Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2021-07-19 21:44

Facit: Bästa stället att fotografera Göteborgs nya växande skyline

I bloggens jakt efter bästa platsen att ta foto på Göteborgs nya växande skyline, kan bloggen nu avslöja facit efter en testrunda av nya ställen under dagen. Facit blev platser med god och närliggande tillgång till parkering och strålande och ostörda vyer att ta foton från.
Nej, Femkampsgatan var inte bäst, även om man kan få med det blivande klustret skyskrapor vid Järntorget/Masthugget härifrån
Göteborg får de kommande åren åtminstone fyra nya kluster av skyskrapor, iaf med svenska mått mätt; Gårda, Holmen, Järntorget-Masthugget och förstås Karlastaden med Karlatornet. Nya fjärde tornet på Gothia räknar jag inte som ett nytt kluster, då Korsvägen redan är ett skrapkluster för Göteborg.

De nya är givet att det finns cement, förstås. Annars kommer det bli dålig stämning och ofärdiga skelett och krongropar, som får göra krondiket Västlänken sällskap.

Weber och Cementas betongfabrik i Göteborg, passande nog intill Västlänken

Bloggen har slutligen identifierat rätt ställen att ta foton från.

Det första är Willinsbron och parkeringshustaket vid Willinsbron. Enkelt att få parkering, inte mer än hundra meter som längst att gå för att få rätt vinkel, och man får även med motorvägen om man vill ta coola nattfoton med lång exponering (vilket man vill).

Dagen erbjöd inget vidare väder för foton söderut vid tidpunkten dock, eftersom himlen blir för ljus, men rätt plats givet rätt tid på dygnet och rätt väder är i alla fall identifierad.

Gårda från Willinsbron. Klustret Gothia Towers vid Korsvägen syns till höger om Lisebergs torn. Inne bland de nya skraporna hittar man Canon-huset (?) med sitt sluttande tak. En byggnad som en gång var Göteborgs högsta hus ... Blir en fantastisk plats för nattfoton.
Notera här hur man får den högre skrapan att spegla sig i den bredare. Går att jobba lite mer med vinlkarna. Kan bli riktigt fint när det är inflyttat och belyst.

Man kan också komma valfritt nära från Willinsbrons parkering, utan att ha något som skymmer.

Från parkeringen

Och vänder man sig om så får man Gårda Vesta med Skatteverket och Länsförsäkringar.  

Gårda Vesta. Visar hur himlen blir om man inte tar foto rakt mot solen.

Vesta står dessvärre lite vid sidan om och är därmed svår att få med på samma foto som de övriga skraporna i Gårda.

Vilket för oss till Göteborgs Bästa Plats Att Fotografera Skyline På (TM). Göteborgs stora skräpyta Gullberg(svass).

Ja, facit är Skansen Lejonet

Skräpyta, i dubbel bemärkelse eftersom den nu dessutom är skövlad av Västlänkenbygget.

Men mitt på Gullbergsvass finns Skansen Lejonet, med fantastiska vyer av Göteborgs skyline. Jag har faktiskt aldrig i mitt 51-åriga liv satt min fot här, och då har jag ändå bott i Göteborg eller Göteborgsområdet större delen av det livet. Säger något om hur skräpigt området är. Det enda som saknas är en bensinmack...

Både Vesta och skraporna vid Ullevimotet. Notera spårvagm. Götlaborg! Eller Lund, Nyköping eller Stockholm ...

De nya skraporna, Lisebergstornet, Gothia Towers och Guldhedens vattentorn.
Gammalt och nytt, levande och dött
Nya klustret och Gothia Towers. Har man lite mer tålamod kan man få med en spårvagn också för den äkta göteborgskänslan.

Och vänder man sig om, så får man med Holmen och Karlatornet, samt med lite annan vinkel även framöver Järntorget-Masthuggstorget.

Västra Götalandsregionens Regionens Hus, sedan börjar Sernekes och Selins Karlatornet sticka upp över skyline innan den där stora klumpen-fuskbygget (blev 10% större än bygglovet tydligen) skymmer Skanskaskrapan Läppstiftet, som en gång konkurrerade ut Canonhuset som Göteborgs högsta hus. Eller var det tvärt om? Här kommer det också fler skrapor framöver.


Skansen Lejonet är dessutom i princip helt fritt på turister och flanörer, utom bloggaren. Det ligger trots allt mitt i en skräpyta och är omringad av Västlänkens krondiken och krongropar. Mer foton på dem i ett separat inlägg. Statens Fastighetsverk, som verkar äga skansen fortfarande, komplett med vad som verkar vara salutkanoner, erbjuder dessutom gratis parkering till skillnad från Willinsbron.  Ja, det går faktiskt att ta bilen hit. Sedan är det en trevlig promenad upp för berget.
Skansen Lejonet med salutkanonerna

Kanske en utmärkt plats för en fin romantisk picknick. Omgiven av motorvägar, järnvägar, spårvagnsspår, Cementas och Webers betongfabrik, speditionscentraler för lastbilar, samt förstås kaoset från Västlänkenbygget. Och man har sprängt en tunnel rakt genom berget, så när Västlänken är färdig kommer tågen åka rakt under, för extra mys. In och ut ur tunneln, liksom.

Fotona är utkast. Ska återkomma vid rätt väderlek och tider på dygnet när byggena är färdiga(re).

Kameran är Sonys A6400 med Sony E 18-135 F3.5-5.6 OSS allroundzoomobjektiv. Jag brydde mig inte om att testa vinklar med 200 mm-objektivet pga vädret, men detta kommer bli bra.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

3 kommentarer:

  1. Tack för ett intressant upplägg, man skall aldrig underskatta ett väl utfört fot(o)arbete. Fortsätter du röra dig i dessa skräpområden med gammalt och nytt riskerar du snart att springa in i Jan Jörnmark. Fan, ni två borde starta en podd eller nått.

    SvaraRadera
  2. Bästa vyn är från röde orm. Lite svårt att stanna bara.

    SvaraRadera