Aktuellt

Kapten stoppade order om amerikanskt kärnvapenanfall under Kubakrisen 1962

Under Kubakrisen 1962 mottog en kärnvapenbas på Okinawa order om att avfyra sina kärnvapen. Ordern bekräftades, men ansvarigt befäl kapten W...

2021-07-15 19:55

Afghanistan: Pakistans flygvapen ger flygunderstöd till talibanerna - hotar skjuta ner afghanskt stridsflyg

Enligt Afghanistans vicepresident Saleh ger nu Pakistan talibanernas marktrupper flygunderstöd (eng close air support). Pakistans flygvapen har också meddelat att alla försök att anfalla talibanerna i den nu erövrade gränsstaden Spin Boldak på marken eller från luften kommer mötas av Pakistans flygvapen. Det inkluderar att skjuta ner afghanskt stridsflyg. Pakistan har alltså aktivt och med våld helt öppet inlett militärt stöd till talibanernas offensiv över hela Afghanistan.
Afghanistans flagga
USA har utrustat Afghanistan med en del flyg, inklusive mestadels transportflyg som Hercules eller Black Hawk-helikoptrar, men också brasilianska A-29 Super Tucano, som kan användas som lätt attackflyg.

Talibanerna har nu intagit den viktiga gränsstaden mellan staden Kandahar och Pakistan och enligt Pakistans vicepresident Amrullah Saleh ger Pakistan nu flygunderstöd i form av attackflyg (eng close air support) till de talibanska trupperna. Pakistans flygvapen har också meddelat att alla försök att återta Spin Boldak från talibanerna kommer mötas och slås tillbaka av Pakistans flygvapen.

"Pakistan air force has issued official warning to the Afghan Army and Air Force that any move to dislodge the Taliban from Spin Boldak area will be faced and repelled by the Pakistan Air Force. Pak air force is now providing close air support to Taliban in certain areas."

Bara några få dagar efter att USA slutligen lämnat Afghanistan visar alltså Pakistan enligt Afghanistans regering helt öppet militärt kvalificerat aktivt stöd till talibanerna, en organisation de skyddat i Pakistan under kriget i Afghanistans alla år. Även Usama bin Laden gavs skydd i Pakistan, även om han till slut hittades av amerikansk underrättelsetjänst. 

Alla framsteg för mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter och allmänna höjningar av välstånd som skett under den amerikanskledda interventionen i Afghanistan försvinner nu inom loppet av några veckor när talibanerna erövrar större delen av landet. Antagligen påhejat av de vänster- och högerkrafter som hela tiden krävt att Väst och USA lämnar Afghanistan. Rimligtvis har dessa krafter mycket väl vetat om vad som kommer hända med friheten och de mänskliga rättigheterna utan USA som garant.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

25 kommentarer:

 1. " Alla framsteg för mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter och allmänna höjningar av välstånd som skett under den amerikanskledda interventionen i Afghanistan försvinner nu inom loppet av några veckor när talibanerna erövrar större delen av landet"

  Är någon förvånad ?

  En militär supermakt som inte lyckats med sina mål att få tribal milis x5 att komma överens och antagligen blivit förda bakom ljuset och en massa svikna löften. Som sig bör när en främmande militär makt som inte ens delar samma religiösa värderingar som ockupanter .
  Ta loss och slå en ring av försvar.Demokratikonceptet kan piskas fram på andra sätt än rå konfrontation.

  SvaraRadera
 2. Hm..är det att Pakistan börjar djälva annektera indirekt eller direkt delar av Afghanistan? Det är ju nära till Kandahar och då möjlighet att börja skära av södra Afghanistan?

  SvaraRadera
 3. Visst är Saleh afghans någonting?

  SvaraRadera
 4. Man undrar hur Pakistan tänker internationellt. Vilka vänner har de utom talibanerna nu?

  De gör sig till internationell paria. Vad tror de att de kan vinna kan man undra. Talibanerna är ju obevekliga och kommer med tiden att ta över även Pakistan. En urladdning Indien-Pakistan(och Afghanistan) är med tiden att vänta, kanske med kärnvapen. Det är jobbigt och tufft att ta sig upp ur ignorant misär. Jag tror att Indien går vinnande ur striden, och de andra utplånas.

  En möjlig svart svan. Hur påverkas börsen måntro, om man nu ska spå lite in i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pakistan har kärnvapen och har förmodligen en god uppfattning om hur de, likt Nordkorea, kan utpressa omvärlden.

