Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-07-30 15:35

Fredagsmys: Semesterhelg för barnfamiljen - endast 10 000 kronor

Dags för lite fredagsmys. Det finns en fin tumregel att om man som barnfamilj ska åka till något av de stora barnfamiljnöjena i Sverige (eller Danmark) - ALV, Liseberg, Kolmården, Legoland - så går det på 10 000:- SEK för helgen. Eller åtminstone för medelklassen som alls har råd med detta.
Liseberg
Så du sitter där med din barnfamilj med 2-3 barn i åldern 2 - 10 år och tänkte att ni ska åka på en liten billig kort semester inom landet eller kanske till Danmark (givet tillåtet pga Wuhan-pesten). Ni vill ju inte pressa ekonomin med någon utlandsresa.

Smack, så går det på 10 000:- SEK eller uppåt givet att man betalar för allt.

Man åker redan fredag eftermiddag/kväll för att kunna hänga på låset på lördagen och maximera tiden i frontlinjen, och gör sedan det samma på söndagen, även om man sedan får avbryta. I exemplet är barnfamiljens barn 5 och 8 år, och endast två stycken.

Lite exempel. Låt oss ta det miljövänliga tåget från Stockholm till Göteborg för att gå på Liseberg. Vi åker fredagen den 6:e augusti och åker hem på kvällen söndagen den 8:e. Biljetterna till Göteborg går på 1 852:- SEK hos SJ för andra klass och tillbaka hem vid 18:24 på söndagen kostar 2 198:- SEK. Summa resa med tåg: 1852+2198=4050:- tillkommer kollektivtrafik lokalt. Säg att telningarna inte orkar gå och släpa väskor, så blir det åtminstone fem resor för familjen lokalt vilket går på 5*(34*2+26)=470:- för kollektivtrafiken givet att endast ett barn är över sju år.

Man kan förstås ta bil istället och så låtsas vi att enda kostnaden för bilen är bränslet, som vid 0.6 liter milen landar på cirka 1000:- SEK. Summa bränsle med bil: 1000:- SEK, tillkommer parkeringsavgifter en hel helg. T ex kostar parkering vid Liseberg 110:- SEK per dag för en summa  330:- för parkering. Vi antar att parkering vid hotellet går på det samma.

Sedan har vi boende två nätter. Billigast enligt Hotels.com blir 3 335:- SEK för boende på en Bed & Breakfast. Det går även att boka för 3 612:- SEK på Skäraton (Radisson Blu Scandinavia). Scandig går på 4 752:-, Spar Hotel Gård 4 376:-.

Och så ska man in på Liseberg två dagar, förstås åkpass för att maximera upplevelsen. Det blir två dagar med tre stora åkpasset allt-i-ett och ett lilla åkpasset allt-i-ett. Kostnad 2*(495*3+395)=3 760:- SEK för två dagar på Liseberg. Pga pesten finns det inga lediga platser på exempledatumet, så priserna är hämtade från ett datum i slutet av augusti.

Det behövs förstås lunch, fika och middag för familjen också. Frukost ingår i boendet. Man är ju på Liseberg, men det kanske går att ha med smörgåslåda, men nu ska man betala för maten. Det finns ett utbud av matmöjligheter, men låt oss låtsas att man bara äter på pastarestaurangen Trabello (alla barn älskar pasta eller pannkakor). Barnmaten kostar 67:- SEK per måltid, vuxenmaten 135:- SEK. Summa 2*2*(135*2+67*2)=1 616:- för lunch och middag. Tillkommer fika och eventuell tröstande alkohol till föräldrarna om sådan finnes. Svårt att uppskatta fikapriserna, men låt oss säga en fika a 40:- SEK per person och dag, typ glass respektive kaffe. 2*40*4=320:- för fika. På ankomstdagen käkar man på McDonalds vilket vi för enkelhets skull låstas kostar 350:- SEK ankomstdagen. Söndag kväll äter man hemma och kostnaden utgår. Barnen får inget på resan hem eller dit, utan det räknas som vanlig levnadsomkostnad.

