Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-07-05 11:24

Afghanistan överges - räkna med permanenta uppehållstillstånd för afghanska asylsökande

Västländernas militära styrkor har nu lämnat Afghanistan, inklusive i princip samtliga amerikanska soldater. Talibanerna erövrar nu stad efter stad och provins efter provins. För svensk del innebär detta att sannolikt alla afghanska asylsökanden i Sverige kommer få permanenta uppehållstillstånd, samt förstås att nya strömmar med asylsökande kommer söka sig till Europa och Sverige.
Amerikanska gamla pew-pew
Det amerikanska och västerländska militära utdragandet ur Afghanistan har varit efterlängtat av både vänstern och extremhögern, samt alla som generellt avskyr USA, och vi ser nu konsekvenserna.

Utan de västerländska militära styrkorna faller stad efter stad för talibanernas offensiver och landet kastas in i en eskalerande våldsspiral. I Sverige kommer initialt alla utvisningar till Afghanistan därmed avblåsas.

Det kommer alltså betyda att Migrationsverkets status för Afghanistan kommer ändras och i slutändan kommer alla asylsökanden som uppgett att du kommer från Afghanistan att få permanent uppehållstillstånd i Sverige och sedan framöver medborgarskap. Därmed blir hela debatten kring de sk ensamkommande flyktingbarnen och gymnasieamnestin en icke-debatt, då dessa därmed automatiskt kommer få stanna i Sverige oavsett, pga skyddskälen när Afghanistan hamnar i fullt inbördeskrig och sekteristisk fundamentalistisk religiös diktatur igen.

Vad som dock skiljer sig mot tidigare gånger talibanerna tagit över Afghanistan är att framför allt USA nu lämnat en hel del kvalificerad och avancerad militär utrustning och infrastruktur till den afghanska regeringens trupper, vilket innebär att i takt med att dessa besegras, kapitulerar eller deserterar till talibanerna kommer talibanerna få tillgång till dessa vapensystem. Det blir alltså lite vassare beväpnade talibaner - kanske rent av med attackhelikoptrar - även om man på sikt förstås inte kan underhålla vapensystemen, ens om de som är utbildade på dem deserterar till talibanerna. Trots allt kommer man sakna reservdelar på sikt.

Eller så återvänder USA inom kort till Afghanistan, efter att Biden gjorde det som Trump aldrig klarade av och lämnade landet. Om inte annat kanske man återvänder med långräckviddigt stridsflyg och bombar sönder det man byggt upp i landet, för att det inte ska falla i talibanernas händer ...

Man får utgå från att såväl vänster som höger, som önskat att USA överger landet, nu är nöjda.

Vild hypotes: Kina flexar sina geopolitiska muskler och flyger in stora styrkor till den nu övergivna flygbasen Bagram och tar över Afghanistan, varpå landet sedan i bästa Tibet-stil införlivas i Kina efter sedvanlig etnisk rensning och koncentrationsläger. Kina och Afghanistan delar redan några kilometer gemensam gräns i otillgänglig terräng (?).
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

55 kommentarer:

 1. Nja. Så gott som samtliga afghaner i Sverige kommer via Iran och sen Turkiet följt av halvdussinet andra säkra länder. Är bara att tillämpa flyktingkonventionen, den följer vi väl?, och skicka tillbaka till första säkra land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så har vi inte gjort en enda gång än så länge, så du kan ju fortsätta fantisera.

   Radera
  2. Trodde du på allvar att vi skulle skicka tillbaka afghanistanerna som kommit hit om bara västvärlden hade fortsatt afghanistan missionen några decennier till eller fantiserade du ochså nu?

   Radera
  3. Nu har det ju skickats tillbaka en hel del, har gått chartrade flyg tillbaka till Afghansitan med asylsökande som fått avslag. Det lär det vara stopp på nu, även om det förstås pausats under pandemin.

   Radera
  4. Okej. Men rent konkret hur mycket är "en hel del"? Är det 5 personer? Är det 100 personer? Är det 1000? Är det en signifikant andel eller är det bara nån enstaka procent? Jag menar när man bara använder subjektiva uttryck som "en hel del" så går det inte att avgöra om det du presenterar som ett problem faktiskt är ett problem eller bara ett uttryck för TDS.

