Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2021-07-15 12:36

EU föreslår tullar på cement - vill stoppa import

Ovanpå stoppet för Cementa i Slite på Gotland, så presenterade EU igår sitt stora klimatpolitiska paket. I det ingår tullar på import av cement, med syfte att stoppa importen från länder som inte för en lika ambitiös klimatpolitik som EU.
EU-kommissionens högkvarter i Bryssel
De föreslagna tullarna ska dock börja gälla först 2026, givet att klimatpaketet kan baxas genom medlemsländerna och EU-parlamentet.

Att få fram ersättningsimport för Cementas produktion på Gotland beräknas ta åtminstone 2-3 år, vilket sammanfaller fint med tullarna 2026. Cementas tänkta satsning på CO2-neutral cement uteblir nu också när utvinningen av kalk stoppas.

Även aluminium, stål, elektricitet och gödningsmedel ska beläggas med klimattullar via koldioxidkompenseringsmekanismen CBAM.

I övrigt innebär klimatpaketet att medlemsländerna bör se till att alla inkomster från utsläppshandeln går till klimat- och energirelaterade projekt istället för att fylla på statskassan. Utsläppsminksningsmålen höjs för varje enskilt EU-land gällande byggnader, vägtransporter, inrikes sjöfart, jordbruk, avfall och mindre industrier. Målen baserar sig på BNP per capita, så länder som Sverige drabbas hårdare. 40% a EU:s energi ska 2030 komma rån förnyelsebara källor och användandet av bioenergi ska minskas, vilket slår stenhårt mot Sverige, då bioenergi är den största nettotillföraren av energi (el+värme+drivmedel) i Sverige.

100% avalla nya bilar i EU ska år 2035 ska släppa ut noll CO2 och ar utsläppsfria. Biltillverkare som alltså inte producerar elbilar eller motsvarande kommer helt enkelt inte få sälja sina bilar i EU.

Därtill ska EU:s så kallade kolsänkor utökas, ds svensk skog ska inte få avverkas i nuvarande utsträckning (som redan nu är mindre än vad den svenska skogen det växer och binder kol varje år).

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

18 kommentarer:

 1. Det är numera helt logiskt med hybrit-projektet. Jag antar att hönan var idéer om beskattning.

  SvaraRadera
 2. Dags att flytta?
  Men vart?
  Förslag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller bygga en stat i staten

   Radera
  2. Mars är var Elon Musk planerar att leva så fort som möjligt - varför sikta lägre? ;-)

   Radera
  3. Du kan flytta till Finland, pga att landet har god tillgång till betong och en röd-grön feminist-regering med vackra, unga kvinnor (= ett skämt). Dessutom har president Niinistö infört en "corona-knytnäve" (koronanyrkki), som ger råd och rekommendationer om covid. Den vackra, unga statsministern Sanna Marin var dock inte förtjust i idéen och tyckte att det inte fanns något behov för en sådan arbetsgrupp i mars 2010. Idag verkar det finnas en corona-knytnäve på väldigt många orter i Finland, så Sauli Niinistö fick rätt.

   Radera
  4. Du får nog titta längre bort i solsystemet. Men till det krävs utveckling... Sorgligt nog.

   Radera
 3. Nu gäller det att hoppa på det klimatindustriella komplexet och se till att tjäna stora pengar.

  SvaraRadera
 4. Slutorden i det du länkade till:

  "Skogsstrategin, som tar upp de sociala, ekonomiska och miljömässiga aspekterna tillsammans, syftar till att säkerställa och förbättra skogarnas multifunktionalitet och belyser den avgörande roll som spelas av miljontals skogsbrukare, på plats ute i skogen. Den nya gemensamma jordbrukspolitiken kommer att ge möjlighet till mer riktat stöd till skogsbrukare och till en hållbar utveckling av våra skogar."

  Det är spännande tider vi har framför oss.

  SvaraRadera
 5. EU går all in i FN:s socialistiska Agenda 2030, som i huvudsak går ut på, att dränera den rika västvärlden på pengar och välfärd, för att skicka de pengarna till dysfunktionella och suspekta stater.
  70 år av biståndsdiande, har inte hjälpt att få dessa länder att fungera, utan har bara lett till ökande korruption.
  Men den här gången, kommer socialism säkert att fungera, om vi bara inför det på global nivå :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Några länder under Stalins diktatur är nu medlemmar i EU.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Kan det även vara vissa av dessa länder som står på tur för utträde.

   Radera
 6. Vid tillverkningen av cement frigörs koldioxid. Utsläppen från Sveriges tre cementfabriker motsvarar ca 2–3 procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp.. Forskning visar att de betongkonstruktioner som idag finns i Sverige tar upp cirka 300 000 ton koldioxid per år. Det motsvarar ca 15–20 procent koldioxidutsläppen. Betong tar upp koldioxid under hela sin livslängd.

  SvaraRadera
 7. Heidelberg/Cementa försöker göra politik av rent och viktigt vatten på Gotland.
  Att det inte skulle gå att öppna en ny brytning där har varit känt av industrin under många år.
  LKAB som är storkonsument av Slitekalken har under många år testat andra leverantörskedjor för att tillgodose sitt behov.
  Med största sannolikhet kommer inget bygge att behöva stoppas för att Cementa inte kan leverera, europa har fler leverantörer av bra cement som kan tas hit med både båt och järnväg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://svenska.yle.fi/artikel/2017/01/02/betongskandalen-vaxer-flera-broar-har-problem-med-betongen

   Man undersöker ny broar i Finland, för att se om något tillsatsämne kan påverka betongens konsistens.

   Alla nya broar kan man ändå inte undersöka. Under de senaste fem åren har Trafikverket låtit bygga mer än 900 broar.

   Det är inte första gången som betongproblem uppdagas i brobyggen. Man tvingades nyligen riva en helt ny järnvägsbro i Kemijärvi efter det att man konstaterat att betongen var för porös.

   Utvidgningen av T3-sjukhuset i Åbo måste avbrytas då betongens hållfasthet visade sig vara bara hälften av det som krävs.

   Radera
  2. Tester fastslår att den betong som använts vid byggandet av nya T3-sjukhuset inte håller måttet. Nästan allting måste rivas.

   Betongen i stödkonstruktionerna uppfyller alltså inte kraven på hållfasthet och i flera partier är hållfastheten betydligt lägre än vad som krävs. Betongen har alltför låg densitet och innehåller för mycket luft. Det är sannolikt att felen inte beror på byggfel utan på kvalitetsproblem i den färdigbetong som Rudus levererat. Endast de partier som byggdes med betong som MBR Oy levererat uppfyller kvalitetskraven.
   Illa, illa!

   Radera
 8. EU är som bekant ett protektionistiskt och frihandelsfientligt block. Skulle förresten inte Storbritannien drabbas av krig, svält och misär om de lämnade EU?

  SvaraRadera