   Radera
  2. Visst de har kärnvapen, men hur mycket nytta har de av att använda kärnvapnet om de skall i praktiken expandera offensivt?
   Som Svinto skriver - pariaheffekten blir rätt omedelbar då.

   Radera
  3. Är ingen fantastisk skillnad i världåskådning mellan talibaner och pakistaner?

   Radera
  4. Det Pakistan vinner är en allierad i form av Kina. Kina har ju sedan en tid stöttat olika fraktioner i Afghanistan för att säkra inflytande i detta område. Kina är dessutom på Kant med Indien, så i denna del av värden är det sannolikt Indien som har en del att fundera på. Risken

   Radera
 5. Det tog inte lång tid för Pakistan att visa sina rätta färger!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aftonbladet skrev om den pakistanska bombens fader Abdul Qadeer Khan:
   Få människor har gjort mer för att sprida kärnvapenhemligheter till skurkstater världen över. Historien borde ge världen skrämselhicka. Khan blev handelsresande i världens mest dödliga vapen. Bland kunderna fanns några av världens värsta diktaturer. Libyen, Iran och Nordkorea. Ytterligare länder som möjligen utnyttjade Khans tjänster är Egypten, Syrien och Saudiarabien

   Radera
 6. Kina har virus, Islam flyktingar och Pakistan kärnvapen, Väst backar och backar, det behövs ett nytänk då USAs polisingripanden runt om i världen inte funkat nåt vidare, inte heller undfallenhet eller velepinneri funkar,har vi uttömt alla möjligheter till fred i världen eller är krig och konflikter normaltillståndet, vi har bara enfaldigt trott att människor kan leva sida vid sida utan konflikter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är tragiskt. Väst har nog haft lite för höga förhoppningar på våra metoder samt deras välvilja. Att USA höll i stegen funkade ju bara tills USA nu lämnar. Då svajar stegen direkt igen för att flera klättrar upp samtidigt.
   Vi har inte alla svar och vi kan inte ha som metod att ta över deras land för att "göra landet bra". Resultatet blir att man skjuter på problemet och vi i väst verkar inte förstå varför. Samtidigt vill inte dom riktigt ta sig framåt med dialog och att enas.

   Kanske är hårt men, bäst kanske är att låta dom ta itu med sina saker på egen hand, och samtidigt skärma av dom iaf mot västvärlden. Kanske det kulminerar i att dom står mellan valet att gå under eller ta sig i kragen till slut.

   Långt inlägg med egentligen bara massa frågor och lösa tankar. Svårt problem är det iaf.

   Radera
  2. Väst har större egna problem med nymarxismen, som förstås alla marxister anser är helt fel namn.

   Radera
  3. Västvärldens problem är att man inbillar sig att hela världen i grund och botten fungerar som Västvärlden, och man behöver bara stimulera det för att de ska bli som oss och få fred på Jorden osv. Västvärlden tror att västliga värden och åskådningar är universella, men resten av världen ser det som imperialism. Detta är anledningen till att det går uruselt i alla konflikter som är kulturellt långt bort från Västvärlden, som Vietnam och Mellanöstern/Islam. Denna hybris har funnits i hundratals år, men sålänge Västvärlden var överlägsen resten så gick det bra ändå, och världens folk tenderar att se upp till och eftermana den civilisation som är ledande. Nu håller det på att bli Kina.
   Kolla in den riktiga världskartan.
   Demokrati är ett västerländskt koncept som bygger på rättssamhället, som i sin tur bygger på nationalism (vilket är en världsordning snarare än ideologi). Att dyka upp som gubben i lådan i annan civilisation och börja med omröstningar när inga demokratiska strukturer existerar är höjden av efterblivenhet. Demokrati är en process, inte ett tillstånd.

   Att avsätta Saddam Hussein och mer eller mindre upplösa statsapparaten för att kunna "börja om" eller vad fan nu planen var, var det sämsta man kunde göra, för det löste i princip upp hela jävla landet och kastade det långt bak i tiden till klansamhällets helvete istället för närmare demokrati. Monumental hybris och okunskap oavsett vad de försökte uppnå. Västvärlden var också en gång i tiden klansamhälle med massvis av strider. De vinnande klanerna bildade så småningom nationer. Det är en del av samhälllsutvecklingen.

