är bara sektionscheferna på varje avdelning som är fast anställda. De som packar våra matkassar som vi beställer på nätet är också tonårs-tjejer eller -killar, så corona-pandemin har skapat flera nya arbetstillfällen för ungdomar. Kundunderlaget växer bra ändå, pga att det byggs mycket nya bostäder härute och befolkningen tredubblas alltid under sommaren, pga "badjävlarna".

   Radera
  8. Marjatta L, antar du menar Nacka Forums Maxi eller menar du någon annan?

   Radera
  9. ICA Maxi i Mölnvik, jag bor på Värmdö.

   Radera
  10. Värmdö Köpcentrum i Mölnvik, ett ganska nytt bygge på bägge sidor om Skärgårdsvägen och längs med Värmdöleden, väg 222. 70 butiker, restauranger, mataffärer och två gymanläggningar.

   Radera
 3. För er som kan välja bland butikerna - vad avgör var ni handlar? Eller köper ni olika saker på olika butiker?

  Själv handlar jag oftast på ICA, men vissa varor på Coop, sällan på Lidl. Upptäckt att för vissa är det Lidl först som gäller..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ett antal varor som inte finns hos alla, som jag handlar regelbundet. Tex att ha lays salt och vinäger chips genererar något besök i månaden från mig. Då blir ju resten från samma butik, "stamkund" hos Coop, Willys, Hemköp och Lidl. Lidl hade till nyligen roligast poängsystem man fick en virtuell skraplott, nu har de bytt till typ samma som alla andra poäng som blir någon bonus.

   Radera
 4. Flera ICA-butiker har också hakat på "rädda-mat" appen Karma. Där köper jag 30% av all mat. Trasiga förpackningar, kort datum med mera. Har hemarbetat och köpt "Karma-kaffe" i snart 1.5 år. Oftast har kaffet har råkat ut för "vacc-släpp", tappar vacuum. Vilket jag tycker (kortsiktigt) inte spelar någon roll.

  SvaraRadera
 5. En stor anledning till att handla på Willys/axfood är deras egna varor i Garant där de uppenbarligen har väldigt kompetenta inköpare. Deras hamburgerbröd tex. är outstanding bland industribröden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså. Det där skall jag prova.

   Radera
  2. Ja garant har vissa riktigt bra produkter, laktosfria grädde är den enda anledningen att jag ibland handlar på Willys, annars så blir det Coop pga extremt mycket billigare blöjor och generellt betydligt mindre personer/m2 än ICA i stan vilket känns helt rätt i dessa tider!

   Radera
 6. Ett tyvärr ogrundat påstående är att Coop fungerade riktigt bra tills organisationen centraliserades och det lokala bry-sig i småföreningarna gjordes irrelevant av centralbyråkratin.

  SvaraRadera
 7. Jag har exakt lika långt till tre stora butike (400 meter), ICA, Coop och Hemköp.
  Coop har dyrast mat av dessa, dyrast på nästan allt. Det blir Hemköp 70% av gångerna (slipper gå över en gata som avgör) men ICA har bäst ostutbud så när jag ska köpa ost så storhandlar jag där i stället.
  Sedan är det ju en ideologisk aspekt också, man handlar helt enkelt inte hos sosseriet.

  SvaraRadera
 8. Med andra ord kan man konstatera att bloggläsarna mer eller mindre handlar som befolkningen i stort. Men med en betydligt högre tilt mot Axfood-koncernen intressant nog.

  Det förklaras väl antagligen av att frågan kunde ha flera svar och man ibland handlar på ett närliggande Hemköp/Willys kan jag tänka mig. https://www.fri-kopenskap.se/article/view/750042/har_ar_vinnarna_och_forlorarna_nar_dagligvarukartan_ritas_upp

  SvaraRadera
 9. Coop har faktiskt smugit igång ett reformarbete med att börja lägga ut driften av en del av sina butiker på franchisetagare. Vet inte hur många butiker det omfattar ännu men försöket har nog pågått något år i alla fall. Tror dock att deras franchisekoncept fortfarande omfattar mindre del av verksamheten än t ex hos en ICA-butik.

  https://www.coop.se/globala-sidor/jobba-hos-oss/gar-du-i-franchisetankar/

  ”I huvudsak innebär det att du, via ditt eget aktiebolag, ansvarar för driften av butiken. Det vill säga försäljning, medarbetare och butikens omkostnader.
  Att vara franchisetagare innebär att du tar ett ansvar och ett ekonomiskt risktagande, samtidigt som du har större möjligheter att tjäna pengar.”

  SvaraRadera