Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2021-07-02 09:46

De europeiska börserna stiger på fredagsmorgonen efter nytt börsrekord i USA

Börserna i Europa och Stockholm stiger under fredagsmorgonen efter ännu ett börsrekord i USA.
Mycket bullar nu
Gårdagens nya börsrekord för amerikanska S&P-500, med en uppgång på +0.52%, kommer tillsammans med att USDSEK klättrar vidare uppåt till 8:60. Börsrekordet i USA skedde trots stigande marknadsräntor på statsobligationerna.

I skrivande stund (=för en stund sedan) låg Stockholmsbörsens OMXSPI på +0.86% och OMXS30 på +0.94%. Om OMXS30 skulle stänga här vore det nytt börsrekord på högsta avslut både för dag och vecka.

På kontinenten går CAC 40 +0.09%, DAX +0.31% och Euronext 100 +0.08%. I Brexitlandet går FTSE +0.17%, så Sverige känns återigen bäst i klassen.

I Asien har börserna stängt blandat med ASX 200 +0.59%, Hang Seng -1.93%, Nikkei 225 +0.27% och Straits Times +0.08%.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

7 kommentarer:

 1. OT (men kan eventuellt vara av allmänt intresse i dessa tider).

  Jag var osäker på om talman Norlén kunde utlysa extraval efter t ex endast två rundor, om han ansåg det vara det bästa alternativet.

  Frågan var uppe i en tidigare tråd (av mig och månskensbonde?).

  Jag kontaktade Norlén om det var möjligt för honom att göra så, och han svarade mig:

  "Hej,

  Det korta svaret är nej. Riksdagen måste rösta ner mina fyra statsministerförslag innan det automatiskt blir extra val.

  Med vänliga hälsningar

  Andreas Norlén"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för beskedet. Misstänkte att det var så. Blir en intressant måndag alltså när Löfven skall upp till rakning. Sätter en slant på att han kommer begära förlängning av uppdraget och det blir spännande att se hur talmannen kommer reagera på det.

   Radera
  2. Tror du en förlängning är ett problem om den är rimligt kort? Det han ska göra under förlängningen är väl att hitta kompromisser med C och V, vilket man väl i grova drag säkert kan göra ganska snabbt - är dom proffsiga har dom i själva verket redan pratat med varandra och dragit upp några slags riktlinjer för ett sådant förslag? Eller missar jag nånting här? Ett par dagar eller nåt borde dom väl kunna släppa till, liksom?

   Radera
  3. Mitt bud är att S och C till sist kan komma överens, utan att V är med i en budgetförhandling. V är nog rimligt nöjda med vad de redan uppnått. Kan hända att V får något litet ytterligare i utbyte, och som de accepterar (detta inofficiellt eftersom något samarbete mellan V och C ju officiellt inte får förekomma).

   Radera
  4. Är ju bias:ed eftersom jag tycker att ett extra val hade varit det naturliga steget i denna situation (disclaimer: jag har röstat blankt i de senaste valen men bloggaren har övertygat mig i tidigare inlägg att röstskolk är ett alternativ för en högerliberal som jag identifierar mig som - https://cornucopia.cornubot.se/2021/02/det-finns-inget-valalternativ-for.html).
   Med alla bordläggningar och omröstningar som krävs i varje runda är jag skeptiskt till talmannens plan att ha antingen extra val eller en statsminister till slutet av juli. Jag tror inte talmannen kan sätta hårt mot mästerförhandlaren och sedan glider tiden iväg.
   Vad händer när Löfven ger upp sitt uppdrag, säg på fredag i nästa vecka? Tyckte Ulf gjorde det bra att avbryta i förtid, men jag tycker nog att talmannen borde ställt upp honom som kandidat i en omröstning i alla fall.

   Radera
  5. @Observer: just denna typ av schackrande och spel under täcket gör mig än mer beklämd. Vi har ett parti var enda bärande idé är att sitta i Regeringskansliet och som för att göra detta till och med går med på sänkta skatter för de rikaste trots att det hela tiden ropas på mer pengar. Vi har ett C vars partiledare har en enda fix idé i huvudet men som S behöver för att kunna sitta kvar. A match made in heaven…

   Ett extra val hade nog löst en hel del personliga hang-ups och kalibrerat om kompassen för många partier när de ser hur landet ligger. Personligen skulle jag inte gråta en tår om framförallt MP försvann ur Riksdagen heller.

   Radera
 2. Månskensbonde: Jag trodde också mest på att det skulle bli ett extraval (60-40).

  Jag gör en annan bedömning angående Norlén. Skenet kanske bedrar? Han kan sätta ner foten om det spårar ur. Talmannen har sista ordet. Max ungefär en månad, är det sagt. Norlén kommer att hålla tidsschemat rimligt väl, är min bedömning.

  SvaraRadera