Summering en helg på Liseberg

Resa tåg / bil: 4050 / 1000 
Kollektivtrafik / parkering: 470 / 330
Boende: 3335
Liseberg entré och åk:3760
Lunch och middag: 1966
Fika: 320

Summa tåg: 13 901:-
Summa bil: 10 711:-

Till detta kommer småutgifter som souvernirer, hasardspel etc.

Motsvarande uträkning gäller även för Kolmården eller ALV. Inträde ALV två dagar går på 2 920:- SEK.
Legoland
Legoland kostar två dagar 599:- DKK per person, dvs 3 282:- i inträde och alla attraktioner. Öresundsbron kostar 1 260:-. Bränslet för bilen går dock på cirka 1800:- SEK. Vill man ta Stena Line Göteborg - Fredrikshamn och låta barnen springa av sig går den båtturen hela på 3070:- SEK 

Oklart vad restaurangerna på Legoland kostar, men de brukar åtminstone vara buffé med ökade möjligheter för barnfamiljer att få mätta barn. Osäkert vad som gäller i Wuhan-pesttider dock. Förmodligen dyrare än i Sverige.

Boende på Hotell Svanen med gångavstånd till Legoland för att rycka i dörren på morgonen är 4 172:- SEK.

Det blir antagligen något dyrare att åka till Legoland än Liseberg, och bloggen tänker inte lägga tid på att räkna ut hur man ska ta sig dit med tåg. Annars har Billund en flygplats.
Kolmården
Tittar man på Kolmården så är entrén rån 529:- per vuxen och 449:- per barn för en summa om 3912:- i inträde för två dagar. Boende på Vildmarkshotellet är oklart prismässigt, eftersom det är fullbokat.

Men jag kan lätt gissa att man landar på ungefär samma nivåer. Det samma torde gälla för ALV.

Så 10 000:- för en helg på något av de stora barnfamiljsturistnöjena är en lågt räknad tumregel, som förutsätter att föräldrarna inte tar en flaska vin till maten. Och så undrar en del "va, har ni aldrig varit på Liseberg?!?!". 

Nä alla föräldrar är inte gjorda av pengar.

Men det är ju bara att spara tusen kronor i månaden i ett år och göra drömmen till verklighet. Javisst, men alla har inte tusen kronor att spara till detta varje månad, de ska dessutom spara till allt annat än semester också. Alla är inte välbeställd medelklass som köpte sin villa för två mille - nu värderad till åtta - och bor nästan gratis vid dagens räntor.

Ha ett fortsatt trevligt fredagsmys! Ni som har pengar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

61 kommentarer:

 1. Gör om det för en semestervecka på svensk skidort.

  Två veckor i Thailand.

  Medelklassfamiljen semestrar lätt upp 50000 per år.

  Men orsaken till att det blivit dyrt, ja allt har blivit dyrt är för att det kostar inger att bo längre, i löpande utgifter med nuvarande räntor.

  Folk har råd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr det dubbla, med skolbarn är man bunden att åka på loven. (Vi har inte åkt på en 100k resa)

   Radera
  2. Ja, med både fjällen och solen blir det nog närmre 100 k.

   Fjällresan går på minst 25000, även om man äter allt hemma, räknar maten som lika och inte räknar med inköp+avskrivning av skidutrustningen.
   Bara liftkorten för average familj+skidskola är ju 10000 i högsäsong.

   Radera
 2. Åhfyfan.. minnena kommer tillbaka.. ! Det är rätt länge sen jag hade småbarn och jag trodde att jag hunnit glömma men det här fruktansvärda inlägget väckte minnena till liv. Glöm inte 7-10 dagar med PTSD efter hemkomsten, och för all del livslångt PTSD när man läser hemska blogposter. Det värsta är ju att de där utflykterna var totalt jä..a värdelösa och inte gav annat än illamående som slutresultat. För nåt år sen slängde jag alla fotona från den tiden eftersom minnena bara väckte ångest. Huuu!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter onekligen som PTSD. Sökt för det?