   Sen uppstår ju följdfrågan: Hur många decennier och hur många miljarder ska västvärlden vaska i Afghanska innan landet är så säkert så att de 60 000 afghanerna som redan är här kan återvända hem?

   Radera
  5. Kina har ju inte heller någon gång gjort som du nu hypotiserar, så du kan ju fortsätta fantisera.

   Härligt med MGs elbilsframgångar i Sverige nu förresten. ;-)

   Radera
  6. Kan det finnas nån säker del att skicka tillbaka dem till kanske.

   Radera
  7. Om Kina tar över önskar dem lycka till. Tror inte dom ger sig in på nåt sånt ändå. Men fattar inte att afghanernas egen armé inte kan hålla talibanerna stången.

   Radera
  8. @Tabby
   Att de skickas hem när det är säkert kommer nog inte hända. Iom att PUT frikostigt delas ut och att man inte har ordentliga processer på plats för att uppmuntra återvandring samt återuppbyggnad av sina forna hemländer så kommer det nog vara som förr, dvs att de stannar kvar. Bäst för deras hemländer är ju såklart att de får en seriös chans att byggas upp till ett stabilt land och då måste återvandring ske mer omfattande. Hårt men sant.

   Radera
 2. Vilket blir nästa land att utan föregående inbjudan få besök av amerikanska marktrupper?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast iofs var faktiskt USA inbjudna av Afghanistans exilregering 2001.

   Radera
  2. Tekniskt var väl Sovjet också inbjudna. Med Kina skulle det bli tredje stormakt att försöka.. Ja i modern tid då..

   Radera
  3. Vad skulle USA där och göra egentligen?

   Radera
  4. Tja, Al-Qaida höll sig i Afghanistan och skyddades av Talibanerna som inte ville lämna ut dem till USA efter 9-11.

   Så koalitionen av stater ledd av USA började samverka med de ledare som med sina arméer kontrollerade de delar som inte Talibanerna höll, sen blev det åka av.

   Radera
  5. Venezuela? Men nej, jag tror faktiskt det lär dröja lääänge innan USA krigar på det sättet igen med tanke på all skit de har fått. Tror amerikanerna är rätt trötta på omvärlden.

   Radera
  6. Balkongståarn.
   Den frågan har jag också ställt typ tusen gånger. Stater behöver alltid ett "fält-laboratorium" för krig, för att kunna studera hur deras nyaste vapen fungerar i olika miljöer, gärna utomlands. Hur man kan ge "elddopet" till nya generationer av soldater, för att härda deras psyken under riktiga omständigheter, som en förberedelse för framtida behov. Hur man kan skilja agnarna från vetet och vaska fram dugliga befäl.

   Sedan är det oerhört trist att några får sätta livet till eller blir stympade och hamnar i rullstol och får kanske ett tråkigt liv därefter. Men man kanske utvecklar effektiva metoder för att "lappa ihop" de sårade i primitiva förhållanden och kan transportera dem till närmaste fältsjukhus. Man kanske utvecklar senare allt bättre proteser och exo-skelett. Det vore optimalt att inkludera de skadade och rehabiliterade inom det militära, för att tillvarata deras erfarenheter från krigssituationer, om möjligt. Att studera krigsneuroser och eventuellt förebygga dem.

   Jag läste som barn pappas "Soldatinstruktioner" om och om; den hade jag under huvudkudden (vi hade ganska få böcker hemma, pga att pappa var krigsflykting och svårt skadad som tonåring efter en bilolycka och han var tvungen att hoppa över skolan under många år, så han var inte särskilt läskunnig). Den boken ledde mig senare till mina framtida högskole-studier och mitt nuvarande arbete och fortsatta forskarstudier.

   Jag läste också alla krigsromaner, som brodern lånade på biblioteket, så att jag slapp själv gå dit så ofta. Men "Okänd soldat 1 & 2" har jag aldrig klarat av att se på film, det blev för konkret för mig. Och jag gråter, när jag läser riktiga krigsberättelser.

   En finsk ex-militär, som har studerat Vinter- och Fortsättnings-kriget i Finland extremt mycket, publicerar sina fynd på nätet. Han påstår att Finland i slutet av Fortsättningskriget hade ett extremt vältränat och slagkraftigt militärt försvar. Det kunde krigföring ända till fingerspetsarna och var kapabelt nog att fortsätta att försvara Finland under ytterligare månader och år, om det hade behövts.

