Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-07-19 08:51

Börsveckan inleds negativt i Asien - allt starkare dollar - skräckindexet på extrem rädsla

I de asiatiska tidszonerna inleds börsveckan negativt, efter att förra veckan varit positiv i Stockholm oräknat den fallande svenska kronan, men negativ i USA.Dollarn stärks allt mer, och en drivande faktor kan vara att CNN Business skräckindex nu pekar på extrem rädsla.
Mjau
Rapportsäsongen svarar helt enkelt inte upp mot börsvärderingarna, vilket inte torde överraska någon alls.

Dollarkursen har stigit till 8:69 USDSEK, men guldpriset är tillbaka nere opå 504:- SEK efter förra veckans skutt upp till 509:- SEK per gram.

Börsveckan som gick innebar en uppgång på +1.00% för OMXSPI och +0.83% för storbolagen i OMXS30. Dock föll som sagt den svenska kronan. Dollarn stärktes +1.30% och EURSEK har de senaste sju dagarna gått +0.66%, så internationellt sett var det inte lika bra.

I USA föll börserna med indexen S&P-500 på -0.97% för veckan som gick och Nasdaq 100 på -0.98%. Den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan hittas återigen nere på 1.31%.

CNN:s skräckindex Fear & Greed hittas nu på 23 av av 100 vilket klassas som extrem rädsla (eng extreme fear), en försämring från bara fear förra veckan. För en månad sedan var indexet neutralt och för ett år sedan stod det på girighet. Skräckindexet VIX steg i fredags, men ligger inte på paniknivåer, men allt är relativt.

Huruvida det är bolagsrapporterna som spökar låter jag vara osagt.

I Asien är allt rött nu på morgonen, rödare en Maos lilla. ASX 200 -0.85%, Hang Seng -1.69%, Nikkei 225 -1.25% och Straits Times -0.91%. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

4 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Intressant nog verkar inte den potentiellt stundande "cementkrisen" i Sverige prisas in alls idag heller, snarare tvärtom. För de cirka -1% OMX ligger på i skrivande stund är betydligt mindre dåligt än de nästan -2% som råder på övriga europeiska börser idag.

  SvaraRadera
 3. I går Söndag nämdes cementkrisen i Rapport. Lite kort men ändå.

  SvaraRadera
 4. Hmm frågan är hur man skall placera tjänstepensionen inför det oundvikliga raset jag tror kommer i höst, någon som har några tips ? Allt lär ju gå ner men frågan är vilka fonder som klarar sig bäst

  SvaraRadera