   Radera
  2. Ja, i Kalifornien. Vissa sorters cannabis ger lindring.

   Radera
  3. Hr Smed. Jag och exet åkte till Kolmården med brodern och hans familj, där barnen hade fått en fri uppfostran (=fria från uppfostran) och behövde inte vara ett dugg sociala eller trevliga, om de inte ville och det ville de i regel inte heller. Stämningen var spänd under hela resan och det ösregnade också under utflykten, på gränsen till vattenplaning, både söderut och tillbaka till Stockholm. Jag tog det hela med jämnmod, men exet blev helt vansinnig över de ouppfostrade barnen, som aldrig kunde säga tack och aldrig var nöjda heller. Brorsonen kunde äta bara på McDonalds och det fanns ingen sådan hamburger-restaurang där, så det blev jämmer och elände. Exet surade under hela resan och även efter den och flyttade sedan härifrån till en liten etta i Gustavsberg.

   Gröna Lund var också bara skit tyckte broderns barn och vi fick skynda oss till McDonalds i Slussen, pga att brorsonen höll på att svälta ihjäl. Brodern konstaterade som vanligt att "Sverige är ett skit-land och det finns ingenting bra här". Nästa gång när brodern kom till Stockholm, letade vi efter leksaker till deras barn, men de var för dyra. "Sverige är ett dyrt skit-land och vi måste härifrån så fort som möjligt", konstaterade han återigen surt.

   Lite senare fick brorsonen underkänt i svenskan i skolan i Finland och brodern och hans fru ville skicka sin son till Sverige för att lära sig svenska. Jag tänkte "herregud, då måste jag köra honom till närmaste McDonalds tre gånger om dagen, pga att brorsonen bara äter deras mat och har inget körkort". Som tur var så ville han inte, så jag slapp. De började våldgästa systern i Grekland istället och fick en billig semester vid kusten varje år, till min systerns förfäran. Det blev ganska mycket PTSD av deras besök, både i Sverige och Grekland.

   Radera
  4. Till sist portade jag både brorsan och syrran (som alltid ville shoppa i alla möjliga mode-klädbutiker) och morsan som skulle supa sig full och pratade sedan en massa goja. Farsan fick komma, trots att han också söp ganska friskt under resan.

   Radera
  5. @Smed, låter som du hade fel förväntningar. Har varit både på liseberg och Kolmården när ungarna var små, för deras skull. De hade jätteroligt.

   Dessutom var vi i Thailand omkring år 2000 och luffade runt i en månad med barnen 10 och 8 år. Det blev en supersemester som de talar om än idag. Vi gjorde även en avstickare till Phi Phi Island några dagar. Det var innan tsunamin förstås. Många härliga minnen.

   Radera
  6. Svinto. Du verkar vara en super-farsa.

   Radera
  7. Nä, de har en super-morsa.

   Radera
  8. Svinto. Ödmjuk är du också.

   Radera
  9. Svinto: Tänker inte kommentera mer personligt eftersom det skulle bli snaskigt.

   Marjatta: Haha!

   Radera
 3. 50k, knappast.
  En vecka Mallis i högsäsong:
  Lägenhet av rimlig standard med gemensam pool 12-15K, hus med pool för två familjer 28-40.
  Direktflyg minst 10k
  Hyrbil minst 5k
  30k för en vecka före extra kostnader.
  Charter Mallis rimlig standard högsäsong en vecka 40k med half board.

  SvaraRadera
  Svar
  1. (Menar alltså att 50k är för lite)

   Radera
  2. (Menar alltså att 50k är för lite)

   Radera
 4. Vi tog bilen till Astrid Lindgrens Värld och plockade upp 2 barnbarn och 1 vuxen i Stockholm. Bodde i den lilla stugbyn i anslutning till ALV. Gick på runt 10.000:- med allt. Upplevelsen i Vimmerby fick 10 poäng av 10 från både vuxna och barn. Väl värt ett besök nästa år också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Astrid Lindgrens värld var långt över förväntan. Stugbyn/campingen var värd besöket bara i sig: fina små hus med massor av barn som lekte ute. Barnen hittade nya lekkamrater på fem minuter. Räckte med en dag på själva Astrid Lindgrens värld, varken vi eller barnen hade orkat mer. Blir betydligt billigare om man tar med egen husvagn.