   Radera
  7. Ditt sista stycke är väl ganska rejält OT?

   I sak är det däremot riktigt, bland annat då Tyskland haft vänligheten att ersätta materielförluster och fylla på de finska förråden ända tills Mannerheim den 2 sept 1944 i sitt brev till Hitler avbröt kontakterna med Tyskland. Det sista Messerschmitt-jaktplanet till Finland levererades faktiskt samma dag!

   Radera
  8. Finlands regering ville avsluta kriget, men försvaret hade kunnat fortsätta. Stalin behövde också sina trupper på annat håll, mot Tyskland.

   Så här skrev JP och Google Translate översatte lite fånigt, jag orkar inte rätta felen (om riktigheten i hans påståenden vet jag inte):
   Finlands försvarsmaktens tillstånd i slutet av fortsättningskriget

   Finsk kommunistisk propaganda har gjort det klart att den finska försvarsmakten befann sig i slutet av fortsättningskriget, och det fanns inga fler av dem.

   I verkligheten hade Finland i slutet av fortsättningskriget en mycket kapabel försvarsmakt - kanske i det värsta skick än någonsin tidigare.

   De sista veckorna av Fortsättningskriget hade redan varit ett lågintensivt positionskrig, så även tröttheten i de hårda striderna hade redan som regel vilat i all fred.

   Det var cirka 528 000 män i pistolen. De var välutbildade, mestadels med stridserfarenhet och också väl beväpnade. De milt sårade återvände ständigt till sina trupper.

   Antitanken var i bästa skick än någonsin - taktiken och utrustningen var bra.

   De utmärkta stridsflygplanen Messerschmitt Bf 109 var ganska bekväma. Det var 102 av dem i slutet av kriget, medan det i början av den stora ryska invasionen den 9 juni 1944 bara fanns 38 av dem. Mer skulle ha vunnits om kriget hade fortsatt. Finland hade också bra lager av bränsle för dem. En enda sjöjungfru-skvadron (Hllv 34) släppte mer än 300 fiendens flygplan och förstörde 22 sjöjungfrur och 11 piloter.

   Artilleriet var i utmärkt strejk. Nya bra tunga kanoner hade erhållits och ammunitionssituationen var anmärkningsvärt bra. Skjutmetoderna var tydligen på världens bästa nivå och skyttarna visste sina grejer. Här finns en tabell över kanonflottan med antalet bitar daterad 15 september 1944. Det finska fältartilleriet avfyrade cirka 4500 000 skott i Fortsättningskriget, och i slutet av kriget fanns 2 122 346 skott i lager. Med tanke på att inhemsk ammunitionsproduktion var efter en bra modell - till exempel fanns 569 874 ammunitionsskal och defekta element med lager i slutet av kriget - åtminstone för artilleriet fanns det inget hinder för att fortsätta kriget.

   Finland fick en betydande mängd utrustning och ammunition från Tyskland efter den stora attackens start. De listas i tabellen här. Till exempel fick rustningsavdelningen 30 fler bra kanonkanoner.

   OM Finland hade lovat Tyskland att gå under attack igen för att återta Vyborg, då med det löfte, som skulle ha varit villkorat av fler leveranser av utrustning, skulle utrustningen ha garanterats. Den tyska flygplanstillverkningen gick till exempel i utmärkt takt tack vare Albert Speer. Det hade varit tillräckligt många maskiner för Finland.

   Radera
  9. Heh heh, bra "kanonkanoner" och det fanns så många män "i pistolen". Lustig översättning.

   Radera
 3. Lite exempelbilder på krigsbyte för talibanerna. Det mesta är M16, standardvapnet för ANA.

  https://mobile.twitter.com/A_Jahid_Jalal/status/1411240196910235652

  SvaraRadera
 4. Frågan är väl mer vilket närstående lands region talibanerna kommer att anfalla när de är klara med folkmordet och återställaren i sitt eget land? Är det uigurernas region i Kina som gränsar till Afghanistan? Eller blir det kanske Tjetjenien igen? Kommer antalet mördade att bli högre än i Rwanda först?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är väl snarare: Varför ska vi bry oss? Västvärlden har spenderat 1000 tals liv och oräkneliga miljarder på att "fixa det här landet" och 20 år senare så är landet precis lika fucked up som det var innan.

