Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-07-20 08:47

Breda börsras under måndagen - fortsätter i Asien på tisdagsmorgonen - kompenseras av ras i obligationsräntor

Måndagen bjöd på breda börsras över hela linjen och alla index skriker rött på bloggens bevakningslista. Nedgångarna fortsätter i Asien under morgonen, men kompenseras i en balanserad portfölj av ett ras i obligationsräntorna, som alltså drar upp obligationsvärderingarna. Tunga rapporter från t ex Volvo, SKF och Electrolux dominerar dock Stockholmsbörsen idag, men frågan är om det räcker för att hålla emot?
Brum
OMXSPI rasade med -1.95% och OMXS30 med -2.20% igår. 

I Europa såg det inte mycket bättre ut, om alls. DAX -2.62%, CAC 40 -2.54%, Euronext 100 -2.38% och FTSE 100 -2.34%.

Nedgångarna fortsatte sedan i USA. DJI -2.09%, Nasdaq Composite -1.06%, S&P-500 -1.59% och Russel 3000 -1.49%. Skräckindexet VIX steg med +2.1.95% och CNN:s Fear & Greed Index föll rån 23 till 17 och den extrema rädslan tilltar.

Dollarn stärktes marginellt mot svenska kronan och hittas nu på 8:70 USDSEK. Kronan tappar även mot euron, men stärks mot brittiska pundet och norska kronan. Guldpriset hittas på 508:- SEK, upp marginellt.

Raset kompenseras i en balanserad portfölj av rasande obligationsräntor när kapital flyr till säkerhet. Den amerikanska 10-åringen föll från 1.31% till 1.19%, den lägsta marknadsräntan sedan februari. Även den svenska 10-åriga statsobligationens ränta föll. Detta drar upp värderingarna av obligationer, och får därmed obligationsfonderna att stiga och visar hur en mixad portfölj blir stabilare i ett sådant här läge.

Morgonen domineras i Sverige av bolagsrapporterna från de tunga bolagen Volvo, SKF och Electrolux. Man ökade sina resultat ordentligt, men verkar legat väldigt nära konsensusprognoserna. Det var alltså föga överraskande väntat med bättre resultat. Så frågan är om det orkar ge något stöd till Stockholmbörsen, när värderingarna redan är höga, rädslan är på topp och marknaden redan prisat in återhämtningen?

I media går åsikterna isär. En del säger buy the fucking dip medan andra säger tvärt om. Inget nytt under solen alltså.

I Asien är det ljusrött när man försäker hänga på husse i USA. ASX 200 -0.46%, Hang Seng -0.99%, Nikkei 225 -0.96% och Straits Times -1.30%. Möjligen att de ljummare nedgångarna i morgonsolen ger visst stöd för börstisdagen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

1 kommentar:

  1. Efter att Riksbanken sugit upp statspapper en masse från finansmarknaden via QE, så får bankerna knacka på dörren hos riksgälden och utnyttja deras "Marknadsvårdande repor" för att få tag på nya "säkra statspapper".
    Statspapper som Riksgälden emitterar kortfristigt för att motverka brist på "säkra papper" hos bankerna, d v s för att stödja finansmarknaden, inte för att staten har ett motsvarande upplåningsbehov.
    Roligare än så här kan det nog inte bli, Riksbanken brände av ränte- och QE-vapnet under högkonjukturen 2015-2017.

    SvaraRadera