   Radera
 5. Eller så tar man hytt under bildäck till Riga och bor, äter och gör roliga saker där för prima priser. Sovjettåget ner till Jurmala som har Norra Europas finaste stränder. En dag på zooet. Osv.

  Då kommer man nog undan med halva budgeten.

  SvaraRadera
 6. Legoland vinner nog i denna samling av resmålet som är dyrast.
  Du glömmer att barnen (den bortglömda gruppen = grupp 5) behöver ett PCR-test för typ 1295kr styck.

  Ett annat restips (post-restriktioner), är att uppleva den Danska sidan av öresundsregionen med Öresund runt-biljetten (gäller 2dagar).

  1) Tåg till Helsingborg därefter färjan över till Helsingsör.
  2) Ät lite pölsekorv med _dansk_ ketchup (som de övrigt serverar för att Svenskarna tror att Danskarna äter denna själva)
  3) Tåget vidare till Bakken, gratis inträde. Till barnen köper man åkband.
  4) Vidare med tåget till Roskilde, incheck på ett Scandic vid den fina parken där.
  5) Godnatt
  6) Smörrebröd därefter spela Frisbeegolf med kottar i parken brevid.
  7) Utforska staden med dess fina katedral.
  8) Mat på torget därefter hemresa på tåg över bron.

  Totalt kostnad runt 3500kr, vilket även inkluderar ölen på Bakken samt hasardspel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ovan betyder katedral, domkyrka. Kottar betyder barnen/kottarna. Det är sen gammalt när tanken är snabbare än fingrarna.

   Radera
 7. När jag var liten innebar Liseberg att man gick upp tidigt för att åka till Göteborg och vara där lagom till öppning. Sedan åkte man hem samma dag. Oftast med medhavd mat som käkades på nån rastplats innan ankomst. En sådan resa torde vara mycket billigare än två dagars weekend. De flesta klasskamrater hade liknande upplevelser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bakken är väl värt att besöka.
   Den rekommenderas varmt.

   Radera
  2. Anders, ja Bakken är trevligt. Åker man hem i rimlig tid så slipper stöket som kan blir därefter. Barnen här älskar Bakken, jag tackar då Tivoli är dyrare.

   Radera
 8. Fredagsmys gåta - Ni får tre ledtrådar.

  1. ”Insanity laughs under pressure we're breaking” är en (min iaf) tolkning av ett känt uttalande av författaren, i en sångtext av några helt andra
  2. Författaren är ifrån USA
  3. Bandet och artisten är/var ifrån England (artisten ser dock lite tysk ut). Frontfiguren och artisten är legender i himmeln numera.

  Vem är författaren och vad sade denna?

  SvaraRadera
 9. Jösses! Jag och Jar-Jar Binks sparar hur mycket pengar som helst på att vara frivilligt barnlösa. Vi lägger pengarna på diverse utbyggnationer av fastigheten istället. Vi bor jättebilligt i ett natur-paradis, så vi saknar inte särskilt mycket. En stor friköpt tomt och nära till skärgårdens bryggor, där man kan åka med färjorna och tälta där det är tillåtet att göra det. Segelbåt. Själv har jag simmat varje dag halva dagen i poolen under de senaste två månaderna och har nu träningsvärk, det är min idé om en bra sommar.

  SvaraRadera
 10. Vi var en barnfamilj med 5 barn en gång i tiden, det gäller att räkna INNAN! Varför inte göra roliga saker där man är, en picknick på Skatås kanske kräver lite mer förarbete. Liseberg har jag inte besökt på 40 år, har något ändrat sig? Knappast. Folk dröser pengar omkring sig idag, går på ALLT, betalar pengar för att få krumelurer på benen. Hade blafforna varit medfödda hade man fått psykiska problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bästa i livet är gratis.

