Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2021-07-15 10:43

Byggföretagen: 280 000 varsel redan i augusti - Regeringen/Baylan(S): Står domen ska Cementa lägga ner

Byggföretagen har gjort en konsekvensanalys av stoppet för Cementa i Slite sista oktober. Redan i augusti kan upp till 280 000 byggnadsarbetare behöva varslas pga uppsägningstiden på tre månader. Regeringen med ansvarig minister Ibrahim Baylan (S) sägar att om domen står sig så måste Cementas verksamhet upphöra. I potten ligger i första steget investeringar på 240 miljarder kronor om året och skatteintäkter på 40 miljarder, samt ökade utgifter för a-kassa på cirka 55 miljarder per år.
Tvärstopp för mer sånt här på sina betonggrunder
Betongföretagen uppger i en artikel att mellan 200 000 och 400 000 jobb hotas när 75% av grunden för i princip allt byggande i Sverige rycks undan sista oktober. Investeringar om 20 miljarder i månaden uteblir enligt Byggföretagens konsekvensanalys. 

Eftersom uppsägningstiden är tre månader kommer byggbranschen börja lägga sina varsel redan inom en månad, dvs i augusti och det kan då handla om upp till 280 000 uppsägningar i första steget. Detta innebär i sin tur ökade statliga utgifter om 55 miljarder om året för a-kassa och förlorade skatteintäkter på 40 miljarder.

Byggföretagens VD säger att regeringen måste agera omgående för att branschen ska få klarhet i vad som gäller. 
"Vi kan inte vänta på att regeringen börjar fundera efter sommaren. Då får det här beslutet redan sättningar i svensk ekonomi."

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) säger dock till Dagens Industri att man inte kommer lägga sig i domen.

"[O]m domen står sig måste [Cementas verksamhet] upphöra." 

Man måste här komma ihåg makten framför allt och att S sitter i regering med MP som inte vill något hellre än att sänka hela Sveriges ekonomi och få stopp på allt i sin tro att det går att leva utan att använda jordens resurser. Skräcken för MP, som håller S arbetarkulor i ett skruvstäd, är helt enkelt för stor.

Det blir förstås tvärstopp för vindkraften, där varje kraftverk kräver uppåt tusen ton betong (hundratals kubikmeter), höghastighetsjärnvägar och andra järnvägsprojekt som Västlänken, och förstås bostäderna till Sveriges stigande befolkning. Betongföretagen uppger att 75% av alla bostadsprojekt kommer behöva stoppas framöver. Några batterifabriker eller CO2-neutralt stål i Norrland blir det inte heller. Många byggarbetsplatser kommer stå stilla inklusive stora ingrepp i vägnätet som Västlänken eller Förbifart Stockholm, som blir en sorts permanenta krondiken som monument över S+MP.

Byggbranschen står för 11% av svensk ekonomi, med tvärstoppet kommer hela den svenska ekonomiska tillväxten försvinna och vi kan rent av hamna i en recession, lokalt och tämligen unikt för EU. Snacket om den svenska mirakelekonomin kommer mötas av hånflin framöver från skadeglada EU-länder, som mer än gärna tar investeringarna, jobben och marknadsandelarna från de svenska företag som inte längre kan göra nödvändiga investeringar för att konkurrera. I nästa steg kan man inte ens göra underhåll, och vi kanske kan få se bro efter bro stängas i Sverige pga cementbristen, Konsekvenserna kommer inte stanna vid byggbranschen, som inte är en isolerad ö i det svenska samhället och ekonomin, utan fundamentet allt annat byggs på. Konsekvenserna är oöverblickbara och okända och därmed en svart svan.

Det finns kortsiktigt inte några alternativa källor till cement som duger, utan det tar minst 2-3 år innan byggbranschen kan börja återhämta sig om Cementas verksamhet i Slite upphör.

