Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-07-22 11:58

FLASH/BREAKING/PRESSTOP: Ekobrottsmyndigheten fick något annat än småsparare fällda i domstol

I en chockerande och överraskande dom dömde Svea hovrätt ut dömande domar i det så kallade Allramålet. De fyra åtalade döms till mellan fyra och sex års fängelse, skadestånd på 170 MSEK och näringsförbud. Det är en historisk dom, där alltså Ekobrottsmyndigheten lyckats få något annat än småsparare dömda. Nu väntar överklagan och frikännande i Högsta domstolen, så ordningen kan återställas.
Svea hovrätt
Svea hovrätt meddelade alltså idag fällande dom för de fyra åtalade männen i det så kallade Allramålet, och gick därmed emot tingsrätten där männen som väntat blivit frikända. Det är sen gammalt att de enda som Ekobrottsmyndigheten kan få fällda är småsparare som likt en av storkapitalets börsrobotar plockat bort en aktieorder eller småföretagare som gjort något småfel med bokföringen. Några stora fiskar fäller man aldrig.

Nu har dock hovrätten alltså fällt lite större fiskar, som döms till 4 -6 års fängelse och 170 miljoner i böter, samt näringsförbud.

Detta är tämligen unikt, så vi kan nu vänta oss att Högsta domstolen tar upp frågan och som traditionen bjuder frikänner de hovrättsdömda, så ordningen kan återställas och EBM kan gå tillbaka till att jaga småfolket.

Varifrån 170 MSEK i skadestånd till Pensionsmyndigheten ska komma lämnas som en övning. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

10 kommentarer:

 1. Tja, han som dömdes till sex år köpte ju kåken på Lidingö för 50 Mkr och den lär ju inte gått ner i pris sen dess får man förmoda. Det räcker ju en bit för att göra rätt för sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bra start i vart fall, sälj kåken och ta 50+värdeökning som en del av skadeståndet.

   Radera
 2. I vanliga fall tycker jag det är roligt när det går bra för folk här i världen och de får gärna bli rika om det sker på ett schysst sätt. I detta fall är jag väldigt glad att Hovrätten dömde som de gjorde och jag hoppas verkligen inte HD tar upp detta.

  SvaraRadera
 3. Spännande om det går hela vägen till föngelse och skadestånd.

  Torde finnas en rejält pengastinn grupp männislor i detta land med rätt mucket makt son absolut inte vill ha detta som prejudikat så slussportarna till sist kan öppnas och inte ens HD är väl immuna mot 10miljonersmutor.

  Enklare det och att allt går tillbaka till idet än att man måste börja kämpa sig ut stämningar högt och lågt.

  Har följt Robin Hood traders med intresse.
  Hedge funds som koordinerat (lite i skymundan) kraschar (blankar) aktier är bra och sunt.

  Småsparare som koordinerat ökar altiekurser är illegalt.

  Jag fattar att det är teknikaliteter men i grunden är det samma agerande där ett accepteras och medborgarna fördöms så det visade rätt tydligt vad vår standing i samhället är 😀

  SvaraRadera
  Svar
  1. Domarkåren är inte särskilt mutbar. Sen tycker jag inte det är särskilt märkligt att man har olika regler för vad privatpersoner får göra och vad företag som hedgefonder får göra.

   Radera
  2. Ju högre jag kommit ju mer mutbara har jag uppfattat att folk är.
   Speciellt äldre nära pension och om det är en game-changer. Alltså inte biobiljetter och presentkort hos kjell co.

   Tydligen är det värt 0.5mnkr om man ger en kriminell ett bolån där insatsen är kriminella pengar (stod väl i etablerad media för några veckor sedan) så lan kan ju gissa att ett prejudikat som skulle få negativ invverkan på finansmarknaden är värt magnituder mer.
   Räcker ju med att man mutar precis så många så majoritet ej uppnås, en person om man har tur.

   Varför har man dom reglerna?
   Känns lite som när dom införde p-avgift på min villagata för nåt år sedan.
   85 år gratis och har fungerat hur bra somhelst.
   Nu avgift och p-vakterna är där vid varje städgata och sprider böter omkring sig.
   Att privatpersoner inte skulle få organisera sig på samma sätt som hedge funds ju faktiskt gör är i mitt tycke rätt anmärkningsvärt.

   Sen förstår ju jag också att dom kanske sätter igång en kedja som leder till krasch men då är det väl systemet som är skevt och inte dom?

   Radera
 4. Förvånande och glädjande utslag. Inget tvivel om att de är de skurkar och storskojare men det brukar inte hindra svenska domstolar från att fria. Det blir intressant att se hur det går i HD.

  SvaraRadera
 5. Jag ska läsa domen när semestern är slut, men jag är inte så förvånad. För en utomstående betraktare med viss erfarenhet från finansvärlden är det ganska tydligt att det inte var normala affärsuppgörelser, men det är väldigt många domare som varken har erfarenhet eller intresse av finansvärlden (eller kommersiella frågor alls för den delen). @J: Det är mycket ovanligt med rena mutor i Sverige och förekommer knappast i domstolsvärlden. Vänskapskorruptionen däremot...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vänskapskorruption är Sveriges signum.
   Social kompetens, både moralisk och omoralisk, brottslig och laglig, svart och vitt, bygger det nätverk som slår all utbildning och kompetens.
   Meritokrati är endast för naiva idioter och andra mobboffer.
   Ett bra nätverk öppnar alla dörrar till välbetalda jobb och klipp på fastighetsmarknaden och börsen, dessutom 100% lagligt!
   Naturligtvis blir de frikända i högre rätt, de har ju pengar och vänner, visserligen köpta men så länge de har pengar lojala.

   Radera
 6. Neh. Det var övertolkning. Inte vad jag skrev eller menade. F ö redan David Carnegie observerade: It is not what you know, it is who you know

  SvaraRadera