   Radera
  2. Vi har fyra barn och känner inte igen oss i bloggarens redogörelser. Vi har varit på diverse sommarland i sommar men undvikit de dyraste, vi har frikampat med släktens husbil (ca 700 kr i diesel, låna den fulltankad och lämna den fulltankad). Sen har vi njutit i trädgården och seglat en vecka (ok båt kostar 5-600 kr i månaden) Kanske gjort av med 10000 kr på nöjen under hela sommaren.

   Radera
 11. Var på Liseberg förrförra året med 2 vuxna + 2 barn. Tog flyget kl 7 på morgonen, hängde på låset, en natt på vandrarhemmet precis brevid Liseberg, dag 2 på universeum, flyg hem vid 8-tiden på kvällen. Tog bilen till flygplatsen och betalade typ 200 för att stå där två dagar. Totalt kom vi under 9.000 inkl. ätande.

  Flyget blev det i särklass billigaste alternativet Sto-Gtb, just för att det tillät två heldagar med endast en övernattning.

  SvaraRadera
 12. Grenåfärjan är nån tusenlapp billigare och ger dig lite mindre körtid i Danmark. Apropå flyg dit är väl Ryanair på g att starta från både Göteborg och Stockholm till Billund. Fast dom kanske man inte vill flyga med?

  SvaraRadera
 13. För egen del har jag skickat av åtskilliga hundratusen kronor på resor och aktiviteter med tre söner och exhustru. Jag minns särskilt en resa med cirka 3-,5- och 7-åring till Legoland som innefattade det mesta och där timmar av köer vid olika attraktioner avslutades med 2-3 timmars avkoppling vid klätterställningen längst in. Där dog alla krav, alla önskemål och allt gnäll och jag drog slutsatsen att det är bättre att låta ungarna aktivera sig själva än att servera dem allt (gäller f ö fortf mer än 20 år senare).

  Till skillnad från vad en del andra kommentatorer uttrycker har det för mig varit värt varje krona och varenda minut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här, värt varenda krona. Är i gott sällskap, då det alltid finns en exfru med i historian.

   Radera
  2. Min exman pallade inte för barn. När systern kom på besök med sin autistiska ADHD-son, som skrek som vanligt en stor del av tiden, åkte han hem till sin morsa i stan och stannade där, tills gästerna hade åkt. Han tog även bilen med sig, så vi kunde inte åka någonstans på sightseeing eller shopping som är min systerns favorit-sysselsättning. Han försvann sedan för gott, efter att både brodern och systern hade varit på besök hos oss med sina barn. Jag tog det med jämnmod, sörjde inte ett dugg.

   Radera
 14. Ett bra tips är att hyra ut sitt hus på när man drar på semester. Femte sommaren på rad nu å det betalar, iaf för oss, med råge semesterresan inkl fickpengar å nöjen. Ska ju helst va minst 2 veckor för att det ska va värt besväret. Men blommor blir vattnade å vi slipper bekymra oss för inbrott osv.

  SvaraRadera
 15. Om viljan finns kan man göra mycket med sina barn som inte kostar skjortan.
  Jag har en del ensamstående fäder på mitt jobb som underhåller sina barn med lite lokalt vildmarksliv mm. Billigt och stressfritt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är uppvuxen med vildmarksliv och båtliv, så jag håller med. Ett tag åkte vi väldigt långt med båten, men senare blev vi ganska stationära på en liten ö nära Helsingfors, med väldigt mycket folk. Båtplatsen var gratis på stranden av Arabia-porslinsfabriken, så det blev bara lite soppa-kostnad. Mina föräldrar träffades när de jobbade på Arabia, mamma gjorde hushållsporslin och målade ränder och pappa gjöt handfat och toastolar.

   Radera
 16. Intressant! För egen del var man under uppväxten avundsjuk på kompisar vars föräldrar hade råd (och tid/intresse) att både åka till Liseberg och till fjällen. Något jag fick uppleva först i vuxen ålder.

  En gång fick jag följa med en klasskompis föräldrar till fjällen. Det var kul och jag var mycket tacksam.