Bloggen kvarstår vid att man bör vara väldigt försiktig med börsinnehav i byggbolagen och bostadsutvecklarna. Marknaden fortsätter dock stoppa huvudet i sanden och utgår från att detta löser sig och börskurserna har ännu inte påverkats. Vi får se om regeringen drar fötterna efter sig och när varslen kommer. Förr eller senare kommer de stora blankarna internationellt få upp blodvittringen. Räkna också med angrepp på svenska kronan och svenska statsobligationer, samt de så förmodat säkra företagsobligationerna inom bygg- och fastighetsbranschen. Diversifiering internationellt gäller som alltid. Om Cementa inte får fortsatt tillstånd för verksamheten så blir det åka av.

Källor

Branschtidningen Betong betong.se/2021/07/14/domen-mot-slite-400-000-jobb-hotas/

Dagens Industri hwww.di.se/nyheter/efter-domen-mot-cementa-byggforetagen-satter-press-pa-regeringen/

Svarta svanar


Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

47 kommentarer:

 1. Går det inte att importera nödvändiga råvaror från andra länder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se länkarna mot slutet av inlägget. Svar: Nej. Det tar minst 2-3 år att lösa.

   Radera
 2. Den cementproduktion som blir kvar borde dock räcka till underhåll, så ditt scenario med broar som måste stängas ser inte ut att bli av.
  Däremot stoppas förstås som du säger all nybyggnad av allt möjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan blir dock om underhåll kan prioriteras. Ofta lägre budgetar, och kanske inte är de som har möjlighet att köpa den cement som rimligtvis sticker iväg i pris rejält. En lyxvilla har så att säga lättare att konkurrera om bristvaran.

   Radera
  2. Även mindre projekt. Ett projekt med 10 anställda kommer inte prioriteras om man kan rädda ett annat projekt med 100 anställda. Vem betalar mest?

   Radera
  3. Kan man inte importera betong från Finland? Det finns väldigt många betong-tillverkare där, den största är Rudus Ab i Åbo, som härstammar ursprungligen från Lojos kalk, som startade år 1897. Det kanske blir finska betong-säckar i den svenska bygghandeln snart? Likaså finska färdiga betong-element?

   Radera
  4. Bättre att importera cement. Det är mest grus och sand i betong så den tillverkas helst nära användningen för att få mindre transporter. Tror det blir bara kort tillfällig betongimport tills säcktillverkning kommer igång här för den lilla konsumtionen av de som saknar betongblandare.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. @Marjatta L är den Finska kalkbrytningen verkligen ekologiskt bättre än den Svenska?

   https://www.cementa.se/sv/slite

   Radera
 3. Kommer vi att se en renässans för plintgrunden i småhusproduktion?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vad byggs plintar av?

   Radera
  2. Kanske inte lika mycket betong?

   Radera
  3. Träplintar? Nä vänta man får ju inte avverka skog heller. Kompositplintar från Kina så blir MP glada med sin NIMBYism om miljön ni hörde det här först.

   Radera
  4. Hus med granit block som grund är fint.

   Radera
  5. Och hur lång tid tror du det tar att öka produktionen av granitblock med kanske 10 000%? Och miljötillstånd till den brytningen?

   Radera
  6. Plintar på lermark är opålitliga, en grannes stuga stod på plintar, som vek sig. Jag har hört om flera sommarstugor där plintarna har rört sig och huset har hamnat snett, i vissa fall t o m fallit ner direkt på marken av lera. Man kanske inte vill investera så mycket i markarbete för en sommarstuga. "Snål spar, Fan tar"

   husgrunder.com
   "Plintgrunden lämpar sig extra väl för grunder på berg. Många gillar att plintgrunden inte behöver betong i stora mängder (bara själva plinten).
   Sättningar är också något som förekommer för plintgrunden så slarva inte med markarbetet."

   Radera
  7. Vem sätter plintar rakt på lermark?

   Då får man nog skylla sig själv.

   Radera
  8. Grannen kanske inte ens iddes gräva ner dem. Tänkte att det löser husets tyngd av sig själv.

