Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-07-22 10:10

Hemmabygd ozonlåda för att sanera skor

Inlägget innehåller annonslänkar för Kjell & Co.

Ozon kan användas för att ta bort lukter som inte ger med sig, men är förstås lite hälsovådligt och kan skada organiska material och levande ting. Med en lagom stor pappkartong och en billig joniserare kan man i alla fall göra stinkande skor luktfria.
Ozonlåda
Ozongeneratorn ifråga är en billig energisnål och fläktfri variant från Kjell för 499:- SEK. Inte de professionella för yrkesmässiga sanerare för tusentals kronor, utan en billig liten grej.

Mina Asics GTX Trail Running-skor, som är mina allrounddojor, bland annat för att spara bagageplats så man fortfarande kan löpträna på destinationen, har sedan sista dagen på cykelsemestern på Österlen minst sagt stinkit. Orsaken stavas att vi hamnade i ett åskväder i några mil, och skotork saknades. Som boende på landet har vi skotork hemma i hallen, men något sådant fanns dessvärre inte på Ystads Saltsjöbad.

Så eftersom vi ändå hade en ozongenerator pga anledningar, så placerade jag igår till slut skorna i en stor pappkartong tillsammans med generatorn, stängde locket och körde dem en timme.

Nu luktar de bara nya skor. Man kan köra ner näsan i dem och få skobutikskänslan.

Kartongen stod naturligtvis utomhus för god ventilation av från lådan läckande ozon. Antagligen behövde man inte köra en timme, men jag hade annat att göra så det fick bli så. 

Nu kan förstås livslängden på olika material i skorna förkortats av behandlingen, men alternativet var att köpa ett par nya skor idag. Nu kan jag kanske vänta något år till. 

Bra truppförsök. Det är inte heller helt ovanligt att skodon i detta hushållet utsätts för förhållanden som gör att de lämnar en del att önska luktmässigt. När inte torkning och professionella luktborttagningsmedel som Alron Biofresh fungerar, så fungerade ett ordentligt ozonbad.

Jonisatorn ovan är den större av de två modellerna hos Kjell & Co och kostar 499:-, och fungerar t ex för att sanera lukten i stall efter övrig städning och sanering gjort sitt. Ska man bara sanera skor och annan mindre utrustning i en låda, så kan den mindre modellen för 299:- SEK duga. Annat populärt bruk är att ta bort dålig lukt i begagnade bilar, men man ska ge akt på att en del material i särskilt äldre bilar kan ta skada av O3. Professionell saneringsutrustning brukar ha fläktar för att snabbt sprida ozonet, som därtill har en tendens att sjunka pga tyngre än luft. Det går förstås att komplettera med en vanlig bordsfläkt om man så vill.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

16 kommentarer:

 1. Wow, ska testas!

  Eldprovet kommer bli orienteringsskorna 😃

  SvaraRadera
 2. Vanligt färdig-malt kaffe fungerar faktiskt toppen för äckel-lukt-borttagning i sneakers o träningsskor!

  Häll i ett par mått av vanligt färdig-malt kaffe i varje sko över natten!
  Man kan säker experimentera med tiden, skoblock och extra vända med skorna upp-och-ner. För mig fungerar det första perfekt någon gång ibland.
  Kunskapen fanns via Google - och det fungerar över förväntan bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kaffesump funkar också. Kan användas för att tvätta händerna efter t ex ett kräftkalas.

   Radera
  2. Tack för 2 bra tips!
   Då slipper man även slösa nytt kaffe - om man istället sparar några sumpar från egen bryggning till nästa anti-lukt-insats i sneakers.

   Radera
  3. Ps. Kaffe-varianterna är absolut ingen ironi, utan fungerande metoder!

   Radera
  4. Jag har läst om att aktivt kol är effektivt mot lukt, om man häller det i ett kaffefilter, som viks ihop och placeras i en sko.

   Radera
 3. Tips när man håller på med ozon hemma, luktar det rost, avlägsna er och vädra.

  SvaraRadera
 4. Eftersom jag går i vinterstövlar året om, pga att det är så enkelt att bara stoppa i fötterna och omvänt bara kliva ur stövlarna när man kommer in, så ackumuleras tå-biran i stövlarna med tiden. Dessutom ger vinterstövlarna bättre stadga för fotleden när man går på ojämnt underlag i trädgården och man slipper vara rädd för ormbett också. Det förra stövelparet stank en hel del mot slutet, så ozon-grunkan skulle nog passa bra här också. Kompisen Jar-Jar Binks skor stinker mycket också, inte minst pga skostorleken 48, eller ska man kalla dem för kanoter kanske?

  SvaraRadera
 5. Jag brukar bara tvätta dem i tvättmaskinen med tvättmedel, funkar bra, de blir oftast som nya då eftersom man även får bort smutsen.

  SvaraRadera
 6. Jag har två sådana joniserare, fungerar väldigt bra. Skor har jag dock inte provat på, intressant förslag.

  SvaraRadera
 7. Min egen erfarenhet av ozon och träningsskor är att lukten kommer tillbaka när de använts ordentligt en gång. Återkom gärna med resultat efter du använt dem.

  SvaraRadera
 8. Min egen erfarenhet av ozon och träningsskor är att lukten kommer tillbaka när de använts ordentligt en gång. Återkom gärna med resultat efter du använt dem.

  SvaraRadera
 9. Min egen erfarenhet av ozon och träningsskor är att lukten kommer tillbaka när de använts ordentligt en gång. Återkom gärna med resultat efter du använt dem.

  SvaraRadera
 10. Min egen erfarenhet av ozon och träningsskor är att lukten kommer tillbaka när de använts ordentligt en gång. Återkom gärna med resultat efter du använt dem.

  SvaraRadera
 11. Min egen erfarenhet av ozon och träningsskor är att lukten kommer tillbaka när de använts ordentligt en gång. Återkom gärna med resultat efter du använt dem.

  SvaraRadera
 12. Träningsskor går bra att köra i tvättmaskinen.

  SvaraRadera