   Västvärlden borde istället stötta de Västvänliga krafterna som kämpar i världen, fr.a. Ukraina och Taiwan. Gå [i]all in[/i] där istället och kasta ut Putin respektive erkänn landet, för där vill de inget hellre än ha Västvärlden i och omkring sig. Men där fegar man, för de är Västvänliga nog tycker man, och man vill inte reta upp andra, delvis för man är trött efter Islam-kaoset och tror felaktigt att samma sak fast tusen gånger värre kommer hända där, då Kina och Ryssland kan ansamla betydligt mer krafter på pappret. Man inbillar sig att Ryssland och Kina kan omvändas och bli Västvänliga om man bjuder dem på saft och bullar, men det kommer aldrig hända det närmaste halvseklet, de tackar för gåvorna och kör in kniven några ögonblick senare istället. Samma med Nordkorea och en mängd andra.

   Västvärlden gräver sin egen grav genom att inte hålla på sina principer och välja helt fel strider.

   Radera
  4. @Snetmot Nosrorb
   Vad jag försökte säga men mer utförligt. Håller helt med. Jag tror också att rätt metod är att till stor del inte låta ledande världsdelar (i nuvarande stund Europa och USA) bli ett safe heaven man alltid kan fly till. Som du säger är resan en process. En utveckling. Man måste bränna sig, misslyckas, bli sårad för att växa. Att alltid komma till räddning tror jag är fel. Att utvecklade länder är högst på listan folk vill till är till stor del för att vi genomgått våra prövningar med bla krig och pest. I slutändan kom vi hit vi är idag. Det är inte mer än rättvist att länder som tex Afghanistan får samma möjlighet. Vi tar den ifrån dom.

   Radera
 7. Rwanda 1994.
  Bill Clinton.

  Afghanistan 2021.
  Joe Biden.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Utveckla!

   Rwanda. USA gör för lite och får kritik.

   Afghanistan. USA spenderar 20 år och miljarders miljoner, det är jättemycket pengar, och får kritik för det?

   Läget ser ju enligt mina lekmannaögon ut ungefär som för 10 år sedan. USA/Isaf ger lokal polis/militär verktyg för att handskas med talibanerna. Dagen efter USA/Isaf lyfter sin skyddande hand deserterar hälften av dom nyutbildade styrkorna till talibanerna, resterande gömmer sig eller ger upp.

   Sådana var historierna när den svenska insatsen var som störst och det verkar va lika dant nu.

   Radera
  2. Hurr durr G W Bush och Östtimor då?

   Radera
 8. Boken "Directorate S" av Steve Coll ger en intressant inblick i hur i synnerhet Pakistan och deras underrättelsetjänst (ISI) har agerat i området och deras mycket nära kopplingar till Talibanerna. Talibanerna har fått kontinuerlig träning, utbildning och support av ISI sedan dom uppstod som grupp, team, ekonomisk förening (eller vad man nu ska kalla dom) och UBL hade inte kunnat gömma sig i Pakistan, typ 10 meter (ok lätt överdrift), från en av deras militärakademier utan att han haft medvetet stöd från Pakistan.

  Så att dom nu blir mer tydlga med sitt stöd för Talibanerna är väl kanske att se som, kanske det slutliga, steget bort från USA när man nu har ett allt mer uttalat Kina som backar upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nyfiken. Hur pass självständigt är ISI enligt boken? Eller är det troligt att de faktiskt fullt ut styrs av Pakistans militär?

   Radera
  2. Det är väl alltid uppe till debatt men enligt boken så verkar ISI köra sina egna race relativt ofta och vara en signifikant maktspelare internt i Pakistan. Dessutom har både ISI och militären tydligen en ansenlig mängd officerare som sympatiserar både med Talibaner, i synnerhet, och med radikala islamister i allmänhet vilket gör att det blir lite en balansgång för mer moderata politiska krafter. Inför liberala reformer och få ISI+militären emot dig eller spela med och se Pakistan ta alltfler steg mot ett mer fundamentalt styre.

   Radera
 9. Tycker att det mest oroande är hur det kommer gå för alla dem som växt upp under tiden USA varit där, och/eller som under tiden njutit av friheten och vant sig vid mer normala tider sett ur våra västerländska perspektiv. Såg bl a Deutsche Welle reportage om kvinnor som har egen näringsverksamhet, utbildning mm.
  Stor risk för dem eller att de flyr. Men vart då?
  Tadzjikistan verkar börja ta emot flyktingar då en delar av afghanerna i norr är etniska tadzjiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir nog västerut om man tittar historiskt sett. Dvs Turkiet och Europa lär få en stor andel.

   Radera