Aktuellt

Söndagsenkät: Vad tycker du om din lokala kollektivtrafik?

Dags för en söndagsenkät igen. Vad tycker du om din lokala kollektivtrafik? Svara nedan. Varning för spårvagn!

2021-07-28 10:55

Hypotes: Regeringen kommer inte agera förrän 10 000-tals eller 100 000-tals varslats - ingen tackar den proaktive

I den mån regeringen kan agera på att Miljööverdomstolen till skillnad mot miljödomstolens sakkunniga experter ansåg att Cementas vattenutredning inte duger, så är bloggens hypotes att reaktionen först kommer när 10 000-tals eller eventuellt 100 000-tals har varslats. Ingen tackar en politiker som undviker en kris, som därmed kan avfärdas som fantasifoster och vara underlag för kritik att lägga sig i. Den som däremot räddar 100 000-tals varslade från att bli av med jobbet kommer kunna använda detta under valåret 2022.
Står redo att rädda jobben, välfärden och ekonomin. Men först lite varsel.
Regeringen kommer därmed av politiska och valtaktiska skäl först låta varslen komma. Sedan blir det en avvägning av hur många varsel man vågar sig på, handlar det om 10 000-tals eller agerar man först när det är 100 000-tals. Desto fler varsel, desto större kris. En kris som regeringen själv skapat genom sitt utlysande av utökade Natura 2000-områden.

Miljödomstolen använder externa experter för att bedöma underlagen, och dessa kom fram till att Cementas underlag dög och att fortsatt verksamhet inte var ett problem. Alltså att Cementas utredning höll. Miljööverdomstolen valde efter statens överklagande andra experter som sade tvärt om, eller snarare det Miljöpartiet ville.

Men nu sitter vi där vi gör.

Politiker som gör att kriser aldrig uppstår får inget tack för detta.

Om cementkrisen stoppas omgående så kommer ena halvan hävda att det aldrig var någon kris, att riskerna var överdrivna och dra det vanliga konspriationskortet om lobbyism - varför nu både fack och arbetsgivare råkar tycka samma i frågan för en gångs skull. En regering som lägger sig i kommer anklagas för ministerstyre och för att åsidosätta rättsprocessen och lämna öppet mål för massiv kritik.

Den politiker som istället agerar reaktivt, dvs när krisen redan dragit igång, kan däremot hyllas som hjälte och räddare. Men först måste man se vad som räddades. Så det behöver komma varsel först.

När man sedan sätter igång sin förberedda plan efter att ha tittat på det så kan man snabbt avblåsa varslen och rädda jobben, och sedan i valrörelsen hävda att man "tog ansvar" och "räddade jobben, välfärden och svensk ekonomi".

Slutsatsen av denna hypotes blir alltså att räkna med att det kommer läggas varsel oavsett om regeringen kan lösa problemet eller ej.

Som vanligt skriver bloggen om problem för att vi ska kunna undvika dem, eller reducera deras skadeverkningar, och allra helst har bloggen som oftast därmed fel i och med att vi lyckas undvika problemen. Bloggens ambition att ha fel i allt kvarstår.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

41 kommentarer:

 1. Helt rätt. Ja tror samma.

  SvaraRadera
 2. Gillar slutklämmen, lite som en svensk variant av Scott Adams Law of Slow Mowing Disasters: "Whenever humanity sees a slow-moving disaster approaching, we find a way to avoid it."

  SvaraRadera
 3. Tror fortfarande på åtgärder i oktober- november. Först S manövrera MP. Lyckligtvis har både S och MP dåliga opinionssiffror för närvarande.

  SvaraRadera
 4. Ett sånt medvetet försenande innefattar dock risken att oppositionen hårt forcerar frågan på plats genom att först åka till Gotland och sedan kampanj-turnera till varslande företag runt om i landet (det vill säga tjuvstarta valrörelsen 2022 lite) och lova att de kommer att rädda jobben bara man får ta över efter och chansen att städa upp efter Stefan Löfvén.

  Ebba, Uffe och Jimmy skulle kanske kunna rensa sina kalendrar och ge sig ut på gemensam arbetsplatsturné redan nästa månad (till traditionellt socialdemokratiska jobb, vilket givetvis är en bonus för dem här). Efter den nu avslutade misstroendeepisoden i våras lär ju riksdagsarbetet ändå gå på relativ sparlåga för dem.

  SvaraRadera
 5. Min hypotes är att regeringen måste agera NU medan det ännu finns tid att avvärja en kommande samhällskris. Om de väntar och ser på när bollen redan är i rullning, så är det inte säkert att den går att stoppa. Att inte agera skyndsamt vore politiskt självmord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte nödvändigtvis för sossarna. Det kommer nog mest att gå ut över Miljöpartiet. Eftersom det redan är typ 95% klart att L kommer att ramla ur riksdagen nästa år så kanske S är så kalla att de passar på att blåsa ut MP och också. Två likstora partier som försvinner, ett på vardera sidan, tar ju ut varandra parlamentariskt när mandaten skall fördelas efter valet.

