Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-07-26 12:30

Fyra av fem bloggläsare tror regeringen ingriper och stoppar cementkrisen - hälften innan slutet av september

Lite mer än fyra av fem bloggläsare tror att regeringen kommer ingripa och på något okänt vis stoppa cementkrisen. Nästan hälften tror att detta sker redan innan septembers slut. Detta är antagligen i linje med marknadens reaktioner, dvs ingen påverkan på berörda bolag och Stockholmsbörsen som slår börsrekord. Det öppnar för stora negativa marknadsreaktioner om regeringen inte ingriper.
Förväntas stoppa cementkrisen
Bloggläsarna följer alltså marknadens bedömning att cementkrisen inte kommer inträffa, eftersom regeringen kommer stoppa den. Exakt hur är oklart, kanske genom att hänvisa till trumfkortet rikets säkerhet, kanske via någon form av tillfällig dispens i väntan på överklagande dom eller ny utredning eller kanske genom att man helt enkelt stryker de berörda Natura 2000-områdena.

Marknaden har inte reagerat negativt och tvärt om står Stockholmsbörsen på börsrekord. Bolag som SSAB, som kommer drabbas stenhårt när LKAB slutar leverera järnpellets, har fortsatt att stiga- Byggbolagen och bostadsutvecklarna går lite segare men har generellt inte rasat. Kort sagt tror inte heller marknaden att det blir någon cementkris. 

Dock har en god vän pratat med en marknadsräv, som menar att det är semester och att eventuella negativa positioner kommer tas när börshajarna är tillbaka på jobbet. Så vi får se.

Om läsarnas bedömning står sig så tror 81.1% av respondenterna att regeringen ingriper och löser krisen. Av dessa tror 49.2% att det sker innan septembers slut. 61.7% tror att det sker innan oktobers slut, och då kommer Cementa alltså kunna fortsätta utan avbrott.
Svaren

Är oddsen korrekta blir är det alltså bara en risk på 18.9% att cementkrisen blir så hård som möjligt och att Cementa alltså får lägga ner sin utvinning. Branschen har då sagt att det tar 2-3 år att få igång nya inköpskanaler och logistikkedjor. Samtidigt är det brist på cement i Europa redan idag.

Händer inget kan man förvänta sig att börsen tuggar på oberörd av den uteblivna cementkrisen, vilket också är vad som idag är inprisat i börskurserna. Detta lämnar möjligheten för ett kraftigt ras i initialt direkt berörda sektorer och sekundärt på hela börsen. Risken man tar om man tar negativa positioner är att börsen fortsätter uppåt i väntan på att krisen faktiskt blir av.

Det är i alla fall inte för sent att gå ur. Själv tar jag av erfarenhet aldrig negativa positioner, men kan tänka mig att reducera aktieexponeringen ytterligare mot i första hand Sverige, i andra hand Europa och i tredje hand totalt sett i väntan på beskedet. Uteblivna vinster är inne förluster och på sin höjd tappar man några procents börsuppgång om man ställer sig vid sidan om tills besked lämnas. Börsexponeringen är redan nere på 50%, men jag kan överväga att reducera till 30%.

Varslen inom i första steget byggbranschen väntas börja redan i augusti om krisen inte är löst. Det innebär redan nästa vecka.Vi får se om marknaden skakar av sig även dem.

För att summera: Ingen verkar tro att det faktiskt blir en kris eller att Cementas nedläggning får någon påverkan, och det finns därför en stor nedsida på marknaden om krisen inte stoppas. Och förstås i den reala ekonomin.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

39 kommentarer:

 1. "Dock har en god vän pratat med en marknadsräv, som menar att det är semester och att eventuella negativa positioner kommer tas när börshajarna är tillbaka på jobbet. Så vi får se."

  Känns väl tveksamt ändå? Det är ju 2021 så folk tar ju nästan in information intravenöst. I alla fall från mainstream media där det har hunnit belysas i flera löpsedlar vid det här laget.

  Den som lever får se men nu har ju i alla fall flocken talat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beskedet var mer i stil med att börshajarna just nu vill sitta i lyxvillan i S:t Tropez och hinka sin champagne i skuggan och inte bryr sig. Än.

   Radera
  2. Sedan är det kanske inte de svenska hajarna som kommer blanka sönder svenska bolag och börs, utan de hittas internationellt. Och dit har inte nyheten spridit sig nämnvärt.

   Radera
  3. Om det finns information som säger att marknaden är övervärderad finns det väl alltid nån som kommer att vilja tjäna pengar genom att handla på den informationen.. alla kan ju inte checka ut hela sommaren. Tror mer på tesen att marknaden inte tror det blir någon kris.

   Radera
  4. Ähh det blir välkommet med lite "kortklämma" så kurserna åker upp ;)

   Radera
 2. Att det krisen inte kommer att ske är klart sedan Stefan satt sin allt-i-allo fixare Ardalan på att lösa ut problemet.