  Det var inte alltid lätt/kul att växa upp i en familj som inte hade råd med lika mycket som "alla andra", men det gick absolut ingen nöd på oss utan handlade helt enkelt om att röra sig inom givna finansiella ramar. Sett i backspegeln var dessa problem "lyxproblem".

  SvaraRadera
 17. Varför tror jag att barnen hade uppskattat ETT PAR veckor i tält ingenstans mer? Här tror jag det snarare handlar om antingen 1. visa att vi också kan 2. jag är inte fantasilös. / Nyligen hemflyttad som precis lärde sig att kronan helt tappar värde

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haken är att det kräver engagemang från föräldrar...

   Radera
  2. Vår familj åkte båt och tältade under hela min uppväxt. Det var billig lyx och vi fick många vänner, som vi fortfarande har kontakt med. Tyvärr har många av våra vänner dött på sistone, men vi har en bra sammanhållning och vi har lyckats spåra många av våra forna vänner och det arrangeras återträffar. Föräldrarna köpte sedan en skittrist tomt norr om Helsingfors och sålde båten, min jolle och vattenskidorna, till min stora besvikelse. Vi fortsatte vårt tältliv i skärgården utan föräldrarna ett par år till. Det var helt underbart!

   Radera
 18. Legoland glömde du inkludera bron över stora bält. har för övrigt lyckats spendera 9500kr för 1,5dag på legoland....

  SvaraRadera
 19. När är öresundsbron betald? Det borde den väl snart vara ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är betald sen länge. Danskarna vill dock ta betalt

   Radera
 20. skönt se detta inlägg mr bloggare. Visar att du har koll trots jag tror du har grym ekonomi själv. Det är synd om väldigt många föräldrar i Sverige. När mina barn var små lade vi sanslösa belopp på resor till Thailand o Övriga världen med barnen. Nu är dom stora och betalar själv och jag skulle absolut inte ha råd längre :-)

  SvaraRadera
 21. Bakken! Gratis inträde. Mat o dryck i olika prisklasser. Åkband till ungarna. Precorona var det helt okej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precorona kommer aldrig mer tillbaka. Endast 0.3% av vaccinerna har getts i låginkomst-länderna. Det finns en massiv reservoar av triljoner infektioner där och nya varianter av covid kan uppstå, resistenta för vaccination. Det trycker oss tillbaka till ruta ett. De kan vara mer smittsamma och mer virulenta och de kan påverka barnen mer.

   Det finns en realistisk möjlighet för en corona virus super-variant som uppstår och som kan döda en av tre människor som MERS har gjort. Dr Hilary berättade det i en intervju (Government's Scientific Advisory Group for Emergencies (SAGE) har kommit fram till det.

   Risken att drabbas av hjärtinfarkt och stroke ökar trefaldigt de första två veckorna efter covid-19, visar en ny studie från Umeå universitet som publicerats i The Lancet. Vidare visar undersökningen att risken för hjärtinfarkt och stroke under vecka tre och fyra efter covid-19 ökar tvåfaldigt. Varför risken för stroke och hjärtinfarkt ökar med covid-19 är inte känt.

   Radera
 22. Känns ju rätt onödigt att köra två dagar... Vem fan pallar två dar i rad? Testat en gång och det räckte

  SvaraRadera
 23. Vann 350k förra lördagen på v75! Bättre än överprisade aktier. Spelar man V7 får man 2,5 gånger vinsten på sju rätt. Kan Avanzzza toppa det? Tror knappast det. Ha det så kul på Liseberg, Lars. Håll dig nykter så blir du inte utslängd. Riktiga kvalitet hittar ni på Gröna Lund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske trollar björn. Men, hur mycket har du satsat som aktiv spelare?

   Radera
  2. Hur mycket har du satsat på aktier? Har haft kollegor som tjänat stora pengar på V75 .. pengarna man satsat ser man ju ändå inte..

