Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-07-16 09:17

I stort sett inga pest-begränsningar kvar

Sedan igår har reglerna för att hantera Wuhan-pesten lättats rejält. Det finns i stort sett inga praktiska begränsningar kvar, men de generella råden om att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma om du är sjuk gäller ändå, samt jobba hemirån om du kan.
Tämligen fritt fram på semestern, så länge man inte är fler än åtta i sällskapet
De begränsningar som finns kvar för verksamheter är högst 50 personer på arrangemang inomhus utan anvisade sittplatser, 300 med anvisade sittplatser och en meters avstånd mellan olika sällskap och högst åtta per sällskap. Arrangemang utomhus får ha 600 personer eller 900 personer om det är motionslopp och man saknar anvisade sittplatser. Med anvisade sittplatser får man vara 3 000 personer utomhus och en meter mellan sällskapen som även här högst får vara åtta personer. Demonstrationer får vara på 1800 personer. 

Privata fester där man hyr utrymmet får vara 50 personer. I privat hem eller trädgård finns inga begränsningar alls, men rekommendationen är att ha festen utomhus.

På café och restaurang finns ingen begränsing, annat än att sällskap högst får vara åtta personer och man ska hålla en meters avstånd till andra sällskap.

Det finns ingen begränsning på kontor men FoHM uppmanar till hemarbete om man kan. 

För privatpersoner är de mjuka rekommendationerna nu håll avstånd och undvik trängsel, stanna hemma och testa dig även vid milda symptom, arbeta hemirån om du kan, umgås utan att bli smittad eller smitta andra, vaccinera dig när du blir erbjuden, res utan att bli smittad eller smitta andra (dvs gå, cykla eller åk bil istället för kollektivt), tvätta händerna ofta och agera alltid smittsäkert.

Har man varit utanför EU och ytterligare någar småländer i Europa är rekommendationen att testa sig vid ankomsten till Sverige och sedan stanna hemma i sju dagar. Det gäller dock inte de som fått två doser vaccin för minst två veckor sedan eller om man haft Wuhan-pesten de senaste sex månaderna. Några andra restriktioner för att resa till Sverige verkar alltså inte finnas, utan det verkar fritt att resa hit givet visum. Inte ens vid resa från EU:s smitthärd just nu, Spanien, verkar man behöva testa sig.

Om Sverige når målen förväntas samtliga kvarvarande restriktioner lyftas i september eller oktober.

I Ryssland fortsätter dödsfallen per capita spikrakt uppåt till nya rekordnivåer, av orsaker som bloggen rapporterat om tidigare.
Dödsfall per capita av Wuhan-pesten i Ryssalnd


Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

19 kommentarer:

 1. 5 döda per miljon om dan. Är det nåt att bry sig om?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, om inte något så av rent humanistiska skäl? Plus det där är nog också de som fångad upp officiellt, dvs inte avfärdad som "lungproblem".

   Radera
  2. Slår väl både rökning och alkohol då..

   Radera
  3. Men Kreml bryr sig nog egentligen inte så mycket. Det drabbar ju i praktiken inte samhället så mycket mest individer, om man inte har möjlighet till intensiv vård blir det nog inte ens dyrt för samhället.

   Radera
  4. Mest förvånande att Ryssland rapporterar höga siffror överhuvudtaget - det skiter ju t.ex Kina i numera - rimligen är det lika illa i de fattigaste delarna där.

   Radera
  5. Om jag minns rätt så räknas dödsorsaken i Ryssland. Det är rätt få där den direkta dödsorsaken är Covid, snarare dör de av något annat, men med Covid, kanske lunginflammation.

   Radera
 2. Fortfarande förbjudet med danstillställningar. Inte oväsentligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ursprungliga dansförbudet infördes när ett antal golv kollapsat och folk faktiskt dog.

   Radera
  2. Vill minnas att förbud mot spontandans är hävt sedan ett par år tillbaka. Tror det var V som drog igenom detta.

   Radera
 3. För den som orkar kolla har vi haft lägre dödlighet jämfört med femårsmedelvärde sen februari. Kanske dags att tagga ner lite då. Fem per millon i Ryssland? Hur många slår ihjäl sig när de ramlar omkull på fyllan?