   Tack förresten till er som förstod poängen i min fråga.

   Radera
  9. Plint på lera fungerar väl utmärk?. Lite makadam eller stenkross under så fungerar det fint är min erfarenhet

   Radera
  10. Sven-Erik. Du har rätt, grannen med plintgrund under sommarstugan & gäststugan hade inte grävt ner plintarna särskilt mycket. De använde inte heller plintjärn. Men det kan i sin tur bero på att de ville ha jobbet gjort så billigt som möjligt. De försökte få mig att göra en massa jobb på deras fastighet, så jag blev tokig på dem och började säga nej för många år sedan.

   De bjöd hem några estniska släktingar, som fick bygga husen enligt "talkoo"-principen, på svenska "arbets-gille", där det bjöds mat & dryck & fika & estnisk brännvin och folk fick ställa upp gratis. Samma system finns i Finland och min pappa brukade alltid föreslå "talkoo" (uttalas talkåå) för alla tänkbara behov på fastigheten. Men det finns knappt någon vettig människa i Sverige som jobbar för en mat-lön.

   Radera
 4. Kanske blir trähus istället. Nej, skogen ska ju inte heller röras. Kanske hyddor av kogödsel. Om nu kor inte förbjuds de också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trähus byggs på betonggrund.

   Radera
  2. @Cornu,
   Baylan är även lantbruksminister, eller vad det heter nu.
   Han har nu på sitt bord att förhandla om EUs jord- och skogsbrukspolitik.

   Just nu ska CAP 2023 klubbas.
   I den ingår nu skogsbruket också.

   Detta handlar alltså liiite mer än om en disskution om hyggesfritt skogsbruk eller inte.
   Utan det är frågor om hur ett stödsystem ska implementeras för alternativa skogsbrukssystem.

   Vad som ytterligare rör till det är att jordbruksverkets datasystem för utbetalning av miljöstöd aldrig har fungerat på ett vettigt sätt.
   Det finns de som inte har fått ersättningar för miljöstöd så långt tillbaks som 2015.

   Det är faktiskt en hel del som vår före detta integrationsminister måste rodda i.
   Och det börjar bli bråttom.

   Radera
  3. Precis väldigt mycket går åt till grunden. Utan betong ingen golvvärme i regel. Element är dock miljöbättre. Ja vilken soppa detta är.

   Radera
 5. Det positiva kan ju bli att "elbristen" inte kommer att bli lika akut i fortsättningen. Kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha tänkte precis samma sak!

   Radera
  2. Det finns ju även ett stort arbetskraftsutbud som Baylan nu ser fram emot att sätta i arbete. Kanske skaffa fram några hundratusen cyklar med dynamo att koppla upp mot elnätet så är både elbrist och arbetslösheten löst.

   Radera
  3. https://www.di.se/nyheter/jag-ar-i-grunden-en-betongsosse/

   Radera
  4. Eva var är du när du behövs som mest? Nu behöver vi alla betongsossar vi kan få tag på!

   Radera
 6. Att snarast lägga ner nästan all byggverksamhet och permittera personalen är en utmärkt stridsåtgärd strax före valet. Som bloggaren påpekar, det är en mycket viktig del av Sveriges ekonomi. Kräv samtidigt att regeringen organiserar landets cementförsörjning. Valrörelsen får då ett intressant ämne för debatterna.

  För övrigt är det helt logiskt att sluta använda betong för de som har ett förindustriellt samhälle som mål.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm inte att det kommer att vara Moderaternas fel också samt att skatten därför måste höjas.

   Radera
  2. Ja detta blir roligt att se S hantera. MP kommer såklart lämna regeringen om man skulle (på något sätt, oklart hur) förlänga tillstånden för Cementa, men om man inte gör något kommer ännu fler klassiska S-väljare i Byggnads permanent lämna och gå till SD.

