Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2021-07-21 11:12

Bostadspriserna ner precis som säsongsmässigt vanlig i juni

Valueguard rapporterar att bostadspriserna föll i juni. Detta är dock normalt och prisindex för hela Sverige gick ner i princip exakt som medel för månaden sedan 2005. Lägenhetspriserna gick bättre än vanligt, och villapriserna något mer men i princip exakt lika mycket som de senaste åren, 2020 undantaget.
Går ner i pris som vanligt i juni

Valueguards kvalitetsjusterade bostadsprisindex för hela Sverige föll med -0.49% i juni, vilket kan jämföras med snittet på -0.44% i juni sedan 2005. 2020 var ett undantag drivet av återhämtningen från coornapaniken tidigare under våre förra året, och annars är utvecklingenhelt normal. 2017 gick bostadspriserna -0.49% i juni, 2018 -0.56% och 2019 -0.51%.

Villapriserna föll mer, närmare bestämt -0.78% kvalitetsjusterat i juni och hela landet. Snittet här sedan 2005 är -0.39%, men snittet sedan 2015 är -0.74% om man undantar coronakrisens och villahetsens 2020. -0.78% kan anses vara tämligen normalt och inget att hetsa upp sig över.
Prisförändring per månad för villor de senaste åren och i medel sedan 2005.
Svart linje är 2021. Data: Valueguard

Lägenheterna var oförändrade på +0.03% i juni, vilket är ett styrketecken säsongsmässigt, då snittnedgången i juni är -0.66% och säsongseffekten normalt är stark. Som man ser nedan följer utvecklingen de senaste månaderna år 2019 väldigt precis och man kan antagligen säga att utvecklingen normaliserats där coronakrisen 2020 var ett undantag.

Lägenheter Data: Valueguard

Allt talat för att läget på bostadsmarknaden alltså återgått till det normala, dvs att bostadsbubblan och skuldbubblan ska fortsätta pumpas upp och ekonomiska svaga grupper som unga ska fortsätta utestängas från bostadsmarknaden om inte föräldrarna kan betala.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

8 kommentarer:

 1. "Allt talat för att läget på bostadsmarknaden alltså återgått till det normala, dvs att bostadsbubblan och skuldbubblan ska fortsätta pumpas upp och ekonomiska svaga grupper som unga ska fortsätta utestängas från bostadsmarknaden om inte föräldrarna kan betala."

  Så sant som det var sagt.

  Har personligen köpt mitt första boende i år i form av klubbmedlemskap i en mycket solid förening som hedge mot att vansinnet fortsätter istället för att fortsätta hyra, även om det skulle passa livssituationen något bättre. Någon gång vill man ju köpa egen tomt och flytta ifrån statarlängorna tänker jag...

  Det är inte lätt att navigera och göra långsiktiga val på svensk bostadsmarknad som ung. Inte nog med priserna i sig utan vilka tror t.e.x sossarna att en ny fastighetsskatt skulle slå mot i första hand? Ja inte är det välbeställda barnfamiljer med 50% belåning i fin villaförort i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte minst om fastighetsskatten även skulle börja slå mot privatpersoner i bostadsrätt som ju ofta är det första ägda boendet av naturliga anledningar.

   Radera
  2. Isk-liknande beskattning av bostäder parat med massivt sänkt inkomstskatt är väl det som seriöst har diskuterats?

   "Återinförd fastighetsskatt" är något som lobbyorganisationen Villaägarnas Riksförbund hittat på och framgångsrikt befäst i folks medvetande (vilket tyvärr dödat det frågan).

   Radera
  3. Korrekt, Sven-Erik. Synd att Villaägarna torpederade skattereformen, inklusive 120 000 i grundavdrag så man inte behöver betala skatt på socialbidragsinkomstnivå.

   Radera
  4. Även om jag som sagt precis köpt in mig på marknaden skulle jag precis som bloggaren välkomna en fullständig reform som den framställts av Finanspolitiska rådet. Villorna skulle sannolikt falla i värde och den relativa nettoinkomsten skulle bli ofantligt mycket högre för mig.

   Men enbart en fastighetsskatt i sig utan övrig reform vore katastrofalt för en majoritet av Sveriges befolkning (bostadsägare), oavsett ålder. Nu verkar ju dock allt mindre peka mot att sossarna faktiskt kommer driva fastighetsskatten i valrörelsen med tanke på ledningens uttalanden.

   Men ute i provinserna höjs det röster för att återinföra den.

   Radera
  5. Degen måste in. Räkna med att ngn skatt kommer höjas. Eller avdrag sänkas.

   Rättvisast torde vara minskat ränteavdraget mot slopad reavinstskatt.

   Radera
  6. Bättre med den danska varianten. Blott 1% fastighetsskatt på det under 3M sen 3% på det över. Bra beskattningsunderlag

   Radera
 2. Många köper en sommarstuga som första egna bostad: jag gjorde det för några decennier sedan och trivs fantastiskt bra. Man bygger om eller ut successivt, så länge som pengarna räcker. Många river senare den gamla stugan och bygger en villa. Det finns nästan allting numera här ute i skärgården. Jag har ett distans-jobb åt ett industri-företag och distans-studier.

  SvaraRadera