   Radera
  2. En afghan svensk jag träffade berättade att han snarare tror det är Pakistan som kommer gå till attack först. I ett försök att bilda något i stil med Durrani-dynastin.

   Jag är tveksam. Jag tror afghanernas största hopp är ett demokratiskt och inkluderande Iran dit de så småningom kan invandra legalt i större antal.

   Radera
  3. Varför invadera nåt man i praktiken kan köpa?

   Radera
  4. Motiverad fråga. Inte att förglömma: Afghanistan är storproducent av opium, så att ett Talibanstyrt land kommer att utgöra ett stort problem även av det skälet.

   Radera
  5. Men det blir ju samma sak som 1996-2001; Pakistan invaderade inte då heller? Eller vad är annorlunda nu som skulle motivera en invasion?

   Radera
  6. En Kashmir-pakistanare försökte invandra in i min sommarstuga i fjol, men jag satte stopp för hans försök direkt. Han skulle även "hjälpa mig med min forskning". Till råga på allt är han 20 år yngre än mig och hårt hållen, van vid att städa mycket. "Det där kan du glömma på en gång", sa jag och jagade ut honom ur mitt hus. Det bor ytterligare en Kashmir på min gata. Att ha en städ-slav vore inte så illa, egentligen.

   Radera
 5. JG ondgjorde sig idag i Aftonbladet på Sveriges insats (eller krig som han uttryckte det) i Mali. Den leder ju Frankrike (och inte USA som väl är enda anledningen till vänsterns hat mot utlandsmissioner)! Och JG har ju franskt påbrå, iallafall sa han det på 90-talet när han använde ordet pederask för homosexuell och skyllde på sitt franska öra.

  SvaraRadera
 6. Graveyard of empires... Redan Alexander och Genghis Kahn fick smisk av afghanerna, för att inte tala om brittiska imperiet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en plan som lyckas om den sätts i verket. Baserad på rommerskt utföranande och har något med Jerusalem och kartago att göra. Beprövad och fungerar för pacificering. Viljan fanns aldrig att pacificera och bygga upp Afghanistan

   Radera
  2. Nu nämner du dock de två som inte fick smisk i Afghanistan.

   Radera
 7. Jag vet inte om jag blir speciellt ledsen om Kina tar sig an Afghanistan, det är möjligt att det blir lugnare för resten av världen medan de skaffar sig erfarenheter av att driva ett större imperium.

  SvaraRadera
 8. Bloggarens synpunkter är tänkvärda och skulle förtjäna en vidare spridning.

  Även om de praktiska konsekvenserna för Sverige av en ny immigrationsvåg/"uppehållstillståndsvåg" skulle bli så uppenbara inom ett år att de påverkar valutgången 2022 är det frågan om ens en ny regering med JÅ som immigrationsminister med (SD):s politik skulle kunna motverka problemen. Se det som det är: Vi har själva, genom våra valda politiker, ohjälpligt urholkat det folkhem vi en gång skapade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge något kan bli ännu värre är det inte försent för att göra något som kan bromsa förfallet och förbättra situationen. Även om det är försent för att få ett Sverige som funkar lika bra som Danmark eller Finland är det ändå värt jobbet att göra situationen bättre.

   Radera
  2. Finlands ekonomi verkar i mina ögon som ett korthus. De verkar ha lika mycket förmåner som Sverige hade på 90-talet. Det korthuset kan bara rasa, enligt min mening. Jag läser finska nät-tidningar, men är ingen expert. Jag har nära familjemedlemmar i Finland, som har lyckats undvika att jobba, men har ändå haft en hygglig levnadsstandard.

   Radera
  3. Man fick resa utomlands på semester obegränsat, om man var arbetslös eller långtids-sjukskriven i Finland. I Sverige kunde man söka dispens om man t ex skulle gå på en begravning utomlands eller fyllde typ 60 år. Jag antar att det är så fortfarande. Man kunde dock behöva åka hem för en anställnings-intervju. Finland har seglat länge på Euro-sedelns flytförmåga.

   Radera
 9. Din hypotes känns inte särskilt vild, även om jag snarare tror att Kina kommer att kliva in i Afghanistan som talibanernas nya bästa polare, lite som Sovjet gjorde med viss framgång innan relationen skar sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var Sovjet verkligen talibanernas bästa polare?