  Fokus för regeringen är att rädda ansiktet i processen. Att något annat än fortsatt drift skulle vara möjligt lär både arbetsgivare och LO förklarat både på tvären och lången.

  Ardalan skall snurra upp MP-Gilead i regeringen och få dem att köpa något som innebär fortsatt drift utan att ny regeringskris uppstår. Därav killgissar jag på nåt sorts uppskov fram till förbi nästa val. Men vad vet jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju i sig med det sk parlamentariska och politiska läget ingen liten uppgift.

   Radera
  2. Samtidigt är ju Ardalan känd för att vara "fixaren" som aldrig får något gjort.

   Jag tror inte sossarna fattar vad de ställt till med och kommer köra Sverige på grund precis som de gjort i så många andra frågor.
   "Ingen åtgärd" är deras mantra och sitter och sover sig igenom mandatperioderna.

   Radera
  3. Det låter som det nya grundämnet Administratium, som tenderar att koncentreras till särskilda ställen såsom offentliga myndigheter, stora koncerner och universitet. Vanligen finner man det i de nyaste, ståtligaste och bäst underhållna byggnaderna.

   Forskarna poängterar att Administratium är toxiskt vid alla koncentrationer. Det kan lätt spoliera en produktiv process, om det tillåts ansamla sig. Alla pengar förbrukas i processen utan att några biprodukter uppstår. Allvarliga försök pågår för att finna ut hur Administratium skall kunna kontrolleras, så att oåterkallelig skada kan förhindras, men resultaten har hittills inte varit lovande.

   Radera
 3. Vad har regeringen gått in och löst de senaste två mandatperioderna?

  Paradoxalt är vi livrädda för otäcka scenarion, (även ganska effektharmlösa sådana om de hanteras vuxet). Samtidigt älskar vi kriser. Vi älskar att befinna oss i ett stressat tillstånd. Inte för att vi gillar obehag utan för att vi har blivit beroende av stresshormon. Verklighetens politik har blivit som att titta på en enda lång skräckfilm, så klart att vi inte vill att den ska ta slut, (eller lösas). Kriser ska avlösa varandra, då mår torsken i oss som bäst.

  Självklart kommer ingenting att lösas. Full fart mot stupet bara, precis som vi gjort de senaste tjugo åren. Sverige ska bli en failed state, ett shit hole country. Allt enligt plan och nu mer ett invant naturligt beteende, och allting som accelererar kollapsen välkomnas. Nu kör vi.

  SvaraRadera
 4. Ur TN.se Om det inte händer något innan dess, kan det bli lite kärvt om tid.

  "Näringsminister Ibrahim Baylan (S) kallas till riksdagens näringsutskott för att svara på frågor om stoppet för Cementas utvinning på Gotland, rapporterar Dagens Nyheter./... .../Baylan kommer att kallas till utfrågningen i slutet på augusti när utskottet sammanträder igen, bekräftar Lars Hjälmered, Moderaterna, ordförande i utskottet."

  https://www.tn.se/naringsliv/baylan-kallad-till-riksdagen-om-cementa/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Morgonkoll&utm_content=tn-morgonkoll-2021-07-26

  SvaraRadera
 5. Cementa kan överklaga beslutet till HD och begära prövningstilstånd och samtidigt yrka interimistiskt att beslutet måtte upphävas i avvaktan på dom i målet.

  SvaraRadera
 6. Ska regeringen gå mot MP?
  Aldrig. Hämska tanke att SD skulle gå framåt vi en regeringskris. Nix. Kommer inte hända. Hellre en miljon till arbetslösa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ordnar regeringen en miljon arbetslösa ett valår så ska du nog se att SD går framåt.

   Radera
  2. ? Jag röstar inte alls då jag diskvalificerat mig själv genom bristande kompetens och endast klarar av att tycka... Men nog borde bidragspartierna åt vänster räkna hem mer röster då? Varför SD?

   Radera
  3. Därför att SD sen tidigt 2000-tal är Svenska Missnöjespartiet™. Framförallt för LO ansluta industriarbetare sen ett antal år nu. Idén om att vänstern tjänar mest på att folk har det dåligt har inte stämt på minst ett decennium nu.

   Radera
  4. Eftersom svensken inte förstår orsakssamband så kommer de flesta drabbade såklart rösta på sossarna.

   Radera
 7. Gissar att MP får igenom att mellanlagren av kärnbränsle inte byggs ut i utbyte, dvs totalnedsläckning av Sverige senast 2023.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför jobbar jag febrilt på, att färdigställ prototypen till mitt gengasaggregat. Fast just nu är det för varmt att sitta och svetsa

   Radera
  2. Manligt!
   Har ritning till ett svedlundsaggregat som jag fantiserar om att bygga. Måste köpa mig en pv891 först..