   Radera
 24. Kan meddela att hotellpaket hos Kolmården gick på 4651, vi bokade i maj och hade vistelsen i måndags till tisdag. Då ingick biljetter för inträde i parken på avrsedagen.

  SvaraRadera
 25. Stämmer på pricken för min familjs lilla utflykt till Gbg och liseberg. Räknat per dag var det bland de dyraste resor vi gjort.

  SvaraRadera
 26. Bra beräkningar!
  Liseberg två dagar på raken är rejält tufft, men då har du såklart evigt (-> ~2 veckor) tacksamma barn!
  Istället för att trängas på hotell i centrala Göteborg rekommenderar jag Airbnb nära kusten med promenadavstånd till havsbad. Blir (vanligtvis) billigare, får oftast mer utrymme. D.v.s. en dag Liseberg och en dag lite mer relaxat vid bad.

  SvaraRadera
 27. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 28. Jag har kört ett anuellt Lisebergs-rejs fram till covid med mina telningar.
  Min upplevelse är att allt blev både billigare och roligare för alla efter att jag sparkat ut deras mor ur hushållet.

  Inga kompromisser och full gas, in i kaklet på Liseberg. Dagen efter orkar de ej med något Liseberg igen. Vilket ger en lugn heldag på stranden med picknick(nästan gratis).
  Mina barn har alltid haft roligare i tält med mig. Tältning kan göras hur rolig som helst för barn. Inte ens som unga vuxna har de tröttnat på att tälta.
  För "barnens skull" provade jag att proppsa på att köra hotell istället, för bekvämligheten(jag ljög). Då var de mitt i tonåren och det blev blöta ögon över utsikten att gå miste om en rolig huvudingrediens... då visste jag att de verkligen ville/behövde tälta.
  Bara det att få tända pappas multifuelbrännare och vara kock på en låga tyckte de var kul och ingick i semestermagin. För att inte tala om att hur vår fredagsmys på stranden förvandlas till fredagsmås.

  Har man bara lite fantasi, blir det både mycket roligare och billigare än att gå i medelklassens allt trängre fållor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vårat till synes sämsta år i tält, i Göteborg, är barnens bästa göteborgsminne.
   En hel vecka utan sol, regnigt och blött.

   Att de fick hjälpa till med strikt tältdiciplin och lekar i absiden gjorde helheten än mer magisk. Marshmallowexperiment medelst chokladkok var bara en av höjdpunkterna.
   Min redogörelse för konsekvenserna av dålig upptänding av multifiuelkök i absider gjorde inte proceduren mindre spännande.

   Radera
 29. Egen färsk erfarenhet från Liseberg och Legoland.
  Båda Torsdag-Söndag resor.
  2 vuxna och 2 barn.
  Liseberg >15000kr
  Legoland >30000kr

  Körde dock bil till Göteborg och vi flög till Legoland. Dock var all mat kolossalt dyr enligt mig i Billerur Den billigaste måltiden var en lunch då ungarna ej ville äta. Vi tvingade i dom en korv i baguette och det kostade strax över 1000kr för fyra korvar plus dricka. Tyvärr har jag inte kollat noggrant på priser eller kvitton då sådant förstör semestern om man börjar räkna kostnader men fick en känsla av att det dyraste i Billerud var läsken. Har dom sockerskatt i Danmark?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Billund ska det ju vara. Autocorrect är awesome

   Radera
 30. Kollade just på resor till Spanien, vi har ett smultronställe på Gran Canaria (vill inte avslöja var, för då vill ju alla dit å smultronstället försvinner...)

  Flyg för fem pers, en hel vecka gick på 15 000 flyg och hotell, nu under hösten på off-season. Lägg på c:a 200 kr för mat per person och dag, och det blir ytterligare 7 000 kr - så säg 10 000 kr för man vill ju ha lite lyxiga drinkar, smälla i sig lite glass å churros o.s.v. :)

  Så, 25 000 - 30 000 för fem personer går att komma under inklusive pool, men då gör vi inte så mycket utöver att gå runt i olika städer och umgås. Det är o.k. att spara en semestervecka till september hävdar jag... :)

  SvaraRadera