   Radera
  2. Nej, det var slarvigt formulerat av mig. Sovjet gick in i Afghanistan med viss framgång, innan det skar sig och man fick tampas med muhajeddin... Efter Sovjets uttåg dök talibanerna upp ur inbördeskriget som följde.
   Jag skippade 20 år i mitt inlägg. ;)

   Radera
 10. Min kommun, Värmdö, säger upp samtliga anställda inom Hemtjänsten nu till hösten (natt-patrullen undantas dock). Nya, privata entreprenörer ska ta över och ingen av den nuvarande personalen får följa med till de nya entreprenörerna. Även om de erbjuds att gå över, lär de få gå ner i lön rejält. Jag har läst (men vet inte om det är sant), att det finns massor av nyutbildade vårdare med flykting-bakgrund, som kommer att anställas för att ta över arbetsuppgifterna. Det blir intressant att se, hur väl det här kommer att fungera, inte minst pga få tjänstebostäder, få bussturer och dåliga övernattnings-möjligheter för dem härute. Det kan också bli känsligt när äldre damer ska bli duschade av mörkhyade unga män. Eller blir det kanske mer som "Vad gör ni, otäcka karl, hoppas jag?"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blir det ytterligare några timmar i poolen vid 33 C, med "Små grodorna", som inte blev av till Midsommar. Den dansas under vattenytan (1.1 m), utan påle i mitten. Bara huvudet, med en hatt som myggskydd, kommer att synas ovanför vattenytan. Det enda klädesplagget, bortsett från mygghatten, är en fleece-jacka, pga bromsarnas envisa attacker för att få en tugga av nacken eller ryggen, och fleece är för tjockt tyg även för dessa bestar. Ingen baddräkt, eftersom kloret käkar upp Lycran och man får häng-bak. Ingen inbjudan.

   Radera
  2. Jag har jobbat tidigare inom vården vid flera tillfällen och även på hemtjänsten, som i min kommun är bilburen. Det innebär, att de flesta anställda måste ha körkort och numera kan man få studielån för körkortsutbildningen, som t ex "de nya svenskarna", som snart antas bemanna hemtjänsten härute, antagligen behöver göra.

   När jag jobbade som extra under en sommar för några år sedan, var det extremt varmt och då var det de utländska, manliga medarbetarna, som orkade prestera bättre i värmen, jämfört med oss nordbor. De orkade ta dubbelpass, vilket jag vägrade, en del körde t o m dubbelpass varje dag och de var omtyckta, pga att de orkade städa mycket hos de äldre. AC:n var trasig i många bilar och som extra-jobbare fick man välja bil sist och den hade såklart en trasig AC. Annars var det helt underbart att köra i den fantastiska naturen under maj, juni och augusti. I juli orkade jag inte ta några pass alls, pga illamående i värmen, utan jag var i poolen från morgon till kväll, men det var ett SMS-jobb, så jag var inte tvungen att jobba. Man fick se de mest fantastiska skärgårdsvillorna och träffa de underbaraste äldre människorna, och personalen var också helt fantastisk.
   Det var många vikarier med färska körkort där och leasing-bilarna blev väldigt skrynkliga, såklart.

   Radera
 11. Den grupp som kommer att förlora ojämförligt mest på det snabba sönderfallet i Afghanistan är flickor och kvinnor i landet. Det är förjävligt. Jag ser dock inget sätt att undvika eländet. Tror ingen ytterligare stormakt vill ner i träsket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, tyvärr är den risken stor minst sagt. Skolgången/Skolan ser ofta ut att stryka på foten.
   F.Ö.
   Kinas nya politik verkar också vara inriktat på att förmå kvinnor att stanna hemma enligt ett SVT-reportage för ett tag sedan.

   Radera
  2. Carpenterus. Tyvärr har du rätt och det är inte bara pga fattigdom och könsdiskriminering, utan pga våldet, som lär eskalera nu.

   Radera
 12. Att Svenska trupper i Mali säkrar Svenska företags intressen är ju tydligt, den verkliga anledningen till närvaron i Afghanistan är inte lika uppenbar vid första anblicken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.mining.com/ericsson-to-provide-connectivity-solution-for-sustainable-mining-project/

   Radera
 13. Hypotesen är nog inte fel i sig.
  Kanske går att bryta upp det i lite olika delar.