   Radera
  3. Och gå i pension... Eller bli arbetslös och rösta vänsterut...

   Radera
  4. Det finns gott om stearinljus i prepp-förrådet, så någon totalnedsläckning blir det inte här, bara en partiell sådan.

   Radera
 8. Tror faktiskt inte det.

  Stegan Löfvens styre har liksom kännetecknats av en "det ordnar sig" attityd. Jag tror uppriktigt sagt han är övertygad om att det löser sig självt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Greenious: Vilket det i stort sett alltid gör. Svensk offentlig förvaltning och styrelse av Riket är alltsedan Oxenstjernas dagar för 350 år sedan utformad för att så skall vara fallet ... Och det har hittills fungerat synnerligen utmärkt!

   Radera
  2. ...Tills sossarna slog sig samman med marginalfigurerna från MP-Gilead.

   Så nu har vi 280.000 varsel om några veckor att vänta med nuvarande handlingskraft...

   Radera
  3. Koalitionsregering förändrar ingenting i sak.

   Och det där med 280.000 etc kan du ju fortsätta inbilla dig.

   Radera
  4. Och vad inbillar du dig då geniet?

   Radera
  5. Abbe: Inbillning överlåter jag med varm hand åt icke-genier.

   Radera
  6. Du ser alltså andras inbillning runt dig.

   Själv hämtar jag info från nyhetsflödet.

   Då är det väl som du skriver att hotet är någon slags massinnbillning som icke-genier som alla vi andra i samhället står för undantaget dig då.

   Aftonbladet tex summerar ett spann på 200-400.000 jobb:
   https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/GQAlRq/larmet-brist-pa-cement-hotar-hundratusentals-jobb

   Eller DI som håller sig till 280.000 jobb:
   https://www.di.se/nyheter/efter-domen-mot-cementa-byggforetagen-satter-press-pa-regeringen/

   Radera
  7. Abbe: Korrekt konstaterat att jag ser övervägande flertalet så kallade Hotbilder som i princip vad du i repliken ovan betitlar som Massinbillning.
   Vad gäller Aftonbladet och DI och övrig media så visar erfarenheten att Rötmånadsankor triggar lösnummerförsäljningen.

   Radera
  8. Spännande tankar, så Cementas stopp för produktion i oktober och dess konsekvenser vid stopp är massinbillning.

   Radera
  9. Svensken överlag är funtad så som TS beskriver. Allt bara löser sig utan någon handling, likt en femårings intellekt. Måste vara Andra världskrigets djupt rotade lärdom.

   Radera
 9. Vi utgår från att S besitter grundläggande politisk rationalitet, inför kommande val. Det inte helt säkert med MP i regeringen. s kan behöva väga regeringskris mot industrikris. Inte en lätt balansgång.

  SvaraRadera
 10. Det finns trots allt några verklighetsförankrade grupper, även om det är en krympande skara, i S ledning. Jag ser fram emot en presskonferens med regeringen där statsministern meddelar ett beslut med en gråtande besittande MP minister som denna gång kommer att heta Märta Stenevi inte Åsa Romson

  Frågan är vad S erbjuder MP för att de inte skall spräcka regeringen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kan erbjuda en medborgarlön, en skattefri basinkomst som infördes i Finland, men som lades ner efter två år. Iden drevs av Centerpartiet, De Gröna, Vänsterförbundet och Piratpartiet. Finländska myndigheter lottade ut 2 000 personer som fick 560 euro per månad i basinkomst. De hade alla innan levt på olika typer av sociala bidrag. Basinkomst är en idé om att samhället garanterar alla medborgare en ovillkorlig ekonomisk grundtrygghet som det går att leva enkelt på. Dessutom antas basinkomst bidra till demokratins och kulturlivets vitalisering och en socialt hållbar utveckling.

   Är det inte risk att folk hamnar ännu längre bort från arbetsmarknaden?

   Radera
 11. Oavsett så har ju en stor sårbarhet för fortsatt samhällsutveckling blottlagts.

  Man får verkligen hoppas inget tråkigt / oturligt händer Gotland framhäver...

  SvaraRadera
 12. Nu vaknade nån mer på aftonbladet än mp reportrarna som lobbyar för att stänga ner.

  https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/GQAlRq/larmet-brist-pa-cement-hotar-hundratusentals-jobb

  Då finns det hopp igen. Media är de enda som kan fixa detta. S vågar aldrig riskera ett media drev och svekdebatter inför valet. Om media är på folkets sida så törs man göra vad som är rätt för Sverige.

  Det är dock tråkigt att det har blivit så att mediehusen är mäktigast av alla. Medierna ska granska makten. Men vem granskar mediehusen?....

  SvaraRadera
 13. Herrejävlar vad svensken är borta och lever i förnekelse! Bedrövliga siffror.

  SvaraRadera