  SvaraRadera
 4. Rekommendationen att testa sig vid inresa till Sverige gäller alla som varit utanför Norden, det vill säga även resande från EU-länder som Spanien. Undantag görs dock för de som har vaccinerats med minst en dos minst tre veckor innan ankomsten eller haft covid-19 under de senaste sex månaderna eller visat upp ett negativt test för inresa till Sverige samt för barn under sex år. Se länken till Folkhälsomyndighetens rekommendation i bloggposten för mer information.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och kom ihåg att spotta tre gånger om du ser en svart katt som korsar din väg.

   Radera
 5. Var det inte så att man lättade på liknande sätt i Holland och att det gick ganska illa efter ett par veckor? Varpå man ströp till det igen. Förväntar mig samma här

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hade ju en stark säsongsmässig nedgång i alla variabler även föregående år trots mycket färre antal med naturlig immunitet efter genomgången infektion och inga vaccinationer. Jag tror vi ligger mycket bättre i år. Dessutom är det sjukhusinläggningar och dödsfall som är de viktigaste variablerna eftersom vaccinerna inte minskar sannolikheten för infektion lika mycket som de gör sannolikheten för allvarligare sjukdomsutfall eller dödsfall. Jämför man Storbritanniens kraftiga ökning av konstaterade fall nu med förändringen i dödsfall följer inte alls samma mönster som vid tidigare vågor, än så länge enbart en liten ökning i dödsfall från lägsta nivån vid skiftet maj/juni, trots 1,5 månader av ökande antal nya fall per dag.

   Radera
  2. Det är ju väldigt rimligt, dels så är ju nästan alla riskgrupper vaccinerade nu, dels så lär varje mutation av viruset göra som mutationer grukar göra - dels bli MER smittsamma, dels bli MINDRE dödliga (verkligen Survival of the Fittest enligt Darwin, du konkurrerar ut det gamla viruset med din mer smittsamma mutation, samtidigt som du är mindre dödlig för värddjuret - det är ju inget självändamål att döda din värd, tvärt om, om denne överlever så kan du ju som virus sprida ddig vidare).

   Deltavarianten verkar följa just detta - mer smittsam, färre sjukhusvistelser och färre döda (säkert i kombination med lyckad vaccinering)

   Radera
 6. Stanna hemma om sjuk - visst bra, men stor del av smittan är asymtomatisk

  Hålla avstånd - visst bra, men spelar mindre roll i en trång luftkub med mycket aerosolsmitta

  Tvätta händerna - ett mycket bra allmänt råd, men mycket lite inverkan på Covid som huvudsakligen smittar genom inandat virus

  Det som slår mig är det fyrkantiga tänkandet. Varför tittar man tex inte mer på ventilation? Öppna fönster där så går. Skruva upp ventilation, skruva ner ev återluft maximalt. Sätt in HEPA-filter där så låter sig göras. På sina håll görs detta av folk/företag som kan tänka själva, men det skulle inte skada att övriga får en spark i rövva.

  SvaraRadera
 7. Om covid-vaccination:
  Timslånga köer ringlar just nu till Krys vaccinationscenter i Nacka strand. På sociala medier har folk de senaste dagarna beklagat sig över de timslånga köerna i den tryckande värme, när de har kommit till sina bokade tider på centret. Fem sjuksköterskor har blivit sjuka, men ingen av dem ska ha insjuknat i covid.

  Varför har ni inte plockat in ersättare åt de sjuka sjuksköterskorna?
  – Vi har försökt och hittat ett par, men det är väldigt svårt just nu. De flesta jobbar antingen på en annan vaccinationsmottagning eller är på en välförtjänt semester efter ett slitsamt år.

  SvaraRadera
 8. [email protected] "I stort sett inga pest-begränsningar kvar" har du helt missat att polisen i Falkenberg sätter upp flera vägspärrar, bevakade av polis för att hindra bilentusiaster att bedriva crusing inne i Falkenberg?
  Motivet är att den annars årliga crusingen kommer dra publik längs med gatorna och detta kommer bidra till smittspridning av corona. Mig veterligen är det praktiskt omöjligt att vara fler personer i en bil än rådande pandemilag säger. Huruvida man kan uppnå en så stor trängsel utomhus längs flera km gator i en stad som Falkenberg är för mig en gåta. Jämför valfri strand, shopping galleria, kö utanför Systembolaget etc. Och med den höga vaccinationsgrad ser jag detta enbart som en markering från högsta ledningen mot vanligt folk.

  SvaraRadera