  Förutom att vilja få mer makt och så samt sina domäner utsatta på en karta för att det ser snyggt ut (sådant gäller också att beakta) :

  Geostrategiskt har Kina idag en utgång mot havet, som är då omringad av länder som i allt större omfattning inte är sådär vänligt sinnade, pga claims över havet och den berömsa "nine-dash line".
  Att gå genom att försöka inkludera Afghanistan i sina domäner eller som vasall ger en till utgång till havet som kortar ner på sikt de maritima handelsvägarna. Särskilt om man tänker sig att dagens västra Kina och sen söderut kan bli viktiga områden för produktion eller utvinning.

  Sen har vi Centralasien. Kina verkar vara intresserat också av att ha influens i Centralasien, där de tävlar mot två intressen: Rysslands intressesfär (som det kan ses i en Kalla kriget tolkning) och en del av de centralasiatiska ländernas egna strävan att slippa en stormakt som dikterar villkoren för mycket. Där har framför allt Kazakstan försökt balansera mellan dessa två länder. Medan andra länder verkar ha det lite svårare.
  Men i korthet verkar Aghanistan kanske vara en av nycklarna ur en sådan synpunkt för att kunna ha närvaro, tillgång och influens till länderna i delar av Ferganadalen, samt också erbjuda eller "erbjuda" dem tillgång till havet söderut via järnvägen som ett alternativ norrut och ut mot Kaspien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och sist har vi det här med resurser. Kina, liksom resten av världen behöver resurser. Resurser i form av allt från bränsle, matvaror, mineraler, sällsynta jordartsmetaller och vatten

   Allteftersom levnadsstandarden ökar i Kina ökar även inhemska krav sannolikt på miljö, bättre luft, skydd av inhemsk miljö mm. Det är inte särskilt konstigt. Idag verkar det som tex träråvaror utvinns i Ryssland och skeppas via de stora floderna till Kina. Men hittils har man i Ryssland iaf kontroll på övriga resurser mestadels ser det ut som. Skilj på kinesisk köpare och en hel produktionskedja som är kinesisk.

   Afghanistan har också smått gigantiska mineralfyndigheter. USGS (US Geological Survey) gjorde för länge sedan efterforskningar och kom fram till någon lagom besinningslös mängd mineral och malmfyndigheter som finns i Aghanistan. Problemet är bara - att bryta och transportera dessa, när varken säkerhetsläget, politiken eller ekonomin är stabil.

   Så det är en inte alltför långsökt gissning att många skulle gärna vilja få tag på dessa fyndigheter.

   Så om Kina kan erbjuda Afghanistan ett ekonomisk partnerskap, och inte hamna i läget "Imperiernas kyrkogård" kanske de ser detta som mycket värdefullt, och ett sätt också att

   - ringa in Indien lite mer
   - Stärka samarbetet med Pakistan, eller kanske inte vara så beroende av det
   - (Vi har Iran längre bort, som är väl ett land Kina samarbetar med)
   - Föra närmare genom sina järnvägsinitiativ både Xinjiang området som "fabrik" med resurser från tex Aghanistan om man brytar mineraler där
   - Tvinga/Erbjuda och knyta an till sig delar av Centralasien
   - Även tilltvinga kanske eftergifter på resursfronten från Ryssland då det dyker upp konkurrenter.
   - Skaffa en till utgång till värdshavet med kort avstånd till bl a Afrika och Suez.

   Det är ju the long game här.

   Sen är den stora frågan om Afghanerna kommer finna sig i detta och vem som får ta del av eventuella vinster. Allt detta kräver ett ekonomiskt och politiskt samarbete som upplevs iaf som OK av den "koloniserade" partern om man använder ett sorts imperieaktig terminologi.
   Men om Kina lyckas där ingen lyckats tidigare, så kommer ju världen sannolikt ta intryck av det. Och landet ha utökat sina domäner eller influensområde.

   Risken är väl att om det misslyckas och man hamnar efter ett tag i ett läge av "Imperiernas kyrkogård", hur det återspeglas på den interna politiken. Framför allt om det innebär hemskickade döda och den störning av harmonin det innebär. Hur många tål man?

