Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-07-27 08:04

Börsrekord i Stockholm (igen) - fall för dollarn och guldet - fortsatt börsras i Hong-Kong på tisdagsmorgonen

Stockholmsbörsen slog återigen börsrekord igår, trots svaga uppgångar, medan dollarn och guldpriset faller. I Hong-Kong fortsätter börsen att rasa efter diktaturens tillslag mot kinesiska teknikbolag.
Kinas flagga
Stockholmsbörsen ordkade med nya börsrekord under veckans första handelsdag, även om det bara var med +0.03% ör OMXSPI och +0.12% för OMXS30.
Dagschart OMXSPI och OMXS30

I USA masade sig S&P-500 upp +0.24% och Nasdaq 100 +0.09%, så Sverige är inte ensamma om svaga rörelser.

Dollarn faller tillbaka till 8:63 USDSEK, och guldet rasar ner till 498:- SEK per gram på ett kombinerat fall för guldpriset i amerikanska dollar, som nu hittas på 1796 USD per troy ounce. De amerikanska marknadsräntorna föll tillbaka något.

I Asien uinder morgonen är det plus hos ASX 200 med +0.48%, Nikkei 225 med +0.47% och Straits Times med +0.23%.

Men inte i Hong-Kong som återigen rasar hårt med -2.24%. Orsaken är att diktaturen Kina i helgen slog till mot många teknikbolag, framför allt inom utbildningsektorn, vilket drar ner hela sektorn via bland annat att de kinesiska Internetjättarna är delägare. T ex är nu Tencent ner med -10.00% sedan i torsdags. Alibaba är ner med -10.34%. Mindre bolag inom sk edtech har rasat upp till -80% på beskedet att alla sådana tjänster ska vara gratis i Kina.

Kanske en liten påminnelse om att kinesiska börsbolag när som helst kan utsättas för Beijngs godtycke över en natt och varför det kan vara en fördel att investera sina pengar i demokratier.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

3 kommentarer:

 1. ATH! Jag brottas med frågan - Sälja och invänta krasch och köpa igen billigare, eller köra på principen buy and hold för att det är svårt att tajma marknaden. Säljer jag så tänker jag att det blir svårt att hitta rätt tillfälle att hoppa på tåget igen. Vad ska man köpa istället? Räntefonder eller bara sitta med kontanter på ISK?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du med sälja menar att helt lämna börsen så tror jag det är en dålig idé.
   Att tajma marknade är som du säger väldigt svårt.
   Möjligen kan du följa bloggarens exempel och vikta ner din exponering i svenska aktier/fonder till en nivå där du känner dig bekväm med en ev nedgång.

   Radera
  2. Just så, det är en ganska OK strategi att helt enkelt vikta sin exponering efter sin egen risktolerans. Kanske inte heller dumt vikta ner om man nu enligt någon indikator tycker börsen inte är kortsiktigt attraktiv.

   Att hoppa ut och in är det rätt få som lyckas med.

   Radera