   Radera
  2. Jo, men jag skriver enbart utifrån situationen just nu - inte utifrån ett valresultat 2022. Regeringen har ju krisen just nu att reda upp på bästa sätt. Tror knappast att S har fokus på valet 2022 just för dagen.

   Radera
  3. Jag har läst någonstans att folk är mer benägna att rösta på sittande regering i kristider. Om detta stämmer så kan man tänka sig att sossarna ställer till med ännu mer kriser för att folk ska känna sig otrygga och rösta på dem.

   Nu hoppas jag verkligen inte att det blir så. Att ställa till med kriser och sedan verka vara handlingskraftiga genom att lösa de uppkomna problemen reaktivt kan ju vara mer taktiskt. Men sossar kan göra alla fula trick som finns för att behålla makten.

   Radera
 6. Vi får väl se vem som blinkar först. Går dock inte att bortse från att detta är precis i linje med WEF och deras "Great reset"...

  Och det är alldeles för enkelt att påvisa regeringen egna roll i den uppkomna situationen för att de ska kunna dra fördel av detta i valrörelsen...

  Det är nästan som att de inte tror att det blir val nästa år...

  SvaraRadera
 7. Det är ett riskspel. Man vill vänta för att få många varsel "som möjligt" för att kunna "avvärja" en stor kris och visa handlingskraft. Ju längre man väntar desto större kris, men det spiller över på övrig konsumtion som också påverkar ekonomin. När Svensson börjar hålla i pengarna kan det vara svårare att få dem att börja spendera igen.

  SvaraRadera
 8. Eller är det som Professor Hans Lööf KTH menar. Inga större problem.

  https://sverigesradio.se/artikel/nationalekonom-det-pagar-ett-opinionskrig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt de anonyma "twittertrollen" så har den gode professorn ett hus (sommarstuga?) i närheten av Cementa på Gotland.
   https://twitter.com/konsensuseliten/status/1420288026811502593

   Förmodligen bara en olycklig slump...

   Radera
  2. Det han säger är det är ett opinionskrig, och att avsikten förmodligen är att man vill pressa regeringen. Det finns säkert en viss sanning i det. Att siffran jobb i fara då kan vara uppblåsta/överdrivna är i det sammanhanget inte alltför märkligt. Men att det dock samtidigt finns ett reellt problem kan man knappast förneka.

   Radera
  3. 0,4% av befolkning riskerar dö i Covid = Panik och massvaccination.

   10-20% av den svenska arbetskraften riskerar att förlora jobbet = Regeringen väntar och ser om den kan utnyttja situationen politiskt.

   Och sedan finns det de som undrar varför politikerföraktet växer...

   Radera
  4. Hans Lööf är en ytterst politiserad Professor, han är i hög grad involverad i det han själv benämner som "opinionskrig", han har länge velat göra sig av med kalkbrotten på Gotland.

   Radera
  5. Ja, sådant måste man självklart ta med när man bedömer trovärdigheten. Lite märkligt att man väljer ut just honom. Någon mer oberoende och fri forskare borde de ha hittat för en intervju.

   Radera
 9. En liten grej, men ändå en grej (väl?)
  I samband med krisen kring marknadshyror osv, så publicerades Ds 2021:23 vilket väl skulle kunna betyda att den var med i diskussionerna och kommer bli lag.

  I sammanfattningen sägs t ex om ett problem man ämnar åtgärda
  ”– Det finns en obalans mellan parterna; hyresgästföreningen har i praktiken en form av vetorätt mot hyreshöjningar och hyres- värden en motsvarande vetorätt mot hyressänkningar.”

  Detta måste väl nästan innebära att det nya förslaget leder till någon grad av högre hyror.

  Inte sett någon som kommenterat detta..

  SvaraRadera
 10. Så för att sammanfatta.

  Riksdagen har stiftat miljölagar som gör det svårt, eller omöjligt att bryta kalk för det påverkar grundvattennivåerna eller något annat?
  Miljölagar som regeringen har tagit initiativ till.

  När nu misstagen med hur lagarna är utformade uppenbarar sig, ja vad gör då, i stort sett, samma regering?
  Räddar situationen och ger sken av att ha löst en akut kris?

  Vad som, för övrigt, hade varit intressant är att se vad remissinstanserna hade för synpunkter på lagförslaget när det begav sig.

  Om inte annat kan det ju vara bra om vi väljare får reda på vilka som var inkompetenta och brast i att förutse att detta kunde hända.

  Helt klart har något som, inom fysiken, kallas för negativ återkoppling saknats här när riksdagen införde lagarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det ett misstag? Är det inte precis sådant här som MP vill ska inträffa? MP är kända industrihatareså några 100 000 arbeten är nog inget dåligt för dem. Kmappast deras väljare som drabbas heĺer.

   Det är värre med S, som gjort misstaget att söäpa in MP när man borde veta bättre.

   Radera
  2. Det finns flera inom MP som har en genuin vilja att rädda världen.
   Men kunskapsnivån kan väl närmast liknas vid att de sitter stadigt fast på toppen av mount stupid.

   Där finns förstås den vanliga flocken av narcissister och psykopater som i alla de andra politiska partierna.