   Radera
 7. Vem behöver cement när vi har sand? Guldet blev till sand. Vi får satsa på musikaler istället. Vem behöver sånt tråk som byggindustri när det finns braj, kvinnor och sång. Hälsn Miljöpartiet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst om brist på sand också. Var det inte "en dåre som byggde sitt hus på lösan sand"?

   Radera
 8. Det blir intressant att se vad regeringen gör. Går de in och rotar i domstolens beslut så får de problem. Och om de inte gör det så får de problem. Precis som om regeringen inte redan hade problem som räckte och blev över ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Observer: Korrekt observerat och koncist formulerat ... Och med annan Regering förändras inte ett dugg i sak!

   Radera
  2. Måste inte riksdagen stifta en ny lag eller ska vi ha stora problem de närmaste åren.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Det är ny lagstiftning som är enda vägen ut. Går nog hitta en riksdagsmajoritet för det, men då kommer inte MP att ingå i regeringen längre och då har vi en ny regeringskris.

   Radera
 9. Det finns fler leverantörer av cement. Hur bygger resten av världen kan man fråga sig (https://oec.world/en/profile/hs92/cement). Konkurrens och global handel löser detta. Betong.se där larmen kommer ifrån delägs av cementa så partinlaga: "Tidskriften Betong ges ut av Betong Media AB som ägs till lika delar av Betongföreningen, Svensk Betong och Cementa.". I slutändan bra för byggbolagen då de öppnar upp för fler leverantörer, kanske med mindre störningar i övergången. Har jag fel?

  SvaraRadera
 10. Denna fråga verkar inte ha uppmärksammats i traditionell media i någon större omfattning, gör de en annan tolkning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Baylan har insett vilket dilemma regeringen står inför, och jobbar på att försöka hitta lösningar (se ca 15 min in i lunchekot). Frågan är om han lyckas?

   https://sverigesradio.se/avsnitt/1734065

   Radera
 11. Är bloggaren medveten om den enorma mängder utländska byggarbetare som arbetar i Sverige? Utgifterna för vår stat kommer alltså inte bli så stora i form av A-kassa och arbetslöshet. Men det kanske är försumbart med tanke på hur många underentreprenörer byggbranschen föder osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men är dessa inräknade i den officiella mängden? Eller är de ansty hod underentreprenörer och därmed inte inräknade?
   Förutom det innebär det potentiella problem för länder vars medborgare jobbar här och skickar hem pengar.

   Radera
 12. Det känns givet att regeringen inte kan låta detta hända, det känns nästan som en ickefråga.

  Men om, ja då har vi en svan utan dess like.

  SvaraRadera
 13. Varför är inte detta huvudnyheten på rapport varje dag hela veckan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen har ännu varslats så än anses nog inget hänt. Inget företag har minskad vinst, än. Tror också få förstår att betong är så betydelsefullt samt att cement är en viktig liten komponent i betong samt att transportsträckan för betongen är betydelsefull mm.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Dessutom är det sommar och semester och folk vill inte tänka på tråkiga saker just nu, utan stoppar huvudet i sanden. November känns så avlägsen just nu...

   Radera
 14. Kalk är ju en viktig råvara till kemikalieindustrin. Kalk används för rökgasrening vid våra kraftvärmeverk (EU vill ju stänga våran smutsiga biokraft så det är kanske lika bra att vi släcker ner pannorna i förtid). Kalk är ochså en viktig beståndsdel för pappers och massa industrin.

  Nu vet jag inte hur logistikkedjorna ser ut för varje industri så jag kan inte säga att samtliga köper upp sin kalk från Svenska kalkbrott men om det blir brist på kalk i Sverige så kan det bli en besvärlig i flera led. Bland annat kan vi får en jobbig vinter eftersom vi har investerat tungt i centraliserade fjärrvärmeystem för att värma våra städer. Så byggbranschen i all ära men vill det sig riktigt illa kan det här vara en hel flock med svanar.

  SvaraRadera