   Ytterliga men knepigare frågor:
   Finns det inte rätt så stor vatten och hydrologiska tillgångar, typ ett stort antal större floder börjar där, i Pakistan och uppe i Himalaya. Dem är det mycket kamp om. Rent vatten är knivskarp konkurrens om.

   Möjlighet att installera vattenkraftverk?

   Sen såklart: Detta får ju också ses mot Kinas demografi, som också har stora utmaningar efter de olika politiska styrningarna som varit. Oavsett vad man tycker om regimen är det ett problem för folk när barnen är för få.

   Radera
 14. Ingen som har en åsikt eller förklaring varför Afghanistans regering och militärmakt efter utbildning från USA inte själva kan stå emot talibaner? Klarar de inte det kanske de inte är värda att räddas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väl något liknande i Mosul, eller var det annorlunda?

   Radera
 15. Det där med att Talibanerna skulle överta attackhelikoptrar och andra tyngre vapensystem låter ju inte så lyckat. Frågan är dock om det skulle hinna få någon verklig effekt innan man drönar bort dem?
  Talibanernas strategi är skräck och ondska, deras taktik har hittills varit att dyka upp oväntat, göra nålstick, släppa terrängen och låta civilbefolkningen ta förlusterna. Den logistik tyngre förband behöver passar inte riktigt in.

  SvaraRadera
 16. Om jag inte är felunderrättad var det Djingis Khans sonson Kublai Khan som errövrade dåvarande Afghanistan med hårdförda metoder som är otänkbara idag.
  Samtliga innevånare i Herat med fler än 100.000 halshöggs och endast skickliga hantverkare och vackra kvinnor skonades. Så fortsatte det till flera städer. Med soldater från humanitära stormakter är slaget förlorat från början. Talibanerna kan finansiera sin verksamhet med droghandel. Nu lär det inte finnas någon som kan stoppa utförseln från Afghanistan. Med ett väl fungerande kontaktnät kan varorna distribueras. Droghandeln i Sverige har ju antagit sådana propotioner att det tom påverkat våra Bnp siffror. Det lär nog inte bara vara flyktingar som strömmar ut från Afghanistan utan införsel av droger och framförallt hash kommer öka till Sverige vilket kommer skapa arbetstillfällen och försäljare av lyxbilar går mot en ljus framtid.

  SvaraRadera
 17. Det blev "lekstuga" på universitetet för många år sedan, när jag gick några kurser i naturvetenskap. En stor del av studenterna var "import-hustrur", som i och för sig verkade väldigt trevliga och ambitiösa, i alla fall till en början.

  Efter några veckor frågade läraren, om jag var medveten om att halva klassen kopierade mina labb-rapporter och lämnade in dem som sina egna. "Ojdå, nej, det visste jag inte", sa jag, "innebär det här några problem för mig?" "Nejdå, det är den som kopierar och inte den som blir "bestulen" på sina rapporter, som är ansvarig". Rapporterna lämnades in i öppna lådor på institutionen på den tiden.

  Jag hade märkt att ett stort antal av mina inlämnade labb-rapporter försvann på något underligt vis och gick inte att hitta någonstans och frågat efter dem. Men de hann åtminstone bli godkända, innan de försvann och det var huvudsaken.

  Läraren berättade sedan, att många åkte fast, pga att institutionen hade tagit kopior på mina rapporter, som var väldigt ambitiösa och nu hade även ett par likadana skrivfel hittats i många andra inlämnade labbrapporter, plus att jag har lärt mig finlandssvenska i skolan och de plagierade rapporterna innehöll samma finlandssvenska uttryck.

  Dessutom hade de också tagit med "Theory"-avsnittet, som var frivilligt och som jag hade lagt till, eftersom jag var van vid det från tidigare universitets-studier. Institutionen löste problemet genom att anskaffa ett antal låsbara brevlådor, som studenterna fick lägga sina labbrapporter i, och sedan fick de tillbaka dem rättade direkt i handen från lärarna eller assistenterna.

  Jag hörde senare, att även fuskarna hade blivit godkända, pga att institutionen behövde pengarna desperat. Även när fuskaren hade kopierat rapporterna med kopiatorn och Tippex:at över mitt namn och skrivit sitt eget namn direkt ovanpå mitt och inte ändrat på mina mätdata till sina egna. Det kändes kusligt och det gick rykten om att jag t o m sålde labbrapporter för pengar.

  SvaraRadera