   Jag nämnde tidigare något som heter negativ återkoppling.
   Saknas den blir det lätt resonans, självsvängningar eller självförstärkning vilket i sin tur i regel leder till distorsion.
   Man kanske kan säga att vad vi ser här med cementa turerna är någon form av politisk distorsion?

   Radera
 11. Vi får väl hoppas att regeringen inte gör någonting utan låter dessa delar av näringslivet krascha, så att Svensson äntligen förstår, i tillräcklig tid innan valet, hur verklighetsfrämmande en S-MP regering med stöd av V och C är. Det kommer svida, men är ingenting jämfört med det som kommer drabba landet på lång sikt.

  SvaraRadera
 12. Det är en rimlig hypotes, men det är inte kallt beräknande att Lövfen skall komma stormande i en vit rustning och rädda situationen utan politikens realitet, dvs det politiska underlaget för Lövfen III som gör att S inte kan agera förrän skiten är på god väg att träffa fläktbladen.
  Möjligen att man är Putinistiskt oppurtunistiska och försöker styra narrativet dit, fastän det inte är sant, ivrigt påhejad av helt uppenbart partiska Public Service.

  Det är tydligt att miljörörelsen ink dess politiska företrädare är beredda att chansa att Cementa et al överdriver.

  Risken man tar är att processen inte går att vända om man väntar för länge.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en ganska känslokall livsåskådning du beskriver.

   Radera
  2. Jag beskriver hur sossar tänker.

   Radera
 13. Får mig att tänka på klottersaneringsfirman i Västerås som var ute på nätterna och klottrade för att få in lite uppdrag :)

  SvaraRadera
 14. Jag tycker inte detta scenariot är orimligt alls. Oppositionen har väl knappt börjat uttala sig. Gör man det innan så blir läget lite annorlunda. Men jag tror S kommer "lösa" detta. Om än kortsiktigt. När de väl förstår omfattningen. Eller är de helt kapade av mp?

  SvaraRadera
 15. Problemet är väl att specialdomstolar riskerar kidnappas av aktivister. Försäkringskassan i Örebro beviljade i princip alla livräntor (arbetsskada) i början på 90-talet eftersom lusekoftorna på Försäkringsdomstolen ändå beviljade till alla som överklagade. Sen tog pengarna i försäkringen slut varvid lagen skärptes 1993, aktivism blir dyrt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte bara specialdomstolar. De statliga verken i allmänhet är ju fulla av tjänstemannaaktivister, som har en helt egen agenda.

   Radera
 16. Satt i ett forum och fick förklarat för mig att det finns ju trähus.

  Räkna inte bort MP ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillåter EU att vi avverkar skog till timmer?

   Radera
  2. Vad ställer du ett trähus på?

   Radera
  3. Jag förstår väl det men nu är det MP som kidnappat cementa 😀

   Radera
 17. Det är ett risky move att låta skiten krascha först. Det är inte så svårt att få ut sanningen att de är de själva som skapat problemet och då ser det inte lika snyggt ut.

  Men kanske är socialdemokratin i sån dålig sits att man tar till desperata metoder. Lite som när CCP hellre låter sina medborgare drunkna än att erkänna att man kommer öppna dammluckorna på natten uppströms miljonstaden.

  SvaraRadera
 18. Det är ju inte direkt sossarnas kärnväljare som blir drabbade. Och mp kan ju bli sura.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligen en del i ekvationen, arbetarkåren som ju numera röstar SD skall straffas och företagets ledning är ju Moderater, så ingen skada skedd.

   Radera
 19. Den där hypotesen tror jag inte på. Den står i direkt konflikt med Hanlons Razor.

  SvaraRadera
 20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 21. Den där misstroendeomröstningen hade ju kunnat göra bättre skäl för namnet i det här sammanhanget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1

   Finns ju chansen att det blir ett misstroende till och att centern skulle stödja Kristersson om krisen blir för stor. Alla går ihop för denna enda fråga för Sverige.

   Tyvärr så kommer en sån process antagligen inledas först när varslen börjat realiseras och då är det nog för sent...

   Radera
 22. Jag finner det märkligt att miljödomstolen och miljööverdomstolen kunnat göra helt olika bedömningar.Det finns ju sakkunninga inom båda domstolar och konsultfirmor bör ha anlitats. Domare utses ju av regeringen och särskilt domare i högre instans måste ju ha rätt värdegrund liksom alla chefer inom förvaltningen. Miljöpartiet kan säkert ha haft synpunkter vilka som skall utses till domare där inte kompetens kommer i första rummet.En politisering av rättsväsen och förvaltning har påbörjats.Vi kan nog förvänta oss liknande fall i framtiden. Kalkbrytning är ju en miljöskadlig verksamhet således skall den förbjudas. Den konsult som gör en utredning känner nog hur vindarna blåser och anpassar sig därtill.

  SvaraRadera
 23. Ooohhhh... Vilken cynism, inte fel nödvändigtvis, men cyniskt. Jag hoppas världen och de styrande är bättre än så.

  SvaraRadera